Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: calendar apicol - organizarea cuiburilor

Mesajde doru c. » 07 Sep 2013, 10:55

alexx scrie:
BeeeK scrie:Ramele aproape pline se pun in margini , apoi ramele care sunt mijloc trebuie sa fie cu miere mai putina. Au nevoie de celule goale pe centru pentru formarea ghemului.

Da dar ghemul se deplaseaza in sus si nu o sa termine mierea mai repede?

In mod normal ghemul cand ajunge sus incepe sa se deplaseze in fata sau in spate,in functie de pozitia unde s-a format...
Sunt multi apicultori ,care in noiembrie ,daca ghemul s-a format in partea din fata,spre urdinis,intorc ramele din mijloc,ca ghemul sa se formeze in partea din spate si pe masura ce consuma hrana sa ajunga in fata ,unde este si peretele mai cald sin stup
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde Mircea_63 » 07 Sep 2013, 11:33

doru c. scrie:
alexx scrie:
BeeeK scrie:Ramele aproape pline se pun in margini , apoi ramele care sunt mijloc trebuie sa fie cu miere mai putina. Au nevoie de celule goale pe centru pentru formarea ghemului.

Da dar ghemul se deplaseaza in sus si nu o sa termine mierea mai repede?

In mod normal ghemul cand ajunge sus incepe sa se deplaseze in fata sau in spate,in functie de pozitia unde s-a format...
Sunt multi apicultori ,care in noiembrie ,daca ghemul s-a format in partea din fata,spre urdinis,intorc ramele din mijloc,ca ghemul sa se formeze in partea din spate si pe masura ce consuma hrana sa ajunga in fata ,unde este si peretele mai cald sin stup
SPOR!!!

Si mai sunt apicultori care scot ramele in care a fost puiet si coronitele sunt mici, apoi le inlocuiesc cu altele mai pline.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alexx » 07 Sep 2013, 11:41

Daca punem ramele la margine si lasama doar coronele in centru cuibului o sa termine repede mierea si nu cred ca se va deplasa ghemul in laterale dupa hrana la -10 grade
alexx

Mesajde Mircea_63 » 07 Sep 2013, 12:03

Alexx, fii antena: acum inca mai bagi sirop (invertit), daca mai este loc pe rame. Chiar daca ai rame mai multe decat e nevoie pentru iernat.
Intr-o zi dimineata rece in care albinele stau in ghem, te uiti cate intervale sunt ocupate de ghemul ala, ca sa stii cate rame iti va ocupa ghemul iarna.
Cand nu mai ai puiet in rame, REARANJEZI cuibul si pui rame cat mai pline cu miere. Pe cele de unde a iesit puietul si sunt mai goale, le scoti. Pe mijlocul cuibului folosesti rame cu faguri mai vechi, mai negri.

Daca vrei sa fii gentil cu ele, ramele alea cu miere le tii in casa la caldura inainte de a le introduce, asta in cazul in care le ai undeva de rezerva. Daca ai ramele in stup, pur si simplu le scoti pe alea mai goale si restrangi cuibul. Negrul la mijloc!
Ti-e teama ca vor trebui sa se deplaseze lateral si nu vor putea? gaureste fagurii. Nu uita de gratiile antisoareci la urdinis si nici de un ultim tratament antivarroa in lipsa puietului, dar cand albinele nu sunt stranse in ghem.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alexx » 08 Sep 2013, 13:19

Mircea_63 scrie:Alexx, fii antena: acum inca mai bagi sirop (invertit), daca mai este loc pe rame. Chiar daca ai rame mai multe decat e nevoie pentru iernat.
Intr-o zi dimineata rece in care albinele stau in ghem, te uiti cate intervale sunt ocupate de ghemul ala, ca sa stii cate rame iti va ocupa ghemul iarna.
Cand nu mai ai puiet in rame, REARANJEZI cuibul si pui rame cat mai pline cu miere. Pe cele de unde a iesit puietul si sunt mai goale, le scoti. Pe mijlocul cuibului folosesti rame cu faguri mai vechi, mai negri.

Daca vrei sa fii gentil cu ele, ramele alea cu miere le tii in casa la caldura inainte de a le introduce, asta in cazul in care le ai undeva de rezerva. Daca ai ramele in stup, pur si simplu le scoti pe alea mai goale si restrangi cuibul. Negrul la mijloc!
Ti-e teama ca vor trebui sa se deplaseze lateral si nu vor putea? gaureste fagurii. Nu uita de gratiile antisoareci la urdinis si nici de un ultim tratament antivarroa in lipsa puietului, dar cand albinele nu sunt stranse in ghem.

Si in mijloc sa bag rame cu 50% miere adica acele rame negre de care zici cata miere sa fie pe ele?
alexx

Mesajde B.K » 08 Sep 2013, 15:57

Apreciaza si tu cam ce putere are familia dupa ce a iesit tot puietul si in functie de asta le lasi si rezervele de miere . Ideea e ca in centrul cuibului , indiferent ca e pe 5-6-7 rame , sa nu fie rame pline cu miere , au si ele nevoie de ceva celule goale sa formeze cuibul. Stai linistit ca se deplaseaza ele spre mancare !
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde alexx » 08 Sep 2013, 18:38

BeeeK scrie:Apreciaza si tu cam ce putere are familia dupa ce a iesit tot puietul si in functie de asta le lasi si rezervele de miere . Ideea e ca in centrul cuibului , indiferent ca e pe 5-6-7 rame , sa nu fie rame pline cu miere , au si ele nevoie de ceva celule goale sa formeze cuibul. Stai linistit ca se deplaseaza ele spre mancare !

Si in laterale se deplaseaza?
alexx

Mesajde B.K » 08 Sep 2013, 19:35

Sigur ca se deplaseaza .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Florin Dobre » 08 Sep 2013, 19:54

BeeeK scrie:Apreciaza si tu cam ce putere are familia dupa ce a iesit tot puietul si in functie de asta le lasi si rezervele de miere . Ideea e ca in centrul cuibului , indiferent ca e pe 5-6-7 rame , sa nu fie rame pline cu miere , au si ele nevoie de ceva celule goale sa formeze cuibul. Stai linistit ca se deplaseaza ele spre mancare !

alexx scrie:Si in laterale se deplaseaza?

BeeeK scrie:Sigur ca se deplaseaza .

Daca temperatura permite. Altfel, daca au ajuns la podisor, e oabla treaba. Mor cu mancarea la doi pasi.
Miscarea ghemului este de jos in sus. Numai o zi mai calduroasa, care sa permita ghemului sa se rasfire, poate face ca ghemul sa se mute intr-o laterala. Dar daca apare si puietul...ramane strans pe puiet si acolo crapa.

Eu am dat cu stangu-n dreptu' de multe ori.
Am ajuns la regula urmatoare in ce priveste pregatirea cuibului pentru iernare:
- cuib strans la sange(doar ramele ocupate biniditat cu albina) si ramele alea de raman in cuib sa fie minim 75% cu papica. Eventual ramele de mijloc(1-2) sa aiba minim 50% papica.

Parerea mea!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 08 Sep 2013, 19:59

Inca ceva...
E cool sa zici ca ai iernat familii pe 8-9-10 rame. Aceleasi familii un alt apicultor le inghesuie pe 5-6-7 rame. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alexx » 09 Sep 2013, 11:26

daca se deplaseaza si il laterale inseamna ca aici e cheia supravietuirii lor indiferent de asezare,ca e bilaterala sau centrala ideea e ca nu pot traii albinele la iernare doar cu ramele de sunt la inceputul iernarii in mijlocul cuibului si sa nu fie numai -30 de grade sa apuce un -5 grade si gata au prins momentul sa se mute iar puietul chiar daca apare in februarie deja in zona la mine numai e pericol doar noptile sunt reci zilele sunt mai blande
alexx

Mesajde paul » 09 Sep 2013, 14:34

Florin Dobre scrie:
alexx scrie:Si in laterale se deplaseaza?

BeeeK scrie:Sigur ca se deplaseaza .

Daca temperatura permite. Altfel, daca au ajuns la podisor, e oabla treaba. Mor cu mancarea la doi pasi.
Miscarea ghemului este de jos in sus. Numai o zi mai calduroasa, care sa permita ghemului sa se rasfire, poate face ca ghemul sa se mute intr-o laterala. Dar daca apare si puietul...ramane strans pe puiet si acolo crapa.

Eu am dat cu stangu-n dreptu' de multe ori.
Am ajuns la regula urmatoare in ce priveste pregatirea cuibului pentru iernare:
- cuib strans la sange(doar ramele ocupate biniditat cu albina) si ramele alea de raman in cuib sa fie minim 75% cu papica. Eventual ramele de mijloc(1-2) sa aiba minim 50% papica.

Parerea mea!

Parerea me' ... ii ca a lui Florin !!! 8-) Cu o minima remarca ... si cele 1-2 rame din mijloc sa contina minimum 75% hrana ! Avea o vorba pupe ... sa va pregatiti familiile de albine de iernat ca si cum ar urma cea mai grea iarna din toate timpurile !!! :idea: La fel spunea si despre pregatirea culesurilor ... ca si cum ar urma cel mai strasnic cules din tot ce s-a vazut pana acum ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 09 Sep 2013, 16:57

Iexact Paul. Nea Pupe ar trebui sa scrie un ghid. Sunt anumite chestii care le-a spus si stau in picioare. Tot asa cum si nea Gica a spus multe chestii care sunt repere....pentru cine are ceva intre urechi.
Eu am zis eventual. Adicatelea, daca alea din mijloc nu au 75% si au 50%, nu trebuie sa ne panicam.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde peterneamt » 30 Sep 2013, 19:31

Florin Dobre scrie:Iexact Paul. Nea Pupe ar trebui sa scrie un ghid. Sunt anumite chestii care le-a spus si stau in picioare. Tot asa cum si nea Gica a spus multe chestii care sunt repere....pentru cine are ceva intre urechi.
Eu am zis eventual. Adicatelea, daca alea din mijloc nu au 75% si au 50%, nu trebuie sa ne panicam.

La peste 6 intervale de albine şi spaţiu peste cuib cât să treacă albinele pe deasupra ramelor, merge şi o rama centrala cu 25 % aşezată central şi numai bună de ouat fiindcă din Ianuarie......,dar în rest trebuie 20 kg pe familie şi mai deschidem stupii în Aprilie ;) . Acum trebuie descăpacită mierea după diafragmă pentru ca albinele să o concentreze pe ramele de iernare şi să o capăcească.( mierea căpacită fiind deja maturată nu uzează albina).... :D
peterneamt

Mesajde peterneamt » 30 Sep 2013, 19:50

Trebuie făcută diferenţa între familiile slabe care nu strâng polen să facă rezerve de păstură toamna pentru că nu încep ponta până în Martie când apare polenul în natură, familii care trebuie strânse şi împachetate foarte bine şi bibilite corespunzător...
Şi familiile puternice cu 6-8 intervale de ghem ce pot ierna nestrânse şi pe 20 de rame dacă au miere suficientă.....şi care vor incepe ponta în Ianuarie, ele încetând ponta mai devreme decât familiile slabe..... ;)
peterneamt

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE