Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Spatiu intre rame

Mesajde CORNEL V. » 08 Oct 2011, 21:47

Dupa experienta dvs.,pentru iernarea albinelor este mai bine ca ramele din cuib sa fie lipite una de alta sau sa aiba ceva distanta intre ele.
Este vorba de vreo 2-3 mm intre rame
Am vazut la cineva o asa iernare.
Ce parere aveti? :roll:
CORNEL V.

Re: Spatiu intre rame

Mesajde bogdannn » 09 Oct 2011, 08:55

eu cand iernez familiile de albine departez putin ramele din cuib( 3-5 mm), in acest fel intra mai multa albina pe un interval, mentionez ca am stupii Dadant si fiecare rama de iernare are minim 4 kg de mancare
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde ALBINEL 1984 » 09 Oct 2011, 09:43

bogdannn scrie:, mentionez ca am stupii Dadant si fiecare rama de iernare are minim 4 kg de mancare

si maxim pe o rama 1/1 ? :)
ALBINEL 1984

Mesajde gica » 09 Oct 2011, 09:45

Cornel,
lasa ramele asa cum sunt.Nu inteleg de ce vrei sa-ti dai singur de lucru.Asta treaca mearga dar la inceputul primaverii zona de puiet va fi mai mica si pierzi.
La stupii pe rama Dadant in zona noastra e suficient sa ai ramele pe jumate pline oricat de mare va fi ghemul.Pana la 1 martie o colonie zdravana toaca max.6 kg,rezerva ce se gaseste pe 3 rame iar ghemul ocupa 6-7.In martie creste mult consumul dar se poate interveni.
Povestea asta cu marirea distantei intre rame e veche si este o prostie.Las-o cum a stabilit Hoffmann (37,5 mm parca).
gica

Mesajde Ioan Guist » 09 Oct 2011, 09:58

Cate bordee atatea obicee.
Cunosc pe cineva ce nu are umeri Hoffmann.Si iarna aduna ramele putin.In ideea sa aduca mai multa mancare in cuib.

Vorba lui nenea Gica.Sa le lasam cum a stabilit nenea Hoffmann in urma masuratorilor distantelor dintre faguri lasate de Dumneazeu.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde CORNEL V. » 09 Oct 2011, 10:11

Eu intotdeauna am iernat cu ramele stranse,am intrebat ca si varianta,tipul la care am vazut asa ceva se ocupa de vreo 20 de ani de stuparit si are aproximativ 150 familii si nu a avut probleme

Odata cu inceperea puietului in primavara lipeste ramele intre ele
CORNEL V.

Mesajde gica » 09 Oct 2011, 10:21

CORNEL V. scrie:...tipul la care am vazut asa ceva are aproximativ 150 familii

munca inutila.
gica

Mesajde horia_ch » 09 Oct 2011, 12:12

La o medie de 7 rame pe stup... E cam mult să te legi de 1000 de rame doar aşa... Garantat nu merge să le împingi pe toate odată, doar dacă albinele nu se ocupă de propolis deloc.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde dorindafi » 09 Oct 2011, 19:22

CORNEL V. scrie:Eu intotdeauna am iernat cu ramele stranse,am intrebat ca si varianta,tipul la care am vazut asa ceva se ocupa de vreo 20 de ani de stuparit si are aproximativ 150 familii si nu a avut probleme

:mrgreen: da le poate lipii daca curatza propolisul
dorindafi

Mesajde jonny_it » 09 Oct 2011, 19:37

gica scrie:Cornel,
lasa ramele asa cum sunt.Nu inteleg de ce vrei sa-ti dai singur de lucru.Asta treaca mearga dar la inceputul primaverii zona de puiet va fi mai mica si pierzi.
La stupii pe rama Dadant in zona noastra e suficient sa ai ramele pe jumate pline oricat de mare va fi ghemul.Pana la 1 martie o colonie zdravana toaca max.6 kg,rezerva ce se gaseste pe 3 rame iar ghemul ocupa 6-7.In martie creste mult consumul dar se poate interveni.
Povestea asta cu marirea distantei intre rame e veche si este o prostie.Las-o cum a stabilit Hoffmann (37,5 mm parca).

Intre rame trebuie sa incapa 2 randuri de albine, asta este important pentru ca asa este si in salbaticie sau nu?!
Latimea ramelor trebuie sa fie in stransa legatura cu rasa de albine si este discutabila. :)

Ce mai zic unii:

http://www.bushfarms.com/beesframewidth.htm
jonny_it

Mesajde proapis13 » 09 Oct 2011, 19:59

Datele dunt luate dintr-o carte publicata in anul 1945 :shock:
nu stiu daca mai sunt de actualitate;parerea mea
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jonny_it » 09 Oct 2011, 21:12

proapis13 scrie:

Datele dunt luate dintr-o carte publicata in anul 1945 :shock:
nu stiu daca mai sunt de actualitate;parerea mea
salve :D

Datele respective pot fi verificate, insa nu datele erau esentialul ;)
jonny_it

Mesajde Mishu05 » 09 Oct 2011, 21:19

De ce nu ar fi de actualitate?
Am gasit in vara asta in Bucuresti zona Dorobanti o familie de albine adapostita intr-un plop mare, diametru cam 80-100cm. Copacul cazuse la furtuna si cei care venisera sa curete locul taiasera cu drujbele chiar prin faguri, era un dezastru total.
Cand am ajuns la fata locului a doua zi dupa-amiaza situatia era cam asa ( subiectiv):
- albine echivalent a 3-4 rame dadant , sparte in 2 la 4-5m distanta ( cele 2 bucati de trunchi)
- albinele extrem de blande eram in pantaloni scurti si tricou, fara masca si nu au avut nici macar o tentativa de intepatura
- albinele mi s-au parut clar de tot MAI MICI decat ceea ce am eu in stupi si ce am vazut si pe la altii
- celulele din faguri erau clar mai mici decat celulele noastre din fagurii crescuti pe baza de foita
- nici un fel de urma de varroa pe nici o albina. Chestiunea s-a petrecut la 15-20 august si din experienta mea de anul trecut cam vedeam paduchii pe cate o albina, razlet asa ( in stupii mei, august 2010). Pe astea, nici o urma, nimic-nimic si le-am studiat cam 1 ora intens de tot.

Acum..nu stiu ce sa zic ...insa viitoarele mele rame 3/4 vor fi late de 30mm la nivelul umerasului hoffman si speteaza superioara va fi de 15-16mm....sa vedem ce va fi . Nenea din link-ul dat de johny sustine ideea de faguri 100% naturali si considera ca albina crescuta in faguri artificiali cu diametrul celulei de 5.4mm are nevoie de cateva generatii de "regres" pentru a cladi faguri mai mici cu celula naturala de 4.8-4.9mm.
In schema asta de lucru adeptii metodei sustin ca nu mai apare varroa si ca nu au mai tratat de ani de zile cu nimic.
In cazul nostru pana nu incercam sa vedem ce iese nu putem spune clar. Eu voi incerca la anu..:)
Mishu05

Mesajde jonny_it » 09 Oct 2011, 22:03

Mishu05 scrie:De ce nu ar fi de actualitate?
Am gasit in vara asta in Bucuresti zona Dorobanti o familie de albine adapostita intr-un plop mare, diametru cam 80-100cm. Copacul cazuse la furtuna si cei care venisera sa curete locul taiasera cu drujbele chiar prin faguri, era un dezastru total.
Cand am ajuns la fata locului a doua zi dupa-amiaza situatia era cam asa ( subiectiv):
- albine echivalent a 3-4 rame dadant , sparte in 2 la 4-5m distanta ( cele 2 bucati de trunchi)
- albinele extrem de blande eram in pantaloni scurti si tricou, fara masca si nu au avut nici macar o tentativa de intepatura
- albinele mi s-au parut clar de tot MAI MICI decat ceea ce am eu in stupi si ce am vazut si pe la altii
- celulele din faguri erau clar mai mici decat celulele noastre din fagurii crescuti pe baza de foita
- nici un fel de urma de varroa pe nici o albina. Chestiunea s-a petrecut la 15-20 august si din experienta mea de anul trecut cam vedeam paduchii pe cate o albina, razlet asa ( in stupii mei, august 2010). Pe astea, nici o urma, nimic-nimic si le-am studiat cam 1 ora intens de tot.

Acum..nu stiu ce sa zic ...insa viitoarele mele rame 3/4 vor fi late de 30mm la nivelul umerasului hoffman si speteaza superioara va fi de 15-16mm....sa vedem ce va fi . Nenea din link-ul dat de johny sustine ideea de faguri 100% naturali si considera ca albina crescuta in faguri artificiali cu diametrul celulei de 5.4mm are nevoie de cateva generatii de "regres" pentru a cladi faguri mai mici cu celula naturala de 4.8-4.9mm.
In schema asta de lucru adeptii metodei sustin ca nu mai apare varroa si ca nu au mai tratat de ani de zile cu nimic.
In cazul nostru pana nu incercam sa vedem ce iese nu putem spune clar. Eu voi incerca la anu..:)

Mishu05 8-)

Haideti sa vorbim putin despre ce este vechi si ce este nou in apicultura.
Am creat un topic noi pentru ca aici sa ramanem la subiect. => viewtopic.php?f=10&t=783
jonny_it

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR