Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde CATALIN » 03 Sep 2013, 15:40

ovidiuc scrie:
Florin Dobre scrie:Gataaaa, ti-a zburat porumbelul. La anul ma ai paznic la stupi 3 zile. :D
Io astept noua ghicitoare...sunt setat pe hardest deja. :shock:

Am si eu o intrebare pentru Catalin?

"Este posibil ca albinele sa roiasca in fiecare zi?"

Eu nu am gasit raspunsul!

un simplu raspuns e ...NU
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde CATALIN » 03 Sep 2013, 15:43

ma ferit Dumnezeu de fenomenul asta cu roitul dar din cat am citi eu si cat m-am in format o vreme favorabila e mult mai preferata pt a roii asa ca daca maine vor s-o ntaie si vremea e deselata mai asteapta ......iar daca la altceva se referea intrebaqrea va rog s-o detaliati :roll:
CATALIN

Mesajde TDI » 03 Sep 2013, 15:50

Atat timp cat o familie are caracteristica roitoare dupa intrarea in frigurile roitului familia roieste pana cand mai ramane pe 2, 3 rame cu albina din 20. In primul roi pleaca jumatate din albina, de obicei cu matca batrana daca e capabila sa zboare, si tot asa.. pot sa-ti plece dintr-un stup pana la 4, 5 roi - luand in calcul si albina care eclozioneaza.
Daca e vremea buna, da - pleaca in fiecare zi pana cand nu mai are ce pleca, daca e vremea rea asteapta vremea buna :D
TDI

Mesajde CATALIN » 03 Sep 2013, 15:58

TDI scrie:Atat timp cat o familie are caracteristica roitoare dupa intrarea in frigurile roitului familia roieste pana cand mai ramane pe 2, 3 rame cu albina din 20. In primul roi pleaca jumatate din albina, de obicei cu matca batrana daca e capabila sa zboare, si tot asa.. pot sa-ti plece dintr-un stup pana la 4, 5 roi - luand in calcul si albina care eclozioneaza.
Daca e vremea buna, da - pleaca in fiecare zi pana cand nu mai are ce pleca, daca e vremea rea asteapta vremea buna :D

tot ce ai specificat stiu primul roi e cel principal dupa urmeaza roiurile secundare asa ca la carte insa in intrebarea e daca albinele roiesc IN FIECARE ZI aici cred ca sunt mai multe intelesuri....
CATALIN

Mesajde Mircea_63 » 03 Sep 2013, 16:57

Cartea zice ca roiul secundar pleaca la 8 zile dupa primul. Daca nu ma inseala memoria.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 03 Sep 2013, 17:20

La mine a plecat inclusiv in aceeasi zi. A plecat inclusiv unul pe care-l roisem.. dar, caruia i-am dat prea multa albina cu tot cu matca batrana. Azi l-am roit dimineata, seara a plecat.
Pam, pam!
Cartea ce zice?
TDI

Mesajde CATALIN » 03 Sep 2013, 18:04

intr-o discutie cu mentorul meu am aflat o chestie interesanta rau pt mine
roitul e de 2 feluri 1 cel natural ca asa vrea marea doamna si cel dea-l2 artificial atunci cand doamna mare nu prea ar vrea sa plece da fortata de inghesuiala trage botci de roire fortata
explicati intelese de mine
1 roirea naturala in momentul in care i sa pus pata pe roit si azi acum vrei sa intervi n-ai ce sa-i mai faci daca ele sunt la urdinis pregatesc alaiul si tu intervi este egal cu 0
nu sunt nici eu d acord cu roiul secundar la a8zi
2roitul fortan pai aluia daca i-ai dat un etaj in cap chiar si cand matca tre sa iasa pai ala a omorat-o si continua activitatea intens
CATALIN

Mesajde State » 03 Sep 2013, 18:32

Eu unul n-am inteles nimic din ce-ai scris...Ce-ai vrut sa zici ?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Mircea_63 » 03 Sep 2013, 18:54

TDI scrie:La mine a plecat inclusiv in aceeasi zi. A plecat inclusiv unul pe care-l roisem.. dar, caruia i-am dat prea multa albina cu tot cu matca batrana. Azi l-am roit dimineata, seara a plecat.
Pam, pam!
Cartea ce zice?

Cartea zice ca matca batrana pleaca deobicei odata cu capacirea botcilor, asta fiind roiul primar. Pana sa iasa o noua matca mai dureaza.
Eu nu inteleg ce insemna sa-l roiesti!? "Azi l-am roit dimineata, seara a plecat." Cum adica "l-ai roit"?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 03 Sep 2013, 19:40

Era o matca recordista 2011, o exceptie. Am facut roi artificial, matca, tot puietul capacit si am scuturat vreo 14 rame de albina intr-o lada de 12 calculand ca de obicei pana maxim a 2-a zi pleaca 25-50% din albina, eu am mizat pe 25%.In locul initial am lasat botci
Lada pe 12 rame plina cu albina, puiet capacit si matca batrana. Roiul l-am facut pe la 09:00. A facut barba, m-am gandit eu, - scuturate, deranjate, nu-i bai e normal a 2-a zi nu mai avea barba - a 3-a zi m-am uitat in el, nici un ou, a 4-a la fel, a 5-a la fel nu-mi venea sa cred. A roit - nu l-am vazut. Roiul artificial a mai roit odata in maxim 6 ore de la roire :D, a avut prea multa albina tanara si... era intrat in friguri bine de tot. Am mai facut operatiunea asta, nu am patit niciodata asa prima data cand am scuturat asa de multa albina, ma enervau depopularile si startul greu pe care-l luau chit ca aveau matci batrane.
Pana una alta am 2 matci urmase ale recordistei de 2011.
TDI

Mesajde CATALIN » 03 Sep 2013, 19:47

Mircea_63 scrie:
TDI scrie:La mine a plecat inclusiv in aceeasi zi. A plecat inclusiv unul pe care-l roisem.. dar, caruia i-am dat prea multa albina cu tot cu matca batrana. Azi l-am roit dimineata, seara a plecat.
Pam, pam!
Cartea ce zice?

Cartea zice ca matca batrana pleaca deobicei odata cu capacirea botcilor, asta fiind roiul primar. Pana sa iasa o noua matca mai dureaza.
Eu nu inteleg ce insemna sa-l roiesti!? "Azi l-am roit dimineata, seara a plecat." Cum adica "l-ai roit"?

nea mircea am la tara un batran la vreo 80ani cu 150famili de albine si acolo am auzit si eu l-am roit

l-am roit---roi artificial in termen batranesc explicatie

acum va rog sa asteptam alte intrebari pt ca aceste discuti sar din schema topicul :D
CATALIN

Mesajde ovidiuc » 03 Sep 2013, 21:06

CATALIN scrie:
ovidiuc scrie:
Florin Dobre scrie:Gataaaa, ti-a zburat porumbelul. La anul ma ai paznic la stupi 3 zile. :D
Io astept noua ghicitoare...sunt setat pe hardest deja. :shock:

Am si eu o intrebare pentru Catalin?

"Este posibil ca albinele sa roiasca in fiecare zi?"

Eu nu am gasit raspunsul!

un simplu raspuns e ...NU

Bravo!
Nu acelasi lucru iti poate spune si 2 colegi de pe acest forum... Pentru ca am avut indrazneala sa ii contrazic am luat un ban! Traiasca administratorii!

Banare: 7 zile!
Extras din regulament: Daca consideri ca ai fost nedreptatit, nu te plange in paginile forumului (poti folosi optiunea Raportati). Orice plangere, contestatie sau discutie despre felul cum a fost moderat un subiect, facuta direct in paginile forumului se penalizeaza cu banarea pe o perioada determinata. Toate acestea se fac folosind optiunea Raportati , din topicul respectiv.
Reconsidera-ti atitudinea, reciteste regulamentul.
ovidiuc

Mesajde gica.mosu » 04 Sep 2013, 22:03

OVIDIUC,Tataeee,ce facusi???? nu te-ai multumit cu un ban acum :ugeek: AI mai multi,ce sa-i faci,acum ai 7!!!Da uite ca se duc baniiii unde nu trebuie....ALO,D-om Mircea...am si eu nevoie de ceva...maruntis :roll: Miine plec in circuit,siMARIETA(W- TURAN)ia cam 6% ... :geek: ASAAAA ca miine trec prin BC sa va cunosc(dau io o bere)....si plec mai departe :lol: P.S-MERG...AGAPIA-TUSNAD-RISNOV- Vulcani noroiosi...SI as vrea sa cunosc si sa discut cu,colegii de forum(am deja 5 opriri)...Cei care sunt pe traseul meu ,ne putem auzi la tel -0740-582771....

Iata un "cartus"...Am avut intr-un stup -12 rame,3 roi a cite 4 r cu urdinis stinga+fata+dreapta...Am luat 2 matci si am schimbat matcile la 2 familii,matca din roiul din mijloc a ramas pe loc iar din cei 3 roi(unificare) am facut un stup 8-10 r cu albine, 5 cu puiet...A doua zi....panarama mare la acel stup!!!(matca a acceptat-o din prima)...Cu ce a gresit???? Cu respect...Gica- Mosuuu!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Florin Dobre » 05 Sep 2013, 00:59

panarama=agitatie? :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gica.mosu » 05 Sep 2013, 05:49

Florin Dobre scrie:panarama=agitatie? :?

NAAAA....ca ai ratat tintaaaa,Mai traje o dataaaaa!!!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Florin Dobre » 05 Sep 2013, 13:49

Mosu...
Eu intrebam daca panarama insemna agitatie.
M-am gandit ca albinele roiurilor laterale nu si-au mai gasit vechea intrare si se inghesuiau pe locul vechilor urdinise. Adica s-au agitat(panarama) o vreme in jurul cutiei pana au gasit accesul.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR