Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tema zilei

Mesajde alt stupar » 15 Dec 2012, 10:16

MyBees scrie: cuibul unei colonii intr-un multietajat, care tocmai face trecerea catre corpul doi, fara a fi terminat rezervele din corpul1? Adica prins intre corpuri, pe 6+6, 7+7 rame?

Raspuns perfect, MyBees !
O colonie cat de cat buna pe rame M.E. care a muscat bine si din corpul superior. :idea:
Open mind ;)
Felicitarile mele !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 15 Dec 2012, 10:20

Si ale mele felicitari. Multumim Adi ca nu ne-ai tinut in asteptare!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 15 Dec 2012, 10:50

alt stupar scrie:
MyBees scrie: cuibul unei colonii intr-un multietajat, care tocmai face trecerea catre corpul doi, fara a fi terminat rezervele din corpul1? Adica prins intre corpuri, pe 6+6, 7+7 rame?

Raspuns perfect, MyBees !
O colonie cat de cat buna pe rame M.E. care a muscat bine si din corpul superior. :idea:
Open mind ;)
Felicitarile mele !

Adi, scuza-ma ca nu sint de acord cu expunerea situatiei ... intervalele sint 6 s-au 7. Altfel spus fiecare interval este doar fractionat de spatiul dintre rama de sus si cea de jos dar este acelasi interval.
In natura/scorbura fagurele nu este fractionat iar o colonie similara are aceleasi intervale, 6 s-au 7.

Acesta era raspunsul care trebuia sa-l dai celui care te-a intrebat.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde alt stupar » 15 Dec 2012, 11:08

pai tocmai acolo-i schepsisu`... intradins am specificat rame si nu intervale.
E ca in glumele copilariei, la intrebarea "cine l-a batut prima oara pe Stefan cel Mare ?" raspunsul smecher este "mama lui" ;)
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 15 Dec 2012, 20:02

Asa c-asa, rame sint cate ai zis ... intervale sint cate am zis. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde victor s » 15 Dec 2012, 20:07

Bai fratilor ce rau i-mi pare ca acum am ajuns si eu acasa si stau cu porcu' pe hol pana citesc forumu' (chit ca ma besteleste nevasta de nu se mai opreste)... ;) :lol:
Pai daca eram eu acasa........! :lol:
Hai Adi, hai alt stupare... mai puneti problemele aici sa le gasim raspunsuri...pleaseeeeeeee !
(nu ma bagati prea tare in seama...acum sunt un pic mai bine dispus, in foto eram abia la inceput...) ;)
Fişiere ataşate
P1030865 (Medium).JPG
victor s

Mesajde MyBees » 17 Dec 2012, 10:56

@Alt stupar, Ha! te-am prins... m-am gandit eu e ca ceva cu schepsis... :)

@Adi hodis, de curiozitate, ca eu am rasucit-o pe toate partile, in zadar. Daca ar fi fost vorba de intervale care ar fi fost raspunsul tau?

Legat de intervale, daca am doua corpuri full de albina si ma intrebi cate intervale de albina am, ce raspuns ai astepta? Ca eu ti-as zice 20. Ar fi mai corect 10?
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde peterneamt » 17 Dec 2012, 12:07

Sau 11 ? :roll:
peterneamt

Mesajde Adi Hodis » 17 Dec 2012, 12:26

Marian, cazul e asa si asa ... ideea e ca acea colonie de albine are un nr. de indivizi, in scorbura, in Layens, in Vertical cu rame 1/1 s-au in ME, doar ca in ME sint mai multe rame.
Cert este ca nu dovedeste a fi mai multe albine ( dublu ) in 14 intervale ME decat in alt tip de stup, de ex. Layens cu 7 intervale de albine.

Eu fac numaratoarea intervalelor pt. aproximarea ghemului de iernare, tinand cont de ramele catului de sus al ME-lui.
In carti nu am intalnit expresia ghem de 14 intervale.
Adi Hodis

Mesajde MyBees » 17 Dec 2012, 14:38

Adi, te dai dupa American cherry :) Nu mi-ai zis care ar fi fost raspunsul tau si ce anume din textul marcat de tine cu albastru a fost neglijat de raspunsurile colegilor. E clar ca ai gandit o anume posibilitate.

Adi Hodis scrie:In carti nu am intalnit expresia ghem de 14 intervale.

Nici eu, dar discutam in general daca e ok sa consideri ca daca se suprapun intervalele trebuie sa le socotesti unul singur. Nu ma referam la cuibul de iernare, ci la o colonie dezvoltata catre maxim, ca numar de indivizi. Separat de subiect, pentru ca Adrian a specificat clar "rame", nu intervale.
Te intreb pentru ca vreau sa imi lamuresc eu aspectul asta, nu cu intentia de a te incuia...

peterneamt scrie:Sau 11 ? :roll:

Corect, m-ati prins :)
La repezeala, am neglijat aspectul ca la 10 rame sunt 9 intervale interioare. Daca insa am socoti si cele doua exterioare, catre perete, mai facem de inca unul, adica 10 :)
Sunt convins ca ati inteles sensul intrebarii. Pentru doua intervale suprapuse, spunem ca avem un interval de albina sau 2?
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Ioan Guist » 17 Dec 2012, 14:53

12-14 rame??
Pai ce e asa de greu? Este cumva o raritate asta?Pentru noi poate.Avem din ciclul... recorduri pe UNIVERS si urmatoarele realizari :
Au activat pe forumurile apicole stupari ce aveau l aiernat micronuclei pe 5 rame 1/1. :D Familile iernau la oha pe 12 rame 1/1.La zborul de curatenie faceau barba.
Nu va mai aduceti aminte ?? Au fost apicultori ce au afirmat ca ne vor scoate apicultura din cap fiinca ei vor incepe sa imperecheze in martie , primele regini.Adica vor avea primele oua de trantore in 15 ianuarie. :lol: :lol:

Tema zilei poate fi si asta:
Cum facem sa "creasca" numarul acestor... record-man-apis-mondialis.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde aliuta2000 » 17 Dec 2012, 15:46

Ioan Guist scrie:12-14 rame??
Cum facem sa "creasca" numarul acestor... record-man-apis-mondialis.

Simplu ca si la trantori ... vara ii inmultim
dar ce ne face cu iarna ?? ca ii reduce fara vrerea noastra .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Adi Hodis » 17 Dec 2012, 16:59

MyBees scrie: 1.Adi, te dai dupa American cherry :) Nu mi-ai zis care ar fi fost raspunsul tau si ce anume din textul marcat de tine cu albastru a fost neglijat de raspunsurile colegilor. E clar ca ai gandit o anume posibilitate.

Adi Hodis scrie:In carti nu am intalnit expresia ghem de 14 intervale.

2.Nici eu, dar discutam in general daca e ok sa consideri ca daca se suprapun intervalele trebuie sa le socotesti unul singur. Nu ma referam la cuibul de iernare, ci la o colonie dezvoltata catre maxim, ca numar de indivizi. Separat de subiect, pentru ca Adrian a specificat clar "rame", nu intervale.
Te intreb pentru ca vreau sa imi lamuresc eu aspectul asta, nu cu intentia de a te incuia...

1. Numa dau dupa nici un capshun bre :) ... daca ar fi fost vorba de intervale, tot asa as fi raspuns.
Iar cand am zis ca e ,, asa si asa", m-am referit ca, ramele sint mai multe ( deci ai dreptate si tu si Adi B. ) insa si eu am dreptate. Daca privesti printre rame, de deasupra stupului, sa zicem ca e fara albine, vezi acelasi interval. Doar ca e fractionat de spatiul dintre rame.
La Layens nu mai este fractionat.

Referitor la textul albastru ... pai s-au dat raspunsuri cum ca familia nu ar avea matca s-au ... ca avea si a pontat pina tarziu.

2 Iar daca e ok sa consideram 2 intervale de ME suprapuse ca fiind unul singur ? ... pai asta tot spun.
S-au nah, putem sa zicem ca sint 2 respectiv 14 intervale dar, daca nu specificam ca sint de ME, ni se va zice ... pinochio :lol:
Vezi ca intrebarea lui Adi, a lasat de ghicit ... si sint sigur ca multi au crezut ca e vorba de alt tip de stup, de ex. Vertical cu rama 1/1.
Cum erau poftiti la raspuns incepatorii ... eu n-am zis nimic. :)
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 18 Dec 2012, 00:42

Haideti sa revenim la subiecte mai tematice.

ps
cele ce au fost off topic ... au fost.
Adi Hodis

Mesajde alt stupar » 02 Oct 2013, 22:22

...si daca ploaia s-ar opri :roll:

tema:
nenea stupariu s-a trezit taman acum, in prag de iarna, ca are vreo 3 familii cu rezerve putintele.
Si tot acum, ca prin minune, tocmai cand se pregatea sa topeasca niste ceara, a dat din intamplare peste ditamai bidonul plin cu descapacituri amestecate cu miere de la storsul rapitzei.
Si cum... pe sirop nu ar da banii, ce se gandi nenea asta ? Ia sa dea mierea din descapaciturile alea la stupii aia trei. S-ar ajunge la fix si chiar mai mult.
Prin urmare, in mintea lui se nasc niste intrebari... cum va evita urmatoarele neajunsuri:
1. daca pune acele descapacituri direct in hranitoare, albinele vor lipi ceara de peretii hranitoarelor si nu-i place;
2. este vorba despre rapita, daca va face un simplu sirop din acele descapacituri si-l va administra asa rezervele respective vor cristaliza si iarasi, nu-i place ideea;
3. nu administreaza turte, nu-i curios de invertiri si nici de calitatea rezervelor rezultate in urma acestei completari. Se multumeste sa stie ca-i suficienta cantitativ.

Asadar, acest nene are rugamintea LA TOTI INCEPATORII sa-l ajute pana pe la sfarsit de saptamana, cand cica mai vine si caldura, cu un sfat... si anume, cum ar proceda domniile lor !
Totodata... cinsteste pe toti ne-incepatorii cu un butoi de bere de marime direct proportionala cu rabdarea lor de a nu interveni pana atunci in topic :D
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 02 Oct 2013, 22:49

Pune descapaceala in pungi si punga in hranitor sau pe rame. Albinele papa mierea iar ceara si eventualele cristale raman in punga.

Am descapacit rame dupa diafragma. Descapaceala de pe furculita am curatat-o de marginea hranitoarelor. Au lins mierea si au ramas doar capacelele...afanate. Doar ici colo au lipit ceara de peretii hranitoarelor, daca nu cumva acele crescaturi de ceara erau din timpul stimularii cu sirop.

Tema sigur e cu schepsis dar imi asum nuiaua. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR