Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

pregatirea stupilor orizontali in pat cald,pentru iernare

Mesajde eugen67 » 09 Sep 2013, 07:10

daca cineva mai foloseste acest sistem, si doreste sa impartaseasca din experienta sa....eu am 15 stupi populati,pe pat cald in 18 rame si mai am inca 30 de cutii care asteapta sa fie populate(la anul bineinteles) si tare as vrea sa ies cu bine cu cele 15 familii din iarna. Iernarea nu o fac in pavilion deoarece vreau sa ii mai aduc ceva inbunatatiri ci o sa o fac pe vatra.
chiar daca este greu inceputul.....nimic nu este imposibil !!
eugen67

Re: pregetirea stupilor orizontali in pat cald,pentru iernar

Mesajde proapis13 » 09 Sep 2013, 08:13

Ai la adresa de mai jos metode de iernare in pat cald
viewtopic.php?f=19&t=527&hilit=iernare+in+pat+cald#p7868
La noi in Oltenia sistemul in pat cald se foloseste numai la pavilion spre deosebire de cei din nordul tarii
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 09 Sep 2013, 09:49

Neata!
Primii mei 2 stupi au fost orizontali in pat cald. Iernarea a fost beton. Recunosc ca habar nu aveam de strans cuibul si artificiile aferente. Dar se pare ca s-au descurcat singuri cu aranjarea rezervelor. Retine insa ca nu i-am spoliat de miere deci au avut ce rezerve sa-si aranjeze. Au iesit in primavara boboc. La salcam erau superpopulati. Au dat roiuri fara numar. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde eugen67 » 09 Sep 2013, 16:26

multumesc pentru adresa,o voi studia,este adevarat ca dau roiuri...ieri cand am mai scos rame dincolo de diafragma,aveam si 5-6 rame cu puiet......
eugen67

Re: pregatirea stupilor orizontali in pat cald,pentru iernar

Mesajde eugen67 » 10 Sep 2013, 09:35

la ultima verificare(07.09.2013) am procedat asa: am scos ramele incomplete,cu miere mai putina si le-am dat dincolo de diafragma,sau la familiile care am considerat eu ca necesitau,am pus rama plina cu miere la urdinis,rama cu miere si pastura,rame cu puiet si coronita ,rama cu pastura,rama cu miere. Media de rame ramase in stup 9-11 rame. La destul de multi am gasit ramele cu puiet in spate,iar ramele dinspre urdinis si chiar prima rama....goale,curate :( ....motivul?..stie careva.Bineinteles la toti le-am ordonat asa cum am prezentat mai sus si va mai urma o verificare.
Nu am facut deloc stimulare cu sirop..ar mai fi cazul?..este prea tarziu?
Intrebare: Ideal cam pe cate rame ar trebui sa ierneze o famile buna?
eugen67

Mesajde Gabysgg » 10 Sep 2013, 09:57

eugen67 scrie:la ultima verificare(07.09.2013) am procedat asa: am scos ramele incomplete,cu miere mai putina si le-am dat dincolo de diafragma,sau la familiile care am considerat eu ca necesitau,am pus rama plina cu miere la urdinis,rama cu miere si pastura,rame cu puiet si coronita ,rama cu pastura,rama cu miere. Media de rame ramase in stup 9-11 rame. La destul de multi am gasit ramele cu puiet in spate,iar ramele dinspre urdinis si chiar prima rama....goale,curate :( ....motivul?..stie careva.Bineinteles la toti le-am ordonat asa cum am prezentat mai sus si va mai urma o verificare.
Nu am facut deloc stimulare cu sirop..ar mai fi cazul?..este prea tarziu?
Intrebare: Ideal cam pe cate rame ar trebui sa ierneze o famile buna?

Spuneti ca aveti familii bune si nu prea ar fi cazul dar in general din cauza furtisagului (viespi etc )ramele din fata sunt goale (cel mult prima rama)
Cum fac eu ordonarea :prima rama fata stupului nu o misc mai niciodat si are fata dinspre cuib cu miere,urmatoarele 2 rame cel putin 3/4 ,o rama cu miere si pastura ,cuibul cu puiet si coroane (2,3..5 rame) o rama cu miere si pastura si inca 2 rame (macar una plina),diafragma si rame descapacite ,treptat pe masura ce dispare puietul retrag si ramele din cuib fie mai descapacesc fie scot cu tot cu miere pentru primavara
Iermare o fac in medie intre 7 si 9 rame(cum am zis prima rama actioneaza ca o diafragma pe timp de iarna)
Gabysgg

Mesajde eugen67 » 10 Sep 2013, 10:02

multumesc Gabysgg,un raspuns clar,concret,pe subiect..foarte frumos,ai toata consideratia mea.
ai avut cazuri cu puietul spre partea din spate a stupului?
eugen67

Mesajde Gabysgg » 10 Sep 2013, 13:36

S-ar putea spune ce erau pozitionate cam in spate (erau intinse pe 18 rame),ramele din fata mai putin populate puiet spre deloc posibil si datorita curentilor de aer (urdinisul nu era opturat mai deloc iar pe fund in jumatatea cutiei este o fasie de plasa pt aerisire) cu toate ca sunt in pat cald,oricum am repozitionat cuibul ,opturat urdinisul si detaliile de mai sus :)
eu iernez pe pavilion
Gabysgg

Mesajde eugen67 » 10 Sep 2013, 13:51

stupi.JPG

cam asa arata stupii mei....urdinisul este destul de mare,nu l-am obturat deloc....si garantat nu voi ierna in pavilion.
ce parere ai?
eugen67

Mesajde Gabysgg » 10 Sep 2013, 13:57

eugen67 scrie:
stupi.JPG

cam asa arata stupii mei....urdinisul este destul de mare,nu l-am obturat deloc....si garantat nu voi ierna in pavilion.
ce parere ai?

Cand am opturat urdinisurile era destul de urat afara si l-am redus cam al 5~7 cm(asa am considerat ,cam la fel de mari le aveam si eu) ,ar cam trebui reduse si la Dv mai ales daca stupi sunt inca pe pavilion
Gabysgg

Mesajde eugen67 » 10 Sep 2013, 14:22

mda ,ai dreptate,o sa incerc cu burete..din cauza aerisitorului cu sita din fata este destul de greu sa obturez urdinisul altfel...o sa il reduc la jumatate.
eugen67

Mesajde eugen67 » 14 Sep 2013, 12:03

daca imi amintesc bine,cineva a afirmat ca la stupul orizontal pe pat cald pentru evitarea condensului pe timp de iarna,este indicat ca deasupra urdinisului,deasu8pra primei rame,se executa un orificiu pentru o buna aerisire....stie cineva ceva despre procedura asta?....sau alta?
eugen67

Mesajde eugen67 » 24 Sep 2013, 19:41

eugen67 scrie:daca imi amintesc bine,cineva a afirmat ca la stupul orizontal pe pat cald pentru evitarea condensului pe timp de iarna,este indicat ca deasupra urdinisului,deasu8pra primei rame,se executa un orificiu pentru o buna aerisire....stie cineva ceva despre procedura asta?....sau alta?

...nu cunoaste nimeni despre asta??
eugen67

Mesajde un OM » 24 Sep 2013, 20:12

Este buna aerisirea deasupra, dar sa nu fie "tirajul"mare. Sita sa fie acoperita cu ceva materiale moi, absorbante, sa faca un oarecare transfer de aer.
un OM

Mesajde eugen67 » 24 Sep 2013, 20:30

mi se pare o idee destul de ok!
multumesc ,o sa incerc varianta asta!
eugen67

Mesajde Gabysgg » 25 Sep 2013, 07:46

sau la ultimul control lasi prima scandurica de la podisor(la urdinis) usor departata (5 mm) sau cat sa nu iasa albina(cu toate ca daca ai podisor din scandurele este imposibil sa nu existe ceva departari pe aculo si acel tirej sa se faca automat) :)
Gabysgg

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR