Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Duma

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 14:38

Florin Dobre scrie:Duma, scuza-ma pentru off topic pe pagina ta.

Daniel...
Pe fata cutiei, intre cele doua urdinisuri, sa bati o scandura pe verticala. Albinele iernate 2 in 1 au tendinta sa migreze la roiul/familia mai cu mot. Eu iti zic ca am patit. Deci trebuie sa aiba un obstacol pe placuta de zbor si fata cutiei. Am o poza pe pagina mea cu un orizontal cu doua roiuri. Se vede acolo scandurica.

pentru putin ! ;)
STIU ca diafragma de lemn este mai ok , un amic cu ceva in stupina 130 de stupi pune iarna pe lateralele cuibului diafragme de polistiren pentru mentinerea caldurii si spune ca nu le roade . Asta vara am tinut doua roiuri intr-o lada adica singura lada orizontala pe 16 rame si am pus o diafragma de polistiren ( neavand pregatite lazi ) si parca au fost singure in stup , nu au ros si nici nu a tras la cel cu mot ........ mmmmda vin cu o complectare am pulverizat putina palinca cam 5 grame pe diafragma . mia parut rau sa dau mai multa :lol: sau mai bine atat mi-a ramas di 100gr ! :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Florin Dobre » 24 Sep 2013, 14:55

E posibil sa n-o roada daca le repugna. Dar dorinta de a fi impreuna e foarte mare, mai ales iarna. La familiile iernate 2 in 1 stii ca ghemul se face, de regula, pe diafragma...50-50. Asta e si ideea, sa participe fiecare cu resursele ei la incalzirea ghemului.
Zic si eu... :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 15:06

Florin Dobre scrie:E posibil sa n-o roada daca le repugna. Dar dorinta de a fi impreuna e foarte mare, mai ales iarna. La familiile iernate 2 in 1 stii ca ghemul se face, de regula, pe diafragma...50-50. Asta e si ideea, sa participe fiecare cu resursele ei la incalzirea ghemului.
Zic si eu... :)

Anul acesta merg duar pe iizolare laterala cu polistiren si restul fiecare cu ..... Lada lui :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Pustache » 24 Sep 2013, 15:54

Eu am facut diafragma totala din polistiren extrudat, apoi am loat de la mercerie un material 10 lei metru si le-am imbracat fara probleme, fara stres va salut.
Da,sti cum e in viata totul e pana prinzi practica,M-am sters de sange si de praf si-am schimbat tactica .Sunt perfect adaptat acum,doar ca practica tot ma lasa rece ca Antarctica.
Pustache

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 16:00

Pustache scrie:Eu am facut diafragma totala din polistiren extrudat, apoi am loat de la mercerie un material 10 lei metru si le-am imbracat fara probleme, fara stres va salut.

M-am gandit si la varianta asta dar parca mai usor imi este sa le infoliez sau sa le videz in plastic , am sa experimentez sa vad ce iese !
duma

Mesajde Pustache » 24 Sep 2013, 16:10

Anul acesta merg duar pe iizolare laterala cu polistiren si restul fiecare cu ..... Lada lui :lol:[/quote]

Ai grija daca folosesti folie deasupra sa nu ai probleme cu polistirenul aerisirea sa fie corespunzatoare.Eu personal fac iernarea in felul urmator, organizez cuibul in partea dreapta, in partea stanga diafragma totala de polistiren invelita in material textil, am podisor jumatate plasa jumatate osb peste care vine o paturica prin care bioxidul de carbon trece usor si nu se formeaza curenti. In rest cuibu strans, miere suficienta,tratamente corespunzatoare si primavara turta cu polen in cap te salut
Da,sti cum e in viata totul e pana prinzi practica,M-am sters de sange si de praf si-am schimbat tactica .Sunt perfect adaptat acum,doar ca practica tot ma lasa rece ca Antarctica.
Pustache

Mesajde Pustache » 24 Sep 2013, 16:15

duma scrie:
Pustache scrie:Eu am facut diafragma totala din polistiren extrudat, apoi am loat de la mercerie un material 10 lei metru si le-am imbracat fara probleme, fara stres va salut.

M-am gandit si la varianta asta dar parca mai usor imi este sa le infoliez sau sa le videz in plastic , am sa experimentez sa vad ce iese !

Eu zic sa numai experimetezi pe albinete tale mai ales iernarea care este o perioada dificila pentru ele si sa citesti sau sa pui intrebari, aici poti gasi cam tot ce te intereseaza despre iernare :roll:
Pustache

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 16:31

Pustache scrie:Anul acesta merg duar pe iizolare laterala cu polistiren si restul fiecare cu ..... Lada lui :lol:

Ai grija daca folosesti folie deasupra sa nu ai probleme cu polistirenul aerisirea sa fie corespunzatoare.Eu personal fac iernarea in felul urmator, organizez cuibul in partea dreapta, in partea stanga diafragma totala de polistiren invelita in material textil, am podisor jumatate plasa jumatate osb peste care vine o paturica prin care bioxidul de carbon trece usor si nu se formeaza curenti. In rest cuibu strans, miere suficienta,tratamente corespunzatoare si primavara turta cu polen in cap te salut[/quote]
Sa infoliez diafragmele laterale vreau in podisor am pregatit material din care se fact tapiteri la masinile de lux ( mercedes , porsche , audi ) nu au trecut de CTC si am maerialul care il voi decupa dupa dimensiunea podisorului in mai multe straturi , in poodisor sa las deschis doar pentru aerisire tablita din dotarea podisorului .
duma

Mesajde duma » 25 Sep 2013, 00:32

Pustache scrie:
duma scrie:

Eu zic sa numai experimetezi pe albinete tale mai ales iernarea care este o perioada dificila pentru ele si sa citesti sau sa pui intrebari, aici poti gasi cam tot ce te intereseaza despre iernare :roll:

Am sa tin cont ....si am sa incerc cat de mult posibil sa nu fac experiente mai ales la cati stupi am eu ar fi dureros in primavara .
duma

Mesajde proapis13 » 25 Sep 2013, 07:36

duma scrie:
Pustache scrie:.... vine o paturica prin care bioxidul de carbon trece usor si nu se formeaza curenti.

Vezi ca afirmatia de mai sus este falsa,mai citeste :!: sau rectifica....
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde FLORINELU » 25 Sep 2013, 09:24

te salut Duma,imi plac lazile tale,dar nu imi plac magaziile,eu le faceam 1/2 sau 3/4,dupa umila mea parere prea mari 1/1. motive sant destule pro si contra,dar fiecare cu ideile lui.
referitor la diafragma din polistiren,eu sant contra,albinele cam rod polistirenul,daca te uiti pe topicul meu ai sa vezi poze cu lada din polistiren extrudat roasa,si atunci cand a gaurit diafragma atat cat sa treaca una bucata albina nu mai ai 2 roi acolo ci unul. in alta ordine de idei ,rolul iernarii a 2 sau mai multi roi intr-o lada este si acela de a primi caldura unul de la altul,iar diafragma din polistiren este o buna izolatoare. mult succes.
FLORINELU

Mesajde duma » 25 Sep 2013, 10:32

proapis13 scrie:
duma scrie:
Pustache scrie:.... vine o paturica prin care bioxidul de carbon trece usor si nu se formeaza curenti.

Salve !!!
cine eu sa rectific ?
duma

Mesajde duma » 25 Sep 2013, 10:46

FLORINELU scrie:te salut Duma,imi plac lazile tale,dar nu imi plac magaziile,eu le faceam 1/2 sau 3/4,dupa umila mea parere prea mari 1/1. motive sant destule pro si contra,dar fiecare cu ideile lui.
referitor la diafragma din polistiren,eu sant contra,albinele cam rod polistirenul,daca te uiti pe topicul meu ai sa vezi poze cu lada din polistiren extrudat roasa,si atunci cand a gaurit diafragma atat cat sa treaca una bucata albina nu mai ai 2 roi acolo ci unul. in alta ordine de idei ,rolul iernarii a 2 sau mai multi roi intr-o lada este si acela de a primi caldura unul de la altul,iar diafragma din polistiren este o buna izolatoare. mult succes.

Te salut si eu Florinelu !
Am duar doua lazi cu magazii de 1/1 ca asa a avut material producatorul si am fost strans de nevoia de lada si daca am tot luat 2 bucati am spus ca acele magazii sa le folosesc mai mult pentru cresterea fagurilor si pentru stocul de rame pentru iernare in cazuri majore si daca se intrevede ceva sa iau magazia si sa atasez un fund doar si mai am o lada ! recunosc ca nu sunt tae incantat de grosimea peretilor 2 cm dar mi-a distras atentia faptul ca pot ierna si in pat cald , mai ramane sa vad daca voi ierna in pat cald .Referitor la polistiren eu vreau duar pe laterale sa pun diafragme pentru izolare si sa nu despart roiuri sau famili .
duma

Mesajde Pustache » 25 Sep 2013, 16:41

proapis13 scrie:
duma scrie:

DA rectific dioxid
Pustache

Mesajde duma » 29 Sep 2013, 17:45

sa fie din cauza tratamentului s-au le-a sunat ceasul , nu am apucat sa ma uit inauntru ca ploua tare afara , dar sambata seara la un tur rapid am gasit puet si chiar de 2 zile depus si capacit in cateva parti ale ramei la toti stupii .... adica la tot cei 4 stupi , am emotii cu rezervele dar daca reusesc sambata am sa filmez si sa incerc sa postez pe forum cu ce am . Mare lucru cred ca nu mai pot face inafara de restrangerea de cuiburi de tot !
Fişiere ataşate
rsz_img-20130929-01361.jpg
rsz_img-20130929-01360.jpg
dupa ce am facut tratamentul a doua uara
duma

Mesajde Florin Dobre » 29 Sep 2013, 18:01

Parerea mea e ca ar fi doua variante:
1. Cateva albine moarte in urma tratamentului e ceva normal cand au contact cu fitilul aprins incercand sa-l stinga.
2. Scot albinele moarte(din cauze naturale) la urdinis dar nu le mai duc in zbor inafara stupului. Pe timp ploios si deja rece nu mai ies afara.
:?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?