Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Concluzii ale anului apicol 2012-2013

Mesajde ignatov andrei » 19 Aug 2013, 21:53

Ioan Guist scrie:PS Eu ma pregatesc pentru urmatorul ...val.Adica tzunami.

Pana la "tzunami", tot va fi o clipa de liniste pentru o cafea sau o bere! Problema e ca... cine trece de valul asta...!
ignatov andrei

Mesajde Ioan Guist » 19 Aug 2013, 22:10

Cine vrea.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde gica.mosu » 19 Aug 2013, 22:18

TDI scrie:La 28 noiembrie 2012 aveam 75, până pe 1 decembrie am mai lăsat 70 - toată luna noiembrie albina n-a zburat până pe 28. Am găsit unul omorât de furtişag şi 3 fără mătci. Cu 10 zile înainte de salcâm am unificat până la 55. Am avut familii cu o producţie de 20 kg la salcâm(4), 10 kg la tei (10)şi 30 kg la floarea soarelui-polifloră (5). Am scăpat 4 roi primari pe creangă fără să-i prind.Media aritmetică spune că aia nu contează. La ora actuală am 52 viabili şi 15 familí slabe. Din păcate mai am şi 7 familii bune şi 4 slabe cu mătci de salvare şi ceva unităţi cu mătci abia eclozionate. Problema e că pe 25 august aveau o medie de hrană de 14 kg, acum au o medie de 9.8kg miere,0.67kg polen, 9-10 rame albină din care puiet căpăcit 1.25 rame şi puiet ouat 0.76 rame. Producţie medie la 75 15 kg/stup la 55 20 kg stup. Costuri: 200kg rapiţă si 300 kg zahar în toamnă şi 200 kg zahar în primăvară + sute de ore de muncă şi anul nu s-a terminat. S-a schimbat clima - nu mai e cules în august septembrie, am câteva sute de prigorii în zonă... Concluziile le trageţi voi, eu mai am vreo lună şi jumătate până pot să zic gata.

Prietene...(toiag+ luminari face mosu) dar io zic ca sa fim o tira mai optimisti fata de ce-o fost anul trecut,acum in unele zone e cu mult mai bine,
sapoi sa fim sanatosi si le-om duce la capat cumva...DE-AR fi un pic de ploaie sar schimba si datele broblemei ...ca anul trecut ..multi au uitat!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde TDI » 19 Aug 2013, 22:50

Anul trecut la 60 de stupi am extras mai mult ca anul âsta. Anul ăsta m lăsat cu 6 kg mai mult la stup, cu gândul să nu mai hrănesc aducându-mi aminte de înţepăturile, chinul cu lanterna între dinţi (mi-am luat lampă de miner - se ataşează de bostan ). E mai bine anul ăsta, preţul la salcâm e mai bun, dar am prea puţini stupi. Din păcate nu fac pastoral - am avut 10 familii cu 30 rame Dadant.
TDI

Mesajde akmm » 23 Aug 2013, 14:13

Una peste alta, pentru mine 2013 e mai bun ca 2012.Asta poate si pentru ca la noi in Babadag a mers teiul (patru zile.....)
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde TDI » 23 Aug 2013, 16:16

gica.mosu scrie: DE-AR fi un pic de ploaie sar schimba si datele broblemei ...ca anul trecut ..multi au uitat!!!!

Cine sta in stationar si cine era la 15 august anul trecut pe vatra de iernare [normala] n-are cum sa uite anul trecut. Daca n-a facut stimulare in toamna si in primavara.. productia de anul asta a fost dezastruoasa (cel putin la salcam - indicator pretul 2011 13-13.5 ron, 2012 11-11,5 ron, 2013 16-17 ron ), inclusiv dezvoltarea familiilor de albine. Zic eu... La mine in zona au fost stupari care n-au facut salcam, care l-au facut l-au facut galben.. eu nu am extras ramele din cuib si am ales ramele.
Apropo de tsunami domnule Guist, eu ma gandesc sa-mi schimb vatra... Sau fiu mai la deal, cu mai putine albine in zona. Tsunamiul e loca, furtisagul si metisarile aiurea, degeaba selectioneza apicultorul matci recordiste daca de cativa ani mi se cam ingalbenesc matcile, dar pana la urma nu e neaparat un lucru rau.
TDI

Mesajde Florin Dobre » 23 Aug 2013, 18:07

Tsunami-ul pomenit poate fi puzderia de stupi lasati de izbeliste/in suferinta. Stupi care, pentru oportunisti, au avut un singur scop-bani europeni moca. De aici rezulta problemele enuntate deja: boli, furtisag, etc.
Cum a zis nea Pupe, deja a inflorit activitatea de facut cutii si roi. Miere fac aceiasi apicultori care au fost si inainte de mirajul fondurilor.

Tsunami-ul poate fi si o aliniere la legislatia europeana care va spune cine si in ce conditii va mai putea face apicultura. Sa nu fim naivi, vestul a pus ochii de multa vreme pe apicultura noastra. Mai ramane s-o preia. Asociatiile vor trebui sa faca front comun impotriva invaziei. Si vor face asta pentru ca nu au alternativa. Nu stiu insa care va fi rezultatul.

Sa nu avem falsa impresia ca UE baga bani in apicultura romaneasca si nu cere socoteala.

Vad cum se cheltuie bani pentru sali de extractie si alte utilaje sofisticate si extrem de scumpe. Asta ar trebui sa fie aportul asociatiilor. Adica, sala de extractie care sa deserveasca membrii asociatiei, transport asigurat de asociatie, asistenta veterinara, contracte/precontracte avantajoase, etc. Bineinteles proportional cu marimea stupinei si cuantumul cotizatiei. Deocamdata asociatiile se limiteaza la manuirea de hartoage si comert. Suntem in plin sezon de vanatoare de pinguini.

Cunosc cazuri de persoane care au accesat masurile 141 si 112. Ei avand 3,14 stupi cum se spune pe aici. Si au achizitionat centrifugi spre 1000 de euro. Cand le vor folosi? Cand vor face numarul? Nu mai spun de sali de extractie care ar putea sa deserveasca mii de stupi, nu 2-3-5 sute. Bineinteles salile de extractie sunt, in fapt, niste locuinte in toata regula.

Sa nu fiu inteles gresit. Nu sunt importiva accesarii fondurilor. Trebuie sa beneficiem de fiecare banut posibil de luat. Pentru ca treaba e groasa. Daca nu ne miscam repede sa ajungem din urma pe vestici, vor veni ei stapani pe albinele noastre.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gh.pana » 23 Aug 2013, 18:18

Florine tata,
Nu mai fi ingrijorat, strainii sunt deja stapanii nostri .
gh.pana

Mesajde Dragos2006 » 23 Aug 2013, 19:02

Florin Dobre scrie:
1) vestul a pus ochii de multa vreme pe apicultura noastra. Mai ramane s-o preia.
2) Asociatiile vor trebui sa faca front comun impotriva invaziei.
3) Asta ar trebui sa fie aportul asociatiilor.
Adica, s transport asigurat de asociatie,
asistenta veterinara,
contracte/precontracte avantajoase, etc.
4) Bineinteles salile de extractie sunt, in fapt, niste locuinte in toata regula.

1) vesticii sunt cu mult mai pragmatici si mai inteligenti decat noi . Au preferat sa ne preia mierea de albine iar noi sa ramanem cu munca . La ora actuala mierea romaneasca de inalta calitate merge toata in vest iar romanul mananca torocala din est. Hai sa fim seriosi ! il vedeti pe neamt sau francez sa hamaleasca la stupi in Romania ?
2) Suntem tara membra UE asa ca este imposibil ce pomenesti
3)in continuare la lista ta , asociatiile ar mai trebui sa munceasca si in locul stuparului si totul ar fi OK.
4)Doar nu vrei sa extragi mierea intr-un WC ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde IGNITE » 23 Aug 2013, 19:29

1) vesticii sunt cu mult mai pragmatici si mai inteligenti decat noi . Au preferat sa ne preia mierea de albine iar noi sa ramanem cu munca .

cd. europenii au venit în Africa, aveau Biblia, iar africanii aveau bogăţia, iar când au plecat, au plecat cu bogăţia, iar africanii au rămas cu Biblia.

cam aşa...
IGNITE

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2013, 20:07

:lol: :lol: :lol: Momentan au dat bani gratis! Nu cer de la stuparul roman ceva in plus decat cer de la stuparul european.
Mierea este la un pret destul de apropiat de cel din Vest. Desigur mai exista cheltuielile de depozitare, transport, verificare, poate si conditionare plus comisionul exportatorului. La urma urmei asta-i piata si cel putin teoretic oricine dintre noi poate deveni exportator.

Ei se zbat sa elimine neonicotinoidele, iar guvernul roman se opune. Daca vor avea liber sa vina la noi in pastoral si noi avem voie sa mergem la ei in aceleasi conditii.

Poate sunt eu naiv, dar nu inteleg cu ce au gresit sau pe ce va bazati cand afirmati ca au ganduri atat de rele.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde IGNITE » 23 Aug 2013, 20:32

da este corect. la nivelul UE nu se doreşte protecţionismul. totul este reciproc. reguli clare, echitabile. dacă sunt încălcate există mijloace de a acţiona. dar contează să ai cu cine. ei au. toată treaba este că vesticii au o mai mare forţă financiară, au experienţă, au mai multe...iar noi avem...nimic. deci...este posibil să ne controleze în anumite limite.

noi ne rezumăm în a traduce directive, reguli de la nivel ue.
nu a spus nimeni că nu sunt condiţii egale pentru toţi.

se alocă fonduri, dar noi nu le folosim aşa cum trebuie...ş.a.m.d.

în orice caz, în timp, vor rămâne numai cei mai competitivi. suntem noi competitivi? am putea fi.
IGNITE

Mesajde Florin Dobre » 23 Aug 2013, 20:41

Dragos2006 scrie:1) vesticii sunt cu mult mai pragmatici si mai inteligenti decat noi . Au preferat sa ne preia mierea de albine iar noi sa ramanem cu munca . La ora actuala mierea romaneasca de inalta calitate merge toata in vest iar romanul mananca torocala din est. Hai sa fim seriosi ! il vedeti pe neamt sau francez sa hamaleasca la stupi in Romania ?
2) Suntem tara membra UE asa ca este imposibil ce pomenesti
3)in continuare la lista ta , asociatiile ar mai trebui sa munceasca si in locul stuparului si totul ar fi OK.
4)Doar nu vrei sa extragi mierea intr-un WC ?

1. Nicidecum nu sunt mai pragmatici ori mai inteligenti. Au avut doar auspicii istorice mai...bune. Nici nu trebuie sa hamaleasca ei la stupi in Romania...sunt destui stupari romani care sa faca asta. Cand va veni unu cu investitie serioasa si belet de la carmuire, sa vedem ce-i mai poti face.
2. Suntem tara UE, adevarat...dar noi muncim la ei si nu ei la noi.
3. Nu ai inteles exact ce am vrut sa spun referitor la rolul asociatiiilor. Asociatia are un patrimoniu care este suma contributiei membrilor sai. Fiecare beneficiaza in masura aportului sau. Deci plateste/presteaza. Dar la noi va fi greu de inteles treaba asta...inca mai avem cosmaruri cu C.A.P.
4. Evident ca nu extragi mierea in WC, vorbeam de investitii care se fac si nu vor fi niciodata exploatate la capacitatea lor.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 23 Aug 2013, 20:43

gh.pana scrie:Florine tata,
Nu mai fi ingrijorat, strainii sunt deja stapanii nostri .

Sunt stapani de cand ne stim noi ca popor.
Nu sunt deloc ingrijorat...doar incerc sa fiu realist.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 23 Aug 2013, 20:52

Mircea_63 scrie::lol: :lol: :lol: Momentan au dat bani gratis! Nu cer de la stuparul roman ceva in plus decat cer de la stuparul european.
Mierea este la un pret destul de apropiat de cel din Vest. Desigur mai exista cheltuielile de depozitare, transport, verificare, poate si conditionare plus comisionul exportatorului. La urma urmei asta-i piata si cel putin teoretic oricine dintre noi poate deveni exportator.

Ei se zbat sa elimine neonicotinoidele, iar guvernul roman se opune. Daca vor avea liber sa vina la noi in pastoral si noi avem voie sa mergem la ei in aceleasi conditii.

Poate sunt eu naiv, dar nu inteleg cu ce au gresit sau pe ce va bazati cand afirmati ca au ganduri atat de rele.

Chiar crezi ca exista ceva pe lumea asta gratis?!
Ei nu ne dau nimic...banii sunt contributia statului roman la fondurile U.E. Noi nici macar nu reusim sa le absorbim in aceeasi masura in care cotizam.
Ei vin dupa sute de ani de acumulari. Cand ti-o parca un vestic cateva mii de stupi in zona vetrei tale, ce vei spune?! Avem aceleasi drepturi, nu?!

Eu nu zic ca au ganduri rele. Doar ca nu vom fi pregatiti sa jucam la acelasi nivel.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 23 Aug 2013, 21:01

IGNITE scrie:da este corect. la nivelul UE nu se doreşte protecţionismul. totul este reciproc. reguli clare, echitabile. dacă sunt încălcate există mijloace de a acţiona. dar contează să ai cu cine. ei au. toată treaba este că vesticii au o mai mare forţă financiară, au experienţă, au mai multe...iar noi avem...nimic. deci...este posibil să ne controleze în anumite limite.

noi ne rezumăm în a traduce directive, reguli de la nivel ue.
nu a spus nimeni că nu sunt condiţii egale pentru toţi.

se alocă fonduri, dar noi nu le folosim aşa cum trebuie...ş.a.m.d.

în orice caz, în timp, vor rămâne numai cei mai competitivi. suntem noi competitivi? am putea fi.

Exact! Vorbim aceeasi limba in subiectul asta. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE