Sa da urmatoarea situatie.
Povestea incepe la salcam.
Familie buna, are colectorul pus pana la inflorirea salcamului; matca este batrana, ii pusesem gand de schimbare, dar doaream sa si inmultesc deoarece era o matca de care fusesem multumit. La sfarsitul salcamului incep sa apara cateva botci (eu am vazut doar 3), care se dezvoltau destul de bine. Dupa salcam am zis sa mai pun citeva zile colectorul. Cand ma hotarasc sa scot colectorul, gasesc 3 regine moarte (intre care si ce-a batrana).
Incep sa caut ramele cu botci pe care le stiam (de obicei pun semn cu pioneza pe rama), erau capacite si coapte, dar una avea capacelul deschis. Caut tot stupul, si mai gasesc o matca care se misca vioi printre albinele insotitoare.
Daca initial eram suparat de matcile moarte, am zis ca totul este ok, deoarece aveam matca neimperecheata. Cu rama cu botcile ramase am facut un alt roi care este ok, regina deja ponteaza destul de frumos.
Caut la o saptamana familia transformata in roi, si nimic, la un moment dat intr-un colt gasesc matca prinsa in ghem. O iau si o pun cu o colivie capac peste niste puiet gata de eclozat.
La 3 zile caut iar si matca iar in ghem sub capac, dar studiind cu atentie ramele remarc ca fara un motiv anume albinele din senin incep sa se incaiere intre ele.
Am luat matca am incercat sa fac un alt roi cu ea (pb. ca nu era imperecheata, sau s-a pierdut la imperechere, cert este ca nu gasit-o la urmatorul control.
Las roiul in discutie fara matca o zi, apoi introduc o rama cu botci (2 la nr), dar verificand comportamentul am remarcat acelas caracter violent intre ele. Modul in care incep din senin sa se incaera seamana aproape cu cel al furtisagului.
Furtisag, nu poate fi (sunt la tei, care da destul de bine), iar albinele stau calme pe rama minute in sir apoi brusc se trezeste una sa se incaere cu vecina si mai intra 2-3 in aceasta incaerare. Probabil asta este si motivul pentru care au facut regina ghem.
Ieri verific iar roiul, si regina nou iesita o gasesc tot in ghem, si acelasi comportament agresiv intre ele.
Intrebare:
1. daca desfinez roiul (nu mai este puiet), si dau ramele pe la alte familii, se poate muta si acolo comportamentul agresiv?
2. sa unesc cu un roi care deja merge bine? Omoara/face ghem regina roiului?
3. sa iau stupul cu totul si sa ma duc la mare distanta si sa scutur toata albina?
Numai bine,
Alin