Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Hei...am o intrebare

Mesajde popescu eugen » 29 Mar 2011, 09:41

Am avut an trecut vara si toata iarna folie de celofan noua pe rame sub capac(perna).Lazile sunt noi din dulap,42 mm,etanse poti sa pui apa in ele.Scopul foliei a fost antilipire rame-perna,preluat maimuteste de la unchiu,autoritate in materie.Lazile lui sunt insa mai vechi.La mine au cam mucegait si curge apa de pe folie,stup ud prin interior,rame si uluce noi de tei uscat innegrite.Tovarasu meu care e sef in prisaca zice ca nu-i gresit.Eu sunt minoritate ca profesor sunt cu rideaua.Ce parere aveti?Si impotriva lipitului cu ceara de perna ce recomandari ar fi?Perna capac e 22mm brad,8mm osb ext.Lotul nou fac juma plasa,juma mdf 3-6mm(material pt.blind spate mobila).Ce parere ai profesore?
popescu eugen

Re: Hei...am o intrebare

Mesajde Geangu Cristian » 01 Apr 2011, 00:59

Am pus si eu folii recent intre podisor si rame asa am invatat de la alti se zice k pune albina la treaba nu mai sta peste rame agale .tebui complectat cu alte materiale peste altfel face condens si de acolo provine apa asta cred eu as vrea sa ne explice cineva mai bine chestia cu folia poate ne ajuta cineva care are experenta mai multa
Geangu Cristian

Mesajde popescu eugen » 01 Apr 2011, 08:29

Cristiane,sa stii omule ca mi-am facut timp si am cautat in forumul vechi,am batut si in google-PODISOR FOLIE CELOFAN. S-au dat raspunsuri inainte de a pune noi intrebarea.Adevarul e ca tre sa facem si noi ceva pt noi.Nu condamn pe nimeni daca nu-mi da pe tava,e inceput de sezon,toti satui de stat ascunsi.Eu de ex.inghit zilnic rumegush o buna vreme.Am 6m de cherestea de tocat.Toata viata am umlat dupa cutii.Am cred 2-3tone de suruburi,rulmenti.etc.care stau in sertare vechi de spital.Cu astea de lemn e placut de facut dar am rumegush si pe pereti,n-am exhaustare.Spor la ce v-ati propus domnilor.
popescu eugen

Mesajde trantor » 01 Apr 2011, 12:31

Nu stiu daca va sunt utile, dar ma mananca buricele degetelor de la urzici, asa ca va scriu cateva observatii proprii si asta in conditiile in care acum 2 ani juram ca n-am sa folosesc folie de plastic:
1. daca pui folie de plastic peste un stup cu fund plin, indiferent de marimea urdinisului vei avea condens,
2. daca fundul este AV, sunt conditii (care tin de umiditate, vant, activitate in stup...) in care vei vedea un pic de condens pe folie - 2 - 3 picaturi, dar nu pe rame,
3. daca fundul este AV si lasi o fanta mica de 1 - 2 mm in spate intre folie si peretele stupului nu vei mai avea condens deloc.
4. in situatiile 2 si 3 daca lasi tabla metalica pusa, montata sub sita, vei avea condens,
5. in stupul in care folia este utilizata corect, fata de stupul cu podisor de lemn care nu se aseaza chiar etans, iarna ghemul pare mai rasfirat, iar la inceput de primavara este o activitate mai intensa fara a avea un consum mai ridicat.
La culesul de salcam, daca am noroc anul asta , si la vara o sa raman doar pe podisoare de lemn.
....
trantor

Mesajde Geangu Cristian » 01 Apr 2011, 20:26

Domnule" trintor "aveti mare dreptate eu am cutii cu fund de lemn este evidenta umezeala dar mai mult la coloniile cu efectiv redus eu cred k este utila chestia cu folia ptr faptul k pune albina la treba nu mai are loc pe rame deasupra in felul acesta acopera mai mult spatiu pe faguri o sa le las un sptiu mic de aerisire in partea goala a lazii sau o indoi peste ultima rama dar dupa tratament(varachet) multumim de ajutor tot ce va doriti sa va dea DOMNUL
Geangu Cristian

Mesajde B-father » 01 Apr 2011, 23:57

Eu am avut un roi pe trei rame intr+o roinita mai subreda cu pereti de placaj si pentru ca am crezut ca ii va fi greu sa isi pastreze caldura l+am invelit in folie peste care am pus pe langa cele trei rame de o parte si alta o păturica
Nu a avut nici o picatura de condens nici mucegai.
Folia este bună la iernat dar are cateva secrete.
Fara Av trebuie acoperita cu ceva izolator pentru a se evita condensare a vaporilor de apa.
Vra este in schimb recomandat a se utiliza folia in loc de podisor.
B-father

Mesajde Geangu Cristian » 02 Apr 2011, 11:38

asa est aveti drptate asta spuneam si eu cu vreo 3 postari mai in urma trbue complectat cu ceva peste care sa fi si absobant cit de cit cirpa patura etc
Geangu Cristian

Mesajde un OM » 06 Apr 2011, 08:02

Mai degraba cu rol izolator.
un OM

Mesajde trantor » 06 Apr 2011, 10:03

Problemele apar atunci cand temperatura scade sub valoarea in care albinele formeaza ghemul. Cu cat temperatura coboara si gradul de saturatie g /mc este mai mic (umezeala permisa fara sa apara condens este mai mica). Circulatia naturala existenta in stup nu poate inlocui aerul din stup cu o anumita umiditate la fel de repede cu scaderea temperaturii in noptile de primavara si atunci gradul de saturare scazand, tota umezeala peste prag condenseaza.
Temperatura (grade C) Gradul de saturare (g/mc)
-10.................................2,14
0.................................4,8
10.................................9,4
20................................17,3
30................................30,3
In momentul in care acest prag este depasit se formeaza condens indiferent de ce avem pe post de caciula ( podisor, folie, alte izolatoare peste acestea...). Intradevar cu cat mentinem caldura mai mult ( folosind un strat izolator ) cu atat gradul de saturatie este mai mare, permite o umezeala mai mare fara se se formeze condens, si acorda mai mult timp ventilatiei naturale sa schimbe aerul umed cu unul mai putin umed.
La un stup cu fundul plin , care face condens as incerca sa las urdinisul complet deschis primavara, macar ca observatie.
....
trantor

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR