Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: calendar apicol - organizarea cuiburilor

Mesajde cristi arad » 29 Aug 2013, 19:36

jenica67 scrie:proapis13, eu nu sunt de acord cu parerea ca zaharul invertit acum uzeaza albina si este mai bine sa dai turtite din zahar cu miere in decembrie. Tocmai ca uzura este foarte mica la siropul invertit, eu am facut hraniri de completare cand a fost cald si la inceputul lui noiembrie (in acea data cantitati mici sa nu isi consume rezervele) si nu am avut nici o problema. Completari a rezervelor pana pe la 20 octombrie, iti spun sigur ca am dat fara probleme. Ideia daca sunt atati de multi in apropiere, este sa dai la punga, sau la galeata de plastic de zmantana cu capacul gaurit, ca astea nu provoaca furtisag si poti sa dai si ziua. Toate hranirile in timpul ierni, duc la cresterea temperaturii in stup si sigur la uzura mai mare, iar zaharul uzeaza mai mult decat siropul invertit.

avand in vedere ca de obicei pregatesc rezervele inca din vara, nu sunt nevoit sa apelez la hraniri tardive (de toamna) cu zahar de nici un fel; pt cine nu face asa eu recomand hranirile de toamna sa le faca cu sirop de miere in hranitoare uluc; hranirile cu turtite de miere cu zahar le dau incepand din ian - febr si de ex: anul acesta mi-au iesit stupii din iarna in medie pe 10 r ME, si la rapita am realizat medie de 8kg/fam - inclusiv roi - (dar nu toata lumea trebuie sa imi urmeze modelul)
cristi arad

Mesajde B.K » 30 Aug 2013, 12:35

cristi arad scrie:
Dinca Catinel scrie:
cristi arad scrie:in orice caz stupul trebuie sa aiba 2 rame de miere de min 3 kg fiecare si coroanele pline; in cazul in care nu avem asa , nu trebuie hranit cu sirop de zahar intrucat este tarziu si cauzeaza uzura albinelor de iernare

Nu am inteles. In total? Daca am 5-6 rame cu 50% miere e in regula?

daca ai un 10 - 12 kg pe ele este in regula; eu nu intru in iarna cu mai multa miere, dar sunt atent ca prin ian - febr trebuie sa incep hranirile cu turtita

Pana la urma le dai zahar la albine (turta = zahar) , chiar daca e in iarna tot zahar e la baza .......deci.....
Cum faci siropul de miere ???? Proaspata sau zaharisita ???
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde cristi arad » 30 Aug 2013, 18:12

BeeeK scrie:
cristi arad scrie:
Dinca Catinel scrie:
cristi arad scrie:in orice caz stupul trebuie sa aiba 2 rame de miere de min 3 kg fiecare si coroanele pline; in cazul in care nu avem asa , nu trebuie hranit cu sirop de zahar intrucat este tarziu si cauzeaza uzura albinelor de iernare

Nu am inteles. In total? Daca am 5-6 rame cu 50% miere e in regula?

daca ai un 10 - 12 kg pe ele este in regula; eu nu intru in iarna cu mai multa miere, dar sunt atent ca prin ian - febr trebuie sa incep hranirile cu turtita

Pana la urma le dai zahar la albine (turta = zahar) , chiar daca e in iarna tot zahar e la baza .......deci.....
Cum faci siropul de miere ???? Proaspata sau zaharisita ???

am specificat cum procedez, eu nu le feresc de zahar , dar fac pauza cu zaharul cam de pe la jumatatea lui august pana prin ian. anul urmator; iar siropul de miere se face 2,5/1 - 3/1 . mierea trebuie sa fie fluida pt a se dizolva mai repede.
cristi arad

Mesajde B.K » 30 Aug 2013, 20:05

Colegule , ce spui tu referitor la administrarea zaharului in sirop nu este valabil pentru toate zonele. Spre exemplu , eu doar ce am scos mierea poliflora din caturile aproape pline , deci....eu nu am folosit zahar pana acum decat la stimularea roiurilor , iar cantitatea care o voi folosi ptr completare va fi nesemnificativa(2-3kg /familie). Inca este cules de intretinere , am balta la 300 m , pajisti cu floricele si buruieni la 200 m , unde mai pun ca se coc si strugurii.......sa zicem ca am un avantaj , dar la majoritatea apicultorilor tot zaharul e baza.

PS : Lasa si tu reteta ta de sirop de miere daca se poate , mai pui ceva suc de ceapa , protofil....etc.
B.K

Mesajde cristi arad » 31 Aug 2013, 23:06

BeeeK scrie:Colegule , ce spui tu referitor la administrarea zaharului in sirop nu este valabil pentru toate zonele. Spre exemplu , eu doar ce am scos mierea poliflora din caturile aproape pline , deci....eu nu am folosit zahar pana acum decat la stimularea roiurilor , iar cantitatea care o voi folosi ptr completare va fi nesemnificativa(2-3kg /familie). Inca este cules de intretinere , am balta la 300 m , pajisti cu floricele si buruieni la 200 m , unde mai pun ca se coc si strugurii.......sa zicem ca am un avantaj , dar la majoritatea apicultorilor tot zaharul e baza.

PS : Lasa si tu reteta ta de sirop de miere daca se poate , mai pui ceva suc de ceapa , protofil....etc.

hai sa-ti pun o intrebare; dupa imperecherea matcilor, ca sa-ti readuci stupii pe 20r (ME am eu) pe langa utilizarea familiilor ajutatoare ce folosesti?; ce zici tu este cules de intretinere pe care si eu il am dar culesul acesta nu-ti urca stupul de la 10 la 20r, eventual floarea soarelui si flora spontana dintr-o zona fertila poate face lucrul care l-am zis , dar pana la floare mai este de la imperecherea matcilor inca 3-4 saptamani cand tu ai nevoie sa-ti cresti efectivele pt floare
cristi arad

Mesajde B.K » 01 Sep 2013, 11:50

Aici in topicul asta , cu toate ca mai este unul, discutam de organizrea cuiburilor ptr iarna - hraniri stimulare - hraniri completare parca , deci hai sa discutam pe tema asta . Despre imperecherea matcilor dicutam la topicul pe subiect. Nu raspunde cu intrebari .

Ps: In apicultura este foarte importanta zona in care ai vatra , eu nu pot avea acelasi mod de lucru ca tine ptr ca , in primul rand , tu ai ME eu am DB , in al 2. - lea rand ,poate tu esti la capatul celalat al tarii fata de mine.
B.K

Mesajde unincepator » 04 Sep 2013, 23:06

mierea care este necapacita acum,o mai capacesc, sau nu.? 2.Daca nu e capacita va fermenta,se va altera an timp?.Sant din ardeal zona Blaj,asta ca sa va faceti o idee despre clima,temperaturi.
unincepator

Mesajde alexx » 05 Sep 2013, 14:16

Am pus diafragma la roi pe care ii am pe 5-6 rame dupa ultima rama de la rasarit spre dreapta si acum ma gandesc numai sa nu se formeze condens am lasat spatiu jos cam 1 cm sa treaca albinele si deasuprea 0.5 cm iar lateralele sunt inchise etans...oare o sa fie in regula din punct de vedere al ventilatiei??ms
alexx

Mesajde doru c. » 05 Sep 2013, 15:08

unincepator scrie:mierea care este necapacita acum,o mai capacesc, sau nu.? 2.Daca nu e capacita va fermenta,se va altera an timp?.Sant din ardeal zona Blaj,asta ca sa va faceti o idee despre clima,temperaturi.

In perioada asta albina capaceste mai greu...Daca este miere in faguri si nu nectar,nu se va altera(cand intorci fagurele si nu cade din el,e miere ....)
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde doru c. » 05 Sep 2013, 15:11

alexx scrie:Am pus diafragma la roi pe care ii am pe 5-6 rame dupa ultima rama de la rasarit spre dreapta si acum ma gandesc numai sa nu se formeze condens am lasat spatiu jos cam 1 cm sa treaca albinele si deasuprea 0.5 cm iar lateralele sunt inchise etans...oare o sa fie in regula din punct de vedere al ventilatiei??ms

Vezi cu marimea urdinisului....sa fie cam 1 cm pentru fiecare interval de albina....
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde proapis13 » 05 Sep 2013, 15:59

alexx scrie:Am pus diafragma la roi pe care ii am pe 5-6 rame dupa ultima rama de la rasarit spre dreapta si acum ma gandesc numai sa nu se formeze condens am lasat spatiu jos cam 1 cm sa treaca albinele si deasuprea 0.5 cm iar lateralele sunt inchise etans...oare o sa fie in regula din punct de vedere al ventilatiei??ms

Condens nu o sa faca...acum,esti sigur ca ai organizat cuibul cum trebuie???
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alexx » 06 Sep 2013, 09:11

proapis13 scrie:

Condens nu o sa faca...acum,esti sigur ca ai organizat cuibul cum trebuie???
salve :D

Cuibul eu zic ca e organizat bine deocamndata nu am impachetat toti stupii evantual niste roi mai slabuti pe 4 rame ziceam sa ii impachetez si imi e frica sa nu faca condens
Ca organizare e cam asa:
Margine dreapta cum de uiti la urdinis rama pastura are si miere pe ea
Dupaia rama full miere
Dupaia vreo 2-3 rame 50% miere aici mai e si puiet
Rama full miere
Si iar o rama cu putina pastura
Mentionez ca toate ramele sun ocupate bine de albine
o sa mai completez cu hrana 500 grame odata la 2 zile dar si asa zic ca e suficient
alexx

Mesajde B.K » 06 Sep 2013, 11:03

Ai grija cu ramele full cu miere , trebuie lasat si loc sa - si formeze cuibul. Daca sunt roi pe 4 rame , la ce rezerve spui ca au in cuib eu zic ca e suficient , n-ar mai fi nevoie de completare .
B.K

Mesajde alexx » 06 Sep 2013, 22:30

BeeeK scrie:Ai grija cu ramele full cu miere , trebuie lasat si loc sa - si formeze cuibul. Daca sunt roi pe 4 rame , la ce rezerve spui ca au in cuib eu zic ca e suficient , n-ar mai fi nevoie de completare .

si eu ziceam ca ramele full sa le pun pe centru sunt in dubii aici
alexx

Mesajde B.K » 07 Sep 2013, 00:25

Ramele aproape pline se pun in margini , apoi ramele care sunt mijloc trebuie sa fie cu miere mai putina. Au nevoie de celule goale pe centru pentru formarea ghemului.
B.K

Mesajde alexx » 07 Sep 2013, 09:13

BeeeK scrie:Ramele aproape pline se pun in margini , apoi ramele care sunt mijloc trebuie sa fie cu miere mai putina. Au nevoie de celule goale pe centru pentru formarea ghemului.

Da dar ghemul se deplaseaza in sus si nu o sa termine mierea mai repede?
alexx

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE