Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Mircea_63 » 30 Sep 2013, 22:28

Ziceti voi, dar cat de valoroasa e uneori o matca in plus, primavara. ;)

Partea proasta ca pentru aia slabi tzatzaie c... la stupar, iarna.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde gica.mosu » 30 Sep 2013, 22:30

ignatov andrei scrie:Nea gica.mosu, asa este, doar familii puternice! Dar sunt si cazuri cand "pute stupina" de matci tinere si de calitate! Sa-i unifici nu-ti da mana, ca e pacat, dar sa iernezi pe 3-4 rame/familie(roi), cate doua in lada, poti spune ca ai o "familie pe 6-8 rame", dar cu doua matci! Niste sipculite de 10mm si o placa de PFL de 3mm se gasesc, doar sa vrei!

Daaaa,aveti dreptateee...am si eu "miti" pe 3-4 rame cite 1-4 intr-un stup(pt matci de rez)....dar una e sa ai fam pe 6rame cu 7-9 kg de miere si in primavara sa-i faci parastas :lol: ....din lipsa de hrana- rame cu miere la rezerva(mai bine unificat)si alta sa ai fam puernica 6-9rame in ghem si 20 kg/familie :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ignatov andrei » 30 Sep 2013, 22:32

Paule, iar ai sa spui ca-ti dau idei...!!! Daca ai matci si pregatesti lazi cu doua compartimente, gandeste-te la ce am "spus" mai sus: iernezi familie pe 8 rame cu doua matci!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 30 Sep 2013, 22:34

Nea gica.mosu, cand e vorba de mancare... asa fac si eu, chiar daca elimin matci bune!
ignatov andrei

Mesajde paul » 30 Sep 2013, 22:36

ignatov andrei scrie:Paule, iar ai sa spui ca-ti dau idei...!!! Daca ai matci si pregatesti lazi cu doua compartimente, gandeste-te la ce am "spus" mai sus: iernezi familie pe 8 rame cu doua matci!

Andrei, tu stii ca cele mai mari adevaruri se spun ... in gluma ! Am priceput ideea :!:
Da' parca nu prea ma tine ... entuziasmul ! :( :(
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 30 Sep 2013, 22:41

Mircea_63 scrie:Ziceti voi, dar cat de valoroasa e uneori o matca in plus, primavara. ;)

Partea proasta ca pentru aia slabi tzatzaie c... la stupar, iarna.

Asa este, Mirceo, dar nu este interzis iernarea a doua familii intr-o lada! Se intampla depopulari (una in dauna celeilalte), dar primavara ai sigur o matca in plus! Eu am gasit primavara, in cate un compartiment, doar matca cu cateva albine! Doamne... ce buna era!
ignatov andrei

Mesajde gica.mosu » 30 Sep 2013, 22:42

PAUL,cu ideea de la A.I ....eu iti dau botci de S.L (am la 3 fam) si iti duci planul in aplicatie :lol: ...Am si ceva matci nefecundateeee(esti tinar)...O adresa!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ignatov andrei » 30 Sep 2013, 23:02

Fratilor, astea sunt "gaselnite" de la fiecare "talent" apicol! Cine vrea sa le urmeze... bine, cine nu... iar bine! Problema este ca NUMAI cu familii puternice, cu mancarea "sub nas" si cu liniste reusim sa trecem de iarna (mai ales anul asta)!
Ganditi-va ca se scumpeste gazul! De ce?!? Pai gazul nu e tot marfa?!? Vanzarea lui nu se "cheama"... marketing?!? Pai stiu astia ca vor fi cereri mari, adica... iarna NENE!
ignatov andrei

Mesajde balu » 01 Oct 2013, 09:43

Am facut citeva cutii pe rame 13 rame , pt a putea ierna doi roi , se mai pot muta familiiile acum , avind in vedere ca nu mai pot propoliza intriorul cutiei, A mutat cineva familii in cutii noi in octombrie :?:
balu

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 09:56

Mai Balu, tu crezi ca daca eu sunt Mowgli, trebuia sa-mi furi patentul?!?
Bineinteles ca se poate, dar sa ai jumatatile de la "fatada" vopsite cu culori ca si lazile unde ai roii! Duci lada dubla intre cei doi roi si purcezi la operatie! Daca roii sunt dispersati, cauta sa-i grupezi cate doi, apoi ii muti in noua lada! Nu-ti fie teama de depopulari. Lada dubla sa fie pusa langa, sau pe locul unuia din roi, iar una din jumatati sa aiba culoarea lazii roiului! Am zis si eu, ca nu stiu cum arata stupina ta!
ignatov andrei

Mesajde doru c. » 01 Oct 2013, 11:02

ignatov andrei scrie:Mai Balu, tu crezi ca daca eu sunt Mowgli, trebuia sa-mi furi patentul?!?
Bineinteles ca se poate, dar sa ai jumatatile de la "fatada" vopsite cu culori ca si lazile unde ai roii! Duci lada dubla intre cei doi roi si purcezi la operatie! Daca roii sunt dispersati, cauta sa-i grupezi cate doi, apoi ii muti in noua lada! Nu-ti fie teama de depopulari. Lada dubla sa fie pusa langa, sau pe locul unuia din roi, iar una din jumatati sa aiba culoarea lazii roiului! Am zis si eu, ca nu stiu cum arata stupina ta!

AM si eu roiuri pe 4-5 rame si m-am gandit mult la ce ati spus mai sus....Am vorbit cu cineva care produce stupi si poate pana saptamana viitoare cand se mai incalzeste(16-17gC)poate sa-mi faca cateva lazi...Vreau sa pun cate 2 in lada verticala....Acum vin cu intrebarea:sa fac lazi de 10 sau 12 rame impartite la jumatate??? si diafragma din ce e mai buna PFL sau OSB???
VA MULTUMESCA MULT!!!
P.S. La cat timp dupa vopsire pot sa-i mut in cutiile noi???Sau sa vopsesc decat partile din fata,si restul la primavara???
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde alt stupar » 01 Oct 2013, 11:18

paul scrie:Eu nu am accesat nici o masura europeana dar totusi ma tin ca funia de spanzurat de numar ! De ce ??? Pentru ca vreau sa ating un anumit target pe care singur mi l-am impus intr-un anume interval de timp.
Eu zic si ma incapatanez la maximum cand afirm ca se poate trece iarna cu 4 rame cu albina (3 intervale) !!! Si de aici ... concluzii

Da, concluzii :mrgreen:
Ca doar Miorita si Mesterul Manoli ne sunt dragi, ne reprezinta intrutotul. Si vai-vai.... mandru vara construia si-apoi iarna darama :shock:
Mai Paule, incapataneaza-te tu mai degrab` pe altceva... nu-ti suna mai bine ca si target sa treci cu stupina prin iarna an fanfare si sa te gaseasca primavara cu familii bibelou ?
Eu... in ignoranta mea, asta cred ca ar fi o realizare de luat in seama, nu un numar oarecare de lazi cu ceva albina scoase in primavara. Parerea mea...desigur !
Si inca ceva... de prin 2007, de cand imi fac veacu` pe forumul asta, toamna de toamna am tot scris... bai ! directia cu stupi multi da` vai de ei este pe o traiectorie spre nicaierea... dar mereu si mereu prin fe-mar` apar la sigur puhoi de colegi vaitandu-se de cat de grea e iarna si ce greu este incercata apicultura.... apicultura lor, desigur... sau mai bine-zis acel "mod" de a face apicultura... Unul zicea ca i-ar culca in pat cu el, numa doar-doar ii salveaza ( il cunosti ? ;) ) altu-i coboara-n beci... si cand trage linie si realizeaza ca degeaba, in loc sa-si bage mintile-n cap si sa faca toamna ce-i de facut...el nuuuu, jura ca-n urmatoarea iarna ii va baga sub perina iar celalalt va pune si-o mocheta noua-n beci, sa nu stea cu curu pe ciment... ca aici-i secretul reusitei !!!
Ma rog, asistam la nasterea unui nou termen "apicultura hibernala" tineti minte expresia aceasta, ca va face cariera :!:

Pe la doua`jde ani, ciondranindu-ma cu taica-miu ca nu vroiam sa merg la coasa si incercand sa fac pe desteptu` in fazta lu al`batran ( cum bine stie sa faca orice putzoi la vremea lui ) cand ma intreba cum cred io ca am sa traiesc in viata asta daca capul-mi sta numai la "fluturi" i-am raspuns ca oricum pana la patru`jde ani o sa am elicopterul meu... si ca, in mod sigur, o sa zbor cu el peste averea lui... livezile de fan.
Astazi... trecut fiind de partuzeci de ani, tinta pe care mi-am impus-o atunci pentru acest interval de timp a ramas o...tinta si daca, cu tot dinadinsul, as vrea sa zbor peste acele pamanturi cu scula mea, nu mi-ar ramane decat sa-mi fac una din carton, cu care sa-mi rup gatul din prima incercare. De dragul ideii ca macar am incercat. (punct) :oops:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde irina » 01 Oct 2013, 12:13

ignatov andrei scrie:Bineinteles ca se poate, dar sa ai jumatatile de la "fatada" vopsite cu culori ca si lazile unde ai roii! Duci lada dubla intre cei doi roi si purcezi la operatie! Daca roii sunt dispersati, cauta sa-i grupezi cate doi, apoi ii muti in noua lada! Nu-ti fie teama de depopulari. Lada dubla sa fie pusa langa, sau pe locul unuia din roi, iar una din jumatati sa aiba culoarea lazii roiului! Am zis si eu, ca nu stiu cum arata stupina ta!

Si eu as vrea sa iernez cate doi roi intr-o lada.
Neaparat lada trebuie sa fie"dubla"?Adica nu se poate folosi si o lada de 10R pentru a ierna 2 roi de 3 sau 4 rame fiecare?
Sa inteleg ca lada dubla trebuie pusa obligatoriu in locul unuia dintre roi? In caz contrar risc o depopulare a celor doi roi?
irina

Mesajde alt stupar » 01 Oct 2013, 12:29

asa Andrei... dă idei poporului :D
Pai nu ? Cu cat mai slabi cu atat mai bine ca-ncap mai multi intro lada de 10.
Si... unde-i unu e abstinenta, unde-i doi poate se-nmultesc iar unde-s de la trei in sus... orgie, pana-n primavara roii-s gata "proiectati".
Incepe sezonul balurilor ;) Poftiti la valsul lebedelor !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde irina » 01 Oct 2013, 12:45

ca sa te contrazic....."poporul'' avea ideea....deci nu-i vinovat andrei.
Multumesc oricum pentru interventie.Chiar sarcastica fiind ea.
irina

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 12:51

Piata avem cat incape, idei la fel! Fiecare face ce-l taie capul!

Da irina, se poate si intr-o lada de 10 rame! Totul e sa nu existe corespondenta intre vecine!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 01 Oct 2013, 12:55, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR