Va salut,
Ma numesc Valentin, locuiesc in Bucuresti si am pus bazele unei stupine la com. Gherghesti, jud. Dambovita. Primul contact cu albinele l-am avut acum 18 ani ajutand-il pe bunicul la stupina (acasa si pastoral) cu diverse actiuni dictate. Fara vreau am reusit in timp (aprox. 15 ani) sa ma deprind cu anumite actiuni ce trebuie intreprinse atunci cand ingrijesti o familie de albine.
Acum un an l-am cumoscut pe amicul popageorgian, am discutat telefonic, ne-am intalnit de mai multe ori si... anul acesta (19 iunie) am achizitionat de la acesta 2 (super)familii DB.
Totul a mers struna... am divizat o familie si am obtinut un roi (divizarea a fost facuta fara a oferi roiului botca sa matca, speram sa-si traga el borca, respectiv matca si sa se si imperecheze... revin cu detalii), am extras aprox. 25 kg miere FS capacita si aprox. 25 kg miere FS. necapacita mai fluida (extrasa cu ocazia deblocarii cuiburilor), mierea fluida o folosesc acum la hraniri de stimulare si la cele de completare daca va fi cazul.
ROIUL
timp de o luna jumatate l-am alimentat cu rame cu puiet, cu speranta ca va "naste" o matca... dar surpriza a fost ca in trei randuri a eclozionat cate o matca (botca roasa rotund) dar nu s-a imperechiat nici o data. Astfel ca la 24.08.2013 l-am unificat cu familia donatoare ( stropire cu tuica si ceapa taiata in 6 parti si pusa pe fundul familiei) si obtinand o super familie de aprox. 14 (rama 1/1) intervale cu albina (10 rame 1/1 + 6 rame 3/4, am fost nevoit sa adauga catul fiind prea multe albine). A cam fost un pic de "scandal" rezultand pana cand am plecat ~100-200 victime. Acum astept sfarsitul de saptamana urmator pentru a vedea cu decurg lucrurile. Sper sa nu fi facut o prostie (apropos de posibilitatea a pierde matca).
In ultima perioada am fost atent la rezervele de hrana pt. iarna si la nr. de rame cu puiet.
Am creeat un sistem de hranire de stimulare cu borcan cu capac gaurit fin (7-9 gauri) montat cu gura in jos intr-un podisor de 6 mm grosine in care am practicat o gaura de dimensiunea borcanului. Peste posisorul port-borcan am pus un cat de 1/2 (pt. protectie borcan) dasupra podisorul normal si capacul.
Mai astept un pic (pana la 01.09.2013) si fac primul tratament cu Varachet F. Urmeaza tratament 2, 3 in absenta puietului si plasarea benzilor cu Marvirol si ... iernarea si ... sa ma ajute Domnul sa iasa bine ("intregi") fetele din iarna 2013-2014.
P.S.- Apropos de formarea roiuluii fara botca sau matca... mi s-a spus "nu este tocmai bine - posibila pierdere de timp", dar eu nimic Batman, Batman. Mai este timp si la anu`.
Sa ne auzim cu bine,
Valentin