Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: luna august

Mesajde alexx » 27 Aug 2013, 18:15

eu inca stimulez cu fructoza cumparata si la roi am 2-3 rame puiet si in familiile puternice le dau maxim 200 grame deoarece unul a blocat cuibul si doar asta mai lipseste in plina pregatire pentru iernat
alexx

Mesajde Florin Dobre » 27 Aug 2013, 18:33

Cat costa kg de fructoza?
Intreb ca sa fac o comparatie cu siropul invertit, respectiv pretul unui kg de zahar. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Bambucha » 27 Aug 2013, 19:44

andrei_calinescu scrie:Observatie facuta ieri si azi la 4 fam de productie si 4 roi.
Fam de productie au avut 4-5 rame cu puiet care e in curs de eclozionare , de la 15 august.
Matcile s-au micsorat f mult, parca ar fi virgine. Nu mai sunt hranite. Oua-larve mai sunt pe una-doua rame.
La roi sunt in medie 3 rame cu puiet, matcile o idee mai active.
Polen este destul, discutand ieri cu nea Eugen, mi-a spus o chestie interesanta: polenul nu e proteic, astfel isi explica situatia.
Mentionez ca nu am facut decat o stimulare cu sirop+startovit, dar pe fondul asta natural, nu cred ca ajuta mare lucru.
La voi cum e?

Zona de camp si la mine se prezinta la fel 4-5-6 rame cu puiet, nu am stimulat deoarece oferta din natura nu duce... Max de randament il dau matcile tinere de iulie/august cu chef de treaba, insa si aici... degeaba imi oua matca pe leat, daca doamna albina nu vrea/nu duce. La ora asta insa e satisfacator cuantumul de puiet, in curand intram in septembrie iar carpatinele opresc ponta.
Sunt un pic ingrijorat de paduchi, dupa 3 tratamente de VF inca am vazut sporadic varroa pe albina, voi continua cu al 4-lea, si sper sa nu mai vad. Eu am o paranoia in ceea ce priveste acest paduche infect mai ales in aceasta perioada!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde CATALIN » 27 Aug 2013, 19:48

Sunt un pic ingrijorat de paduchi, dupa 3 tratamente de VF inca am vazut sporadic varroa pe albina, voi continua cu al 4-lea, si sper sa nu mai vad. Eu am o paranoia in ceea ce priveste acest paduche infect mai ales in aceasta perioada![/quote]

tratez numai cu vf??
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde namzeb » 27 Aug 2013, 20:00

Ai avut stupina in soare? in acest caz se justifica prezenta masiva a paduchelui.Daca nu, inseamna ca in zona exista o mare problema.Dupa cite stiu nu se recomanda prea multe tratamente.Sau poate nu ai VF care sa distruga paduchele este prea diluat sau expirat.Verifica daca fumigatia ajunge in tot stupul (aprinde un fitil si cind sa terminat,ridica capacul si vezi).Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde Bambucha » 27 Aug 2013, 20:10

Tratez cu VF in martie(2), august(3-4) si octombrie(1-2) cu mavrirol in sept! Am avut 2 loturi diferite ambele expirau in 2014, primul tratatament in jur de 10 a fost foarte bun, au cazut masiv dupa aia destul de putini. Ce-i drept a si fost foarte mult puiet dupa deblocarea cuiburilor.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde andrei_calinescu » 27 Aug 2013, 21:12

Bambucha scrie:
andrei_calinescu scrie:Observatie facuta ieri si azi la 4 fam de productie si 4 roi.
Fam de productie au avut 4-5 rame cu puiet care e in curs de eclozionare , de la 15 august.
Matcile s-au micsorat f mult, parca ar fi virgine. Nu mai sunt hranite. Oua-larve mai sunt pe una-doua rame.
La roi sunt in medie 3 rame cu puiet, matcile o idee mai active.
Polen este destul, discutand ieri cu nea Eugen, mi-a spus o chestie interesanta: polenul nu e proteic, astfel isi explica situatia.
Mentionez ca nu am facut decat o stimulare cu sirop+startovit, dar pe fondul asta natural, nu cred ca ajuta mare lucru.
La voi cum e?

Zona de camp si la mine se prezinta la fel 4-5-6 rame cu puiet, nu am stimulat deoarece oferta din natura nu duce... Max de randament il dau matcile tinere de iulie/august cu chef de treaba, insa si aici... degeaba imi oua matca pe leat, daca doamna albina nu vrea/nu duce. La ora asta insa e satisfacator cuantumul de puiet, in curand intram in septembrie iar carpatinele opresc ponta.
Sunt un pic ingrijorat de paduchi, dupa 3 tratamente de VF inca am vazut sporadic varroa pe albina, voi continua cu al 4-lea, si sper sa nu mai vad. Eu am o paranoia in ceea ce priveste acest paduche infect mai ales in aceasta perioada!

Bambucha,

Ce observ eu.
Puietul capacit a eclozionat in intervalul 15-20 august dar matcile nu au mai ouat in loc. Timid pe 1-2 rame.
Deci acum la majoritatea familiilor sunt 2 rame oua-larvar.
La roi media e 3(puiet alb).
In ultimele 3 zile a plouat sanatos.
Azi de dimineata la al doilea Varachet aduceau o frumusete de polen, multicolor.
Problema e ca a cam disparut mierea din rame, vreme de 14 zile nu am vazut nectar.
andrei_calinescu

Mesajde 7Rame » 30 Aug 2013, 12:27

LA mine observ cam asa: valul de 4-5-6 rame puiet de august a eclozionat. Unii chiar 7. Puiet alb medie 2 rame (6-70%) putin poate mai mult pe reginele noi, roi si inlocuite. Mai ales cele inlocuite, sensibil forjate de familii, puse la test de ouat-cum numesc eu.
Paduchi foarte rar, Taktic o data in primavara, o data in august, prezent si acum in lazi, miroase. Mai fac varachet la puiet zero, si apoi benzi mavrirol,si gata.
Polen intra, insa, datorita frigului cred ca ponta e in picaj. A mai si plouat vreo 3-4 zile, si acum bate vantul foarte tare.
Au luat 3 serii de sirop invertit+protofil domestic (metoda lui Dragos), si au tendinta clara sa blocheze. Dupa 1 sept, in w-endul urmator, fac loc macar 1 rama neagra taciune, si vin cu alt sirop, sa sustin ponta, mai ales ca se mai incalzeste vremea. Daca duc la 15 sept 3 rame in medie, si egalizez stupina la aceasta valoare, consider ca mi-am facut treaba. Rezerve sunt pe caturi,3-4 rame full capacite 100%, doar le cobor in cuiburi.
sa speram si sa auzim de bine!! si de vreme buna, caldutza.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde andrei_calinescu » 30 Aug 2013, 12:48

7Rame scrie:LA mine observ cam asa: valul de 4-5-6 rame puiet de august a eclozionat. Unii chiar 7. Puiet alb medie 2 rame (6-70%) putin poate mai mult pe reginele noi, roi si inlocuite. Mai ales cele inlocuite, sensibil forjate de familii, puse la test de ouat-cum numesc eu.
Paduchi foarte rar, Taktic o data in primavara, o data in august, prezent si acum in lazi, miroase. Mai fac varachet la puiet zero, si apoi benzi mavrirol,si gata.
Polen intra, insa, datorita frigului cred ca ponta e in picaj. A mai si plouat vreo 3-4 zile, si acum bate vantul foarte tare.
Au luat 3 serii de sirop invertit+protofil domestic (metoda lui Dragos), si au tendinta clara sa blocheze. Dupa 1 sept, in w-endul urmator, fac loc macar 1 rama neagra taciune, si vin cu alt sirop, sa sustin ponta, mai ales ca se mai incalzeste vremea. Daca duc la 15 sept 3 rame in medie, si egalizez stupina la aceasta valoare, consider ca mi-am facut treaba. Rezerve sunt pe caturi,3-4 rame full capacite 100%, doar le cobor in cuiburi.
sa speram si sa auzim de bine!! si de vreme buna, caldutza.

Idem si la fel in ce priveste ponta si la mine, la matcile de an cu populatie multa, au ouat chiar 4 rame(evident sub coroane).
Matcile din 2011 au o rama doar. Pe astea le schimb imediat ce revine caldura.
La roi nu mai am mancare. Au tocat tot pe fondul cresterii masive de puiet.
Varachet 2 efectuat.
Mai completez 2-3 kile cu miere.
andrei_calinescu

Mesajde alexx » 06 Sep 2013, 10:00

Dupa ce perioada se poate considera ca albina eclozionata va intra la albina pentru iernare?
alexx

Mesajde B.K » 06 Sep 2013, 10:39

Tot ce iti eclozeaza de acum incolo intra la iernat
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde alexx » 06 Sep 2013, 14:01

BeeeK scrie:Tot ce iti eclozeaza de acum incolo intra la iernat

deci tot ce eclozeaza dupa 1 septembrie intra l;a iernat sau si din august?
alexx

Mesajde Mircea_63 » 06 Sep 2013, 14:14

Alexx, hai sa fim seriosi! Crezi ca au un calendar, eventual si ceas? De la 31-august ora 24...

Ce sa mai zici de familiile care deja au incetat ponta!? Alte familii au puiet si in octombrie. Depinde de an, clima, genetica.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Trantorul@ » 06 Sep 2013, 14:29

BeeeK scrie:Tot ce iti eclozeaza de acum incolo intra la iernat

Extraordinar sfat si foarte cuprinzator . :lol: :lol: :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde danielmihai » 06 Sep 2013, 14:38

la mine nu mai are ce sa eclozioneze,cred ca o sa ma prinda primavara cu lazile goale sau nu? ;)
danielmihai

Mesajde Florin Dobre » 06 Sep 2013, 15:20

Mircea_63 scrie:Alexx, hai sa fim seriosi! Crezi ca au un calendar, eventual si ceas? De la 31-august ora 24...

Ce sa mai zici de familiile care deja au incetat ponta!? Alte familii au puiet si in octombrie. Depinde de an, clima, genetica.

Si mai depinde si de varsta matcilor.
M-am apucat de ieri sa-i verific, dupa ce am incheiat cu stimularea.
Unde matcile sunt de 1-2 ani, mai au puiet(capacit) pe 1-2 rame intre 20-30% din suprafata ramei.
Unde matcile sunt din acest an, au puiet(de toate varstele....deci si oua) pe 2-3 rame, intre 30-50% din suprafata ramei.
Populatiile sunt bune, rezervele sunt acceptabile. Sa vedem peste o luna.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR