soicagabriel scrie:am notat reteta si am sa trec la fapte...ce as mai vrea sa stiu este cat timp trebuie sa fac aceasta operatie . 1.intrebare cate rame cu miere ar trebui sa am intr-un stup cu 7 rame pline cu albine( 6-7 rame pline).2.care este ordinea ramelor si de unde sa incep asezarea lor (de la urdinis in spate sau din spate catre urdinis ) ? mersi mult.
Mai Gabi incep cu o intrebare referitoare la ...ultima ta intrebare : acum acele 7 rame cum sunt asezate ? Sfatul meu este sa incepi formarea cuibului de la urdinis .Apropos de cele 7 rame ,iti trebuie f.multa albina pentru ca cele 6 intervale sa fie foarte bine ocupate ! Iarasi ,sfatul meu ar fi sa mai scoti cel putin o rama daca nu chiar 2 (cele care au cea mai putina miere ),pentru ca albinele se "reaseaza "si la ora asta se simt mult mai bine asa mai "inghesuite ".Ramele pe care le vei scoate ,sa le zgarii cu furculita de descapacit portiunile cu miere capacita si sa le dai dupa diafragma .Acum:1-ramele care raman in cuib trebuie sa fie CAT MAI PLINE CU MIERE (SIROP )CAPACITA ,daca se poate din leat in leat.La punctul 2 ti-am raspuns deja .P.S. Nu uita tratamentele cu varachet si benzile cu mavrirol