Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Concluzii ale anului apicol 2012-2013

Mesajde alexx » 10 Sep 2013, 12:13

pngflorin scrie:Pentru mine a fost un an de exceptie, cred ca cel mai bun de cand am albine, atat ca si dezvoltare cat si ca cules.
61 de familii scoase din iarna.
Rapita : 4 kg de familie deplasata + 6 roiuri.
Salcam 1+2 : 14 kg de familie + 9 roiuri.
Salcam 3 : 9 kg de familie + 2 roiuri.
Tei : 10 kg de familie +10 roiuri.
Faneata : 5 kg de familie .
Strugure....vedem .

De pe 28.08.2013, dau sirop la greu sa amestec nectarul cules la strugure.In medie am 2 rame de puiet de familie.Iar roii slabuti , am sa ii iernez in nuclee.

ai puso anul asta.. :)
alexx

Mesajde cristi_vidican » 10 Sep 2013, 19:29

Ioan Guist scrie:O vara si o toamna jos palaria.

La tine da, la mine a fost mai greu.
Mut stupii de pe o vatră pe alta. Pe una am rapița și termin la FS. Pe cealaltă am salcâm și ceva tei. Se completează numa bine.
Când s-a terminat teiul, trebuie să mut la FS. Am mutat și roii (șa FS), care pe lângă că n-au strâns prea mult în prima fază s-au depopulat datorită culesului de FS.
Apoi a venit nectarul de i-a blocat. S-au mai redresat prin august, dar roii arată la jumătate față de anul trecut (la mine). Stupii (unde n-au fost probleme cu roitul) arată grozav.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 10 Sep 2013, 19:52

Bu se compara anii (2 ani) trecuti cu anul asta.
Ploaie in august.Polen , abundenta de polen in sept.E bine.Trebuie sa fiu prost sa le pun dop la 5 august.
E bine.Extrem de bine la mine.Nu inseamna ca e litera d elege in toata tara.
DSe stupar depinde sa preconizeze cat de cat si sa actioneze in consecinta.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde alexx » 10 Sep 2013, 20:32

cristi_vidican scrie:
Ioan Guist scrie:O vara si o toamna jos palaria.

La tine da, la mine a fost mai greu.
Mut stupii de pe o vatră pe alta. Pe una am rapița și termin la FS. Pe cealaltă am salcâm și ceva tei. Se completează numa bine.
Când s-a terminat teiul, trebuie să mut la FS. Am mutat și roii (șa FS), care pe lângă că n-au strâns prea mult în prima fază s-au depopulat datorită culesului de FS.
Apoi a venit nectarul de i-a blocat. S-au mai redresat prin august, dar roii arată la jumătate față de anul trecut (la mine). Stupii (unde n-au fost probleme cu roitul) arată grozav.

roii la fel si la mine :D
alexx

Mesajde iulians » 10 Sep 2013, 20:59

Nu am avut niciodata toamna stupii mai buni ca acum. Si albina suficienta si puiet mult, in septembrie, si pastura si rezerve de miere. Chiar daca nu am avut roiuri suficiente in acest an apreciez ca 2013 a fost un an bun.
iulians

Mesajde gica.mosu » 11 Sep 2013, 07:20

Daniel Popovici scrie:
TDI scrie:..., dupa extractia completa la completare trebuie administrat pe lângă sirop şi hrană proteică. Întrebarea este ce cantitate este necesară la fiecare stup si sub ce formă trebuie administrată (turtă sau pe tavi) - dacă luam in calcul un aport de polen insignifiant . …

gica.mosu scrie:...
TDI-MOLDOVENEEEEE...Cind ai cules de polen din natura nu se prea atinge de proteica...

Am dat experimental polen - turta intr-o toamna cu cules de intretinere si desi au consumat tot (cu viteze diferite), diferentele au fost 0 intre loturi.
Indiferent de sezon, turta cu polen nu ramane sa mucegaiasca pe rame (eventual iarna cand ghemul e la mare distanta de turta) - din experienta proprie.
Referitor la cantitati: Am dat in alta toamna substituent - 300 g / familie si viteza de consum a fost diferita. Unii au consumat si a 3-a portie, altii au lasat resturi de le-am gasit si in martie.
Nu m-as risca cu mai mult de 500g de amestec / familie pentru inceput. Unele familii chiar nu au nevoi mari toamna.

Avati mare dreptate D.om doctor in cea ce ati scris mai sus...si la ai mei la cei la care am pus proteica(doar cu polen)uni au luat in 3 zile alti in 6 zile acum toamna dar eu am obs ca primavara ...e bai cu,consumul si nici nu le mai dau decit energetica+laptic si se dezvolta fff rapid :!: Totusi cei care nu au aport de polen din natur(cazul meu) este bine de dat....altfe...corp gras -uzura se va vedea mai tirziu :!:
P.S -Am in observatie citiva roi la care le administrez in mod diferit hrana proteica..concluzii in primavara!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde TmZ » 11 Sep 2013, 10:30

TRAGAND LINIE ANUL ACESTA AM REALIZAT URMATOARELE:
-50 kg miere de rapita;
-50 kg miere de salcam;
-300 kg miere de floare;
-din 26 de stupi am ajuns la 39 + 3 roi vanduti;
-familiile sunt sanatoase,puternice cu rezervele in mare parte facute pt iernat.
Una peste alta sunt foarte multumit,satisfactie totala.
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde mirel » 11 Sep 2013, 12:23

Macar asa sa fie toti anii!! :))
Primul an cand pe vatra nu numai ca nu am stimulat ci m am luptat sa nu mi blocheze....cules bun de nectar/polen este si in prezent, pacat ca nu i am tinut pe toti acasa, o parte i am dus pe malul dunarii la ''menta'' unde fost dezastru.....
Va doresc la cat mai multi ani asa !!!
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde alexx » 11 Sep 2013, 18:59

La mine familiile puternice au rupt la floarea soarelui am cladit la faguri de le-am capiat
alexx

Mesajde DaniApis » 11 Sep 2013, 22:08

Facand un bilant anul acesta a fost un an extraordinar. Am iesit din iarna cu 20 de fam din 21.Extras:
-Rapita: 90kg
-Salcam I :210 kg
-Salcam II+Tei: 250 kg
-Fs I : 370 kg
-Fs II :90 kg
Si 21 de roi facuti . In prezent toate familiile de albine sunt sanatoase. Am unii roi mai slabuti dar sper sa-i dau pe brazda pana la urma. In rest sanatate va doresc, familii cat mai puternice si sanatoase. :D
DaniApis

Mesajde dorindafi » 12 Sep 2013, 18:25

pngflorin scrie:Pentru mine a fost un an de exceptie, cred ca cel mai bun de cand am albine, atat ca si dezvoltare cat si ca cules.
61 de familii scoase din iarna.
Rapita : 4 kg de familie deplasata + 6 roiuri.
Salcam 1+2 : 14 kg de familie + 9 roiuri.
Salcam 3 : 9 kg de familie + 2 roiuri.
Tei : 10 kg de familie +10 roiuri.
Faneata : 5 kg de familie .
Strugure....vedem .

De pe 28.08.2013, dau sirop la greu sa amestec nectarul cules la strugure.In medie am 2 rame de puiet de familie.Iar roii slabuti , am sa ii iernez in nuclee.

ai extras atita miere shi dai sirop la greu ?
dorindafi

Mesajde Daniel Popovici » 23 Sep 2013, 23:17

In 10-15 martie a venit primavara, au depus oua in prostie.
15-30 martie a fost iarna in toata regula (temperaturi negative, zapada groasa, frig sustinut).
La 1 aprilie, populatie mai putina decat la 1 martie.
Dupa rapita, jumate din stupi au mers mai departe, primind populatie si puiet de la inca un sfert (desfiintati), iar un sfert au ramas pe loc (inapti)
Cu toata "logistica", evolutia a fost intarziata cu 2 saptamani comparativ cu anii trecuti.
Productii / familie deplasata in pastoral:
- rapita 6 kg
- salcam (I+II) 10 kg si exces de puiet (au fost in dezvoltare, nu in productie) => ceva roiuri
- tei 6 kg
- floarea soarelui 5 kg
- rezerva de iernare integral din miere

Am refacut pana toamna efectivele pierdute prin unificare inainte de salcam.
Daniel Popovici

Mesajde redoo » 25 Sep 2013, 22:06

intreb tot aici ca poate trag o concluzie....miere trasa la inceputul lunii august, predominant floarea soarelui este ok sa fie cristalizata total in momentul acesta?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde duma » 25 Sep 2013, 22:14

redoo scrie:intreb tot aici ca poate trag o concluzie....miere trasa la inceputul lunii august, predominant floarea soarelui este ok sa fie cristalizata total in momentul acesta?

Am extras de doua ori la floare prima uara la inceputul luni august si ultima uara in 26 August si nici una nu sa zahariisit inca . Atat pot Eu sa iti spun , las colegi mai mari pentru complectari !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Mircea_63 » 25 Sep 2013, 22:20

Mai conteaza cat de maturata a fost -gradul de umiditate- si cat de rece este acolo unde o pastrezi.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 25 Sep 2013, 22:35

Extractie dupa capacire la 12 iulie si tinuta in beci. La jumatatea lui august era cristalizata complet.
Anul trecut am extras cand incepuse sa capaceasca usor si am tinut-o la mansarda. A cristalizat prin septembrie.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE