Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Viermusi lungi, drepti, albi ca zapada

Mesajde SummerCat » 26 Sep 2013, 23:41

Dupa amiaza azi, am facut o pre-pregatire a stupisorilor astora ai mei pentru iarna. Prima lor iarna pe mainile mele, mama-mama ! Mai am planificata o aranjare pe la sfarsitul lui octombrie. Asta ca sa satisfac curozitatea primului an si sa le port cu bine de grija :) .

Am pe fiecare ME: un corp de miere, un haneman, un corp de albina si un corp gol.
Cred ca de vreo saptamana le las si tabla la AV, subar ii zice, parca. Pe resturile de la subar se vede bine orientarea ghemului spre iesirea urdinisului, pe lateral (asta inainte de reanjarea pe care o facui).
In fine, asta de cit-chat.
Observ subarul si il curat cand trec pe la ei.

Observ azi (numai azi vazui) la stupul cel mai dezvoltat, niste chestiuni...
Niste chestiuni lungi, albe, perfect drepte cam de 3-4mm lg, cu o grosime sub diametrul unui ac. Albe ca zapada, usor inelate.
Sunt inerte, nu misca, perfect drepte. Si mai vaz mai multe picioruse de albine, nu negre, ca de albina aldulta, ci cam de culoare bej. Ce sa fie, ce sa fie...?
Am cautat referinte la net, ciu-ciu, iocus. Nu apare asa ceva, nici la bolile contagioase, nici la necontagioase, la nimic.
Parca ar fi oua dar cam de 4-6 ori mai lungi si inelate.
Oua n-am vazut prin stupul in cauza.
Albinele sunt calme, au numar bun, sunt muncitoare, aduna. Eu le simt sanatoase.
Inspiratie sa fac poze, n-am avut.

Depaseste experienta si cunostintele mele de pe net, n-am idee ce-ar putea fi.
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Re: Viermusi lungi, drepti, allbi ca zapada

Mesajde delorin I » 27 Sep 2013, 01:08

Sa vezi ce mari se fac...in cateva zile! Am avut si eu intr-o caserola de la albinele luate din scorbura...au cam nimicit ceara! Este o faza in dezvoltarea moliei cerii ...viewtopic.php?f=8&t=203&start=16
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde SummerCat » 27 Sep 2013, 20:44

Delorin, merci de raspuns. Nu stiu ce mama masi or fi fost, dar parera mea e ca nu era gaselnita.
Am lasat eu cu buna stiinta ceva rame negre pe care erau familiile mele cand le-am cumparat si le-am pus sub un sopron, doar asa ca sa ma cunosc si eu cu gaselnita. Si ce m-am mai cunoscut...a atacat frontal ramele alea si o vazui cam prin toate stadiile.
Pregatisem pentru lupta un loc betonat, cu caturi, frumos izolat peste tot. Am pus chiar si cateva rame albe crescute, si tot am testat cu sulf doar ca sa invat bine procedeul de tratament.

Nici prin gand nu mi-a dat cand am vazut chestiile alea, cum ca ar fi gaselnita. Gaselnita e grasuta, durdulie, cam adusa de spinare cam ca o paranteza. Ce vazui eu erau perfect drepte, si subtiri tare, mai ceva ca filamentul.
In fine, azi m-am uitat si disparusera, doar unul mai era. Am scos subarul, l-am lasat pe stupi sa iau aparatul foto ca sa il arat. Ma luai cu una cu alta si intr-un sfert de ora de la vant nu mai era nimic pe tabla, disparuse animalul si celelalte resturi.

Nu stiu ce-o fi fost, dar curiozitatea rodea si de aia am intrebat.
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 27 Sep 2013, 20:56

Poate au limbrici :!: :lol:

Daca intra un fluture, o molie, albinele o fac bucati si o scot afara. Ce nu pot scoate imbraca in ceara si propolis. Bucatelele mici au cazut prin sita, iar "viermisorii" sunt filamentele antenelor acestor intrusi. Cu o lupa vezi daca seamana piciorusele cu cele de albina! Asta cred ca sunt ciudateniile, bucati de antene.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde SummerCat » 27 Sep 2013, 21:11

Mircea_63 scrie:Poate au limbrici :!: :lol:

Daca intra un fluture, o molie, albinele o fac bucati si o scot afara. Ce nu pot scoate imbraca in ceara si propolis. Bucatelele mici au cazut prin sita, iar "viermisorii" sunt filamentele antenelor acestor intrusi. Cu o lupa vezi daca seamana piciorusele cu cele de albina! Asta cred ca sunt ciudateniile, bucati de antene.

Asa mai da, vorba ta posibil sa fi fost ceva antenute, prea drepte erau. Piciorusele alea..ce sa le mai vaz ca erau ca de albina adulta doar cam bej. Azi au disparut si alea. Nu stiu, mie mi-a venit in minte ca au facut curatenie dupa cateva celule cu puiet mort. Si asa se explica si antenele alea semitransparente si picorusele alea bej.
SummerCat

Re: Viermusi lungi, drepti, albi ca zapada

Mesajde un OM » 28 Sep 2013, 07:15

Pentru iernare lasa doar corpul cu albina si corpul cu miere. Corpul gol scoate-l, daca temperaturile au scazut sub 12-14 grade nu mai ai probleme cu gaselnita, daca nu da-i cu sulf. Scoate urgent gratia haneman. Matca nu o sa poata urca odata cu ghemul in corpul cu miere, albinele nu or sa o paraseasca si te vei trezi cu familia moarta. Gratia se pastreaza doar in perioada de productie.
un OM

Mesajde delorin I » 28 Sep 2013, 19:41

Eu cred ca e o faza din evolutia Moliei! Repet! Am avut in cutia cu miere de la niste albine dintr-un copac o groaza de viermusi care au crescut mari si au inceput in doar cateva zile sa formeze gogosi! Cred ca din acei gogosi urma sa apara fluturele de molie...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde SummerCat » 29 Sep 2013, 21:53

O sa tin cont de toate, multam fain! O sa urmaresc gaselnita, o sa scot hanemanul, planui sa-l scot mai prin octombrie, l-am lasat ca sa nu urce matca, ca dupa cum zice si manualul, prefera locurile cele mai de sus si asa vazui si eu. L-am lasat in ideea ca sa nu invart, sa rearanjez ramele cu miere (nu ca n-as face-o in primul an, de curiozitate :D )
Cert insa, am vazut ca nu mai apar filamentele albe..

Corpul gol, am citit pe forum ca se mai pune, cum ca ar ajuta in miezul iernii. L-am pus ca s-a racorit si stupii i-am lasat nici la 10 cm de sol, chit ca aveam suporti meseriasi facuti pentru inaltat stupul la peste un cot fata de sol. Asa mi-au rams din vara,n-am vrut sa-i mai deranjez cu mutatul.
In octombrie planui sa-i aduc mai langa casa, sa-i pun pe suportii astia inalti, sa mai arunc o privire si poate elmin si corpul gol.

L.E. cum ai zis sa paraseasca albinele matca? Vai-vai, de asta nu-am citit, maine il scot. Dar care-i fenomenul, explica-mi rogu-te frumos, ca n-am avut idee de asemenea lucru. Acum cateva zile i-am mai aranjat si totusi cuibul era sub haneman.
SummerCat

Mesajde iunicu » 30 Sep 2013, 17:56

Albinele or sa urce prin gratie iar matca o sa stea si o sa le faca din batista findca ea nu poate trece
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde un OM » 30 Sep 2013, 18:05

Daca cititi mai bine am spus ca SIGUR albinele nu vor parasi matca ce nu poate sa treaca. Daca insa va gasi vreun loc mai ros , sau a slabit mai mult din cauza incetarii pontei este posibil sa treaca, insa eu nu m-as baza pe exceptii.
un OM

Mesajde SummerCat » 30 Sep 2013, 20:08

Mai dar eu am de gand sa iau hanemanul asta, nici un caz n-o sa iernez cu el, n-am spus asa?...
Parca m-am mai gandit eu, dar sa nu-mi spune-ti, ca totusi nu va cred :) , ca urca ghemul pe miere in octombrie si nu sta pe celulele goale de sub miere ca sa se bage in ele si sa treaca caldura mai usor prin fagure, de-o parte si de alta a lui.
Asta era planul, prin octombrie sa-l scot, cred ca pe la jumatea-sfarsitul lui, sa vaz cum stam cu vremea..

Ce am gasi azi, prin intamplare?
O fotografie..stadiile unei larve de trantor si am recunoscul viermusii ca fiind antene de larve. Si piciorusele bej par a fi de la ultima faza a trantorului.
Sa fi terminat ele cu celule de trantor in mod voit, sa goneasca trantorul inainte de nascare?
O zi numai au aparut filamentele si piciorusele bej, apoi liniste.
Oricum bine ca mi-am recunoscut 'animalul' !
trantor filamente2.jpg

Filamentele astea le vazui, fara partea de sus care curbeaza.
trantor filamente.jpg
trantor filamente.jpg (41.19 KiB) Vizualizat de 6664 ori
SummerCat

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR