Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

valstanciu - inca o data incepator

Mesajde valstanciu » 26 Aug 2013, 17:42

Va salut,
Ma numesc Valentin, locuiesc in Bucuresti si am pus bazele unei stupine la com. Gherghesti, jud. Dambovita. Primul contact cu albinele l-am avut acum 18 ani ajutand-il pe bunicul la stupina (acasa si pastoral) cu diverse actiuni dictate. Fara vreau am reusit in timp (aprox. 15 ani) sa ma deprind cu anumite actiuni ce trebuie intreprinse atunci cand ingrijesti o familie de albine.
Acum un an l-am cumoscut pe amicul popageorgian, am discutat telefonic, ne-am intalnit de mai multe ori si... anul acesta (19 iunie) am achizitionat de la acesta 2 (super)familii DB.
Totul a mers struna... am divizat o familie si am obtinut un roi (divizarea a fost facuta fara a oferi roiului botca sa matca, speram sa-si traga el borca, respectiv matca si sa se si imperecheze... revin cu detalii), am extras aprox. 25 kg miere FS capacita si aprox. 25 kg miere FS. necapacita mai fluida (extrasa cu ocazia deblocarii cuiburilor), mierea fluida o folosesc acum la hraniri de stimulare si la cele de completare daca va fi cazul.
ROIUL
timp de o luna jumatate l-am alimentat cu rame cu puiet, cu speranta ca va "naste" o matca... dar surpriza a fost ca in trei randuri a eclozionat cate o matca (botca roasa rotund) dar nu s-a imperechiat nici o data. Astfel ca la 24.08.2013 l-am unificat cu familia donatoare ( stropire cu tuica si ceapa taiata in 6 parti si pusa pe fundul familiei) si obtinand o super familie de aprox. 14 (rama 1/1) intervale cu albina (10 rame 1/1 + 6 rame 3/4, am fost nevoit sa adauga catul fiind prea multe albine). A cam fost un pic de "scandal" rezultand pana cand am plecat ~100-200 victime. Acum astept sfarsitul de saptamana urmator pentru a vedea cu decurg lucrurile. Sper sa nu fi facut o prostie (apropos de posibilitatea a pierde matca).
In ultima perioada am fost atent la rezervele de hrana pt. iarna si la nr. de rame cu puiet.
Am creeat un sistem de hranire de stimulare cu borcan cu capac gaurit fin (7-9 gauri) montat cu gura in jos intr-un podisor de 6 mm grosine in care am practicat o gaura de dimensiunea borcanului. Peste posisorul port-borcan am pus un cat de 1/2 (pt. protectie borcan) dasupra podisorul normal si capacul.
Mai astept un pic (pana la 01.09.2013) si fac primul tratament cu Varachet F. Urmeaza tratament 2, 3 in absenta puietului si plasarea benzilor cu Marvirol si ... iernarea si ... sa ma ajute Domnul sa iasa bine ("intregi") fetele din iarna 2013-2014.

P.S.- Apropos de formarea roiuluii fara botca sau matca... mi s-a spus "nu este tocmai bine - posibila pierdere de timp", dar eu nimic Batman, Batman. Mai este timp si la anu`.

Sa ne auzim cu bine,
Valentin
" Adevarul este ceea ce trece testul experientei."
Albert Enstein
valstanciu

Re: valstanciu - inca o data incepator

Mesajde valstanciu » 26 Aug 2013, 19:36

IMAG0048 (Copy) (2).jpg
Primi 2 din stanga sunt famiilile urmate de roi
Albert Enstein
valstanciu

Re: valstanciu - inca o da incepator

Mesajde nelutzu-api-cool » 26 Aug 2013, 20:31

Salutare, si bine ai venit pe forum.. :) Mult succes iti doresc, si sa auzim numai de bine..
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Fetele in actiune...

Mesajde valstanciu » 26 Aug 2013, 21:14

Albert Enstein
valstanciu

Mesajde mateiflorin » 26 Aug 2013, 21:26

salutare
bun venit printre noi
mateiflorin

Mesajde nae » 26 Aug 2013, 21:28

Salut .
Pt ca il cunosti pe Georgian indraznesc o intrebare : - la ce ora incepi tratamentul cu FV pe data de 01.09'13 ?,intreb retoric .
''tratamentul'' se face cand trebuie si cum trebuie ; nu la o data fixa , prestabilita .
Largirea sau spargerea cuibului nu se face la 01 ale lunii sau cand e primul patrar ci atunci cand fam poate si natura sau stuparul poate .
Bun venit, sanatate maxima .
nae

Mesajde valstanciu » 26 Aug 2013, 21:40

nae scrie:Salut .
Pt ca il cunosti pe Georgian indraznesc o intrebare : - la ce ora incepi tratamentul cu FV pe data de 01.09'13 ?,intreb retoric .
''tratamentul'' se face cand trebuie si cum trebuie ; nu la o data fixa , prestabilita .
Largirea sau spargerea cuibului nu se face la 01 ale lunii sau cand e primul patrar ci atunci cand fam poate si natura sau stuparul poate .
Bun venit, sanatate maxima .

Avan in vedere ca le vizitez doar in weekend... 01.09.2013 este doar o data programata (defect profesional). Nici o alta conotatie.

Mutumesc pentru urare.
Albert Enstein
valstanciu

Mesajde valstanciu » 26 Aug 2013, 21:41

mateiflorin scrie:salutare
bun venit printre noi

Multumesc Florin.
Albert Enstein
valstanciu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Aug 2013, 21:47

bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
toti am fost incepatori odata !!!
si asta nu este o problema !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde valstanciu » 26 Aug 2013, 22:00

ves.lucian.zabrani scrie:bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
toti am fost incepatori odata !!!
si asta nu este o problema !!!
:P :P :P

Multumesc Lucian.
Albert Enstein
valstanciu

Fetele in actiune...

Mesajde valstanciu » 26 Aug 2013, 22:05

La prima plasare a link-ului ceva nu a funtionat. Sper ca acum e bine.
Albert Enstein
valstanciu

Mesajde FLORINELU » 27 Aug 2013, 11:09

bine ai venit printre noi Valentine si iti urez mult succes in continuare.
in legatura cu divizarea aia nereusita,sa stii ca e numai o greseala de a ta,eu fac in fiecare an cel putin 10 asemenea divizari si reusesc aproape toate,iar stupii au fost inmultiti mai mult prin metoda aceasta, vezi ca undeva ai gresit ceva. este foarte important ca la roiul pe care-l infiintezi sa ai pe o rama oua de o zi.
FLORINELU

Mesajde valstanciu » 05 Sep 2013, 16:21

Buna ziua,
Asa cum am programat, duminica 1 septembrie, am verificat familiile (mai ales cea rezultata in urma unificarii) si sunt OK, au matcile si 4 rame cu puiet (2 capacit). Am efectuat si primul tratament cu Varachet. Rezervele de miere (Fam. 1) sunt OK dar la fam unificata (fam. 2) rezerva inca nu este corespunzatoare.
P.S. - avand in vedere ca inca sunt inca multe rame cu puiet este necesar a repeta tratamentul cu Varachet la 7 zile ?, pt. ca astfel este posibil sa repet tratamenul de 7 ori pana la eclozionarea puietului (ultimul tratament se face fara puiet).

Sa ne auzim cu bine,
Albert Enstein
valstanciu

Mesajde TDI » 05 Sep 2013, 19:19

7x7=49 La cate zile eclozioneaza puietul capacit?
TDI

Mesajde valstanciu » 06 Sep 2013, 13:51

TDI scrie:7x7=49 La cate zile eclozioneaza puietul capacit?

Daca iau in considerare existenta puietului necapacit si a oualor de 1-2 zile, precum si presupunerea ca matvca inca nu a incetat ponta... cred ca se depasesc cele 49 zile.
Esenta intrabarii era ca tratamente cu varachet repetate de prea multe ori (mai mult de 4 ori) pot dauna matcii...

Sa ne-auzim cu bine,
Albert Enstein
valstanciu

Mesajde valstanciu » 06 Sep 2013, 13:58

In sfarsit am reusit sa fotografiez floarea de cactus dupa 4 ani.
Frumoasa.
Fişiere ataşate
IMAG0055.jpg
Floare de cactus acasa pe balcon
Albert Enstein
valstanciu

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?