Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Sfaturi pentru prima centrifuga

Mesajde TDI » 13 Sep 2013, 13:04

Domnul Ionita a facut o descriere foarte pertinenta a categoriilor. Intrebarile suplimentare ar fi mai multe caracteristici si eventual preturile fiscalizate sau nu. 70-120 stupi stupi(la anul sper in jur de 500 rame dadant si 200 1/2) In acest scop o sa il rog pe domnul Dila Daniel sa-mi trimita pe MP un mesaj şi pe eventualii colegi care au timp sa mai vina cu variante. Si eu prospectez piata pt un utilaj motorizat si eventual versatil pt rame 1/1 si 1/2. Va multumesc!
TDI

Mesajde Dila Daniel » 13 Sep 2013, 13:21

scriu aici ca poate ajuta si pe altii
pentru rame de 1/1,centrifuga radiala este mai problematica,in sensul ca trebuie sa fie mare in diametru,deci incomoda de purtat pe camp,si este mai scumpa.
Eu asi opta pentru una pe 4 rame 1/1 in tangential si 20 de 1/2 in radial
sau una pe 4 sau 6 rame de 1/1 reversibila(in care intra 8 respectiv 12 rame de 1/2)

... nu sunt la curent cu preturile.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde vslsilviu » 13 Sep 2013, 17:46

Jean Valjean scrie:Problema mea este de unde provin diferențele mari intre preturi

Ce am reusit sa identific pana acum:
- grosimea tablei (am vazut prin filmuletele de promovare la grosimi de 0.5 in combinatii cu 0.6 la o turatie mai mare o cam ia din loc centrifuga); poate influenta pretul cu 2-300 ron (asta daca comparam inox vs inox; inox vs tabla altceva); evident ca in pastoral spatele o sa vrea de 0.5mm;
- undeva la 70-80 de ron este data de caneaua de plastic vs inox;
- angrenajul/transmisia otel vs platic, probabil iarasi 200-300 ron;
- cosul (materialul - inox, platifiat etc; modul de prindere, spatiul dintre ochiuri etc.) poate aduce o diferenta de vreo 100 Ron;
- pentru capac - am vazut ca majoritatea sunt din plexiglass;

Dila Daniel scrie:Centrifuga se ia in functie de nr de stupi si ramele folosite.
Nu poti sa iei una acum sa o folosesti la 10 stupi(este un exemplu) si sa o folosesti si peste zece ani la 200 de stupi.

Corecta observatia (multumesc!), dar cred ca majoritatea au luat la inceput mai mica/manuala si apoi daca s-a putut au trecut pe electrica. Ma inclin in fata celor cu putini stupi care isi cumpara din prima o centrifuga electrica (undeva la 20-30 de rame 1/2).

proapis13 scrie:Toate centrifugele au hiba ca la viteza mare rup fagurii noi la centrifugarea tangentiala iar cele pe 3 rame intra in trepidatii

Din ce am auzit (parca si Iunicu spunea ceva de cea pe 3 rame) cele cu 4 rame 1/1 si diverse combinatii de 1/2 sunt mult mai stabile.
vslsilviu

Mesajde cypryx » 14 Sep 2013, 09:56

salutare

cu ceva timp in urma am vazut la lucru o centrifuga" Centrifuga radiala 12 rame LR (multietajat - 3/4) si 4 DB (mari tangential)" ceva made in itali,tabla era destul de rigida ,inox total,nu juca la stors ,mergea de ceva timp la domnul respectiv ,manuala, am dat vreo cateva ture la manivela si mi sa parut tare ok.
acum se gasesc si la noi pe siteuri ceva de acest gen dar parca sarbesti ,undeva pe la vreo 1500 ron dar nu stiu cam ce calitate ar avea,,materiale,,mecanism,canea,,,

a folosit cineva Centrifuga radiala 12 rame LR (multietajat - 3/4) si 4 DB (mari tangential) de la noi din comert (siteuri) si poate oferi pareri mai exacte privind lucru cu acest tip de centrifuga? pare compromisul ideal la bani "putini" , cel putin teoretic.

salutare
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde Dila Daniel » 14 Sep 2013, 15:19

vslsilviu scrie:
Dila Daniel scrie:Centrifuga se ia in functie de nr de stupi si ramele folosite.
Nu poti sa iei una acum sa o folosesti la 10 stupi(este un exemplu) si sa o folosesti si peste zece ani la 200 de stupi.

Corecta observatia (multumesc!), dar cred ca majoritatea au luat la inceput mai mica/manuala si apoi daca s-a putut au trecut pe electrica. Ma inclin in fata celor cu putini stupi care isi cumpara din prima o centrifuga electrica (undeva la 20-30 de rame 1/2).

Asa si trebuie,luata una mai mica si apoi una mai mare...si mai apoi daca este nevoie ,una profesionala.
Chiar asta am incercat sa spun.

Cat priveste centrifuga de care zici,daca are diametrul minim 80 este buna.Daca nu,ramele de ME in radial trebuie invartite foarte mult fiindca 2-3 cm din fagure(partea inferioara) nu scoate mierea prea bine.In schimb cele de 1/2 in radial este ok.
De retinut!!! La radial este foarte important ca distantza de la ax la leatzul inferior (diametrul in consecinta)sa fie cat mai mare,si in nici un caz sub 12-15 cm.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde liviutzbogos » 14 Sep 2013, 19:33

Dila Daniel scrie:De retinut!!! La radial este foarte important ca distantza de la ax la leatzul inferior (diametrul in consecinta)sa fie cat mai mare,si in nici un caz sub 12-15 cm.

Si intrebarea mea este : De ce :?: La mine (chiar acuma am masurat de curiozitate), distanta de la ax la speteaza superioara ar fi cam de 30 cm, deci pana la cea inferioara ar fi undeva la 15 cm, plus - minus.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde vslsilviu » 14 Sep 2013, 21:21

Forta centrifuga = m · ω^2 · R (R - raza cercului, m - masa corpului care se roteste, ω - viteza unghiulara - putem spune ca este direct proportionala cu viteza de rotatie).
Daca consideram ca rotim cu aceeasi viteza, atunci cu cat R este mai mare cu atat avem o forta centrifuga mai mare. Implicit asupra ramei catre ax va fi exercitata o forta mai mica decat spre exterior.

Dila Daniel scrie:De retinut!!! La radial este foarte important ca distantza de la ax la leatzul inferior (diametrul in consecinta)sa fie cat mai mare,si in nici un caz sub 12-15 cm.

Multumim frumos pentru aceasta observatie! Cu siguranta ca distanta de 15 cm a fost stabilita de practica. Evident ca aceasta distanta este influentata si de masa (numarul si tipul de rame).

Domnule Daniel, conform celor de mai sus, este gresita urmatoarea afirmatie?

O centrifuga ca cea de mai jos nu o sa se comporte tocmai bine pentru ramele dispuse radial?
Imagine
vslsilviu

Mesajde iunicu » 14 Sep 2013, 23:16

Am intrebat un stupar experimentat.
- Care centrifuga sa iau? Pe asta cu 3 rame sau pe asta cu 4?
- Alege pe cea cu 4! Mi-a raspuns. P-asta o cumperi, cu asta ramai multa vreme.
Mai tarziu l-am vizitat in pastoral la tei. In pavilion avea o centrifuga veche pe 3 rame.
Am zambit si mi-am adus aminte de vorbele pe care mi le-a spus la targ.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 14 Sep 2013, 23:40

in cea cu 4 rame mari se pot echilibra mai bine ramele !!! in cea cu trei , greu !!!
si a mea este tot cu 4 !!!
dar mi-ar fi placut sa aibe cos pentru 12 rame mici !!!
stii ca eu ... sunt cu MER-ul !!!
nu mai am nici o rama Dadant din vara asta !!!
si nu pot sa zic ca-mi pare rau !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde samuellazea » 31 Oct 2013, 17:04

Salutare tuturor,

Si eu am fost in cautare de centrifuga pana ieri cand am gasit ceva foarte fain si m-am hotarat. Inca nu am cumparat-o dar planuiesc cat de curand. Eu o sa merg pe una de 20 1/2 radiala la care se pot pune si 4 tangentiale (pt asta mai tb gratarele). Ca angrenaj o sa fie electrica ( este primul factor). Motorul optez pentru motor la 12 V fiindca cu un simplu convertor pot baga si la 220V. Ca centrifuga este toata din inox ( inclusiv picioare, nituri etc) cu tabla de inox de 0.8. La inceput am vrut sa iau si cu manivela pt manual dar nu vreau sa mai dau 350 Ron extra doar pt asta. Mai ales ca fug la dat la manivela la 20 de rame. La cine am vazut centrifuga este un om de treaba care aduce la pret de producator. Nu spun mai multe ca sa nu fie considerata reclama.
Asa ca un pret eu intentionez sa dau 2300 pt centrifuga care am descris-o.

Nu vreau ca acest post sa fie socotit ca reclama. Eu doar incerc sa spun cum am gasit eu sa fac.
In caz ca este cineva curios pot sa dau ceva poze in MP si sa ii fac legatura cu omul.

Vreau sa mentionez din start ca eu nu castig nimic din toata chestia asta doar incerc sa ajut

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde SummerCat » 05 Noi 2013, 01:06

vslsilviu scrie:O centrifuga ca cea de mai jos nu o sa se comporte tocmai bine pentru ramele dispuse radial?
Imagine

Sigur ca nu. Asta e tangentiala.

Am facut si eu una tangentiala, desi ma batea gandul la una radiala. Dar cum am vazut ca sub 10 cm pana la ax nu se trece (din ce am citit in forumurile din afara), asa ca am renuntat la radiala pentru ca nu gaseam butoi de plastic asa de lat.

Asa ca daca nu tii de aia 10-15 cm la radiala, o sa iti scoata mierea din jumate de rama, celalata jumatate ti-o lasa aprope plina si trebuie intoarse ramele la fel ca la cea tangentiala.

Am mai vazut pe net (sa te uiti, poate o gasesti), o centrifuga trangentiala ceva mai lata la care intoarcerea ramelor era facuta direct in cos, fara scoaterea lor, vazui ca le storcea pe o parte, apoi le intorcea ca pe foile de carte (stanga sau dreapta, direct in cos).

Gandeste-te si la un motoras. Eu mi-am folosit o bormasina ieftina, de are butonul ala smecheros de face viteza de rotatie proportionala cu nivelul de apasare pe buton.
Practic, turatia ti-o reglezi din mers, dupa cum simti ca trebuie.
Abia astept si eu targul din Slobozia din februarie sa-mi iau una tangentiala manuala, dar la ideea cu bormasina nu renunt :)
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde SummerCat » 05 Noi 2013, 01:26

Ia stai, ca am observat cercul galben din poza pentru umerasele ramelor, deci asta ar merge si ca radiala.
Poate daca scoti cosul si o folosesti ca radiala pentru rame mai mici si ar ramane macar 10 cm pana la ax, poate n-ar fi rea.
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde duma » 05 Noi 2013, 02:20

Salut topicul deschise pe aceasta tema! Si pe mine mă framanta sa-mi iau lucrul meu si sa nu mai merg pentru 2-3 rame ( cere-o împrumut, transportata la locație, spălată, stors 2-3-4-6 rame , spalo dinou,duo inapoi ) aici ma refer la deblocarea cuiburilor , .....si gata ziua, de aceea am căutat în Timișoara la magazinele de specialitate si am reușit să obțin duar de unde provin majoritatea centrifugile, cat despre preturile de achizitionare intradevar sunt diferente maricele.........dar vorba romanului nu-i prost cine cere si cel ce da . Am decis sa merg pe 4 rame tangentiala de 1/1 si diferența de preț Varset ( Serbia ) - Timișoara 440 ron numai ca , calitatea cam slaba am înțeles și am văzut la cele din Serbia ( de la uni producători )de aceea încerc să îmi fac un calcul sa vad la cat ies cu una făcută în curte le mine si am sa revin pe acest topic cu ce mi-a ieșit.
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde State » 05 Noi 2013, 10:49

La 400lei doar nu vrei sa fie avion. Pretul reflecta calitatea de cele mai multe ori.
Daca se merita ca timp si bani , incearca sa o faci tu. Am vazut una lucrata de un meserias(3r) dar era descentrata.Cand dadeai la manivela topaia prin curte de ziceai ca-i jucarie din aia pe care o intorci cu cheie.
Cred ca s-ar merita doar daca o faci dupa anumite nevoi, adica ceva ce nu gasesti pe piata.
Eu am gasit ceva la un pret bunicel, pe 4r, tabla de 0,5mm. Ii mai fac o singura adaptare(ii pun motor electric 12v) si gata.

LE: Centrifuga nu necesita spalare sa stii. O lasi cu capacele deschise in camp si albinele fac treaba. :)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde samuellazea » 05 Noi 2013, 10:55

State scrie:LE: Centrifuga nu necesita spalare sa stii. O lasi cu capacele deschise in camp si albinele fac treaba. :)

Si nu le apuca dorul de furtisag? Intreb doar ca nu am facut pana acum.
In caz ca estragi acasa tot acelasi principiu se urmeaza?

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde un OM » 05 Noi 2013, 11:03

State, Duma vorbea de diferenta de pret dintre centrifugile vazute.
Despre curatarea centrifugii cu ajutorul albinelor, se poate, daca se pune o mana buna de buruieni pe fundul si peretii centrifugii, pentru ca albinele sa nu se naclaiasca in miere. Pe urma trebuie s-o speli de urmele de praf, ierburi, paie, etc.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR