Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Primul roi ajutor!

Mesajde varza » 02 Sep 2013, 18:45

Buna tuturor am achizitionat primul meu roi momentan este pe 5 rame dar ultima nu este acoperita prea bine de albina . Pe ultima rama se afla pastura in cantitate de o treime din rama. Stupul e vertical. Ce ar fi bine sa fac? Momentan administrez doar sirop de zahar 300gr la fiecare 2 zile. Orice sfat e bine primit.Urdinisul l-am micsorat dar din cauza ca a fost pus burete pentru obturarea lui albinele au inceput sa il roada. Astfel a ajuns de la 3cm la 4-5. Stiu albinele cand sa se opreasca din ros sau va trebui sa intervin?
varza

Re: Primul roi ajutor!

Mesajde Florin Dobre » 02 Sep 2013, 18:52

Scoate o rama mai cheala si da-o dupa diafragma. O s-o goleasca ele usurel. Eventual descapaceste cate putin din ea seara. Ramele ramase sa fie bine acoperite de albine.
Buretele ala stiu ele de ce-l rod...probabil au nevoie de mai mult aer.

Parerea mea!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 02 Sep 2013, 20:48

La vremea asta stuparul reduce urdinisurile de teama furtisagului. Albina are nevoie de urdinis mai larg pentru ventilatie cand e cald. La 5 rame ar trebui 5 cm de urdinis.

Colegu @varza, citeste aici prima postare viewtopic.php?f=9&t=643 apoi fa ce scrie acolo, adica sirop invertit. Daca ai, mai introdu 1-2 faguri construiti si umple pe jumatate hranitorul cu sirop invertit. Ma refer la hranitor uluc mare.

De ce spun asta: trebuie sa pregatesti rezervele de hrana pentru iarna. Daca dai hrana s-ar putea sa reduca spatiul de pontat al matcii, or tu ai nevoie de fiecare albinuta pe care matca aia o mai poate scoate. La urma urmei inventariaza spatiul liber, hraneste si daca apreciezi ca e nevoie, baga o rama construita in mijlocul cuibului. Pe margini miere (hrana) pe mijloc puietul).
Ar fi bine sa iernezi pe 5 rame cu hrana capacita, chiar daca poate parea cam multa la ce albina ai tu acolo, dar nu stii cat de lunga va fi iarna. Asa ca daca acuma ai prea multe rame socotind si ce rame cu hrana vei mai avea, in octombrie -depinde si unde ai stupul- vei "restrange" cuibul la ramele pline, iar in primvara, daca au foat prea multe, nicio paguba. Tot la tine sunt. Dar acele rame sa le ai pregatite de acuma. Preferabil rame cu faguri negri, din care a eclozat albina.

Trage un tratament antivaroa la interval de o saptamana. Trei in total, apoi pune benzi de mavrirol. In octombrie dupa strangerea cuibului, cand nu mai ai puiet in celule si albinele nu sunt stranse in ghem, mai faci un tratament.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 02 Sep 2013, 22:04

Dupa postarea lui Mircea ma simt obligat sa motivez de ce l-am sfatuit sa stranga cuibul pe ramele ocupate cu albina.
Este vorba de un roi pe 4 rame...adicatelea slabut. Si singurul. Cel mai nepotrivit moment sa cumperi familii de albine este acum, inaintea iernii...se poate si mai rau, sa cumperi in decembrie/ianuarie. :)
Fiind singurul si primul, trebuie protejat. A-l labarta pe multe rame imi pare gresit. Se poate apara greu. Si risca sa pice victima altor familii din zona, mai haine. Nu stiu cat de mult puiet mai poate produce acum...depinde de zona. La mine deja noptile sunt racoroase.

Fara suparare, big brother! :)

Parerea mea!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde varza » 02 Sep 2013, 22:41

Am uitat sa mentionez am facut deja un tratament av acum o saptamana si o sa mai urmeze o serie de 3 cu varachet cam din 20septembrie la interval de 7 zile. Cu benzile de mavrirol cum le aplic si mai exact cand le scot si cand le introduc ?
varza

Mesajde alt stupar » 02 Sep 2013, 23:00

Ai cumparat mavrirol ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 02 Sep 2013, 23:04

Daca le cumpara...scria pe prospect raspunsul la intrebare. :D
Mircea_63

Mesajde varza » 02 Sep 2013, 23:05

Metoda dnului Mircea nu am nici cum sa o aplic deoarece nu am faguri claditi doar cei 5 care sunt in cuib. De scos faguri momentan nu stiu care e cel mai gol dar banuiesc ca cel cu pastura intrucat se afla la margine si nu are decat o treime ocupata. Nu ar fi mai bine daca as astepta o zi mai calda ca sa evaluez ce se afla in toti faguri? Evaluarea rezervelor se poate face in plina zi sau doar seara? Momentan am administrat doar sirop 1/1 eu fierb apa pun zahar si protofil. Care sunt avantajele siropului invertit fata de acesta?
varza

Mesajde alt stupar » 02 Sep 2013, 23:07

repet intrebarea... putin reformulata :D
de unde ai cumparat Mavrirolul ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 02 Sep 2013, 23:23

varza scrie:Metoda dnului Mircea nu am nici cum sa o aplic deoarece nu am faguri claditi doar cei 5 care sunt in cuib. De scos faguri momentan nu stiu care e cel mai gol dar banuiesc ca cel cu pastura intrucat se afla la margine si nu are decat o treime ocupata. Nu ar fi mai bine daca as astepta o zi mai calda ca sa evaluez ce se afla in toti faguri? Evaluarea rezervelor se poate face in plina zi sau doar seara? Momentan am administrat doar sirop 1/1 eu fierb apa pun zahar si protofil. Care sunt avantajele siropului invertit fata de acesta?

Rama cu polen/pastura ramane in cuib. N-as crede sa nu ai intre celelalte 4 rame vreuna mai cheala. Evaluarea roiului o faci ziua. Te misti natural.
Vezi ca despre invertire sunt discutiile in toi pe alt topic.
Ideea e urmatoarea...
Ai un roi pe 4 rame, care probabil la intrarea in iarna va fi pe 3 rame. Alea 3 rame, la intrarea in iarna trebuie sa fie full de albina si cel putin jumate din fiecare cu miere capacita. Tratamente, fara umezeala in cuib, fara curenti de aer, liniste...si are sanse.

p.s. Eu sunt apicultor cu casu' la gura...poate primesti vre-un sfat mai bun de la apicultori mult mai experimentati.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde clncatalin » 03 Sep 2013, 00:47

Salut!
Eu cred ca daca acum ai patru rame de albina in roiul acesta, in decembrie nu vor mai fi nici 3.
Eu zic sa mai iei 2 rame cu puiet capacit la eclozionare si 2 full cu miere capacita de la stuparul care ti-a vandut roiul.Ai putea sa iei si niste miere de la acelasi stupar ca sa le completezi rezervele direct cu miere pentru a nu uza mai departe albina care si asa este putina.

Data viitoare incearca sa cumperi albine primavara la infloritul pomilor sau cel mult inainte de culesul de floarea-soarelui. Este prea riscant sa iei un roi ca al tau la inceputul lui septembrie.

As vrea sa stiu cat puiet si cata miere ai acum in roi si din ce an este matca.

Oricum, multa bafta!
Sa ne scrii sa vedem cum iti merge cu el.

Catalin
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde varza » 03 Sep 2013, 09:56

Mavrirorul a fost cumparat deja dintrun magazin apicol . Am inteles acuma cum se foloseste. Multumesc tuturor celor care au postat. Va voi tine la curent cu evolutia roiului. Deocamdata astept o zi mai calda pentru a putea sa evaluez rezervele. Stupul se afla in bihor la grantita cu cj iar vremea e destul de rece momentan.
varza

Mesajde TDI » 03 Sep 2013, 10:01

clncatalin scrie:Eu zic sa mai iei 2 rame cu puiet capacit la eclozionare si 2 full cu miere capacita de la stuparul care ti-a vandut roiul.Ai putea sa iei si niste miere de la acelasi stupar ca sa le completezi rezervele direct cu miere pentru a nu uza mai departe albina care si asa este putina.

Data viitoare incearca sa cumperi albine primavara la infloritul pomilor(ideal) sau cel mult inainte de culesul de floarea-soarelui(daca ai un pret concurential - pune in calcul si stimularea necesara la roi pt intrarea in iarna). Este prea riscant sa iei un roi ca al tau la inceputul lui septembrie.
Catalin

Subscriu!
TDI

Mesajde varza » 03 Sep 2013, 10:03

Voi incerca sa fac si cateva fotografii atunci cand voi evalua rezervele.... Sper sa reusesc sa le pun direct de pe telefon. Care ar fi temperatura minima pentru a putea evalua rezervele daca stie cineva as fi recunoscator.
varza

Mesajde Mircea_63 » 03 Sep 2013, 10:32

La vremea asta poti sa deschizi oricand. Inca nu este prea frig pentru a face o evaluare. Sub 10 grade se strang in ghem. Totusi, daca e rece afara, te misti mai cu viata sa nu racesti prea mult cuibul. La urma urmei, la 5 rame cat sa dureze o evaluare a ramelor? Arunci o privire, dar nu stai cu rama in mana sa te uiti la ea ca la un tablou de Rembrandt. Daca e nevoie, aranjezi putin cuibul. La mijloc ramele cu puiet, cea mai plina chiar pe mijloc, iar pe laterale mierea.
Cele mai pline cu miere, dar fara puiet, pe laterale. Daca ai rama cu polen, aseaza-o langa puiet.
Mircea_63

Mesajde varza » 03 Sep 2013, 14:52

Care ar fi logica de a pune rama cu pastura exact langa puiet in locul celei cu miere? Eu stiam ca se pune ultima.
varza

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR