Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Situatie ciudata. Nevoie de ajutor

Mesajde samuellazea » 23 Aug 2013, 09:35

Buna ziua la toata lumea,

As avea si eu nevoie sa fiu luminat de catre cei mai cu vechime in meserie. Alaltaieri cand am vizitat albinele am gasit o situatie ciudata la o familie. Respectiv: dupa prima rama de margine am gasit rama din fotografiile de mai jos si nu inteleg din ce cauza. Daca s-a mai lovit cineva de asa situatie va rog sa imi spune-ti si mie ce ar fi putut cauza asa ceva si cum as putea remedia. Tin sa mentionez ca familia e bine ( are rame de puiet, miere destula si matca frumos pe rame ). Astept cu nerabdare opinii

Toate cele bune,
Sami
Fişiere ataşate
rsz_poză_3.jpg
samuellazea

Re: Situatie ciudata. Nevoie de ajutor

Mesajde samuellazea » 23 Aug 2013, 09:48

cornelioandanciu scrie:Insarmarea verticala si caldura au facut asta.Am avut si eu faguri din astia, cu toate ca insarmarea era orizontala.Baga alt fagure, ca nu-i nici o problema.

De caldura nu stiu daca s-a pus problema fiindca lazile sunt cu anti varoa deschis si la umbra iar cu insarmarea, poate sa fie asta cauza chiar daca a iesit deja o generatie de puiet din rama aceea? In vara au fost si 41 de grade la umbra aici in zona si nu a fost gram de problema. Acum temperaturile sunt pe la 30 si umpic si mai mult inorat.

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2013, 10:00

Nimic deosebit, este pur si simplu efectul caldurii.

Posibil:
-lipsa apa.
-populatie putina raportat la volumul lazii.
-faguri cu multa parafina.
-lipsa umbra - zile caniculare.

Inlocuiesti rama respectiva, asiguri apa in stupina si umbra in masura in care se poate. Albinele se straduiesc sa asigure temperatura constanta, dar se intampla ca au o suprafata sau volum mare de rezolvat si daca nu e populatie multa, n-are cine sa faca fata.

Fagurii ar trebui sa fie din ceara, dar nu e intotdeauna asa. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde samuellazea » 23 Aug 2013, 10:13

cornelioandanciu scrie:Daca nu crezi du stupul la analiza! :lol:P.S.Chiar daca ai funduri AV, problema caldura excesiva se face si de la excrescentele de ceara intre spetezele inferioare si superioare ale ramelor, astea impiedica areul sa circule,Uita-te la clipurile lui Dan Margarit sa-l vezi cum curata ceara asta, pentru ventilatie si pentru a usura circulatia albinelor in stupi.Numai bine,Nu mai duce stupul la analiza! :D

Cornelioandanciu mersi pentru sfaturi. La partea cu spetezele nu m-am gandit pana acum. Dar de acum o sa ma ocup si asta. Deci, am invatat ceva azi. Mersi pt asta

Toate cele bune,
Sami

Mircea_63 scrie:Nimic deosebit, este pur si simplu efectul caldurii.

Posibil:
-lipsa apa.
-populatie putina raportat la volumul lazii.
-faguri cu multa pafina.
-lipsa umbra - zile caniculare.

Inlocuiesti rama respectiva, asiguri apa in stupina si umbra in masura in care se poate. Albinele se straduiesc sa asigure temperatura constanta, dar se intampla ca au o suprafata sau volum mare de rezolvat si daca nu e populatie multa, n-are cine sa faca fata.

Fagurii ar trebui sa fie din ceara, dar nu e intotdeauna asa. :D

Ceau Mircea,

Asteptam sa zici ceva :). M-am obisnuit sa vad ca esti activ si saritor. Acum ca zici ma gandesc la partea cu populatia putina raportat la volumul lazii. O sa mai restrang. Eu am mai lasat vreo 2 rame in margine in caz ca ele mai baga miere si sa nu blocheze cuibul. Cu fagurii cu parafina se poate dar pana acum am tot folosit faguri din astia fara probleme. Ce sa fac acum? Ele cladesc, ele darama. Apropo de apa, apa am la vreo 2 m in fata stupilor. Apa e in galeata dar ele pur si simplu nu se ating de ea si nu inteleg de ce. Mai bine prefera sa care ele decat sa ia de aproape.

Mersi de sfaturi Mircea
Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2013, 11:00

Noah, stai acuma sa-ti spun. :D

Daca tot ai pus galeata si nu ceva curgator gen butoi cu robinet si un santulet intr-o scandura, pune chestii plutitoare in apa din galeata si unge bine marginea galetii cu miere sau sirop cu protofil (sa miroasa). Apa n-are miros si daca cercetasele au gasit o sursa consacrata, vor trece pe langa galeata fara sa o bage in seama. Vor gasi repede mierea si odata cu ea si apa, apoi vor sti ca acolo e sursa.

Legat de volum...daca lada e mare, canicula si albine insuficiente, personal cred ca e mai bine sa pui diafragma, iar pe partea goala sa ai aerisire cu sita in podisor. Se tot vorbeste de curentii de aer, dar am constatat si am ajuns la concluzia ca stiu ele ce sa faca. Adica: daca aerisirea din podisor le deranjeaza, o vor acoperi cu propriile trupuri sau o vor propoliza.

Fagurii din zona noastra sunt deobicei d`aia sarbesti. Au multa parafina, iar parafina se topeste la 42-46 grd. Pana sa ajungi sa ai ceara ta si sa iti faci fagurii din ea, asta este, lucrezi cu ce ai. Eu i-am asezat o parte sub pomi fructiferi. Au cat de cat umbra, dar si cand pica vre-un mar pe stup sa vezi ce circ iasa. :lol:
Mircea_63

Mesajde samuellazea » 23 Aug 2013, 11:35

Mircea_63 scrie:Noah, stai acuma sa-ti spun.

Daca tot ai pus galeata si nu ceva curgator gen butoi cu robinet si un santulet intr-o scandura, pune chestii plutitoare in apa din galeata si unge bine marginea galetii cu miere sau sirop cu protofil (sa miroasa). Apa n-are miros si daca cercetasele au gasit o sursa consacrata, vor trece pe langa galeata fara sa o bage in seama. Vor gasi repede mierea si odata cu ea si apa, apoi vor sti ca acolo e sursa.

Legat de volum...daca lada e mare, canicula si albine insuficiente, personal cred ca e mai bine sa pui diafragma, iar pe partea goala sa ai aerisire cu sita in podisor. Se tot vorbeste de curentii de aer, dar am constatat si am ajuns la concluzia ca stiu ele ce sa faca. Adica: daca aerisirea din podisor le deranjeaza, o vor acoperi cu propriile trupuri sau o vor propoliza.

Fagurii din zona noastra sunt deobicei d`aia sarbesti. Au multa parafina, iar parafina se topeste la 42-46 grd. Pana sa ajungi sa ai ceara ta si sa iti faci fagurii din ea, asta este, lucrezi cu ce ai. Eu i-am asezat o parte sub pomi fructiferi. Au cat de cat umbra, dar si cand pica vre-un mar pe stup sa vezi ce circ iasa. :lol:

Nici nu vreau sa ma gandesc la circul ce o sa il ai in caz de Doamne fereste :) Si ai mei sunt asezati la umbra. Bate soarele pana maxim la 12. In rest umbra. I-am pozitionat asa sa le "scoale" si pe ele din "somn" dimineata :lol: sa plece la treaba si sa nu stea la intins mana dupa sirop ;)
Cu apa o sa fac asa cum zici tu. Nu m-am gandit sa fac asa si ma tot intrebam de ce nu se ating de apa. Dar acum ca zici, am inteles de ce.
Si uite asa mai invat si eu pe langa voi toti ;).

Acum vreau sa iti multumesc oficial pentu ajutorul dat in primavara. La ora actuala am ajuns sa am 4 "familii". Una singura e pe 6 rame, restul 8-9 din care minim 4 cu puiet frumos.
Deci mersi fain.

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde alin75 » 23 Aug 2013, 17:21

Am patit ceva asemanator la salcam (temperatura nu era destul de mare). Toate ramele le insarmez atit vertical (6) cat si orizontal (2 sau 3; inca mai am rame 1/1 prin cutii). Am folosit FA din acelas lot, astfel ca pentru mine singura axplicatie pe care mi-am dat-o a fost direrenta de nectar care a contribuit la constructia ramei. Rame construite in aceeasi perioada au fost rupte la centrifugat (doar 3 -- nu inseamna mult, dar pentru mine nu este o simpla coincidenta).

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde gh.pana » 23 Aug 2013, 17:59

Stimate domn,
Nu este nicio ciudatenie. Asa se intampla la ramele cu insarmare verticala cand pui in stup, pe caldura , f.a.- uri care nu au acoperire cu albina.
Caderea portiunii respective de fagure s-a produs cand rama era inca neluata in lucru. Daca aveai o alunecare mica, albinele reparau mai bine sau mai rau golul format .
Din necazuri se invata.
gh.pana

Mesajde samuellazea » 26 Aug 2013, 09:30

gh.pana scrie:Stimate domn,
Nu este nicio ciudatenie. Asa se intampla la ramele cu insarmare verticala cand pui in stup, pe caldura , f.a.- uri care nu au acoperire cu albina.
Caderea portiunii respective de fagure s-a produs cand rama era inca neluata in lucru. Daca aveai o alunecare mica, albinele reparau mai bine sau mai rau golul format .
Din necazuri se invata.

Stimate domn,

Aici ai gresit. Caderea aceea nu s-a produs cand rama inca nu era luata in lucru. Rama a fost cladita in iulie la floarea soarelui. Si pe rama deja era pusa miere doar ca nu era capacita inca. Cu caldura si albina se poate. Cat despre insarmarea verticala, eu sunt adeptul insarmarii verticale si am multe rame cladite extrem de frumos pe vertical fara probleme. Ca mai exista exceptii, sigur, asta se poate sa fie una din ele.

Acum urmeaza sa o las la lins si pe urma sa o pregatesc pentru pomi fructiferi sper. Pregatit nu inseamna si bagat FA pe ea ;)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde TDI » 26 Aug 2013, 10:03

Oricum ai insarma daca n-ai umbra la stupi si FAV se topesc fagurii partial, total... cum ti-e norocul. Cu cat e rama mai "tanara" si mai plina de miere... cu atat e mai fragila la caldurile din iulie-august.
TDI

Mesajde B.K » 26 Aug 2013, 12:37

Caldura mare
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde nae » 26 Aug 2013, 22:51

Ceara se inmoaie-topeste la 50-60* , puietul la 39* MOARE ; afara , la umbra , la 1.5 m sunt 40*(statia meteo ) , la sol sunt (probabil ) 50* si noi vorbim de o rama compromisa !!!!!!!!!!
nae

Mesajde Mircea_63 » 26 Aug 2013, 23:01

Nae, daca in stupul ala are rame suficient de multe incat sa nu fie acoperite de albina, posibil ca albina aflata pe puiet sa reuseasca sa-i mentina temperatura -apa, ventilare, ele stiu cum- iar in acelasi stup, in alte pucte sa aibe temperaturi mai mari. Exact invers de cum mentin iarna caldura in interiorul ghemului.
Mircea_63

Mesajde nae » 26 Aug 2013, 23:14

D-le , Mircea aveti dreptate daca va raportati la familie ; daca albina era proasta murea de mult .
Eu ma raportez la STUPAR , el face viata albinei grea ; stuparul se ingrijoreaza de o rama topita nu de familie si ce eforturi face sa suplineasca nepriceperea lui .
De ce sa tii catul pe un stupul care nu ''duce '' ; de ce treci pe un sistem pe care nu-l intelegi cand poti tine orizontali sau .. capre .(nu sunt ''mistocar'' ci ingrijorat )
nae

Mesajde Florin Dobre » 26 Aug 2013, 23:24

O sa razi Nae...
Inainte de a avea orizontali(adica albine), am avut...si capre. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 26 Aug 2013, 23:29

Florin Dobre scrie:O sa razi Nae...
Inainte de a avea orizontali(adica albine), am avut...si capre. :lol:

Sarut-mana .
In 90% din raspunsuri.. raspund = pt cei interesati , n-o fac sa infrunt pe cineva .
Daca spun o prostie o fac crezand in ea, nu o fac intentionat ; atat ma duce capu' .
nae

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR