Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Concluzii ale anului apicol 2012-2013

Mesajde ovidiu_78 » 24 Aug 2013, 12:45

namzeb scrie:...,eu ramasesem acum vreo 3-4 ani la 3 din 45.....

cum s-a intamplat asta???mai era unul in sat la bunicii mei care din 40 a mai ramas cu 2,acuma 2 ierni,dar omul nu a facut rezervele,nu a stimulat in toamna,si anul acesta l-am intrebat daca stimuleaza...stii ce mi-a zis?ca el nu stimuleaza,ca ii ajunge daca intra in iarna cu 2-3 rame de albina si la primavara se dezvolta bine :roll:
ce sa ii mai zic la om...si cum acolo e si zona de padure-munte...va dati seama ca totul are o intarziere de 3-4 sapt fata de campie

sanatate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde cristi_vidican » 25 Aug 2013, 07:36

cornelioandanciu scrie:Pe al patrulea il las lor, de ce sa il scot si sa le dau hidrolizat de porumb pe iarna?La cat cumpara procesatorii mierea, nu se merita sa fac asta.

Păi, cu 1 kg de miere dat la procesator cumperi aproape 3 kg de F40.
Acum, nu zic c-ai făcut rău, că așa am făcut și eu. Și pe mine m-a prins toamna ca niciodată, cu etajul plin și cuibul aproape blocat. Și cu siropul în cămară.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 07:54

paul scrie:EU ... ma simt pe mare minus !!!
Am intrat in iarna 2011-2012 cu 5 familii, sa le zic asa. Am iesit in primavara tot cu 5. Am cumparat in primavara inca 8 sa zic familii. De la acestea am scos vreo 280 de kg. de miere si am facut vreo 7 roi. 2 familii s-au bezmeticit si ... le-am scuturat (nu mai fac NICIODATA prostia asta).Am intrat in iarna 2012-2013 cu 18 unitati biologice . Am iesit in primavara cu ... 8 !!! :evil: De fapt am iesit cu 8 regine si ceva albina. Cel mai tare avea regina si 4 intervale cu albina. Cel mai slab avea regina si cu maxima ingaduinta 100 de albine. Practic a trebuit s-o iau de la capat de fapt de la aproape ... zero !!! Mi-a mai dat un prieten care a plecat in Germania 3 familii si cu aceste 11 unitati biologice am plecat la drum . MIERE NU AM SCOS NICI MACAR O LINGURA !!! Am inmultit artificial la sfarsitul lui iunie si la sfarsitul lui iulie (23 iulie) si acum am 24 de unitati biologice, unele mai bune si altele mai slabe. Am bagat pana acum 180 kg. zahar transformate in sirop invertit si ... CONTINUI SA BAG !!!
D.p.v. al cunostintelor in domeniu , pot sa zic ca am in cap un mare compot. Am tot citit si m-am informat si dupa cum informatiile se cam bat cap in cap ... ;)
In concluzie ... SUNT PE MARE MINUS !!!
Dar ... merg inainte ! Ca rusu' pan' la Berlin ... :idea:

Paul...
Vezi ca faci o greseala....mare.
Aceeasi greseala am facut-o si eu in al doilea an. Am inmultit aiurea. Graba strica treaba. Urmareste sa ai intai familii puternice. O familie puternica iti va da si miere si roi.
Sigur ca trebuie sa mergem inainte...dar cu un permanent ochi critic inapoi.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gica.mosu » 25 Aug 2013, 07:59

cristi_vidican scrie:
cornelioandanciu scrie:Pe al patrulea il las lor, de ce sa il scot si sa le dau hidrolizat de porumb pe iarna?La cat cumpara procesatorii mierea, nu se merita sa fac asta.

Păi, cu 1 kg de miere dat la procesator cumperi aproape 3 kg de F40.
Acum, nu zic c-ai făcut rău, că așa am făcut și eu. Și pe mine m-a prins toamna ca niciodată, cu etajul plin și cuibul aproape blocat. Și cu siropul în cămară.

Baieti ma bucur ca faceti asa.....Uni apicultori lacomi trag tot (la blana) inclusiv r cu puiet si apoi baga K......I si ii auz ca au mari probleme de ce... :?: Cristi,parca anul trecut ....altfel....sirop la greu,dar iata ca nici un an nu seamana cu altul :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 25 Aug 2013, 08:07

Florin Dobre scrie:
Paul...
Vezi ca faci o greseala....mare.
Aceeasi greseala am facut-o si eu in al doilea an. Am inmultit aiurea. Graba strica treaba. Urmareste sa ai intai familii puternice. O familie puternica iti va da si miere si roi.
Sigur ca trebuie sa mergem inainte...dar cu un permanent ochi critic inapoi.

Florine ... multumesc de sfat !
Ai dreptate !!! Totusi, nu consider exagerata inmultirea de la 11 la 24 . Poate ... "usor fortata". :P
Si-n alta ordine de idei, ce farmec ar mai avea viata daca nu am juca din cand ... ruleta ruseasca ??? 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 08:21

Exagerata sau nu, tu stii...din ce familii ai tras roii, ce roi ai facut si ce familii au ramas.
De asta am si zis...daca ai familii strong, devine mai safe.
Adevarat ca un sut in c.r...un pas inainte. Depinde insa de cat nerv are fiecare. :lol:
Bafta!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde cristi_vidican » 25 Aug 2013, 08:35

gica.mosu scrie:Baieti ma bucur ca faceti asa.....Uni apicultori lacomi trag tot (la blana) inclusiv r cu puiet si apoi baga K......I si ii auz ca au mari probleme de ce... :?: Cristi,parca anul trecut ....altfel....sirop la greu,dar iata ca nici un an nu seamana cu altul :!:

Anul trecut am extras la FS cam prin 25 iulie. Deja picase culesul. După, n-a prea mai fost cules, așa că a trebuit completat (cam 5-6 kg pe familie. La unii mai mult, la alții deloc). Se știe ce secetă a fost.
Am ieșit bine din iarnă, am avut și rezerve, mai ales că știm cum a fost în martie. Cei care au primit mai mult sirop nu au fost afectați.

Anul acesta am extra în 5 august. Nu am extras tot nici măcar din caturi. În cuiburi era miere destul de multă (am mers pe prudență). După extracție a urmat un val de cules foarte bun, în așa fel că stupii aveau mai mult ca atunci când am extras.
Nu-i văzusem 2 săptămâni. Între timp cântarul colegului mergea pe minus 500 g pe zi, iar eu am mers pregătit să stimulez.
El i-a mutat și am rămas doar eu pe vatra aceea și am un cules bunicel de întreținere, n-am stimulat decât roii, care au rezerve mai puține.
Am mers pregătit să fac VF. Așa se face că n-am mai extras și am lăsat toată mierea în stupi. Am mai pus niște rame cu miere la rezervă, că prin bine mai apoi.
Am zis că siropul îmi va prinde bine anu viitor când nu va fi cules.
Nu că nu mi-ar prinde bine și mierea în bidoane, dar așa am decis.
cristi_vidican

Mesajde gica.mosu » 25 Aug 2013, 08:50

cristi_vidican scrie:
gica.mosu scrie:Baieti ma bucur ca faceti asa.....Uni apicultori lacomi trag tot (la blana) inclusiv r cu puiet si apoi baga K......I si ii auz ca au mari probleme de ce... :?: Cristi,parca anul trecut ....altfel....sirop la greu,dar iata ca nici un an nu seamana cu altul :!:

Anul trecut am extras la FS cam prin 25 iulie. Deja picase culesul. După, n-a prea mai fost cules, așa că a trebuit completat (cam 5-6 kg pe familie. La unii mai mult, la alții deloc). Se știe ce secetă a fost.
Am ieșit bine din iarnă, am avut și rezerve, mai ales că știm cum a fost în martie. Cei care au primit mai mult sirop nu au fost afectați.

Anul acesta am extra în 5 august. Nu am extras tot nici măcar din caturi. În cuiburi era miere destul de multă (am mers pe prudență). După extracție a urmat un val de cules foarte bun, în așa fel că stupii aveau mai mult ca atunci când am extras.
Nu-i văzusem 2 săptămâni. Între timp cântarul colegului mergea pe minus 500 g pe zi, iar eu am mers pregătit să stimulez.
El i-a mutat și am rămas doar eu pe vatra aceea și am un cules bunicel de întreținere, n-am stimulat decât roii, care au rezerve mai puține.
Am mers pregătit să fac VF. Așa se face că n-am mai extras și am lăsat toată mierea în stupi. Am mai pus niște rame cu miere la rezervă, că prin bine mai apoi.
Am zis că siropul îmi va prinde bine anu viitor când nu va fi cules.
Nu că nu mi-ar prinde bine și mierea în bidoane, dar așa am decis.

DECI...Cum am spus -Nici un an nu seamana cu altul si...ZONA....VREMEA.....NR de STUPI...Bafta!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 25 Aug 2013, 10:45

perfect adevaratata afirmatia, nici un an nu seamana cu altul si in douazeci de ani de stuparit eu unul nu am gasit doi ani identici...
Inca nu e vremea de bilanturi si de tras concluzii dar ca principiu cred ca la final de an ar trebui tinut cont ca in dezvoltare o anume directie impusa voit sau nu inseamna automat o frana in alta parte. Detaliind, cel mai la indemana exemplu gasit este cel cu ramele de magazie: nu le ai constuite inaintea culesului - se simte in nivelul recoltei... darr mai apoi, cand tragi linie si spui "la salcam am facut o medie de x kg", nu uita sa treci la venituri si Y rame construite !
Apoi, dpmdv consider ca este util "la concluzii" sa fac o analiza exacta a anului apicol mai putin comparativ cu anii trecuti si mai mult cu ce am realizat versus ce se putea realiza in conditiile oferite de natura !
O vatra "uscata", o mutare neispirata in pastoral, o axare gresita pe producerea unui produs :oops: nesolicitat sau prost platit de piata ( un ex. teoretic: polen in detrimentul mierii su miere in detrimentul roilor, etc ) ne poate face sa tragem concluzia unui an apicol slab... insa in aceleasi conditii, cu un businessplan ceva mai realist si poate ceva mai inspirat puteam spune ca am avut un an apicol bun. Voi continua !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 29 Aug 2013, 16:10

Rezerve de iernare ca anul acesta n-am avut decât în primul an, acum 10 ani. Am hotărât să nu mai extrag a doua oară la FS. Nu dați cu pietre (să știți că mulți m-au corectat pt asta).
Atâta polen în cuib la ora asta n-am văzut nici în cea mai bună primăvară.
Dar, după unele vești, se pare că ar fi slab proteic. Mai poate confirma cineva aceasta?
Puietul la mine parcă e mai puțin ca în alți ani. Asta per ansamblu, că am și stupi cu puiet pe 5-6 rame 1/1. Ce-i drept, la vârfuri.
cristi_vidican

Mesajde gica.mosu » 29 Aug 2013, 18:15

cristi_vidican scrie:Rezerve de iernare ca anul acesta n-am avut decât în primul an, acum 10 ani. Am hotărât să nu mai extrag a doua oară la FS. Nu dați cu pietre (să știți că mulți m-au corectat pt asta).
Atâta polen în cuib la ora asta n-am văzut nici în cea mai bună primăvară.
Dar, după unele vești, se pare că ar fi slab proteic. Mai poate confirma cineva aceasta?
Puietul la mine parcă e mai puțin ca în alți ani. Asta per ansamblu, că am și stupi cu puiet pe 5-6 rame 1/1. Ce-i drept, la vârfuri.

CRISTI,...Intr-un ms anul trecut am scris ca, pe 6 iun albinele scoteau trintori (dif stadii )afara...DE ce :?: Apoi stim cu toti ce a urmat seceta (aveam in gradina crapaturi in pamint de intra in ele mina pina la cot :!: iar in stupi(puiet, passtura)jale mare,pe cind ac an s-a shimbat calimera :lol:de simbata inclusiv azi a plouat 25- 80 l/m...si cum am in zona 4- 600 ha fineta(otava care sper sa dea ceva ....)tinete mosuli de nadrji!!!Deci nu fiti suparati cei care aveti rame cu pastura ca amu vine 1- 15 feb si-i mare nevoie...ii trintesti o energetica in cap siiii din mic,ii pui laptic si-l faci mareeee si voinic :geek:
P.S-Din discutii cu alti apic cel putin la noi in zona stupi care nu au fost stimulati(si nu numai) au cam redus ponta ....DECI sa lasam spiritul stupului sa-si faca ce stie cel mai ghiniiiii...bafta!!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 30 Aug 2013, 00:00

cristi_vidican scrie:Rezerve de iernare ca anul acesta n-am avut decât în primul an, acum 10 ani.
Dar, după unele vești, se pare că polenul ar fi slab proteic. Mai poate confirma cineva aceasta?

Este intradevar o toamna de exceptie, una din acele toamne intalnite odata la 5 ani...
Polenul ? Depinde de unde vine. Cine-i vecin doar cu porumb, da e slab proteic. Insa daca albina bate si pe alea-alea cat de slab ar fi... e infinit mai bine decat in carenta proteica a anilor din urma.

din ce vad eu, cat se poate de direct: dupa "doborarea" magaziilor, stupii normali ( nu ma refer la roi) sunt ACUM cu rezervele de iernare ok, pastura din abundenta si 5- 7 rame de puiet, mare parte capacit. Si daca la tratamentul de saptamana trecuta au cazut 5-10 varooa, astazi nr. celor cazuti a fost cel putin triplu.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ioan Guist » 30 Aug 2013, 07:44

gica.mosu scrie:

Baieti ma bucur ca faceti asa.....Uni apicultori lacomi trag tot (la blana) inclusiv r cu puiet si apoi baga K......I si ii auz ca au mari probleme de ce... :?: Cristi,parca anul trecut ....altfel....sirop la greu,dar iata ca nici un an nu seamana cu altul :!:[/quote]

Mosule Gica,
Uite, eu sunt un apicultor" LACOM" cand e vorba de mierea scoasa si vanduta.
Pana aici insa ma potrivesc descrierii matale.
Daca extrag din fiecare stup (nu cuiburile) 14 kg de miere si bag inapoi 14 de K.... , am un profit de 5-7 kg de miere vanduta.Fiecare sa-si faca calculele pe nr de stupi.10 sau 100 sau 500.

Intrebarea este cand scoatem, cand bagam, si mai ales de ce ?

Nu o data pe forum, aruncam apelative de genul ...Cine face altfel e ...lacom,sarlatan, freier sau mai stiu eu cum.Cand de fapt , bine ar fi sa incercam sa intelegem ca apicultura se face in mai multe locatii, cu mai mult efeluri de rame sau lazi si mai ales de catre mai multe feluri de oameni.

Sa fim sanatosi.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristi x » 30 Aug 2013, 07:59

"Nu o data pe forum, aruncam apelative de genul ...Cine face altfel e ...lacom,sarlatan, freier sau mai stiu eu cum.Cand de fapt , bine ar fi sa incercam sa intelegem ca apicultura se face in mai multe locatii, cu mai mult efeluri de rame sau lazi si mai ales de catre mai multe feluri de oameni."

bade ioane nu fi asa suparat. unii masoara mierea scoasa cu lingurita, unii cu polonicul, unii cu borcanul, .........si asa pana la cisterna.
la nivel de lingurita, vorba aia: ce am avut si ce am pierdut.
cand incepi sa traiesti la nivelul tau, incepi sa-ti mai faci si socoteli. :D
cristi x

Mesajde andrei_calinescu » 31 Aug 2013, 22:49

"Intrebarea este cand scoatem, cand bagam, si mai ales de ce ?"

Intrebarea da, dar raspunsul?
Deci cand bagam, ca aici e baiul.
Detaliez: personal, anul trecut am completat incepand cu 5-10 august cu Apiinvert+Protofil.
Am sfarsit in jurul lui 15 sep.
Nu am fost multumit: depopulari mari, mortalitate.

Asadar putem nuanta putin? - te intreb personal, John
andrei_calinescu

Mesajde gica.mosu » 01 Sep 2013, 07:12

Uite,eu sint un apicultor"LACOM" cind e vorba de miere scoasa si vinduta...
IOANE,daca te referi doar la afacere inclin sa-ti dau pe undeva dreptate...O vorba jidaneasca zice-daca intr-o afacere bagi 2 lei si nuscoti 3lei mai ghini stai degeba :roll: SI totusi la un calcul sumar,daca scoti 5-7 kg.vinduta la 15-20 lei/kg=100 lei plus...mai mege,dar sa vinzi cu9-12 lei/kg si ce dai peK......I ai un venit de 15-3olei/stup+munca ,uzura albinei...oare se merita efortul :?:EU zic nu...o parere!!!!!
NU am vrut si nu vreau sa jignesc pe nimeni,dar dupa mine in apicultura-LACOMIE=PROSTIE=DEZASTRU,adica....SCOATE miera pe 28 mai la blana inclusiv r cu puiet larvar...miera a fermentat- puiet distrus.2-scoate mierea la tei necapacita(graba sa prinda F.S)...miera direct la tuica(a fermentat)...3-Scoate toata miera in 5 aug pune K......Isi din 33 de stupi a ramas cu2 stupi in primavara :mrgreen: ...Si exemple mai am multe...ASA ca cine are urechi..."SA VADA" ...SANATATE laTATI!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE