Bineinteles ca folosesc D. La unitati slabe, sub 4-5 R si obligatoriu in primavara, la toti, dupa strangere.
-august: prioritate pt loc pt ouat (si restul-cules sau stimulare, polen tratam regine samd.
-25 aug-10 sept echilibru intre spatiu pt ouat si rezerve
-dupa 10-15 sept: prioritatea o constituie rezervele.
Tinand cont de aceste perioade, si avand in vedere constructia stupilor pe care ii exploatez, respectiv acel inlel/podisor pe care il mut vara cu sita sus si iarna/toamna/primavara jos cu podisor si fanta in el, folosesc (inelul) astfel incat sa ajut familia in raport cu perioada in care se afla, astfel:
- august, stup ca in pastoral, etaj peste, albina gestioneaza mierea pe etaj, piuiet jos, cu spatiu sufiscient.
-sf de august 10-15 sept, inel la mijloc, pe masura ce scade puietul ca suprafata, albina trage miere de sus, consolidandu-si rezervere, asa cum simte ea (si o face excelent)
dupa 15 sept, jos cu catul, lucrez pe 10R jos, si imi este cel mai greu, ce mai e miere pe sus, ori bag jos descapacit, ori trag tot si dau din punga direct pe rame. AICI nu mai bag D, observand ca de fapt albina si-a gestionat corespunzator spatiul, respectiv ramele pe care si-a ales sa ierneze. Obligatoriu ramele trebuie selectate din august, pe culori, ca altfel nu am rezultate bune la ouat si rezerve. Cu cat ramele sunt mai albe, cu atat mai repede ele vor fi golite de miere, pe care o vor trage pe ramele negre, care au in general la 15 sept si 3-4 cu puiet, mai extins sau mai putin extis functie de alti factori (regine, modul de organizare al familiei, vreme, polen, stimulare cules, etc), chiar daca nu am o diafragma inte cuib si acea/acele rame.
daca rama laterala, are coronita deschisa la culoare si care a fost descapacita in prealabil, si zona de mijloc putin inchisa la culoare, si daca familia e full de miere, deci nu mai are spatiu in care s-o depoziteze, decat dupa ce eclozioneaza ceva puit, familia va cara pe aceiasi rama mierea de pe coronita (care e mai alba) pe centrul aceleiasi rame. Si poate sta pe ea, albina, consumand de acolo, fara a prejudicia rezervele de baza, din cuib.
asta am vrut sa spun. Si luni vin si cu poze, daca imi permite vremea sa deschid vreun capac.
Referitor la stupii slabi, si luckystrike e martor, la 15 august am format aprox 20 roi cu regine imperecheate de la dansul, pe 3-4 R puiet mari+2R miere cu albina de pe ele, plus alte 2 rame scuturate, totul pe aceiasi vatra, respectiv in pastoral la maracini. La 7 sept au mai luat cate o rama de puiet vechi. In acest moment, majoritatea dintre ei, sunt la 6R stranse/cel putin 2R bune de puiet, chiar si alb, iar in primavara astept sa depasesca o familie care acum sta pe 8-9R (si o va face sigur). Albina din ei este in proportie de 90% de iernare, deci am mari asteptari de la ei.
Spuneam anterior de observatia din aceasta toamna, respectiv popularea foarte buna a famililiiror. Daca eu nu luam aprox 100 de rame de puiet din familiile de baza, (de la 15 aug pana la 7 sept) credeti-ma, in acest moment la acestea, nu aveam ce sa strang, ar fi fost fulll de goanga. Fara precedent, adica in niciun an, in aceasta perioada nu am avut un procent atat de mare de unitati ft bine populate.
nah, o sa vin si cu ceva poze, si cu cei slabi, normal, care exista in orice stupina, cum spune un coleg, TDI cred. Dar slab inseamna de la 5R obligatoriu. Sau chiar 4R dar ff stranse, densitate mare de albina pe interval. Sub acest numar (parere personala) sunt matci la iernat sau capace mai multe de ridicat in primavara. Deci munca de-amoaca'. Sau stupii care se pierd peste iarna.