Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cata miere sa las in stupi pentru iernat

Mesajde B.K » 12 Sep 2013, 21:02

liviutzbogos scrie:
jenica67 scrie:Daca siropul de zahar este invertit, uzura albinei este mica. Si cum spunea Janese o data, mai bine uzate si cu hrana, decat sa moara de foame. Eu la temperaturile din vest, am dat sirop invertit 2:1 pana la inceputul lui noiembrie daca nu si mai tarziu, cand a fost cald si nu am avut probleme, iar albinele mele avand rezerve arhisuficiente, nu mi-au mancat nici o data turta.

Aici va dau dreptate, daca temperaturile permit si chiar mai exista polen in natura, matca mai ponteaza inca, asa cum e in zona noastra, se poate da sirop, dar, asa cum ati spus, 2:1. Dar vin cu o intrebare, de curiozitate doar, ce preferati, sau ce este mai bine pentru albine, sirop de zahar sau rame descapacite dupa diafragma?

cantitatea de sirop pe care o dau in perioada asta nu e mare si asa cum a zis si Dl Jenica , mai bine uzata decat moarta de foame. Am facut sirop 2/1 asa cum ati zis , problema e ca nu prea e miere pentru rezerve , a fost si este inca mult puiet , polen este , matcile oua in continuare, am strans cuibul cat mi-a permis. Am si rame cu miere capacita pe care o s-o dau dupa diafragma , insa e nevoie si de sirop. Sanatate !
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde danutcusnir » 12 Sep 2013, 21:14

sunt dan din suceava am 2stupi a cite 7 rame I-am lasat cele 7 rame cu miere cam 3kg de miere fiecare (in coronita) plus o rama pe jumatate miere descapacita cred e sufficient 18-20 kg depinde cum va fi iarna
danutcusnir

Mesajde TDI » 12 Sep 2013, 21:51

Mai mult decat suficient. Le saluti si te mai vezi cu ele in jur de 1 martie.
TDI

Mesajde proapis13 » 13 Sep 2013, 08:26

danutcusnir scrie:sunt dan din suceava am 2stupi a cite 7 rame I-am lasat cele 7 rame cu miere cam 3kg de miere fiecare (in coronita) plus o rama pe jumatate miere descapacita cred e sufficient 18-20 kg depinde cum va fi iarna

Daca pe cele 7 rame numai in coronite ai in jur de 4,5 kg de miere,cata exista sub ,,coronita''?? :shock:
La atata miere pe alea 7 rame,albinele unde stau??ce fel de rama folosesti??
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde miki_dude » 15 Sep 2013, 11:50

In primul rand va rog sa-mi acceptati scuzele pt faptul ca nu m-am prezentat.Asa cum a mentionat "FLORINELU" era normal sa fac asta prima data. Sunt din Giurgiu ( aproximativ 35 km de oras,in aval de Dunare),iar numele meu este Mihai. Deja cum am spus, sunt incepator in ale apiculturii,dar cu putin sprijin din partea oamenilor de bine de aici si e lecturii,sper sa fac pasi marunti dar siguri catre urmatoarea clasa. Acum vreau sa va multumesc pt raspunsuri care au fost foarte la obiect si mai mult decat utile. Uneori sfaturile practice si cuvintele simple conduc catre o imagine mult mai clara in ceea ce e de facut. Multumesc mult inca odata si .....cred ca o sa mai deranjez pe aici cu cate o intrebare (mai multe :mrgreen: ) din cand in cand. :oops:
miki_dude

Mesajde rihmond » 17 Sep 2013, 16:05

poate sa-mi spuna cineva in cit timp matureaza si capaceste 2,5l sirop zahar 2/1un roi pe 7rame :?:
rihmond

Mesajde proapis13 » 17 Sep 2013, 16:24

rihmond scrie:poate sa-mi spuna cineva in cit timp matureaza si capaceste 2,5l sirop zahar 2/1un roi pe 7rame :?:

Daca puneai mina pe o carte despre apicultura si trebuie neaparat sa o faci daca ai pus o astfel de intrebare puteai afla ca pt a se matura siropul ai nevoie de o temperatura constanta in stup,de albina full de preferinta tinara in lipsa culesului deoarece ,glandele cerifere secreta ceara pt capaceala timp de 10 zile
Apicultorii mai demult fac intai o hranire cu hrana proteica inainte de administrarea siropului de completare tocmai pt reactivarea cel cerifere la babaciuni??
Multumit de raspuns???
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde pin » 17 Sep 2013, 16:38

proapis13 scrie:Daca puneai mina pe o carte despre apicultura si trebuie neaparat sa o faci daca ai pus o astfel de intrebare puteai afla ca pt a se matura siropul ai nevoie de o temperatura constanta in stup,de albina full de preferinta tinara in lipsa culesului deoarece ,glandele cerifere secreta ceara pt capaceala timp de 10 zile
Apicultorii mai demult fac intai o hranire cu hrana proteica inainte de administrarea siropului de completare tocmai pt reactivarea cel cerifere la babaciuni??
Multumit de raspuns???

Draga Marian,

Esti unul dintre cei mai cititi (in ale apiculturii cel putin) forumisti. Este pacat sa incepi raspunsul cu "Daca puneai mina pe o carte". Daca tot dai raspunsul da-l fara astfel de recomandari la inceputul mesajului. Recomandarea mea este sa-ti pui in semnatur un sfat (parerea mea ca oricum nu-l vor urma multi. Exista oameni curiosi si oameni puturosi atunci cand vine vorba de a cauta ceva).

In ceea ce priveste raspunsul dat de tine il gasesc foarte interesant si recunosc ca nu am retinut informatia despre cele 10 zile necesare activarii glandelor cerifere la albina desi am citit cel putin 10 carti de apicultura, dar nu am inteles din raspunsul tau in cat timp se matureaza (adica se evapora apa pana ajunge la densitatea necesaraa capacirii). Din cate stiu eu aceasta maturare se face prin ventilatie si nu e necesara ceara decat pentru capacire. Dealtfel cred ca albinele reutilizeaza ceara la nevoie si nu o secreta neaparat. Eu am vazut celule capacite cu ceara inchisa la culoare si chiar faguri crescuti din ceara inchisa la culoare (deci reutilizata).
pin

Mesajde delorin I » 17 Sep 2013, 16:44

paul scrie:
oliviub scrie:
paul scrie: ......

"si de perioada in care ai administrat siropul . Ultima transa le-am administrat-o anul trecut la inceputul lui octombrie si in noiembrie cand le-am facut ultimul control era in proportie de peste 90% capacit !

Inca mai administrezi sirop pana la inceput de octombrie? Eu am decis ca ieri sa fie ultima zi...Desi culmea am bagat cam 5 kg de caciula pana acum! Si cum miere nu prea e...e cam putin!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 17 Sep 2013, 17:19

pin scrie:....10 zile necesare activarii glandelor cerifere la albina desi am citit cel putin 10 carti de apicultura, dar nu am inteles din raspunsul tau in cat timp se matureaza (adica se evapora apa pana ajunge la densitatea necesaraa capacirii). Din cate stiu eu aceasta maturare se face prin ventilatie si nu e necesara ceara decat pentru capacire. Dealtfel cred ca albinele reutilizeaza ceara la nevoie si nu o secreta neaparat. Eu am vazut celule capacite cu ceara inchisa la culoare si chiar faguri crescuti din ceara inchisa la culoare (deci reutilizata).

..10 zile este perioada de maxima secretie de ceara la albinele tinere
...la 6 zile de la administrarea stimulentelor proteice se reactiveaza glandele cerifere la babaciuni
....cu cit sunt mai multe albine in stup cu atat mai devreme se capaceste nectarul maturat
......da se foloseste si ceara veche la capacire insa e de preferat sa se foloseasca ,,ceara noua'' - cunoscatorii stiu de ce ;)
.....ca o curiozitate,daca nectarul este preponderent din struguri nu o sa-l vezi maturat si capacit cu una cu doua!!!!!!
proapis13

Mesajde rihmond » 17 Sep 2013, 20:59

multumesc foarte mult de raspunsuri ,mai citesc cind am timp (muncesc foarte mult cam 12-14 ore pe zi in aceasta perioada poate la iarna sa ma mai cultiv)
cred ca am sa renunt,timpul nu-mi permite sa ma ocup si de albine dar barem sa mai si citesc. :)
rihmond

Mesajde andrei_calinescu » 19 Sep 2013, 21:04

La temperaturile hivernale care sunt mai ales noaptea, cred ca cel mai adecvat e descapacirea a ceea ce a mai ramas si iernarea pe max 5 rame la fam de productie.
De-acum nici la roii de an nu mai oua matcile si deci nici polen nu mai intra.
andrei_calinescu

Mesajde vio-trutza » 20 Sep 2013, 15:26

andrei_calinescu scrie:La temperaturile hivernale care sunt mai ales noaptea, cred ca cel mai adecvat e descapacirea a ceea ce a mai ramas si iernarea pe max 5 rame la fam de productie.
De-acum nici la roii de an nu mai oua matcile si deci nici polen nu mai intra.

Si eu care la ultimul control in data de 17 am gasit la 9 stupi din 10 puiet chiar si de o zi pe 3-4 rame, iar la celalalt pe 2 rame , o sa mai am timp sa descapacesc sa poate sa imi care hrana in ramele pe care este acum puietul. Am hrana intre 9 si 18 kg in stupi, media fiind 13-14 kg pe familie. Si ramele cu puiet au coronita considerabila.Acum toate familiile le am stranse pe 7 rame dar va trebui sa le mai strang pana la 3-5 rame in functie de familie.
vio-trutza

Mesajde delorin I » 20 Sep 2013, 18:39

Ramele cu miere normal...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde paul » 23 Sep 2013, 20:05

Cam naspa treaba cu rezervele!
Din cauza frigului care o venit brusc, albinele nu mai trag din hranitor ! :oops: Da'-n schimb, cresc puiet ! :o
Habar n-am cum o s-o scot ... in primavara! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 23 Sep 2013, 20:13

Anul asta cred ca i-am asigurat bine cu papa.
Am vre-o 10 roi stransi pe 3 rame...puteau fi iernati pe 5 rame dar nu ma incanta numarul ramelor. Ma gandeam sa-i unific intre ei, sa fac 5 familii. Dar ii las asa...poate mai pica cate o matca pana in primavara.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR