Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Oare s-a oprit evolutia omului?

Mesajde Mircea_63 » 13 Sep 2013, 20:19

O altă declarație șocantă a naturalistului englez a fost aceea conform căreia specia umană a încetat să mai evolueze. „Dacă selecția naturală, așa cum a fost propusă de Darwin, este mecanismul central al evoluției, atunci noi am oprit-o. Am oprit selecția naturală atunci când am atins nivelul la care 95-99 % dinte copiii noștri supraviețuiesc”, a afirmat David Attenborough.

Cel putin o parte dintre noi suntem preocupati de selectia albinelor. Esentialul este ca avem notiunile de baza in ceea ce priveste selectia. Voi ce parere aveti? S-a oprit selectia si implicit evolutia omului?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: Oare s-a oprit evolutia omului?

Mesajde TDI » 13 Sep 2013, 20:47

Nu stiu. Societatea s-a segregat in moduri foarte diferite. Poate putem zice ca evolutia intr-un fel a luat o pauza, la nivelul perceptiei noastre cel putin. Evolutia in cazul fiintelor vii nu poate inceta, e o regula - o conditie intrinseca a existentei. Totusi societatea umana in forma ei actuala are termen de... implozie, sau explozie - oricum daca nu schimba ceva va inceta sa existe.
TDI

Mesajde Mircea_63 » 13 Sep 2013, 20:56

Nenea asta zice ca nu mai exista selectie, deoarece nu ne omoara nimic. Nu ca am fi nemuritori, dar cu un secol in urma, molimele inca secerau vieti. Mortalitatea infantila era inca foarte mare. Acum inclusiv cei nascuti cu dizabilitati pot procrea, iar cei "slabanogi" pot supravietui si isi pot transmite genele.

Boli exista, dar in selectie conteaza doar cele care te impiedica sa iti transmiti genele. Dupa ce ai copii, poti sa fii cardiaco-diabetico orice, ca nu mai conteaza din punctul asta de vedere.
Ciuma de exemplu a lasat 10% din populatie acolo unde a lovit. Foametea a facut ravagii si numai cei puternici au supravietuit. La ora actuala se pare ca numai in Africa mai exista selectie naturala.
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 13 Sep 2013, 21:18

Foarte probabil sa fi inceput o panta descendenta...de involutie. Progresul tehnologic va face ca, din punct de vedere fizic, omul sa involueze.
Sa presupunem ca un cataclism ne-ar aduce in ipostaza de vanatori/culegatori. Cati ar rezista? :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde marius.gj.apic. » 13 Sep 2013, 21:29

A fost un biolog care era pasionat de selecţia speciei umane ... parcă Adolf Hitler se numea şi s-a ocupat cu multe experimente în domeniu şi a avut o vastă lucrare de cercetare , ba chiar a pus în practică la scară mare ...

Interesant ... unde ar fi ajuns omenirea ...

Binenţeles , un punct de vedere . Mai sunt şi altele ...
Proverbe 3:5 Încrede-te în Domnul din toată inima ta, şi nu te bizui pe înţelepciunea ta!
6 Recunoaste-l în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările.
7 Nu te socoti singur întelept; teme-te de Domnul, şi abate-te de la rău!
marius.gj.apic.

Mesajde teinegru64 » 13 Sep 2013, 22:48

Porodoxal....involutia omului a inceput de ceva mii de ani.Si cind te gandesti la ultima suta de ani!!! :D Ceva nu se leaga.E posibil ca tocmai ,,rebuturile"sa ridice omenirea pe inalte culmi.....si arienii sa beneficiezee din plin.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Mircea_63 » 13 Sep 2013, 23:09

teinegru64 scrie:Parodoxal....involutia omului a inceput de ceva mii de ani.Si cind te gandesti la ultima suta de ani!!!

Teiule, cred ca tu te referi la societatea umana. Aici e vorba de selectia biologica a omului ca individ.
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 14 Sep 2013, 08:17

Pai hotariti-va odata evolutia unei specii e una iar selectia e alta :!:
Despre involutie nici nu poate vi vorba,priviti numai la parintii si bunicii nostri
si vedeti unde va situati nu inainte de a privi si catre copii si nepotii nostrii
Sa nu uitam nici faptul dovedit stiintific ca la nastere toti copii de pe Terra indiferent de latitudine
si mediu social se nasc cu aceeasi greutate si capacitate a creerului de a inmagazina datele
Fizic si intelectual ,,evolueaza'' in functie de mediul unde sunt crescuti si educati si de catre cine
E o discutie ce poate eolua pe mai multe paliere si ...fara de sfirsit...
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 14 Sep 2013, 09:20

proapis13 scrie:Pai hotariti-va odata evolutia unei specii e una iar selectia e alta :!:

Selectia duce la evolutie din punct de vedere genetic:!:

Fara selectie nu poti avea evolutie. Eu ca individ nu pot aduce speciei un plus decat daca am norocul sa beneficiez din nastere de acel plus genetic, eventual sa am inspiratia si sansa de a avea o partenera care sa aibe si ea un plus, iar impreuna sa facem cati mai multi urmasi.
Vrem nu vrem, se pare ca suntem atrasi de indivizi care ne aduc pentru urmasi un plus genetic. Ceea ce noua ni-se pare frumos la sexul opus -zic unele cercetari- nu este altceva decat raspunsul la semnele exterioare care ne spun ca acel individ este OK pentru a ne combina genele cu el (Ea).

In schimb selectia e o sita care cerne. Cerne aiurea, cu ce se nimereste. In conditii vitrege sita functioneaza de minune si trec prin ea indivizii ce rezista la cate o boala, toxina, calduri sau friguri prea mari, procurarea hranei, apei, rezistenta fizica si motul de pe tort: inteligenta care uneori ii poate ajuta sa treaca prin sita. Foametea are sanse sa fie o sita care sa-i opreasca pe cei mai putin inteligenti, dat fiind ca individul mai inteligent probabil ca isi va procura mai degraba hrana. Dar si pe cei mai putin inzestrati fizic.
Sociabilul are sanse mai mari sa supravietuiasca, viata in grup oferind unele avantaje, dar si dezavantaje in cazul molimelor, caci aceste se transmit mai usor. In schimb cel care supravietuieste molimei probabil ca va transmite gena rezistentei. Cei izolati sunt mai putin expusi molimelor transmisibile, dar nici nu sunt expusi "sitei"

proapis13 scrie:Fizic si intelectual ,,evolueaza'' in functie de mediul unde sunt crescuti si educati si de catre cine

Educatia se transmite genetic? ;) Un individ educat fizic si intelectual transmite cumva insusirile pe care el le-a dobandit prin munca?
In ce fel contribuie educatia la imbunatatirea fondului genetic? (Eu am un raspuns!)

Tocmai ca poate fi o discutie fara de sfarsit, cred ca ne poate ajuta sa intelegem mai bine lumea in care traim. Avem avantajul ca putem face o paralela cu selectia matcilor si albinelor.
Mircea_63

Mesajde marian67stroe » 14 Sep 2013, 09:24

Mircea_63 scrie: Am oprit selecția naturală atunci când am atins nivelul la care 95-99 % dinte copiii noștri supraviețuiesc”, a afirmat David Attenborough.

Din cate stiu eu la nivel de Uniune Europeana, Romania este pe primul loc in ce priveste mortalitatea infantila, mult sub nivelul de mai sus de 95-99% de care se vorbeste mai sus.
In concluzie, daca ar fi sa luam de bune afirmatiile din citat, la romani inca mai exista selectie, mai mult sau mai putin naturala.
Despre evolutie intelectuala nu se pune problema tinand cont de avalansa de informatii pe care o primim zilnic pe toate canalele de comunicare. :idea: :arrow:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde cristi x » 14 Sep 2013, 09:40

"Sa nu uitam nici faptul dovedit stiintific ca la nastere toti copii de pe Terra indiferent de latitudine
si mediu social se nasc cu aceeasi greutate si capacitate a creerului de a inmagazina datele"
:shock: unde?; cand? cine?

numai daca ma uit la copii mei, vad ca nu-i pot compara. fiecare are plusul si minusul lui.
oare un copil cu down are acelasi nr de neuroni?
oare de ce un copil cu mama bolnava de sida poate sa fie bolnav, iar altul nu?

atat timp cat nu sau gasit 2 oameni cu acelasi adn, nu putem spune ca ne nastem egali. poate ar fi mai ineresant sa discutam de sansa, destin, intamplare.
cristi x

Mesajde Mircea_63 » 14 Sep 2013, 10:16

Din punctul de vedere al omului, evolutia este inumana.

Copii operati in burta mamei, vaccinuri, antibiotice, ajutoare sociale, sprijinirea celor defavorizati. E in natura umana acest lucru. Familii in care un copilas cu probleme grave este sprijinit cu mari sacrificii, adesea in defavoarea celuilalt copil care ar putea duce cu brio mai departe zestrea genetica a familiei.
Oare ne opunem noi unei legi aspre a naturii?
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 14 Sep 2013, 10:53

o parere:
Vorbind de spatiul european cel putin, traim vremurile in care se nasc din ce in ce mai putini copii. De fapt, in marea majoritate a cazurilor, in familiile compuse din parinti care au reusit in viata ( IQ mai ridicat, putere de munca mai mare, etc... ) se nasc unu, doi sau adeseori nici un copil, iar varstele la care femeile din respectivele familii procreeaza sunt tot inaintate, cariera personala primand.
La polul opus, familii... cu probleme dar cu multi copii. Parinti care ca indivizi sunt incapabili sa reuseasca in societate, motivele sunt diverse, dar cu puzderie de urmasi.
Departe de mine gandul ca acestia din urma nu au dreptul de a procreea. Intrebarea este insa alta... ca urmare a celor amintite mai sus, procentual, cati din copii nascuti intr-un an au in dotare bagaj genetic deasupra mediei si cati sub ea ?

Altfel. familii care aduc pe lume maxim un copil. Si s-a inchis robinetul. Acel copil poate sa sau nu superOK. La modul teoretic, daca acele familii ar procreea in continuare, sunteti de acord ca acei urmasi care de fapt nu se vor naste niciodata puteau sa fie genetic superiori primului nascut ??? Si, ca sa cobor discutia la un exeplu din lumea animala care poate nu-si avea rostul, este bine stiut ca primul pui al unei femele nu este tocmai cel mai reusit... in popor exista o vorba, cazteii dintai mor primii .

Copii nascuti cu diverse probleme, supravietuiesc multumita cuceririlor medicale si solidaritatii societatii. Fratii lor, care puteau fi perfecti fizic si mentali.... nu se mai nasc !
Cate potentiale genii au fost oprite din evolutie inca din sala de avorturi :?:
Si-atunci ? Se mai poate vorbi oare de evolutie ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 14 Sep 2013, 10:56

Mircea_63 scrie: Familii in care un copilas cu probleme grave este sprijinit cu mari sacrificii, adesea in defavoarea celuilalt copil care ar putea duce cu brio mai departe zestrea genetica a familiei.

intocmai... in defavoarea celuilalt ( celorlalti ) copii care ca urmare a problemelor primului nascut nici macar nu mai sunt adusi pe lume...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 14 Sep 2013, 11:04

Alt stupare ... saltul cantitativ determina saltul calitativ !!! Sa nu uitam ca parintii si bunicii nostri provin din familii numeroase. Si majoritatea au ajuns ... OAMENI in conditiile in care generatia care i-a procreat sau cea dinainte nu era formata din ... personalitati !!!
DA ... ZESTREA INTELECTUALA SE TRANSMITE GENETIC IN CEL PUTIN 90% DIN CAZURI. Exceptiile nu fac decat sa confirme regula!
Pan' la urma pe Dumnezeu l-ati eliminat din ecuatia asta :?:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 14 Sep 2013, 11:14

Cand vorbim de selectia albinelor, n-am observat sa-l introduca cineva pe D-zeu in ecuatie. Zestrea intelectuala se transmite ZERO pe cale genetica. :roll:
Mircea_63

Următorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE