Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Incubator de albine pentru iarna

Mesajde SummerCat » 20 Sep 2013, 22:42

Azi framantam o idee si ea pe mine..
Prin manuale parca intelesei ca : din pragul iernii si pana la salcam ies 2 generatii de albine si cu ele faci treaba la culesul de salcam. Ai multa albina, ai si zona buna de cules, rezulta miere mai multicica.

Intr-o doara cugetam..mai! cum de nu s-o pune o matca, doici, un ministup, hrana.. intr-un spatiu incalzit, ma rog cu tot tacamul care trebuieste pentru Prima Doamna :) .
Sa se faca domne' ca un incubator : ponteaza matca, ies albinutele, iei albinutele proaspete le iei si le duci la stupii din afara ca sa ierneze.
Sa zicem ca au si superrezerve in stupii de afara si trec ele frumos iarna si ne gaseste salcamul cu doldora de albina.
Numa' sa aiba ce culege, la cate vor fi!

Tot simt eu ca nu-i ideea tocmai buna, dar daca explica cineva mai bine poate pricep si eu de ce nu-i tocma buna.
Nu ca mi-a venit sa ma apuc de ea, va ramane la stadiu de gand, dar ca orice gand te framanta pana nu ai raspunsurile bune.
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Re: Incubator de albine pentru iarna

Mesajde RazvanTi » 23 Sep 2013, 15:11

:shock: Imagine :shock:

Pune taica mana pe carte...
RazvanTi

Mesajde SummerCat » 23 Sep 2013, 22:04

-D-na invatoare cum se inmultesc stele de mare?
-Du-te putulica si mai pune mana pe carte...

Pai dragule chiar asa sa faci, pai care mai e rostul sectiunii pentru incepatori? :)
Zi-mi de o carte sa ma lamureasca si nu mai flutura batoiul la mine, ca s-au mai vazut intrebari mai tante decat a mea prin forum :)
SummerCat

Mesajde Ioan Guist » 24 Sep 2013, 07:45

Conditiile de ponta nu se rezuma la ...caldura.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde SummerCat » 24 Sep 2013, 16:18

Pe asta o intelesei, doar ce-am zis ca sa aiba "toate conditiile". Vorbim in ipotetic, deci sa-i asiguram in imaginatie tot ce are un stup nevoie: hrana, papica, spatiu de zbor, dar sa fie iarna.
Pe undeva colateral cand am inceput topicul imi zbura gandul si la ce se intampla cu familiile de albine prin zonele globului cam fara de iarna, unde matca depune tot anul, o sa zic Jamaica. Cum o fi pe acolo, oare sunt sporuri semnificative la productiile de miere?
Pe fondul pontei continue banui ca apar si avantaje si dezechilibre, un dezavantaj la care ma gandesc e uzura matcii, fireste. Mai sunt curios si de cum evolueaza infectiile si parazitozele in conditii de ponta prelungita.

Sau cum ar fi sa "pregatesti" (tot prin alterarea conditiilor, tot asa intr-un fel de incubator) in mijlocul verii cateva sarje de albine 'de toamna': protenizate, cu durata mai mare de viata? Ce se intampla cu o astfel de albina scoasa din incubator si scoasa afara in mijlocul verii?
Sau inca o intrebare: sa zicem ca exista un asa incubator pentru asigurarea tuturor conditiilor. Oare va functiona? Oare are albina vreun fel de calendar intern si nu o poti pacali in incubator ca este toamna cand afara este vara? sau iarna ca afara este primavara?

Am inteles ca familia este un organism viu, a carui dezvoltare este influentata si este in mare legatura cu natura. Dar daca omul intervine si influenteraza mediul DOAR la inceputul vietii albinei (de la asigurarea pointei matcii, la ou si pana iese din celula), apoi lasa albina in mediul normal?

Mai, eu sunt curios. In cartile de apicultura nu gasesti povesti si explicatii despre situatii ipotetice, de aia tot intreb.
Dar poate se mai fac prin lume experimente si aveti cunostiinta despre ele, ca eu nu le gasesc.
Ca sunt ele din categoria "dar de ce n-avem doua nasuri?", asta e , ce sa fac :) ?! Stiu, stiu.."taica..la manual", dar care? M-am lamurit cu Razvan, multumesc de sfat, sa stii le citesc, dar ceva referinte pe goagal la cercetari, lucrari stiintifice :ugeek: de astea mai ciudate despre albine n-ai? Ca astea ma intereseaza. De astea din ciclul ce mai cerceteaza oamenii de stinta britanici la albine.
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 24 Sep 2013, 17:39

Winterdog, corect! Aplica si implica-te. O sugestie daca-mi dai voie: daca reusesti cumva, cu un aparat de aer conditionat sau punand stupul in frigider si ii faci un urdinis colo-şa, ai putea sa simulezi conditiile de toamna sau chiar iarna in stup, in toiul verii. Le dai rame cu puiet si cand bubuie frigiderul de albina de toamna, le dai drumul la cules. Sase luni culeg intr-una si nu mai ai nevoie sa creasca puiet. Cred ca nici de matca n-ar mai fi nevoie.

Sau iarna le cresti la incubator. OK? Primavara le pacalesti ca a venit toamna (frigider si proteina) si pe cand incepe vara si culesurile, dai drumul la albina aia de toamna, care va trai toata vara si e perfect.

Chestia aia cu cititul, las-o moarta ca nu e asa importanta. Ideea conteaza. Spargi tiparele!!! Matrita e sparta demult.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 24 Sep 2013, 20:11

SummerCat scrie:...Am inteles ca familia este un organism viu, a carui dezvoltare este influentata si este in mare legatura cu natura.

Ai inteles bine iar restul ce ai scris pt multi de pe aici nici ca mai conteaza deoarece sunt utopii
Nu uita ca unde pui putin.... iese tot putin ....iar unde ai mult, poti lua putin si tot mult ramane :!:
Acel organism viu are o constiinta comuna care cind hotaraste STOP JOC pai aia se intimpla
E grele cu albinele astea cind esti visator iar baza visurilor tale se rezuma doar la cateva fraze rupte de pe ici pe colo despre viata albinelor
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 24 Sep 2013, 20:54

Pai ...daca vorbim ...utopic, idei si vise, putem s-o punem de-o fraza.

Ce inseamna incubator? Ca nu vorbim de incubator de oua.Se cheama ca ne trebuie un spatiu inchis si separat de restul lumii ce indeplineste urmatoarele conditii:
Atentie! oricare din conditiile de mai jos e lipsa, se cheama ca avem esec.
1 Spatiu de zbor inchis.Volumul este dat de necesarul de zbor, adica 1 sau 3 km /1 sau 3km /20 m inaltime de inmultit cu 0,3 x nr de stupi.
2 Flora melifera.
3 Soare artificial ce" ramane" pe cer cat vrea muschiul apicultorului
4 Temperatura controlata.

Adica un pamant nou si personal :lol:

Nu mai bine ne gandim cum sa montam niste nano-tuburi in spatele fiecarei celule si cand e coapta mierea , prin vacumare sa o scoatem direct in borcan?
Sau nu mai bine si mai eftin asteptam sa scoata astia o data aparatele de teleportare si ne teleportam albinele prin copacii patriei in plin cules?
Totusi, cel mai bine ar fi sa vorbim (nu ne opreste nimeni)despre posibilitatea de a forta albina sa culeaga de la 100 km sau de ce nu de la 1000 km distanta.
Atfel , de pe vatra culegem citricele din sudul europei si iarba neagra din nord.Eu as opta pe lavanda Franceza.Apropos, cati km avem pana la lavanda din Provence?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cantemir » 24 Sep 2013, 21:18

proapis13 scrie:Nu uita ca unde pui putin.... iese tot putin ... :!:

salve :D

Nu-i universal valabil!
Ia o albina si rezolva cu ea ecuatia asta: E=mc2. Poti rupe Pamantu-n doua!
Asta, ca tot a-ti dat-o in sf-uri...
cantemir

Mesajde SummerCat » 24 Sep 2013, 21:39

:D iti merge mintea nea Ioane! mai stii si cu nanotehnologia asta ce aplicatii o sa aiba in apicultura? :) vazusi pe forum filmul pus de colegul Vidican cu sprayul ala repelent de apa si grasime? o sa dea toti dracii in aplicabilitatea inovatiilor astea.
No, sa stii ca eu v-am citit recent (acum vreo doua zile) si pe tine si pe restulcolegilor cum ati disecat problema furtisagului intr-un topic. Chestii de nici nu-ti trece prin minte domne, cu ateatea chimicale, feromoni la mandibula albinei si cum se potrivesc toate. Domne ce sa mai, e o lume magica - lumea stupul - si merge mai unsa ca a oamenilor.
Dar ma gandeam cate zambete ai fi provocat cateva secole in urma: ia uite-i si p-astia se uita in gura albinei, ii numara maselele :) .
Dar na! daca nu era "stiitificii" cu ochelari sa le puna sub spectrometru, despre ce mai ne minunam noi azi ?

Ioane draga, d-astia as mai vrea eu sa lecturez... sa mai vaz si eu ce se mai cerceteaza la albine, chiar sa se fi descoperit totul? poate sa mai fie, cine-o stii!

Ma intrebai tu ce inseamna incubator. Vaga idee din partea mea. Eu ma invarteam in jurul comporatamentului albinei, e destul de complex, dar e frumos de studiat, spre directia asta o sa mai citesc ca imi pare interesant.
Dar tare as vrea sa vad rezultatul catorva experimente cu albina de toamna pusa direct in vara..Dinstrastea!
Aa, mi-am adus aminte, cata bataie de joc si-o fi luat neamtul ala celebru de prin cartile de apicultura, care s-a ocupat de comprtamentul albinelor, parca ala luase cutia cu albine din europa si o dusese in America ca sa le studieze comportamentul la schimbarea de fus orar...Mama ce vremuri fusera! cata migala sa ai omule sa stai sa studiezi dansul lor ca sa vezi ca transmit celorlalte si inaltimea obstacolelor pana la papica?

Ia sa-i vedem pe astai tineri ce mai studiaza la albine :)
Lasa mai ca poate incepem de aici.. ce ziceai de 100 de km? Miere cu fasole si o partaie pana la Focsani si retur :lol:
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 24 Sep 2013, 21:43

winterdog, daca vrei un sf -o discutie- despre albine, am o tema. Confirma daca vrei si o expun.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 24 Sep 2013, 21:48

Tema se poate numi Albina android sau Beeborg... :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde proapis13 » 24 Sep 2013, 21:57

cantemir scrie:Nu-i universal valabil!
Ia o albina si rezolva cu ea ecuatia asta: E=mc2. Poti rupe Pamantu-n doua!
Asta, ca tot a-ti dat-o in sf-uri...

In contextul dat adica un ,,incubator;'' e valabil ce am scris

C-ul ala la patrat din ecuatia lui Enstein ne indică faptul că o masă infimă poate genera o cantitate enormă de energie
La albinele din incubator energia se obtine prin consum de proteine generat de alt consum,cel de curent
Explica tu mai bine asta dpdv al electricianului

Explicatia apicultorului e ca atunci cind consumi trebuie sa si produci ceva si sa ai si cules in cazul nostru astfel incat sa echilibrezi rezerva consumata
Daca nu atunci se intra in vibratii,de aripi si se termina cu cintec...de bocitoare

Mai incercase un coleg experimente de astea intr-un ,,incubator'' mai mare - solarul de rosii din propria batatura
Nu siu daca a reusit ca din cate am retinut nu a vrut sa mai ramana cu noi pe forum
salve
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 24 Sep 2013, 22:00

proapis13 scrie:Mai incercase un coleg experimente de astea intr-un ,,incubator'' mai mare - solarul de rosii din propria batatura
Nu siu daca a reusit ca din cate am retinut nu a vrut sa mai ramana cu noi pe forum
salve

O fi iesit asa bine experimentul incat a preferat sa nu mai iasa din solar. Sunati la 112! :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde SummerCat » 24 Sep 2013, 22:08

Mircea_63 scrie:winterdog, daca vrei un sf -o discutie- despre albine, am o tema. Confirma daca vrei si o expun.

Absolut Mircea, ce-mi ceri voie? ! :) Baga mare tata: edituri, conferinte, bibloteci. Impresioneaza-ne, ca am pretentii, nu vezi ! :lol:
SummerCat

Mesajde alt stupar » 24 Sep 2013, 22:09

ptiu...
si cand imi povestea unu` la birt ca in sat la el albinele-s cat liliecii si ca trecand cu motoreta pe langa o stupina a tamponat vreo doua de si-au revarsat pe casca lui incarcatura din gusa (basca ca i-au si fizurat vizorul :D ) si ajuns acasa rasturna casca pe o tava si se stranse vreo treisfert` de kil de miere....
... si banuia omu` ca de aia gasise cazuta lucerna in dosul surii, de unde sa sustina paiul ala ditamai gangania venita la halit nectar ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR