Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cata miere sa las in stupi pentru iernat

Mesajde miki_dude » 08 Sep 2013, 15:29

In luna mai a acestui an am devenit fericitul propietar a trei roi :) (primele albine din viata mea) . Roii au fost destul de mici iar persoana de la care i-am cumparat a profitat din plin de faptul ca sunt necunoscator in apicultura, astfel ca atunci cand i-am cumparat m-am ales doar cu albina,fara rame construite si fara puiet. La modul propriu, am luat roii din stupii lui si i-am desertat in stupii mei pe niste rame neconstruite. Drept urmare dezvoltarea lor a fost extrem de grea. Am incercat sa le ingrijesc cat am putut de bine si cred ca in mare masura mi-a resusit acest lucru, avand in vedere ca doi dintre ei care intial au fost pe cate 3 rame au ajuns la 8 iar cel de al treilea pe 10 rame. Dar pana la urma sunt doar un incepator care mai are nevoie de multi ,multi ani pana a descifra cateva din tainele meseriei asa ca deocamdata apelez la ajutor cunoscatorilor in masura in care vor dori sa dea cateva raspunsuri la intrebarile mele. A venit vreme in care am facut extractia mieri dar, surpriza a fost cand am realizat ca nu stiu cata miere sa le las in cuib pentru iernat. Stiu ca intrebarea pare de tot rasul dar, nu am pe nimeni in jur care sa aibe cunostinte in acest domeniu si... . Deci va rog foarte mult imi puteti spune care ar fi cantitatea de miere ce trebuie lasata in stupi pentru iernat ?
miki_dude

Re: cata miere sa las in stupi pentru iernat

Mesajde B.K » 08 Sep 2013, 15:39

Prima data apreciezi puterea roiului , strangi cuibul , il pregatesti usor usor ptr iernat , in functie de asta se apreciaza si cam ce cantitate de miere trebuie lasata in cuib. Gaseti multe rasunsuri pe forum . CAUTA!

Ai un topic putin mai jos , se numeste " iernarea albinelor " . In afara de asta , rasfoieste bine forumul prima data , eventual citeste o carte - doua despre apicultura , mai imprieteneste-te cu un nene cu experienta.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde jenica67 » 08 Sep 2013, 22:54

La un stup ca sa treaca iarna trebuie sa aiba cca 18 kg de miere. Minim poate fi catre 12, dar atunci trebuie supravegheat si ajutat in caz de necesitatate.
jenica67

Mesajde sorin_horezu » 09 Sep 2013, 08:29

Asa cum a zis si Beeek, restrangi cuibul pe cate rame sunt ocupate de albine, si acele rame sa fie minim trei sferturi cu miere. Cand il strangi sa faci tot posibilul in cuibul de iernare sa ramana rame maro, ouate de cateva ori.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde paul » 09 Sep 2013, 14:10

BeeeK scrie:
Ai un topic putin mai jos , se numeste " iernarea albinelor " . In afara de asta , rasfoieste bine forumul prima data , eventual citeste o carte - doua despre apicultura , mai imprieteneste-te cu un nene cu experienta.

Dom' diriginte, multumim frumos pentru ... indemnuri ! ;)
Da' mie care mi-am facut temele obligatorii si am mai facut si lecturi suplimentare puteti sa-mi dati un sfat ??? In situatia in care raspunsul domniei voastre ar fi unul afirmativ ... la 2 roi toate ramele sunt pline ochi cu " miere" (sirop) necapacita. Si asta de vreo 2 saptamani ... Ce ma sfatuiti sa fac sa-mi capaceasca si mie mierea ??? Mentionez ca am toate intervalele bine ocupate cu albina, am jonglat cu aerisirea mai ceva ca aia de la circ cu portocalele si ... nici un rezultat ! Precizez ca in toate lecturile mele aplicate nu am gasit rezolvarea problemei !
Multumesc si ... scuzati deranjul ! :oops:
LE ... colegul dude faci cum te-a invatat culegul sorin horezu !!! Neaparat sa iei in considerare si precizarea facuta de dom' diriginte ( aia cu restrangerea cuibului la nr. de rame ocupate bine de albine) :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde oliviub » 09 Sep 2013, 15:56

paul scrie: ... la 2 roi toate ramele sunt pline ochi cu " miere" (sirop) necapacita. Si asta de vreo 2 saptamani ... Ce ma sfatuiti sa fac sa-mi capaceasca si mie mierea ??? ...

"Mierea" o capacesc? - nu e gluma, intreb si eu ca incepatorul. Anul trecut cand le-am dat sirop nu tin minte sa-l fi capacit.
oliviub

Mesajde alexx » 09 Sep 2013, 15:59

oliviub scrie:
paul scrie: ... la 2 roi toate ramele sunt pline ochi cu " miere" (sirop) necapacita. Si asta de vreo 2 saptamani ... Ce ma sfatuiti sa fac sa-mi capaceasca si mie mierea ??? ...

"Mierea" o capacesc? - nu e gluma, intreb si eu ca incepatorul. Anul trecut cand le-am dat sirop nu tin minte sa-l fi capacit.

In perioada asta capacesc mai greu depinde de putere familiei dar capacesc
alexx

Mesajde paul » 09 Sep 2013, 16:04

oliviub scrie:

Neparat trebuie sa capaceasca ... " mierea", pentru a nu fi probleme in iarna. Sigur au capacit si "mierea" data de tine si nu mai tii minte. Acum depinde si de perioada in care ai administrat siropul . Ultima transa le-am administrat-o anul trecut la inceputul lui octombrie si in noiembrie cand le-am facut ultimul control era in proportie de peste 90% capacit !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 09 Sep 2013, 19:14

Fara suparare, sau alte considerente, dar intrebarea a fost numai : cata miere sa lase pentru iarna, restul comentariilor nu cred ca sunt legate de tema.
jenica67

Mesajde FLORINELU » 09 Sep 2013, 19:54

bine ai venit printre noi domnule michidude,ne bucuram ca a mai aparut un stupar printre noi si sa stii ca ai primit raspunsuri foarte bune si la obiect,numai sa le respecti.
ce nu mi-a placut la tine e ca nu te-ai prezentat si tu cat de cat ,sa stim si noi cam cu cine si de pe unde stam de vorba :?: ai pus o intrebare si gata.
iti dau si eu un raspuns: 18-20 kilograme :x
FLORINELU

Mesajde sorin_horezu » 10 Sep 2013, 14:51

Florinelu, nu te supara pe mine, dar daca il impacheteaza pe 4 rame tot 18-20 kg tre sa ii lase??? Daca da, le mai pune la punga langa ele??? Si la 5 rame 18-20 kg mi se pare prea mult tinand cont ca pe o rama intra intre 3,5-4kg bata de miere. Si daca le lasi bata de miere, unde se mai formeaza ghemul de iernare??? NU EXISTA RASPUNS SIMPLU desi intrebarea pare simpla.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde TDI » 10 Sep 2013, 15:28

sorin_horezu scrie:Florinelu, nu te supara pe mine, dar daca il impacheteaza pe 4 rame tot 18-20 kg tre sa ii lase??? Daca da, le mai pune la punga langa ele??? Si la 5 rame 18-20 kg mi se pare prea mult tinand cont ca pe o rama intra intre 3,5-4kg bata de miere. Si daca le lasi bata de miere, unde se mai formeaza ghemul de iernare??? NU EXISTA RASPUNS SIMPLU desi intrebarea pare simpla.
La 4 rame laşi 5 de 3kg(greutate totala 3.5 kg)
La 5 rame lasi 5 la 3, 3.5 kg. Stupul ideal de productie are 6, 7 rame pline cu albina (6x3=18, 7x3=21). Media mea pe stupina a fost anul trecut 5 rame, acum 2 ani 6 rame. Sunt şi exceptii 7, 8, 9, 10 rame - cu albina suplimentara îi ajut pe cei mai slabi. Stupii consuma destula hrana si pana la prima zapada, facandu-si loc pt a forma ghemul. In iarna 2011-2012 am avut un consum interesant. Colonia pe 5 rame avea la 10 martie 2.5 kg pe fiecare rama. Rezultate exceptionale. Le-am hranit pana la refuz.
TDI

Mesajde rihmond » 10 Sep 2013, 16:20

salutare tuturor . :)
la mine in sud sa inceput culesul la struguri ,roi mei in nr de 4 actuali pe 8 rame cara in draci must de la struguri cam 250g spor zilnic la cintar,si asta cam de 3 trei zile in coace.
dupa cite stiu mirea din sirop de struguri nu este buna de iernat,cum procedez sa nam probleme cu albinele la iarna. :?:
rihmond

Mesajde alexx » 11 Sep 2013, 08:02

rihmond scrie:salutare tuturor . :)
la mine in sud sa inceput culesul la struguri ,roi mei in nr de 4 actuali pe 8 rame cara in draci must de la struguri cam 250g spor zilnic la cintar,si asta cam de 3 trei zile in coace.
dupa cite stiu mirea din sirop de struguri nu este buna de iernat,cum procedez sa nam probleme cu albinele la iarna. :?:

ai multa vita de vie prin apropierea stupilor? :?: :?: :?:
alexx

Mesajde apivasmob » 11 Sep 2013, 14:08

rihmond scrie:salutare tuturor . :)

Punele in fata urdinisului un butoi in ce sa=ti aduca mustul.... :lol: :lol: :lol:
Nu te superi ?
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde namzeb » 11 Sep 2013, 15:45

Trebuie sa tii cont,mierea care au cules-o pina la FS trebuie sa fie capacita asa ca o ai in cuib iar cea necapacita din struguri sa o ai linga diafragma.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR