Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum se aseaza stupul?

Mesajde Stoican » 02 Sep 2013, 20:46

Buna ziua,

As dori sa stiu care este cea mai puna asezare, cardinala, pentru stup, tinand cont de pozitia urdinisului. Din cate stiu trebuie sa fie asezat spre S-E ca sa fie ferit de vantul din Nord si sa iasa cat mai repede la zborul de curatenie, dar asta inseamna ca o sa avem un mare dezavantaj vara cand datorita pozitionarii, pentru ca stau mult cu fata la soere, creste foarte mult riscul sa roiasca stupii. Asa ca va intreb, in ce directie este cel mai bine sa indreptam urdinisul stupilor?

Multumesc!
Stoican

Re: Cum se aseaza stupul?

Mesajde lucky5strike » 02 Sep 2013, 22:20

Din octombrie pana in aprilie, urdinis pe sud.
Din aprilie pana in octombrie, urdinis pe est.

Daca ai vatra umbrita, ceea ce ar trebui, de fapt., pot sta pe sud permanent.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Stoican » 02 Sep 2013, 22:44

lucky5strike scrie:Din octombrie pana in aprilie, urdinis pe sud.

Multumesc pentru raspuns!
Stoican

Mesajde alin75 » 03 Sep 2013, 08:34

La familia din padure, rotim pomul? ( :twisted: )

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde State » 03 Sep 2013, 09:18

alin75 scrie:La familia din padure, rotim pomul? ( :twisted: )

Familia din padure isi alege singura pomul si pozitionarea(S/E/V/N/umbra/soare).
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde alin75 » 03 Sep 2013, 10:19

De aici se deduce ca cele din padure (fiind umbra) sunt in permanenta spre sud. Recunosc nu am vazut nici un roi prin padure, dar citisem pe forum de roi care au stat in tevi/cosuri de case/pereti - oare erau spre S/SE?
Ca sa inchei postarea rautacioasa parca 'prea le cautam intre antene!'
Sa fie familia sanatoasa/bine dezvoltata/cu rezerve, ca urdinis ne poate face un soricel/ciocanitoare unde nici nu ne asteptam

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde dorindafi » 03 Sep 2013, 13:49

alin75 scrie:La familia din padure, rotim pomul? ( :twisted: )

Numai bine,
Alin

nuuuuuu , invartim globul :lol:
dorindafi

Mesajde Stoican » 03 Sep 2013, 16:02

Consider ca sunt foarte importante aceste detalii, care odata bine stapanite, ne vor ajuta sa avem familii active si sanatoase care sa aduca mai multa miere.
As mai avea o intrebare, tot intr-o carte de Hristea am citit ca nu este bine ca stupul sa fie nici vara prea aproape de pamant pentru ca radiatia pamandului ajuta la intrarea in frigurile roitului.

As dori sa stiu la ce distanta de pamant minim trebuie sa fie asezat stupul. Multumesc!
Stoican

Mesajde dorindafi » 03 Sep 2013, 19:46

colegu , daca tot ai citit cartea , spunene shi noua care e distantza pe care ar fi bine sa o urmam
din punctul meu de vedere nu cred asha ceva
dorindafi

Mesajde Ala nou » 03 Sep 2013, 20:44

Eu i-am pus la 40 cm distanta de pamant, sa nu imi rup cocoasa cand umblu in ei.
Ala nou

Mesajde joohny » 03 Sep 2013, 21:24

Va salut.Hristea spune in cartea lui din"79 ca ,distanta de la pamint la stup sa fie de min. 50 cm.,deoarece iarna curentii cei mai reci sint intre 0-50cm de la nivelul pamintului.Toate cele bune.
joohny

Mesajde teinegru64 » 03 Sep 2013, 21:41

alin75 scrie:

De aici se deduce ca cele din padure (fiind umbra) sunt in permanenta spre sud. Recunosc nu am vazut nici un roi prin padure, dar citisem pe forum de roi care au stat in tevi/cosuri de case/pereti - oare erau spre S/SE?
Ca sa inchei postarea rautacioasa parca 'prea le cautam intre antene!'
Sa fie familia sanatoasa/bine dezvoltata/cu rezerve, ca urdinis ne poate face un soricel/ciocanitoare unde nici nu ne asteptam

Numai bine,
Alin

Am vazut familii de albine in toate locurile posibile.Dar cea mai aiurea pozitionare a fost la acest roi
http://www.youtube.com/watch?v=R5faFiHJhC8
nord,bloc vecin la 8 metri .la rasarit boc de 10 etaje .Fiind localizat in soba din apartament nu vedea soarele niciodata....nici macar pe peretele blocului.Partea faina e ca in acea camera locuiesc doi pustani ce au gusturi diferite in materie de muzica :lol: +temperatura mai mult decat pozitiva pe timpul iernii.Cu toate astea familia respectiva a fost bine pana in acest an cand soba a fost daramata....(a beneficiat de tratamente la gura sobei :D )
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde big » 04 Sep 2013, 19:20

Cred ca 'nivelul' discutiilor (intrebarilor ) scade foarte mult pe acest forum , incepatorii trebuie sa citeasca in carti despre teorie , sa completeze cunostintele teoretice cu experienta si particularitatile stuparitului povestite de stupari cu experienta , sa se asigure ca au 'rasfoit' forumul pe toate partile si nu pune in discutie subiecte care au mai fost dezbatute si apoi sa vina cu intrebari pertinente .
SCUZE daca am derajat pe cineva, dar am observat pe acest forum la alte subiecte persoane care i-si exprimau parerea despre acel subiect si nici macar nu avea stupi se exprima ' am auzit ca .... ' probabil de aceea ' GREII ' posteza din ce in ce mai rar ( parerea mea) , inca o data scuze daca am deranjat , .....
big

Mesajde paul » 04 Sep 2013, 19:41

big scrie: ' probabil de aceea ' GREII ' posteza din ce in ce mai rar ( parerea mea) , inca o data scuze daca am deranjat , .....

Big, nu ai deranjat da' nici bine nu ne-a parut ... ;)
Si acuma tu ce propui ... ca la logare pe forum sa fie un test cam ca la scoala de soferi pe care "catindatul" la statutul de newbie pe acest forum sa-l treaca ??? Si sa aiba bibliografie obligatorie pe care s-o parcurga ... ;) Si sa-ti mai zic ceva legat de topic ... unii autori recomanda o distanta, altii alta distanta, altii n-au nici o parere ... Pe care-l crezi ???
In legatura cu postarile greilor ... probabil nu au timp. Sau nu mai au chef ... Sau ... Una din variante e corecta ! Care-i aia ??? ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Stoican » 04 Sep 2013, 19:42

big scrie:Cred ca 'nivelul' discutiilor (intrebarilor ) scade foarte mult pe acest forum , incepatorii trebuie sa citeasca in carti despre teorie , sa completeze cunostintele teoretice cu experienta si particularitatile stuparitului povestite de stupari cu experienta , sa se asigure ca au 'rasfoit' forumul pe toate partile si nu pune in discutie subiecte care au mai fost dezbatute si apoi sa vina cu intrebari pertinente .
SCUZE daca am derajat pe cineva, dar am observat pe acest forum la alte subiecte persoane care i-si exprimau parerea despre acel subiect si nici macar nu avea stupi se exprima ' am auzit ca .... ' probabil de aceea ' GREII ' posteza din ce in ce mai rar ( parerea mea) , inca o data scuze daca am deranjat , .....

Daca va referiti la mine, nu m-ati deranjat deloc, mai ales ca aveti foarte mare dreptate cand ma numiti incepator. In apararea mea, pot sa spun ca citesc si urmaresc f multe topicuri deschise si incerc sa asimilez fiecare informatie, iar forumul acesta este o mina de aur pentru orice stupar , mai ales pentru un incepator. Cat despre subiectul pe care l-am deschis, pentru mine este foarte important si multumesc inca de acum celor care ma vor ajuta cu orice informatie sau parere.
Stoican

Mesajde smady » 04 Sep 2013, 19:58

sal
uite zic si eu una asa poate e buna : pune stupul la o inaltime de pamant astfel incat sa umbli usor in el , sa fie pozitionat urdinisul astfel ca albina sa nu se intersecteze in calea ei de zbor cu o alta de la alt stup , sa bata caldura pe 2 fete ale stupului , sa il ti eventual daca ai fundu gol cu catul sub stup asta asa ca ince[pe sezonu . Sa nu uiti cu capacul spre Soare :lol: :D . Numai bine
smady

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE