andrei_calinescu scrie:Observatie facuta ieri si azi la 4 fam de productie si 4 roi.
Fam de productie au avut 4-5 rame cu puiet care e in curs de eclozionare , de la 15 august.
Matcile s-au micsorat f mult, parca ar fi virgine. Nu mai sunt hranite. Oua-larve mai sunt pe una-doua rame.
La roi sunt in medie 3 rame cu puiet, matcile o idee mai active.
Polen este destul, discutand ieri cu nea Eugen, mi-a spus o chestie interesanta: polenul nu e proteic, astfel isi explica situatia.
Mentionez ca nu am facut decat o stimulare cu sirop+startovit, dar pe fondul asta natural, nu cred ca ajuta mare lucru.
La voi cum e?
Bambucha scrie:andrei_calinescu scrie:Observatie facuta ieri si azi la 4 fam de productie si 4 roi.
Fam de productie au avut 4-5 rame cu puiet care e in curs de eclozionare , de la 15 august.
Matcile s-au micsorat f mult, parca ar fi virgine. Nu mai sunt hranite. Oua-larve mai sunt pe una-doua rame.
La roi sunt in medie 3 rame cu puiet, matcile o idee mai active.
Polen este destul, discutand ieri cu nea Eugen, mi-a spus o chestie interesanta: polenul nu e proteic, astfel isi explica situatia.
Mentionez ca nu am facut decat o stimulare cu sirop+startovit, dar pe fondul asta natural, nu cred ca ajuta mare lucru.
La voi cum e?
Zona de camp si la mine se prezinta la fel 4-5-6 rame cu puiet, nu am stimulat deoarece oferta din natura nu duce... Max de randament il dau matcile tinere de iulie/august cu chef de treaba, insa si aici... degeaba imi oua matca pe leat, daca doamna albina nu vrea/nu duce. La ora asta insa e satisfacator cuantumul de puiet, in curand intram in septembrie iar carpatinele opresc ponta.
Sunt un pic ingrijorat de paduchi, dupa 3 tratamente de VF inca am vazut sporadic varroa pe albina, voi continua cu al 4-lea, si sper sa nu mai vad. Eu am o paranoia in ceea ce priveste acest paduche infect mai ales in aceasta perioada!
7Rame scrie:LA mine observ cam asa: valul de 4-5-6 rame puiet de august a eclozionat. Unii chiar 7. Puiet alb medie 2 rame (6-70%) putin poate mai mult pe reginele noi, roi si inlocuite. Mai ales cele inlocuite, sensibil forjate de familii, puse la test de ouat-cum numesc eu.
Paduchi foarte rar, Taktic o data in primavara, o data in august, prezent si acum in lazi, miroase. Mai fac varachet la puiet zero, si apoi benzi mavrirol,si gata.
Polen intra, insa, datorita frigului cred ca ponta e in picaj. A mai si plouat vreo 3-4 zile, si acum bate vantul foarte tare.
Au luat 3 serii de sirop invertit+protofil domestic (metoda lui Dragos), si au tendinta clara sa blocheze. Dupa 1 sept, in w-endul urmator, fac loc macar 1 rama neagra taciune, si vin cu alt sirop, sa sustin ponta, mai ales ca se mai incalzeste vremea. Daca duc la 15 sept 3 rame in medie, si egalizez stupina la aceasta valoare, consider ca mi-am facut treaba. Rezerve sunt pe caturi,3-4 rame full capacite 100%, doar le cobor in cuiburi.
sa speram si sa auzim de bine!! si de vreme buna, caldutza.
BeeeK scrie:Tot ce iti eclozeaza de acum incolo intra la iernat
BeeeK scrie:Tot ce iti eclozeaza de acum incolo intra la iernat
Mircea_63 scrie:Alexx, hai sa fim seriosi! Crezi ca au un calendar, eventual si ceas? De la 31-august ora 24...
Ce sa mai zici de familiile care deja au incetat ponta!? Alte familii au puiet si in octombrie. Depinde de an, clima, genetica.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 13 vizitatori