Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

luna august

Mesajde saremi » 19 Aug 2013, 21:51

este posibil sa introducem o rama cladita in data de 15 august in conditiile unui cules mediu si a unei stimulari medii 400 ml apiinvert la 3 zile???precizez ca famiiliile sunt pe 6-7 rame pline cu albina.
saremi

Re: luna august

Mesajde B.K » 19 Aug 2013, 21:58

Unde sa introduci rama????...sa inteleg ca familiile sau roiurile sunt pe 6-7 rame in total si vrei sa mai introduci rama la ouat???...fi mai explicit. In conditiile unui cules mediu (cules de intretinere) , stimularea nu are rost....dar depinde ce ai si in stup > Stimularea se face atunci cand in natura nu exista cules de nectar , bineinteles nu e obligatoriu , poti face stimularea ca doar o faci pe banii tai. Succes !!!
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde saremi » 19 Aug 2013, 22:33

doresc intradevar pentru ouat dar nu stiu cum vor reactiona albinele ce trebuie facut pentru a accepta noua rama?
sau poate nu se procedeaza asa!!!
saremi

Mesajde ignatov andrei » 19 Aug 2013, 22:44

saremi scrie:doresc intradevar pentru ouat dar nu stiu cum vor reactiona albinele ce trebuie facut pentru a accepta noua rama?

Daca matca este tanara si exista si stimulare, vei avea placuta surpriza sa vezi ca depune oua chiar si pe rame albe ca zapada! Daca vei reorganiza familia, adica vei incadra acea rama intre doua rame cu puiet necapacit (de preferat sa fie a treia rama) si sa muti matca pe ramele 1 sau 2, vei reusi!
Bafta!
ignatov andrei

Mesajde B.K » 19 Aug 2013, 22:53

saremi scrie:doresc intradevar pentru ouat dar nu stiu cum vor reactiona albinele ce trebuie facut pentru a accepta noua rama?

"Sparge cuibul" cu o rama inchisa la culoare chiar doua si lasa matca ca stie ea ce are de facut, e perioada in care spatiul de ouat pentru matca e vital. Din cate vad nu prea ai habar de apicultura colegu'.........nu trebuie sa faci nimic ca albinele sa-ti accepte o rama goala , mai ales ptr ouat. Si inca ceva...vezi ca din alea 6-7 rame de albina pe care le ai tu acum , o parte din ele or sa moara....deci cum stai cu puiteul astazi ????

PS : Nu e o surpriza ca matca sa-ti oua o rama cu care ai spart cuibul ;)
B.K

Mesajde priest » 21 Aug 2013, 13:25

saremi scrie:este posibil sa introducem o rama cladita in data de 15 august in conditiile unui cules mediu si a unei stimulari medii 400 ml apiinvert la 3 zile???precizez ca famiiliile sunt pe 6-7 rame pline cu albina.

Poti pune in cuib (sa spargi cuibul) si rama necladita dar trebuie neaparat sa stimulezi...alfel nu o cresc. Eu, unul, asa am facut.
priest

Mesajde Leon » 21 Aug 2013, 21:46

E tarziu pentru foite. Poti sparge cuibul cu o rama inchisa la culoare si continua stimularea.
Leon

Mesajde rihmond » 22 Aug 2013, 18:39

salutare dragi apicultori :D
sunt incepator si anul acesta am achizitionat in aprilie o familie de albine iar la ora actuala sunt detinatorul a 4 roiuri ,2 pe 8 rame 1 pe 7 rame iar al patrulea pe 6 rame cu matca schimbata pe 15 august ,trei au matci de anul acesta (marcate de mine)iar al parulea de anul trecut.(roiurile sunt din iulie si au fost pe 4 rame).
rezerve de hrana dupa cum arata ramele sunt destule tinind cont ca am fost nevoit sa extrag pentru a face loc matci sa oua, intrebarea este cite rame cu puit capacit,larve si oua trebuie sa am in roiuri la ora actuala pentru a fi sigur ca o sa am destula albina pentru iernat.
toti stupi duduie de albina fiind prezena si pe pereti interiori ai stupului :)
rihmond

Mesajde delorin I » 22 Aug 2013, 19:11

Ca sa iti ajunga toata iarna? Pai sa vedem...facem un calcul...20 321 :lol: oua...44 205 larve, 35674,4 nimfe...Eu zic ca ajunge...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 22 Aug 2013, 19:15

A fost o gluma! Daca ai hrana si ai facut tratamente, iar matca oua nu ar trebui sa-ti faci griji! Eu imi fac griji pentru ca la mine acum cateva zile la control ponta era sistata de vreo 2 saptamani cat nu a avut cine continua stimularea!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde rihmond » 22 Aug 2013, 19:50

de stimulat nu am mai stimulat de o saptamina mia fost frica sa nu blochez cuibul cu sirop.
este necesar sa reiau stimularea cu sirop (100ml pe zi)pentru mentinerea pontei,ieri mam uitat la o rama la roiul caruia iam schimbat matca pe 15 august si depusese oua cam pe jumate de rama pe ambele parti,este necesar sa stimulez de acum .tratamen am facut unul singur de control dar nam gasit nici un paduche mort ,este necesar sa mai fac unul recent. :shock:
multumesc ca mai bagat in seama delorin :)
rihmond

Mesajde Mircea_63 » 22 Aug 2013, 20:37

Cum sa blochezi cuibul? Ia si baga fara frica rama la ouat si fa-i loc cucoanei sa ponteze. Urmareste daca aduc polen, altfel las-o mai moale cu stimulatul.
Parerea mea!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde rihmond » 22 Aug 2013, 21:00

polen aduc dimineata cam 2-3 ore si foarte putin seara in rest nectar si apa .
rame pentru ouat nu am decit rame nou cladite .
Ultima oară modificat de rihmond pe 22 Aug 2013, 21:15, modificat de 2 ori în total.
rihmond

Mesajde Mircea_63 » 22 Aug 2013, 21:10

Daca nu-i cal, bun si magar, dar ai grija sa-i dai spatiu pentru ponta daca se pune problema blocarii cuibului.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde B.K » 22 Aug 2013, 21:15

Parerea mea e ca la ora asta trebuie sa ai minim 3 rame bune cu puiet , tinanad cont de faptul ca ce iese de acum in colo va intra la iernat. O mare parte din albina aia care "bubuie" pe rame va murii.

PS : Nu ai cum sa blochezi cuibul cu 200-300 ml sirop , chiar daca ar fi sa nu consume deloc din el , abia ar reusii sa faca o coronita foarte mica pe o rama
B.K

Mesajde rihmond » 22 Aug 2013, 21:16

multumesc dom' mircea. :D
rihmond

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR