Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Concluzii ale anului apicol 2012-2013

Mesajde Florin Dobre » 23 Aug 2013, 21:09

Dragos2006 scrie:
Florin Dobre scrie:2) Asociatiile vor trebui sa faca front comun impotriva invaziei.

2) Suntem tara membra UE asa ca este imposibil ce pomenesti

Cuvantul invazie, in contextul enuntat, nu trebuie inteles in sens militar.

Exemplu: ''mierea chinezeasca a invadat piata"...nu inseamna ca au trimis chinezii o armata de bucatari calare pe ursi panda.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2013, 21:19

IGNITE scrie:
se alocă fonduri, dar noi nu le folosim aşa cum trebuie...ş.a.m.d.

în orice caz, în timp, vor rămâne numai cei mai competitivi. suntem noi competitivi? am putea fi.

Generalizarile nu sunt o metoda corecta. Poate ca unii nu folosesc fondurile asa cum trebuie, dar in mod sigur altii se zbat sa evolueze si investesc, investesc, investesc.
Suntem noi competitivi? Unii chiar sunt!

Ca suntem in urma din motive financiare, e drept. Ar fi suficient un acces mai facil la credite si deja ar conta foarte mult. Cateva prevederi si facilitati pentru mijloacele de transport din apicultura ar conta foarte mult. Nu stiu daca europeanul are de platit atat de mult daca isi aduce masina din alt stat european, nici nu stiu ce taxe auto plateste pentru camionul folosit in scopuri apicole, dar pentru noi ar conta foarte mult ca aici sa existe niste reduceri.

In mod sigur pot fi facute multe imbunatatiri pentru dezvoltarea apiculturii, dar nu stiu daca europa e vinovata sau cei care ne conduc, pentru lipsa acestora. Stiu ca ei pot accesa credite mai usor si cu dobanzi mai omenesti.
Stiu ca va fi greu ca naiba pentru noi, dar abia astept sa ne europenizam, macar pentru ca faptul ca politicienii nu vor mai putea face chiar ce vrea muschiul lor. Sanatosi sa fim si cine vrea sa puna osul la treaba va supravietui.
N-avem sanse egale, dar nici macar natura nu ne-a oferit din nastere sanse egale. Asa a fost dintotdeauna.

Eu, la varsta mea nu am dreptul la fonduri. Daca ii spun la un tigan ca-i tigan, discriminez. Daca statul ma discrimineaza pe criterii de varsta...nu-i bai.
Poate statul totusi a socotit ca am acumulat suficienta experienta ca sa il fentez. :lol:

Ce naiba ne vaicarim atat? Capul sus si dati-i inainte, ca inainte era mai bine. :D Cum mai stati cu albinele? :!:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 23 Aug 2013, 21:26

Bun!
Să revenim la subiect!
Alte concluzii!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2013, 21:41

Pentru mine a fost un an apicol bun. Am inceput anul cu 5 familii si il inchei cu 18 familii de albine. Nu stiu daca e corect sa afirm ca am obtinut atata miere din moment ce siropul pentru iernare va fi mai mult decat mierea obtinuta, dar per ansamblu sunt foarte multumit.

La salcam am mutat trei stupi din cei cinci, am captat culegatoarea si am avut marea satisfactie de a vedea ce e in stare sa faca o familie puternica. Pentru mine a contat foarte mult aceasta experienta. Daca ar fi sa cuantific in bani, dupa ce scad cheltuielile, sunt pe plus, dar primavara se numara stupii.
Mircea_63

Mesajde TDI » 23 Aug 2013, 21:44

Ai cumparat familii sau ai inmultit ?
TDI

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2013, 21:46

Am cumparat 4 roiuri, ceilalti provin din inmultire.
Mircea_63

Mesajde TDI » 23 Aug 2013, 21:49

Bravo. Spor la sirop, drojdie inactivata, turta si impachetaj de iernare :D Simile in primavara.
TDI

Mesajde TDI » 23 Aug 2013, 21:53

Nu a spus nimeni ca nu poti folosi miere de salcam si polen congelat. Totusi! :D
TDI

Mesajde Mircea_63 » 23 Aug 2013, 22:04

TDI scrie:Bravo. Spor la sirop, drojdie inactivata, turta si impachetaj de iernare :D Simile in primavara.

Multumesc, anul trecut -primul- am inmultit din doi pana la cinci. N-am folosit proteina si nici turte, dar si atunci ca si acum aduc ele polen.

Impachetaj? Ziare si textile peste podisor, fara diafragma si fundul gol. La sfarsitul lui februarie le-am mai deschis sa vad cum stau si atat.
Oi fi fost norocos? Ramele au fost totusi manevrate dupa nevoi, tratamentele facute si sirop.

M-am documentat la maxim si am actionat dupa propriile concluzii. Pana acum a fost bine.
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 23 Aug 2013, 22:09

Rapita: 0
Salcam I+II: 8 kg media
Tei: NU
FS: 20 kg media
Roi naturali: 1
Roi artificiali: 1 la fiecare 2 familii...dupa salcam.

Rapita: OLT
Salcam: OLT, ARGES
FS: OLT
Vatra de iernare: Valea Mare Podgoria-Arges(langa Pitesti)

Este al doilea an de pastoral. 40 de familii.
Deocamdata nu detin mijloc de transportat stupii; depind de un cumnat care are o duba. Deci nu ma pot muta cand vreau eu, doar cand poate el.
N-am rulota, n-am paznic. Rulota e un break si paznicul sunt eu.
Tipul de cutii n-a fost alegerea mea; am in plan sa le schimb.
Deocamdata nu bag bani in cutii, centrifugi si mijloc de transport. Intai vreau sa am ce plimba.
Nu am accesat fonduri europene. Ma bate gandul s-o fac...poate la anul.

In concluzie:
- familii mult mai bune ca anul trecut
- productie mult mai buna ca anul trecut
- cunostinte practice si teoretice mult mai bune ca anul trecut.
- munca mult mai multa ca anul trecut.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde IGNITE » 23 Aug 2013, 23:49

eu mi/am cumparat 25 de colonii anul acesta.
5 mi/au fost aduse foarte tarziu. din astea nu am scos nimic, nici miere si nici nu am inmultit.
din ceilalti 20 am scos 300 de kg. incepand cu a treia saptamana din aprilie au inceput sa roiasca. o parte au roit, iar pe altii, I am divizat. am facut asta in mijlocul culesului. la fel, I am adus acasa tot in mijlocul culesului. nu a fost foarte intelept.
stupii I/am tinut in gradina la tara. mierea de la rapita a fost amestecata cu cea culeasa in perioada infloririi salcamului. precizez ca in zona cu pricina nu exista padure de salcam suta la suta.
la floarea soarelui am scos 100 de kg si am lasat miere in stupi pentru iarna.

din primele 20 de familii au roit vreo 7, daca nu mai multi. oricum, nu prea am putut sa mi dau eu seama. patru au fost prinsi. restul s au dus pentru ca nu a fost nimeni la fata locului.

am mai facut 7 prin divizare. total, 11 roiuri. la toate roiurile am dat miere si polen.

deci, am ajuns la 36, DAR 3 DEJA S AU DUS. DOI, in urma furtisagului agresiv, unul l am gasit acum cateva zile fara regina, cu rame roase de gaselnita, inclusive alea cu faguri noi. pe acesta l am desfiintat. cred ca pana in iarna mai pierd unul, pentru ca am fost nevoit pentru a doua oara sa ajut cu puiet, insa, matca nu oua cum trebuie, iar albina se imputineaza. matci nu am.

nemultumirile mele in acest moment: regine batrane (am cumparat de la apicultor care nu foloseste roirea artificiala), rame vechi, putine rame cu faguri noi (multe rame cu foita s/au topit in aprilie/mai din cauza caldurii si din cauza insarmarii proaste doar pe orizontala), predispozitia pentru furtisag, deci regine cam slabute, avand in vedere furtisagul si roirea vremelnica.

sper sa ajung cu bine in primavera.
Ultima oară modificat de IGNITE pe 23 Aug 2013, 23:58, modificat 1 dată în total.
IGNITE

Mesajde lucky5strike » 23 Aug 2013, 23:55

Florin Dobre scrie:cunostinte practice si teoretice mult mai bune ca anul trecut.

Asta-i saltul adevarat, Florine, bravo! An dupa an...

Fratilor, careva se simta pe minus anul asta fata de anul trecut?

Cumulat, zic ca nu.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 24 Aug 2013, 08:29

EU ... ma simt pe mare minus !!!
Am intrat in iarna 2011-2012 cu 5 familii, sa le zic asa. Am iesit in primavara tot cu 5. Am cumparat in primavara inca 8 sa zic familii. De la acestea am scos vreo 280 de kg. de miere si am facut vreo 7 roi. 2 familii s-au bezmeticit si ... le-am scuturat (nu mai fac NICIODATA prostia asta).Am intrat in iarna 2012-2013 cu 18 unitati biologice . Am iesit in primavara cu ... 8 !!! :evil: De fapt am iesit cu 8 regine si ceva albina. Cel mai tare avea regina si 4 intervale cu albina. Cel mai slab avea regina si cu maxima ingaduinta 100 de albine. Practic a trebuit s-o iau de la capat de fapt de la aproape ... zero !!! Mi-a mai dat un prieten care a plecat in Germania 3 familii si cu aceste 11 unitati biologice am plecat la drum . MIERE NU AM SCOS NICI MACAR O LINGURA !!! Am inmultit artificial la sfarsitul lui iunie si la sfarsitul lui iulie (23 iulie) si acum am 24 de unitati biologice, unele mai bune si altele mai slabe. Am bagat pana acum 180 kg. zahar transformate in sirop invertit si ... CONTINUI SA BAG !!!
D.p.v. al cunostintelor in domeniu , pot sa zic ca am in cap un mare compot. Am tot citit si m-am informat si dupa cum informatiile se cam bat cap in cap ... ;)
In concluzie ... SUNT PE MARE MINUS !!!
Dar ... merg inainte ! Ca rusu' pan' la Berlin ... :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 24 Aug 2013, 08:49

Paul,
poate e minus față de alți ani, dar față de cum ai început anul, cred că pe plus.
Tu din 11 ai ajuns la 24. eu din 27 am ajuns la 36. În contextul în care am ieșit cu stupii foarte buni în primăvară. Ce-i drept, eu nu merg pe înmulțire, vânez mierea.
S-a mai discutat mult despre asta... Acest stil de înmulțire sălbatică e falimentar pe termen lung.
cristi_vidican

Mesajde namzeb » 24 Aug 2013, 09:08

Are dreptate Cristi imultirea exagerata duce la faliment dar uneori esti nevoit sa-i mai si inmultesti,eu ramasesem acum vreo 3-4 ani la 3 din 45 si am fost nevoit anii acestia sa ajung la ce-am avut.Anul acesta fiind un an bun am scos si de 3 ori (o data la salcim si de 2 ori la fs) si am si rezerva pentru iarna suficienta asa ca de la anul daca ies bine din iarna caut sa le dezvolt in caturi.Si anul acesta am dezvoltat citeva.Daca la anul reusesc sa pun cite un cat 1/2 la fiecare e fain voi avea si productie mai multa si familii mai puternice.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde cristi_vidican » 24 Aug 2013, 09:42

Se poate înmulți foarte mult, dar trebuie matcă de calitate și sirop din belșug.
Roii stimulați cu cantități mici (vorbesc de lipsă de cules de nectar) și regulat se dezvoltă minunat.
O concluzie, pe care o știam, dar anul acesta mi-am luat-o rău în freză.
Am dus roii la FS. La început nu prea a fost cules, apoi, pe final a căzut nectarul din cer. N-am fost pe fază și s-au blocat. Am presupus că în august nu va mai cules abundent.
E o greșeală să se bage roii în cules abundent, mai ales la FS. Uzura a fost și ea mare, ponta a regresat
Am avut 2 roi care i-am ținut acasă pe vatră, ca să-i compar cu cei duși în lan. Acasă i-am stimulat frumos și au luat cât au dorit.
S-au dezvoltat foarte frumos.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE