Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ala nou

Mesajde Ala nou » 24 Aug 2013, 23:12

Salutare, numele meu e Marius si sunt din Ramnicu Sarat. Stupina o am undeva in zona Ziduri - culturi de cereale, rapita, floare, ceva pasuni si o padure la 2 km de sat.
Am luat 5 roi. Omul de la care am luat lazile mi-a dat 2 orizontali si 3 verticali, ca asa avea facuti, a zis ca orizontali nu mai are. Asta e, avand in vedere ca 2 lazi mi le-a facut cadou, am zis "sarumana" si m-am pus pe citit si despre verticali. :D

Asa arata stupina mea - adapatorul e degeaba, il folosesc doar viespile, albine stau buluc pe chiuveta :lol: :

http://alanou.sunphoto.ro/Albine/92171331
Ala nou

Re: Ala nou

Mesajde Mircea_63 » 24 Aug 2013, 23:29

Marius, unge cu putina miere pe adapatoare ca sa le ajuti sa o descopere, dar inainte de asta muta-o undeva in lateralul stupinei.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ala nou » 24 Aug 2013, 23:34

Mircea_63 scrie:Marius, unge cu putina miere pe adapatoare ca sa le ajuti sa o descopere, dar inainte de asta muta-o undeva in lateralul stupinei.

Buna idee, nu mi-a trecut prin cap. :D

Azi am avut ceva agitatie in stupina, a inceput brusc, am observat-o ca eram prin zona. A inceput la singurul stup care avea activitate (era ora 15:00 si foarte cald), restul erau la ventilat. Apoi agitatia s-a mutat si la cel din dreapta sa. Le-am redus urdinisul la 2 albine latime si s-au calmat repede.

http://www.youtube.com/watch?v=qHKrUN5i ... e=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=uCm8F03Q ... e=youtu.be
Ala nou

Mesajde Ala nou » 24 Aug 2013, 23:52

Azi le-am bagat niste faguri la cladit, pe care vreau sa ii scot inainte de iernare. Am zis sa am unii gata facuti pt la primavara. Am gresit?
Polen aduc, 2 tipuri, unul alb-galbui si unul galben-portocaliu. Am numarat cam 12-15/minut care vin la urdinis cu saculetii plini.

Si cam toate ramele au legaturi intre ele ca in imagine? Sa le curat? Mi-e frica sa nu descapacesc ceva miere si sa inceapa o cafteala generala.

http://alanou.sunphoto.ro/Albine/92171335

Roiurile sunt pe 5 rame. Ramele din margine sunt capacite in proportie de 90% pe ambele fete. E prea devreme?

Doar la un stup am gasit vreo 4 trantori, la restul nu am vazut. E in ordine?
Ala nou

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 00:09

Tu chiar numeri trantorii? :lol:

Legat de puntile acelea de ceara dintre rame...lasa-le asa. Le construiesc sa mai reduca din curentii de aer dintre rame. Nu deranjeaza cu nimic.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 25 Aug 2013, 00:10

Salut Marius .
Matale bei apa dintr-un pet ''pus'' in soare ?, evident nu - nici albina .Incearca un vas mare care se scurge pe o scandura cu sant in zig-zag ,la umbra si apa proaspata ; din cand in cand ceva sare sa nu le vezi la closet sau pe balegar , in extrasezon ''putina'' oxi =albina nu depoziteaza apa-de la veterani citire .
N-ai furtisag .
Albina iesita la zbor +urdinis micsorat + canicula = le-ai zapacit .
nae

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 00:13

Apropos de trantori...
Prima data cand am observat cum scot trantorii afara m-am panicat. Am fost repede linistit pe forum. Trantorii scosi afara in perioada asta este ceva obisnuit. Incet-incet ele nu mai suporta mancaii degeaba, ca vin vremuri grele.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ala nou » 25 Aug 2013, 00:16

Florin Dobre scrie:Apropos de trantori...
Prima data cand am observat cum scot trantorii afara m-am panicat. Am fost repede linistit pe forum. Trantorii scosi afara in perioada asta este ceva obisnuit. Incet-incet ele nu mai suporta mancaii degeaba, ca vin vremuri grele.

Atunci niste stupi ar fi bine de pus in parlament si guvern in perioada asta. :lol:
Ala nou

Mesajde nae » 25 Aug 2013, 00:19

FA i-ai bagat inainte sau dupa ''furtisag'' ?
Sper ca ai spart cuibul !, sa-i faca mai repede .
Te-ai intrebat de ce dau trantorii afara si propolizeaza vartos ?
(SUNT IRONIC)
nae

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 00:28

Ala nou scrie:
Florin Dobre scrie:Apropos de trantori...

Atunci niste stupi ar fi bine de pus in parlament si guvern in perioada asta. :lol:

O sa razi...omenirea chiar s-a inspirat din organizarea albinelor.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 25 Aug 2013, 00:31

Florin Dobre scrie:

Da, da foarte corect. Daca ai chef de imperechere trebuie sa o tratezi ca pe o regina. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ala nou » 25 Aug 2013, 00:33

nae scrie:FA i-ai bagat inainte sau dupa ''furtisag'' ?
(SUNT IRONIC)

Nu l-am spart, am pus intre ultima si penultima. Nu eram sigur ca fac bine si nu am vrut sa ii trantesc fix in centru. :lol:

Inainte i-am pus.
Ala nou

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 00:37

Mircea_63 scrie:
Florin Dobre scrie:

Da, da foarte corect. Daca ai chef de imperechere trebuie sa o tratezi ca pe o regina. ;)

Depinde de linia reginei, Mircea. Nu tine figura mereu. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ala nou » 25 Aug 2013, 00:38

Ah, si ca sa fie treaba treaba am vazut si un drac de varroa pe o albina. Le-am bagat varachet forte la toti in seara asta (stiu ca lumea zice ca in septembrie, dar nu am mai asteptat, mai fac unul si in septembrie, la 5 stupi nu-i bai).
Ala nou

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 00:41

Ala nou scrie:
nae scrie:FA i-ai bagat inainte sau dupa ''furtisag'' ?
(SUNT IRONIC)

Nu l-am spart, am pus intre ultima si penultima. Nu eram sigur ca fac bine si nu am vrut sa ii trantesc fix in centru. :lol:

Inainte i-am pus.

Iti inteleg nevoia de faguri...e marea problema a incepatorului. Doar ca nu acum e cel mai potrivit moment din an pentru asta. Ai rabdare pana la anul, la salcam. O familie buna iti va creste un cat intreg de faguri, chiar mai mult.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 00:43

Ala nou scrie:Ah, si ca sa fie treaba treaba am vazut si un drac de varroa pe o albina. Le-am bagat varachet forte la toti in seara asta (stiu ca lumea zice ca in septembrie, dar nu am mai asteptat, mai fac unul si in septembrie, la 5 stupi nu-i bai).

Sa nu ratezi un tratament cand nu mai ai deloc puiet in stupi. Ala e sfant.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?