Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde Stoican » 21 Aug 2013, 23:58

BUNKA scrie:Revin cu raspunsul...deci legat de ponta, prolificitatea matcilor acum este limitata din cauza faptului ca mereu isi baga abdomenul in faguri imbacsiti de amitraz taufluvalinat si alte otravuri, dincolo de aspectul asta pe fagure natural albinele reduse ca dimensiune traiesc in sezon de pana la doua ori mai mult, spre 8-12 saptamani in comparatie cu sistemul conventional folosit pe scara larga azi, apoi ciclurile de la ou la eclozare sunt mai scurte cu pana la 24 de ore...toate astea duc la o crestere a populatiilor, se mai intampla si alte fenomene, activitatea de cules e mai putin stresanta pt ca participa un numar mai mare de culegatoare, apoi in interiorul coloniei tot ce inseamna ventilatie si deshidratare a nectarului e mai facila si se face cu consum mai mic de resurse si uzura mai mica, climatul se mentine mai usor in limite normale cu mai putina uzura si consum energetic.
Sunt mult prea multe lucruri care se schimba reducand lateralele la 32mm si lasand albina sa cladeasca liber, si importante in acelasi timp...toate aceste schimbari sunt deosebit de importante, majore in viata coloniei, se reduce presiunea exercitata de paraziti precum varoa asupra populatiei de albine, creste imunitatea coloniilor etc
Se echilibreaza tot ce inseamna microflora in stup, o multime de microbi utili si de bacterii utile incep sa reapara in colonii se recastiga un echilibru care practic este distrus in coloniile conventionale!
Apar fenomene de rezistenta la paraziti, si multe altele!
Eu asta consider normalitate, nu ceea ce facem acum cu ele.

Roger delon spunea ca cele mai puternice colonii ajung la 7 corpuri dar asta pe distanta de 37, acum mai intreb inca o data, daca pe distanta de 32 si celule crescute liber familia ajunge la 120000 de indivizi, chiar daca e mai mica sunt sigur ca trebuie cel putin 8-9 corpuri pe roger delon, ceea ce trebuie sa recunoastem ca e cam mult, poate o varianta ar fi stupul lui Antonescu unde 6-7 corpuri ar fi suficiente.
Daca tot ce se sustine este adevarat atunci sigur acest stup nu va putea adaposti asemenea colonii.
Stoican

Mesajde BUNKA » 22 Aug 2013, 20:19

Stoican scrie:
BUNKA scrie:Revin cu raspunsul...deci legat de ponta, prolificitatea matcilor acum este limitata din cauza faptului ca mereu isi baga abdomenul in faguri imbacsiti de amitraz taufluvalinat si alte otravuri, dincolo de aspectul asta pe fagure natural albinele reduse ca dimensiune traiesc in sezon de pana la doua ori mai mult, spre 8-12 saptamani in comparatie cu sistemul conventional folosit pe scara larga azi, apoi ciclurile de la ou la eclozare sunt mai scurte cu pana la 24 de ore...toate astea duc la o crestere a populatiilor, se mai intampla si alte fenomene, activitatea de cules e mai putin stresanta pt ca participa un numar mai mare de culegatoare, apoi in interiorul coloniei tot ce inseamna ventilatie si deshidratare a nectarului e mai facila si se face cu consum mai mic de resurse si uzura mai mica, climatul se mentine mai usor in limite normale cu mai putina uzura si consum energetic.
Sunt mult prea multe lucruri care se schimba reducand lateralele la 32mm si lasand albina sa cladeasca liber, si importante in acelasi timp...toate aceste schimbari sunt deosebit de importante, majore in viata coloniei, se reduce presiunea exercitata de paraziti precum varoa asupra populatiei de albine, creste imunitatea coloniilor etc
Se echilibreaza tot ce inseamna microflora in stup, o multime de microbi utili si de bacterii utile incep sa reapara in colonii se recastiga un echilibru care practic este distrus in coloniile conventionale!

Roger delon spunea ca cele mai puternice colonii ajung la 7 corpuri dar asta pe distanta de 37, acum mai intreb inca o data, daca pe distanta de 32 si celule crescute liber familia ajunge la 120000 de indivizi, chiar daca e mai mica sunt sigur ca trebuie cel putin 8-9 corpuri pe roger delon, ceea ce trebuie sa recunoastem ca e cam mult, poate o varianta ar fi stupul lui Antonescu unde 6-7 corpuri ar fi suficiente.
Daca tot ce se sustine este adevarat atunci sigur acest stup nu va putea adaposti asemenea colonii.

Te inseli, albinele regreseaza in dimensiune cu pana la 33% din cat sunt acum asta inseamna ca fiind mai mici cam cu o treime vor intra mai multe pe acelasi spatiu cam cu 33%.
Grosimea fagurelui natural cladit in delonii mei e de 20mm, spatiul intre doi faguri e de 12mm adica tot atat cat e si intre fagurii conventionali care au 25mm grosime...calculeaza, asa e !!
Deci avem acelasi spatiu intre faguri dar o albina care e cu 33% mai mica...logic ca intra mai multa, pe o rama Dadant de 11,2dm patrati dar cu fagure natural intra in loc de 3000 de albine mari, 4000 de albine mici.
Pe corpul meu care are echivalentul a 6 rame dadant 1/1 intra 23000-25000 albine MICI deci cu 4 corpuri pot adaposti cat am zis, 100000de albine MICI, asta garantat!!
Corpul meu are 31cm inaltime, la 4 corpuri am mai zis...am 124cm la care se adauga fund si capac deci pe la 140cm inaltime cu totul !
Fa calculele din nou ca eu le-am rumegat destul pana acum !!

Vei vedea la anul in mai cat va putea adaposti acest stup si daca nu crezi te invit la fatza locului sa numeri albinele :)...asta a fost o gluma, sper sa nu te superi, dar asa e .
BUNKA

Mesajde Stoican » 23 Aug 2013, 00:26

BUNKA scrie:
Stoican scrie:

Te inseli, albinele regreseaza in dimensiune cu pana la 33% din cat sunt acum asta inseamna ca fiind mai mici cam cu o treime vor intra mai multe pe acelasi spatiu cam cu 33%.
Grosimea fagurelui natural cladit in delonii mei e de 20mm, spatiul intre doi faguri e de 12mm adica tot atat cat e si intre fagurii conventionali care au 25mm grosime...calculeaza, asa e !!
Deci avem acelasi spatiu intre faguri dar o albina care e cu 33% mai mica...logic ca intra mai multa, pe o rama Dadant de 11,2dm patrati dar cu fagure natural intra in loc de 3000 de albine mari, 4000 de albine mici.
Pe corpul meu care are echivalentul a 6 rame dadant 1/1 intra 23000-25000 albine MICI deci cu 4 corpuri pot adaposti cat am zis, 100000de albine MICI, asta garantat!!
Corpul meu are 31cm inaltime, la 4 corpuri am mai zis...am 124cm la care se adauga fund si capac deci pe la 140cm inaltime cu totul !
Fa calculele din nou ca eu le-am rumegat destul pana acum !!

Vei vedea la anul in mai cat va putea adaposti acest stup si daca nu crezi te invit la fatza locului sa numeri albinele :)...asta a fost o gluma, sper sa nu te superi, dar asa e .

Anul acesta am avut 2 roger delon de proba, dar cu rame de lemn. Incep sa cred ca sunt mai bune cele cu caru de fier, care da posibilitatea albinei sa lipeasca si lateral. Daca in loc de 8 rame s-ar introduce 9 si daca calculele sunt corecte atunci 7 corpuri ar fi suficiente pentru 120000. Dar astea sunt doar calcule, iar faptul ca sunt interesat de ele ma obliga ca la anul sa formez si eu o familie pe roger delon cu 9 rame pe corp. Multumesc mult pentru raspunsuri!
Stoican

Mesajde Stoican » 23 Aug 2013, 00:32

Asta nu ar fi greu: de pe 10 rame din stup sa numara albinele de pe un dm patrat si prin medie si inmultire cu suprafata fagurelui si iar inmultire cu numaul de faguri din stup se afla si numarul de indivizi per total.
Stoican

Mesajde BUNKA » 23 Aug 2013, 18:51

Stoican scrie:

Asta nu ar fi greu: de pe 10 rame din stup sa numara albinele de pe un dm patrat si prin medie si inmultire cu suprafata fagurelui si iar inmultire cu numaul de faguri din stup se afla si numarul de indivizi per total.

Eu iti dau o solutie mai buna, iei spre seara o rama cu albine din stup, o scuturi intr-o punga, cutie si cantaresti albinele, sau cantaresti rama cu totul apoi o scuturi si cantaresti din nou vezi cata albina era in sute de grame, apoi cantaresti sa zicem 20 albine si bagi un calcul...si-ti da cat cantareste o albina si cate albine ai avut in medie pe rama aia.
E greu sa numeri albinele de pe 1 dm patrat de fagure pt ca se misca, doar daca fotografiezi sa zicem dar tot e greu ca nu au aceeasi densitate pe toata suprafata ramei...oricum ideea e ca se poate calcula dar calculul meu a fost foarte simplu matematic...daca pe o rama normala de dadant 1/1 intra 3000 de albinoace de astea mari si ea are 11,2 dm patrati inseamna ca pe aceeasi rama vor intra cu 33% mai mult daca albinele regreseaza in volum cu 33%, asta inseamna ca vor intra 4000 de albine mici, si pe dm patrat de fagure intra 4000/11,2=357 de albinutze mici.
Se inmulteste apoi cu numarul de dm patrati de fagure dintr-un corp si aia e !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 23 Aug 2013, 18:56

Anul acesta am avut 2 roger delon de proba, dar cu rame de lemn. Incep sa cred ca sunt mai bune cele cu caru de fier, care da posibilitatea albinei sa lipeasca si lateral. Daca in loc de 8 rame s-ar introduce 9 si daca calculele sunt corecte atunci 7 corpuri ar fi suficiente pentru 120000. Dar astea sunt doar calcule, iar faptul ca sunt interesat de ele ma obliga ca la anul sa formez si eu o familie pe roger delon cu 9 rame pe corp. Multumesc mult pentru raspunsuri!

Probabil ca daca ai modelul de Delon original cu corpul inalt de 21,5cm iti trebuie 7 corpuri...la mine merg cred 4 sau 5 maxim, oricum nu ajung eu acolo inca pt ca voi inmulti foarte tare, iar cand voi termina cu inmultirile chiar o sa-mi placa sa am niste "trunchiuri de copac" populate cu albine :) care pe jumate vor fi cu miere.
Eu avand rama mai mare nu pot folosi cadrul de inox.
Ok, vorbim...intre timp la anul cred ca pe la salcam voi ajunge la 4 corpuri sigur cu ei...voi vedea atunci si populatia cum va fi si culesul.
BUNKA

Mesajde kart » 24 Aug 2013, 00:32

Va salut. Sunt proaspat in apicultura si printre voi,asa ca daca intreb vreo prostie intelegeti .Am din april 3fam pe datant. Fiind din fire mai ecologist, ami surade foarte tare ideea de a lasa albina sa-si construiasca celula asa cum a facuto inainte sa-si vare omul coada (mana) .
Intrebarea mea este daca a incercat cineva foita de ceara din stupina fara forma de celula imprimata ? in acest caz albina poate cladi marimea celulei dorite si poate, mai usor .
Undeva iera o afirmatie ca o ia mai greu in lucru.
Imi place foarte tare modelul de stup propus de BUNKA , respectind marimea celulei mai mici si distanta dintre faguri credeti ca am sanse sa folosesc sistemul (la un moment dat) fara tratamente avand an vedere ca langa mine am o stupina de 100 de fam la circa 400 de metri de gradina mea?
Nu am ajuns inca ,dar sunt mai aproape decat am fost ieri.
kart

Mesajde kart » 24 Aug 2013, 00:38

Sigur ca ma gandesc sa ajung si eu pe la 100 de familii. La acel moment ma refer.
kart

Mesajde Florin Dobre » 24 Aug 2013, 01:21

Ai mare grija cu cele 3 familii langa cele 100.

Iti dau un exemplu concret.
Am un vecin foarte bun, un om deosebit. Avea 2 familii de albine. In iarna i-a murit una. In primavara m-a rugat sa-l ajut s-o divida in 3. I-am explicat ca nu e bine sa forteze nota. Dar deh...Cu tratamente, sfaturi, etc. il ajutam eu. In fine.
Cand am adus stupii de la floarea soarelui acasa, l-am sunat sa-si reduca urdinisurile ca vin cu ninjalaii.
In cateva zile a ramas fara stupi. Mi-a spus dupa vre-o 2 saptamani cand l-am intrebat ce fac albinele. Mi-a zis c-a uitat sa micsoreze urdinisurile.

Alt caz...un consatean de-al lui taica-miu de la tara.
Tinea stupii intr-o mica livada langa un fost SMA. Se duce la vre-o 5 zile pe la ei sa mai faca una-alta. Mai mult de jumatate erau deja pe Campiile Alizee.
Furtisagul era generalizat. I-a mutat de urgenta. Ce se intamplase? Venise un alt consatean(mult mai ortoman si cu oi mai multe) din pastoral cu vre-o 200 de stupi si ii aciuase in Curtea fostului SMA.

In concluzie...

Stupii veniti din pastoral sunt ca niste mercenari...obisnuiti sa rupa. Ajunsi in uscaciune, rup tot ce gasesc cu garda jos.

Vezi ca drumul de la 3 la 100 e foarte sinuos si cu multe capcane. Nu te lua dupa reclame.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde tomy81 » 24 Aug 2013, 12:31

mi-am facut niste roger delon, dar neavand rame am pus rame dadant invartite pe inaltime, rama dadant are 300 mm inaltime la fel ca si interiorul unui roger delon, 1 rama intra in 2 corpuri.
e vreo problema pe timpul iernii datorita faptului ca rama dadant era construitata normal si eu am pus-o invers, ma refer la celule, sau sa iernez in dadant si primavara sa-i transfasez in delon si sa ma apuc de construit rame delon. ce sfat imi dati
tomy81

Mesajde kart » 24 Aug 2013, 22:04

Vezi ca drumul de la 3 la 100 e foarte sinuos si cu multe capcane. Nu te lua dupa reclame.

Sunt convins ca ai dreptate. Usurel cu rabdare si multa lectura.
Legat de fundatia de ceara fara forme de celula ce ziceti?
kart

Mesajde kart » 24 Aug 2013, 23:16

Tot ce am citit despre celula de marime naturala pare sa fie logic si credibil,dar probabil. toate astea duc la o productie de miere mai curata dar mai putina .albina mai mica stup mai mic .

Pentru certitudine in comparatie ai nevoie de acelasi numar de familii si stupinele sa fie apropiate ca distanta,iar aici ar fi ceva probleme ,nu ?
kart

Mesajde BUNKA » 25 Aug 2013, 20:49

kart scrie:

Sunt convins ca ai dreptate. Usurel cu rabdare si multa lectura.
Legat de fundatia de ceara fara forme de celula ce ziceti?

Am auzit ca au incercat-o altii si nu tine figura, sunt doua solutii..ori faci ce am facut eu, ori le dai foite cu 4,9mm, cat despre treaba cu suta de colonii a vecinului si rezistenta la varoa...e complicat, sa presupunem ca ajungi sa ai familii care se curata singure, va trebui sa le despaducheze si pe ale vecinului partial ca varoa migreaza si tot nu vor fi curate cum ar fi daca ar fi vetre mai izolate sau daca ar fi o zona suprapopulata cu albina cu rezistenta la parazit...deci, vezi cum faci. Prima data studiaza bine problema ca nu e simplu deloc...trebuie multe cunostinte ca sa nu risti.
Eu daca am 40 de colonii prin vecini care-s pe conventional as face 140-200 de astia "salbatici" raspanditi pe zona respectiva si chiar si asa nu as fi linistit 100%.
Deocamdata suntem la faza de implementare si de cercetare a unui sistem de lucru...mai e de munca!

Pana in 50 de familii poti sa le dai faguri cu sarme, poti sa te joci cu mutarea de rame si de corpuri daca stii cum anume sa o faci sa cladeasca natural...de la un numar in colo probabil ca e mai eficient cu foite cu celule reduse, dar sa fie din ceara ta naturala.
Un alt aspect e ca daca dai albinelor mari foite cu celule mici nu vor putea sa le construiasca usor...unii au incercat sa faca asta 10 ani si cu greu au reusit, mai bine faci cum am facut eu...le-am lasat sa cladeasca singure, sa se reduca dimensiunea albinei si apoi cand obtii faguri cu celule reduse la 4,9mm sa faci o presa ca cele de pe www.resistantbees.com si sa folosesti practic rame cu foi, dar abia dupa ce stabilizezi cateva colonii...sa ai deja albine mici, pe faguri cu celule mici, e foarte simplu apoi sa dai un corp cu foi la cladit; il vor cladi impecabil.
In varianta cu claditul fagurilor naturali, daca ai 2 corpuri construite si vrei sa-l cladesti pe al trei-lea, trebuie musai sa-l dai dedesubt, sa muti vre-o 4 marginase cu miere jos si sus in corpul 2-3 sa dai la construit rame cu sarme...asta implica multa manopera...daca ajungi sa ai albina care poate construi usor pe foita cu 4,9mm atunci poti da un corp cu foi peste...asa cum facem noi azi cu magazinele de recolta, deci se usureaza munca apicultorului enorm...provocarea pana la urma e sa obtii repede albina capabila sa cladeasca corect si repede faguri cu celula mica care sa poata apoi construi si foita corect.

Inca un lucru...voi mai pune un film sa vedeti cam cata albina intra in doua corpuri de ale mele, acum practic ramele sunt negre de albina, si din lada dogoreste de caldura chiar si pe vreme rece.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Aug 2013, 21:05

kart scrie:Tot ce am citit despre celula de marime naturala pare sa fie logic si credibil,dar probabil. toate astea duc la o productie de miere mai curata dar mai putina .albina mai mica stup mai mic .

Pentru certitudine in comparatie ai nevoie de acelasi numar de familii si stupinele sa fie apropiate ca distanta,iar aici ar fi ceva probleme ,nu ?

Probabil ca nu ai citit chiar tot..familiile pe celula mica sunt MAI PRODUCTIVE...cei care raspandesc in general zvonuri negative despre productivitatea albinelor NORMALE (mici)in general, nu stiu nimic despre albina mica naturala, nu au citit mai nimic, nu au experimentat nimic insa invoca argumente precum dimensiunea gusei sau a limbii.
Pentru oamenii astia toate raman doar presupuneri...recunosc, si eu am fost circumspect la informatia asta care apare pe http://www.resistantbees.com insa curiozitatea a fost atat de mare la un moment dat dupa 2 ani de citit si gandit incat am hotarat sa nu mai raman la nivelul de ganditor, comentator in necunostinta de cauza si asa ar trebui sa facem mai multi dintre noi.
Pana la momentul de fata vreau sa zic ca nu am gasit vreo afirmatie falsa exprimata pe situl respectiv...veti vedea cam cum arata un delon populat pe doua corpuri, cam cata albina intra in el, pun un film din care veti putea deduce si viteza de dezvoltare a coloniilor de tipul asta.
Luati in calcul momentul in care au fost formati practic pe nimic 15-20 iunie 2013, pe niste lemne goale si sa vedeti cam cum arata acum in jurul datei de 25 august 2013.
Inca un lucru..o sa filmez ramele sa-mi spuna cineva cam cata albina crede ca e pe o rama de aia, sa facem niste aproximari, niste calcule !!
Dupa cum arata treaba va zic eu..la anul in Mai aceste colonii daca nu vor avea 100000 de insecte sigur vor fi aproape fara nici un ajutor..deci pe ponta normala naturala a unei matci.
Cam asta am vrut sa va zic..
BUNKA

Mesajde kart » 26 Aug 2013, 23:02

Multumesc pentru raspunsuri. Intradevar am plecat urechea la ^cunostinte^ care nu au cunostinta de albina naturala.

In iarna voi construi 10 stupi delon cu corpul inalt de 21,5cm in care am sa pun la primavara cite un roi . I-as fi facut mai inalti dar am probleme cu spatele si nu vreau sa fie prea greu corpul.
Va citesc cu interes si m-ati castigat in a adopta celula naturala,am sa va tin la curent cu evolutia, va salut.
kart

Mesajde Stoican » 03 Sep 2013, 16:08

kart scrie:Multumesc pentru raspunsuri. Intradevar am plecat urechea la ^cunostinte^ care nu au cunostinta de albina naturala.

In iarna voi construi 10 stupi delon cu corpul inalt de 21,5cm in care am sa pun la primavara cite un roi . I-as fi facut mai inalti dar am probleme cu spatele si nu vreau sa fie prea greu corpul.
Va citesc cu interes si m-ati castigat in a adopta celula naturala,am sa va tin la curent cu evolutia, va salut.

Am corpurile de delon pregatite si la anul am sa formez si eu o familie pe 9 faguri si fara FA
Stoican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE