Am reusit si eu intr-un final sa ajung ieri sa le aranjez pt iarna si sa incep sa le fac ultima runda de tratament cu varachet. Diafragma totala nu am mai cumparat. Citind ce s-a discutat pe forumul asta si pe versiunea veche despre iernat, si mai ales sfaturile lui nea Gica privind umiditatea, am facut asa - in loc de diafragma totala, care sa sigileze cuibul de iernare fata de hectarul de stup gol care a ramas (am roiurile pe 5 rame doar), am lasat diafragma aia normala, apoi dupa ea am pus 2 "diafragme" de carton ondulat, dublu stratificat (ca absorbant pt umiditate), iar in spatele cartonului o diafragma de polistiren extrudat de 2 cm. Peste podisor am pus o salteluta din material textil, umpluta cu vatelina de 5 cm. Urdinisul l-am lasat la 2.5 cm. Inca nu am montat gratiile, ca nu le am.
Ce vreau sa intreb:
1. La toti stupii, la cele trei rame din mijloc, pe o latura "coronita" cobora pana aproape de marginea de jos, cu o latime asa, de 4 degete. E normal?
2. Pe ramele din lateralele cuibului am gasit miere necapacita, pe o arie de o palma. E normal sa mai aiba miere necapacita la ora asta?
As fi facut poze, dar am mers pe repede-inainte ca nu prea era temperatura de lucrat lejer la ele.