Adi Hodis scrie:florinapi scrie:Alea 3 rame cu miere ne ocupate prind foarte bine la primavara.Nici nu iti poti inchipui daca nu ai incercat.Mai iti zic ceva,ai vazut cum se comporta o familie adapostita intr-un stup ME plin cu miere,intr-o zi insorita de iarna,dupa ce matcile au inceput ponta?
Ori si cum o familie care ocupa 7-8 intervale nu moare cu una cu doua.
Cele 900 kg despre care aminteai ca ar fi in plus,sau bani in buzunar,alea fac diferenta,mai ales la salcam.
Stupul ME ne intretinut corect,poate sa devina chiar pagubos.
Florine, pai tu nu vezi cat de mult se straduieste Bunka sa-ti arate ca ME nu e bun ? ... numai Delonul lui e bun bre ! ... asa ca, daca te tii de ME, o sa ai numa' probleme ... treci ma pe Delon si gata, ai scapat de probleme.
Daca mai tii cont ca, pe rame cu celule mici, naturale, o sa duca matca colonia la o populatie de 120 000 ! ... wow, ce mitraliera o avea !!!
@Bunkane, multe din ce ai scris despre Delon sint viabile, dar aia cu 120 000 de indivizi, e prea prea ...
Cum crezi tu ca o sa ponteze o matca ( cea mai prolifica matca ), la un asa nr. ? ... cand stim bine ca media varfurilor de roire, foarte rar trece de 60 000 de indivizi.
In rest, nu te contrazic si la alte aspecte, nu le comentez pt. ca au rezolvari simple si la indemana fiecaruia.
Asa este rar trec de 60.000 daca nu ai facut selectie pe anecbalie si si alea o mai iau razna cateodata , io am avut un orizontal anul asta in care am avut 15 rame dadant aproximativ blana de puiet matca ii in al doilea an ,
sa socotim la 7000 de indivizi pe rama nu la 8 000, oare cati indivizi aveam, in colonia aia la eclozarea celor 15 rame ??? ( provine dintr-o matca care o pontat 16 Rame dadant intregi de puiet , fiica ei a provenit prin
schimbare linistita la fel ponta si a schimbat si ea tot linistit si a rezultatat ceva asemanator care a ajuns la 15 rame nu la 16 inca tot anecbalica sau cu un prag foarte ridicat de roire ). Deci credema ca se paote asa
ceva dar el miza ca cele iesite din celule naturale traiesc dublu ( nu stiu chestia asta nu am testat, nu sunt avocatul nimanui nu interpretati doar am relatat ce am intalnit io).
Am avut vreo 10 fam. la fel tot cu matci din familii care schimbau linistit care au ajuns la populatii de 90. 000 - 110 000 de indivizi si care cam au frecat menta si nu au roit .
Daca matcile provenite din matci anecbalice se imperecheaza cu trantori tot din fam anecbalice ai sanase de 99,99 la suta sa nu ai treaba cu roirea , roirea nu o dirijeaza matca ci albinele .
Iti garantez eu ca genul de stupi delon, sau fiecare cu ce stup isi adapteaza pe la cotele respective lungime - latime si inaltime cu + - nu foarte mult rezolva multa bataie de cap si interventii!!!!
SIngurul minus major ii ca o sa ai niste turnulete.

or mai fi ele cateva (si acum sa zic de ce ii asa , de vreo 6 ani am niste turnulete din astea scopul era altul si am observat cum se comporta
si nr. de interventii in ei , anul asta pana la salcam 2 interventii una obseravre hrana si una control in mare pana la salcam, pus cat , dupa salcam lasat vreo 2 rame de puiet si ceva rame cu miere in
el si albina zburatoare si complectat foita pana la 20 rame , restul luat facut nuclei de imperechere , de atunci nu m-am mai uita in el , acu tre sa vad cum sta cu mierea , inca 3 bucati pe acest sistem
ei fiind ceva mai slabuti , nu au fost facuti cu matci selectate cand au fost creati niciunul, anul asta am schimbat la 2 cu matci crescute de mine , se lucreaza
doar cu catul si cu aceeasi rame castiguri enorme de timp si interventii).
Eu ma refer la diferenta intre Dadant si Delon ( sau ceva pacolo) deci dadantul il bate din orice poziti doar la transport are un as in maneca Dadantul si probabil ca mai bate si ME 10 sau 8 care tre redusi la nr.
de interventii ... ( la restul nu stiu ca nu am ME).