Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incubator de albine pentru iarna

Mesajde cantemir » 24 Sep 2013, 22:32

proapis13 scrie:salve

proapis: ai dreptate si ca apicultor si ca fizician si ca electrician!
Respect!
Dar ce te faci cu iubitorii literaturii de anticipatie... ???
Ca si mie-mi place genul,.... dar putin de tot! :roll:
cantemir

Mesajde SummerCat » 24 Sep 2013, 22:50

alt stupar scrie:ptiu...
si cand imi povestea unu` la birt ca in sat la el albinele-s cat liliecii si ca trecand cu motoreta pe langa o stupina a tamponat vreo doua de si-au revarsat pe casca lui incarcatura din gusa (basca ca i-au si fizurat vizorul :D ) si ajuns acasa rasturna casca pe o tava si se stranse vreo treisfert` de kil de miere....
... si banuia omu` ca de aia gasise cazuta lucerna in dosul surii, de unde sa sustina paiul ala ditamai gangania venita la halit nectar ?

:) ce povestea omul sunt de mos craciun. N-ai idee cum fac cand nu-si iau uleiul la servodirectia pentru nanotuburile din spinare si sunt recalcitrante. Cat m-am chinuit cu ele..
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 24 Sep 2013, 22:52

Bineee! Albinele sunt insecte sociale inca de pe vremea cand omul se juca cu putza in praf. Super-organizate, ba chiar au constatat cercetatori de varf ca acestea comunica intre ele. Sunt atat de bine organizate incat nu prea au avut nevoie vreme de niste milioane de ani sa se schimbe. Asta inseamna ca societatea lor era foarte adaptabila si nu mai era nevoie sa se modifice albina ca fiinta.

Cand evolueaza societatea, la om cel putin, apare o evolutie bazata pe cultura. Nu suntem cu nimic deosebiti de oamenii de acum cateva mii de ani, dar ca societate am evoluat enorm. Foarte probabil ca aici comparatia cu albinele este fortata. Ma intreb daca "limbajul" albinelor, ala de l-au descifrat partial cercetatorii, este un limbaj universal sau difera de la un stup la altul sau la distante foarte mari intre stupi.
Ca altfel e ca si cum ar rapi extraterestrii cativa chinezi si trag concluzia ca limba chineza este "limbajul de comunicare" al tuturor oamenilor.
Oare limbajul albinelor este transmis genetic sau albinele il invata? Daca il invata, atunci se schimba calimera. Nu este imposibil ca o familie sa aibe unele lucruri stiute si transmise din generatie in generatie. Inainte se inmulteau prin roirea naturala. Roiul natural se descurca foarte bine de la inceput. :!:

La cat de micut e "cipul" lor, nu poate fi vorba de un limbaj cu multe notiuni, filosofii si stiinte, ci simplist si practic pentru ele, dar pana invata si incep ele sa comunice intre ele eficient e o perioada de deruta, de mai putina organizare.

Posibil ca albinele dintr-un areal si care s-au inmultit numai prin roire naturala -adica ar fi avut posibilitatea sa isi transmita ceva stiinta albinaresca- sa fie ceva mai descurcarete si mai "destepte"?
Evident ca le vad si eu cat de bine se descurca chiar si in conditiile in care ar fi pusa o matca intr-un stup cu rame de puiet capacit, deci fara posibilitati de transmitere a unor invataturi, dar daca stiu sa comunice eficient, gasesc mai rapid sursa de apa, hrana, prezenta unui pericol etc

Deci ma intreb daca pot avea "invataturi" care si le transmit din generatie in generatie si daca toate albinele de pe planeta "vorbesc" aceeasi limba, adica asta e ceva genetic, sau e ceva "cultural".

Acuma, ca o fi SF, ca o fi o prostie...spuneti si voi ce pareri sau argumente aveti.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde SummerCat » 24 Sep 2013, 23:42

Pai Mircea, de ce sa fie SF?! :)
Eu o vad lumea albinelor ca o organizare a materialului viu la un alt plan decat al nostru. Sigur ca tre sa avem puncte comune cu ele, poate si ele au puncte comune la organizare vis-a-vis de planul bacteriilor. Sigur ca si ele trebuie sa evolueze, dar poate ca o fac mai subtil decat cum o facem noi.
Daca nu sunt studii beton cum sa aflam? Din batatura noastra? Ai avea tu incredere in pseudostudiile mele :D ? Cum bacteriile evolueaza imunitatea lor contra antibioticelor, cu subtilitate, poate asa fac si albinutele. Zic eu si dau din pix, ca nu sunt savant, sunt doar curios ca si tine si putem face analogii..

N-a avut 'norocul' sa fie albina considerata animal domesticit in mintea astora de cerceteaza..a stiintzologilor. Nu prea e la indemana stiintzologilor un sac de muste cu ace, sa le tina in laborator si sa faca experimente pe ele. E norocul lor ca au din nascare sac de venin la coada, ca altfel erau multi curiosi si poate stiam mult mai multe despre ele...

Uite exemplul catelului, animal domesticit: l-a corcit omul, l-a imbunatatit, l-au studiat la reflexe, i-au taiat capul si l-au tinut in viata, l-au trimis pe orbita, ca de..cainele e caine, cu albina e mai greu. Greu e si cu ursul si cu lupul.
Sau poate ai vazut cu legumele si fructele. Vazusi stiinta asta hidroponica? Cand ai toate cunostiintele ajungi sa hranesti leguma cu microfurtunul. Ca nu-i rezultatul ca la mama natura, asta e.. Cunostiintele sunt unele, aplicabilitatea e alta.
Poate nici mierea n-are aceleasi gust in stupul de lemn fata de cel de poliuretan. E treaba fiecaruia daca accepta.
Sigur ca o sa se mearga mult cu exploatarea albinei in viitor, cand se vor afla si mai multe despre ele. Poate nu va fi bine, dar cunoastearea e arma cu doua taisuri, asta e si n-ai ce-i face.

Mie ca incepator imi pare de exceptie ce s-a aflat despre comportamentul albinelor, absolut minunat. Dar stii, mai sunt neraspunse si intrebarile omului RAU, ca asa e omul, CE-AR FI DACA.. sa facem noi asa si pe dincolo, ca sa vedem cum reactioneaza bietele animale, poate le mai imbunatim si tot asa. Na, firea umana...
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR