Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde BUNKA » 08 Oct 2013, 09:53

.E un stup SUPERB,chiar daca mi-a umflat moaca :roll: :idea:

Spune-i asta lui AltStupar sau lui Adi Hodis...ei sunt convinsi ca MER e cea mai tare chestie...si eu si Activ suntem convinsi ca MER e bun numai daca seamana cu al rusului Vladimir Komich, adica lada de 30/30cm interior si inaltime cat de 10,8cm...altfel mosteneste meteahna lungimii ramei ca la Dadant.
Scuze ca poate sunt OFF topic dar unele lucruri e bine sa fie citite de 20 de ori pana se sedimenteaza putin si poate mai incearca lumea sa testeze si alte lucruri, nu numai sa mearga pe ce au facut strabunii in ultima suta de ani ca se vede treaba ca strabunii au luat-o ""maximus"" prin porumb (vezi modificarea nenaturala a celulei ) ""capodopera"" a lui Baudoux.
Apropos.. Dee Lusby cica e veteran de razboi, a fost in Vietnam si femeia stie o gramada de chestii ...am avut rabdarea sa ascult un interviu cu ea...se pare ca e o chestie voita ca guvernele lumii sa controleze albina prin chimizarea ei (tratamente) si a culturilor, daca ai controlul mancarii atunci ai controlul populatiilor.
Si asta se leaga fix de miile de E-uri pe care le mancam de fiecare data cand punem in gura paine, carne legume fructe sau altele si mai departe au legatura cu AGLOMERATIA de la ONCOLOGIE, si cu lipsa medicamentelor pt CANCEROSI, si, si, si....
http://www.youtube.com/watch?v=mklNV23ez6g

In alta ordine de idei Layensul imi place si mie atat de mult incat o sa incerc sa populez niste layens cu rama inalta de 41,5 cm interior pe inaltime cu 27cm latime interior rama si voi incerca pe el fagurele natural :P
Mitica e un veteran care vorbeste prea putin, stie multe si cand vrea sa vorbeasca mai primeste si cate o banare...asa ca...despre ce vorbim!
Respectele mele Teiule !!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Oct 2013, 10:07

Dog-ule :P Dee Lusby recomanda folosirea foitelor cu celula de 4,9mm si decuparea acelui colt pt ca albina sa invete rapid ce are de facut si pt ca in lipsa acelor tratamente ea sa invete rapid lupta cu varoa pt ca inevitabil vine un colaps si o revenire din cauza varoa...cu cat e mai pregatita adica daca invata repede ce sa faca va supravietui...culmea e ca eu le-am lasat sa se descurce si unu la mana, au redus imediat celulele nu stiu daca la 4,9mm dar sigur sunt mult mai mici, albina e mult mai mica..doi a aparut imediat Varoa Sensitive Higiene, adica descapacirea puietului care contine varoa la multiplicat, si Grooming, adica curatirea lazii si curatirea albinelor intre ele...astea doua chestii au aparut imediat.
Urmatorul lucru va aparea in primavara si anume coltul biologic de trantori...a mai aparut pe unele rame dar nu foarte clar pt ca eu am tot mutat ramele si oricum trecerea am facut-o in iunie deci nu prea a fost momentul optim dar la anul va fi...
Inca un lucru...citisem undeva ca cineva s-a chinuit 10 ani sa invete albina sa construiasca pe foite cu 4,9mm....construiau gresit pt ca nu puteau, erau prea mari ca sa poata face hexagoane mici si atunci mi s-a parut logic ca in ciuda recomandarii lui Dee Lusby sa incerc sa fac trecerea spre 4,9mm treptat lasandu-le pe ele sa reduca usor usor celulele de la generatie la generatie...nu va dura foarte mult pt voi atinge tinta, poate deja am atins-o insa cred ca daca nu s-a ajuns inca la 4,9mm sigur pana in mai-iunie anul viitor ating aceasta dimensiune.
E un link pe resistant bees ca zice.. Why not foundationless?...adica de ce nu fara foita si zice de ce...sunt putini care fac asta si printre cei care au rezultate excelente e Michael Bush..si atunci mi-am indreptat atentia asupra lui.
http://www.resistantbees.com/natur_e.html
http://www.bushfarms.com/bees.htm
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Oct 2013, 10:11

Vezi d-ta de ce vorbeam eu la inceput ca observatiile se fac pe un numar relativ mare de stupi,tocmai pt a vedea constanta unui anumit fenomen.

Adica sa faci experimente pe numar mare de colonii...50-70 cum am facut eu??...GIIIIZZZAS....nu faceti asta ca o sa pierdeti sute de milioane, lasati-ma pe mine :lol:
Dog-ule sa vedem care-i mai MASOKIST...eu deocamdata calculez pierderea cam la 1 miliard...ce zici e bine??
BUNKA

Mesajde Mircea_63 » 08 Oct 2013, 10:37

Bunka, am mutat asa cum ai sugerat...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde BUNKA » 08 Oct 2013, 11:32

Nici nu mi-am dat seama..eu tot scriam :lol: bine ai facut!!
Vorbim acolo e mai bine ca...
BUNKA

Mesajde kamy » 08 Oct 2013, 11:48

Bunka,io am mai adunat odata ceara vo 150 de kile si a dat-o taica-miu la un procesator pe bani marunti,nu subscriu la presa tip valiza ca e mare mancatoare de timp,mai degraba m-as duce pe aia cu role chiar daca se alungeste oleaca celula,oricum albinele au metru bun si o indreapta la loc!da o sa-ti dau un tar sa povestim mai incolo!am trimis sa-mi dea o oferta de pret si sa vad cat costa transportul la curieratul ala trinitrotoluen!
kamy

Mesajde BUNKA » 08 Oct 2013, 12:32

Pai greseala nu a fost experimentul in sine ci exaltarea care m-a cuprins dupa ce am vazut rezultatele ca nu am mai fost atent la ce-i de facut si am lasat familiile pe o seceta scarboasa la tei in conditiile in care la 100km aveam o floare care dadea de rupea...nu stiam asta la momentul acela, ca daca stiam...rupeam norma cu ei si nu mai aveam probleme. Intre timp am invatzat si ce impact negativ are lipsa de polen in toamna pe seceta, si lipsa de corp gras ca de fapt asta a fost cauza...ma rog, nu mai conteaza!!
Da ma, de 10 ani tot aud de malul prutului unde floarea da de rupe indiferent daca e hibridata sau nu sau modificata...anul asta ma duc acolo ca sa extrag (nu de la stupii mei ci sa ajut :mrgreen: :lol: ) ei si se confirma frate..adica vad din 20 de rame ME ponta redusa la 1-2 rame restul FULL blocat de miere, n-am vazut asa ceva decat la tei si salcam in zona mea...avea si stupi ME pe 3 corpuri din care a extras peste un corp de miere, cel de sus full si cel de jos pe 30-40% nu erau fagurii ingrosati si celulele pline dar era marfa.
10 ani nu m-am dus in zona aia sa verific teoria si anul asta l-am trimis pe un prieten preot care nu prea avea chef sa se duca acolo din cauza distantei si...surpriza!!
Experimentul Malaiu a fost nu bun...excelent, el sta la baza a ceea ce fac acum, vreau 100000-120000 albine / colonie chiar daca sunt mai mici fara sa fac unificari, sa mut rame...fara efort (manopera)cu care sa merg acolo, e un motiv foarte bun!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Oct 2013, 13:17

Pt ca in aprilie a facut roiuri pe 3 rame care la salcam nu au dat nic, la tei erau pe doua corpuri si a tras ceva si la floare au rupt..
BUNKA

Mesajde Adi Hodis » 09 Oct 2013, 04:56

dogvet scrie:...
Cred ca mi s-a ars pinza din fata cumva de la afumator si pe acolo au intrat.Poanta este ca m-au muscat toate trei de timpla si pleoapa stinga.N-am mai apucat sa pun diafragmele,doar capacul si asa l-am lasat pe ,,monstru''.In urmatoarele 15 minute am crezut ca iau foc,m-a durut f rau capul si inima a luat-o la galop(tahicardie).Evident ,3 albine in moaca+20 prin picioare , c*r,burta nu aveau cum sa puna la pamint ditamai bipedul.Am ajuns acasa,m-am calmat,iar acum de dimineata am capul cit geamantanul.De ce am tinut aceasta palavrageala,pt faptul ca mai sint oameni care isi fac un titlu de glorie umblind neprotejati cu albinele,credeti-ma ca asta se numeste altcumva :o Deci,Nea Teiule,pt faptul ca m-ai pus sa fac asemenea dihanii esti vinovat :P !.E un stup SUPERB,chiar daca mi-a umflat moaca .

Stai asa ca nu-i asa !. :)
In cazul meu, ca ma simt cu musca pe caciula ... ma repet, NU intotdeauna lucrez la bustul gol. Doar daca exista cules si daca este foarte cald. Caldura ma determina sa lucrez asa.
In alte conditii, lucrez echipat ... nu ma risc. :mrgreen:
Nu recomand nimanui sa faca ce fac eu. Fiecare e responsabil pt. sine in ceea ce decide sa faca, asa ca ... s'avem pardon, daca albinele mele ma lasa sa lucrez la bustul gol, nu inseamna ca si alte albine din alte stupine permit.

Pe la inceputuri, nici vorba sa pot face asa ceva dar dupa selectie riguroasa, am scapat de "africane" ... mama-mama ce-mi dadeau nebunele alea. Cum deschideam stupul, incepea razboiul ... si-apoi, care pe care ... cand eu, cand ele ... dar de cele mai multe ori, ele ... :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 09 Oct 2013, 05:21

BUNKA scrie:
.E un stup SUPERB,chiar daca mi-a umflat moaca :roll: :idea:

Spune-i asta lui AltStupar sau lui Adi Hodis...ei sunt convinsi ca MER e cea mai tare chestie...

Mai Aditza ma, nu tre' sa-mi zica nimic ... si nici n-am sustinut vreodata ca MER este cel mai cel. Este stupul care imi permite sa lucrez cum vreau eu si sa fac cu el ceea ce nu-mi permite alte modele de stupi.

Nu m-am pus sa scot in fatza dezavantajele Layensului nicaieri dar acum vad ca tre' sa ma explic de ce nu vreau Layens.
1. O colonie buna, nu are nevoie de asa multa miere pt. iernat, ca cea laudata de dogvet. Acolo sint peste 30 kg ... pt. ce ?.
12 kg. puteau fi vandute. La 150 - 200 de Layensi, rezulta o cantitate ... in bani. Bani cu care poti sa faci ... ceva.
2. NU poti evita lucrul cu rama.
3. NU se pot comercializa ... usor.
4. NU pot sa fructific mierea pe sortimente asemenea ca la MER.
Astea sint principalele motive si cele mai importante.

Referitor la stupii lui Vladimir, crezi ca eu nu m-am gandit ca e ... altceva ?.
Dar, cui vinzi stupi s-au roi pe rame d'alea ? ... cand vrei sa vinzi. Ca din moment ce traiesti din apicultura, apai ... vinzi ce ai.
Asa ca rama si catul MER-lui, se pot combina f. simplu cu stupii verticali, cu ME si ... asta e !.
Cand Delonii vor fi destul de raspanditi in Romania, va fi ok si cu vanzarea. Deocamdata nu-i.

PS
Sa-ti zic, in ultimii 4 ani, cate cereri am avut sa vand ?. Si nu ma refer la 2 - 3 stupi.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 09 Oct 2013, 05:50

Inca ceva, acum vazu-i ca nu a aparut o postare ce am trimis-o azi.

Ziceam ca, tu vrei sa ajungi la 120 000 de indivizi si ca albinele vor trai mai mult, dublu, a ?.
Bun, sincer iti urez succes !.
Dar, albine pe celule naturale au fost de cand lumea ... in natura. Cate colonii au fost gasite la asemenea volume ?. La noi in Romania.
Nu in tarile unde traiesc cei pe care-i tot pomenesti.
Si daca albinele traiesc dubla perioada de timp, totusi, matca trebuie sa ponteze mult mai mult decat matcile cele mai prolifice. Fiind matca de-a noastra ... pregateste lazi pt. roi, ca o-r fi bune.

In alta ordine de idei, populatii la asemenea nivele, inseamna posibilitati de fructificare si material biologic. Sint atitia carescatori de matci in lume, atitea linii din X, Y ... Z sushe. Oare de ce nu s-a lanast nimeni cu asa ceva in Europa pina acum.
Cred ca iti dai seama ce senzatii ar creea pe la targuri si de ce nu, chiar la Apimondia, reusitele celulei mici + + ...
Daca era posibil, la cate cercetari au facut strainii ( nu poti sustine ca nemtii nu au facut si nu fac cercetari, de acord ? ) nu cred ca cineva a reusit si tine secret.

Daca mai tinem cont de rasa, de chimizari, de OMG-uri si agricultura actuala ... nu vreau sa fiu chiar Toma necredinciosul.

Totusi, cum ziceam ... succes Aditza !. Pe bune.
Adi Hodis

Mesajde kamy » 09 Oct 2013, 06:41

Adi,in sfarsit avem aceleasi pereri despre dezavantajele caturilor mer.manopera e aceeasi la extras ca numar de rame,descapacitul se face pe suprafata mai mare dar butoaiele se umplu mai repede cu catt e mai inalta rama.
Ce nu- mi mai place la mer,albinele care ierneaza efectiv pe leaturi,de aceea si datorita faptului ca urasc sa lucrez cu 2 tipuri de rame am ramas la 1/1,daca ar fi sa trec la un alt tip de lada as alege multietajatbunkanu la care singurele dezavantaje sant instabilitatea turnurilor gemene care pot sa pice de se bate un cosas de ele si consumul mare de scandura!n-am postat asta la mer sa nu va spurc altaru si sa va stric inchinarea!
kamy

Mesajde akmm » 09 Oct 2013, 08:30

BUNKA scrie:...........
Inca un lucru...citisem undeva ca cineva s-a chinuit 10 ani sa invete albina sa construiasca pe foite cu 4,9mm....construiau gresit pt ca nu puteau, erau prea mari ca sa poata face hexagoane mici
...........

Asta e trasa de par.
Albinele din stupii sistematici cu rame crescute in faguri din foi artificiale trec imediat pe celula mica.Cel mai bine observa acest lucru crescatorii de matci in nucleu din polistiren. Vorbim de tranzitie gandindu-ne ca albinele mai mari construiesc faguri cu celule mai mici.Apoi albinele din celule mici construiesc faguri la liber fara sa fi avut cunostinte de celule mari.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 09 Oct 2013, 12:18

akmm scrie:
BUNKA scrie:...........
Inca un lucru...citisem undeva ca cineva s-a chinuit 10 ani sa invete albina sa construiasca pe foite cu 4,9mm....construiau gresit pt ca nu puteau, erau prea mari ca sa poata face hexagoane mici
...........

Asta e trasa de par.
Albinele din stupii sistematici cu rame crescute in faguri din foi artificiale trec imediat pe celula mica.Cel mai bine observa acest lucru crescatorii de matci in nucleu din polistiren. Vorbim de tranzitie gandindu-ne ca albinele mai mari construiesc faguri cu celule mai mici.Apoi albinele din celule mici construiesc faguri la liber fara sa fi avut cunostinte de celule mari.

Au pus direct albinele mari pe foita cu 4,9 si tot cladeau gresit, aveau si poze...pot sa si citez si sa dau link daca sap putin.
Daca le lasi sa construiasca liber e alta treaba...de asta am ignorat si eu recomandarea lui Dee Lusby, ideea de a folosi foita de fapt se leaga mai mult de faptul ca se pune cu coltul acela taiat la 10% din suprafata si albinele invata direct sa pastreze proportia de 10% trantori in colonie.
Eu va trebui sa muncesc ceva mai mult probabil cu treaba aia cu coltul de 10% de trantore dar vom vedea...
BUNKA

Mesajde Adi Hodis » 09 Oct 2013, 14:10

kamy scrie:Adi,in sfarsit avem aceleasi pereri despre dezavantajele caturilor mer.manopera e aceeasi la extras ca numar de rame,descapacitul se face pe suprafata mai mare dar butoaiele se umplu mai repede cu catt e mai inalta rama.
Ce nu- mi mai place la mer,albinele care ierneaza efectiv pe leaturi,de aceea si datorita faptului ca urasc sa lucrez cu 2 tipuri de rame am ramas la 1/1,daca ar fi sa trec la un alt tip de lada as alege multietajatbunkanu la care singurele dezavantaje sant instabilitatea turnurilor gemene care pot sa pice de se bate un cosas de ele si consumul mare de scandura!n-am postat asta la mer sa nu va spurc altaru si sa va stric inchinarea!

Eu m-am referit la dezavantajele Layensului, nu ale MER-ului.
Adi Hodis scrie:...
Nu m-am pus sa scot in fatza dezavantajele Layensului nicaieri dar acum vad ca tre' sa ma explic de ce nu vreau Layens.
...
Asa ca rama si catul MER-lui, se pot combina f. simplu cu stupii verticali, cu ME si ... asta e !.
...

Nu e locul potrivit aici să descriem şi d'ale MER-ului. Dar dacă si dogvet face referire la el, fiind pe "tarlaua" dumnealui, zic si eu cate ceva. Nu multe.
Ar fi bine sa vedeţi ce posibilităţi de lucru oferă şi cat de uşor se poate lucra cu acest stup.
Intrebati-l pe Ves Lucian-Zăbrani, cât de putin a muncit la MER si cit ... la alt model. Câţi MER ar fi putut întreţine la volumul de timp si muncă alocat. Şi câţi Layensi s-au Verticali ar fi putut intretine in acelaşi timp dar si câtă manopera cu rama.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 09 Oct 2013, 14:38

dogvet scrie:Mda ,aparent beton rationamentul lui Adi Hodis.Acum urmeaza contraatacul :P !Pe rind:Un fagure 410X260 are in jur de 3,6 kg full(eu asa stiu :roll: ),un fagur de ME are 2,5 kg.Pai cine a spus ca nu se poate extrage mierea din ramele de cuib ale Layensului dupa restringere?????Eu zic ca se poate.Cuibul a fost restrins asa cum trebuie,are miere de rigiie,este ceva iesit din comun,restul se scoate.Deci la 150-200 de stupi rezulta o cantitate ....in bani.Citez,,bani cu care poti sa faci...ceva.''Referitor la contradictiile legate de lucratul cu rama (adica sa lucrezi numai cu corpul),pt mine acest concept este inaplicabil.Oricum la restringere cuib trebuie sa bag mina la ME si in corpul 1 si in corpul 2,timpul afectat este enorm comparativ cu Layensul,cam 15-20% din timpul me-ului este afectat pt 1 Layens.Nici nu sufera comparatie!!!Nu discut de MER,nu ma pricep la ei,nu am asa ceva,dar la gindul ca am ,,n ''caturi(corpuri) si trebuie sa le,,demontez "pe fiecare in parte ma apuca durerea de cap.Comercializare stupi?Da aici ai dreptate ,dar pe mine nu ma intereseaza acest aspect,daca totusi vreau sa fac asta cine,sau ce ma impiedica sa iau populatia de pe Layens si sa fac orice alt tip de stup?

Mai intai, va rog sa folositi functia ,,quote" la citare postare s-au text la care faceti referire. Nu de alta dar citarea direct de pe postare, apare cu text inclus in scrierea proprie. Totodata se poate elimina textul nedorit din postarea citata si asa e mai clar dialogul.

La miere, m-am referit ca, din Layens nu pot sa scot pe sortimente asemenea cu MER, in cursul anului, nu acum la revizii de hrana si restringeri ... si nicidecum ca nu se poate extrage din Layens. Se poate dar cu mai multa munca.

Vorbind de ME si restringeri ... da, daca intri in cuiburi, ai de lucru. La MER nu si iarasi zic, intrebati pe Lucian. De ce nu si pe Cristi Vidican si pe alt_stupar, sa vedem ce zic.

Ref. la comercializare stupi & mat. biologic ... spuneam ca cine traieste din apicultura, trebuie sa poata sa vanda si asa ceva, sa iasa banul.
Pt. hoby ... e acceptabil. Nu are importanta sa faci orice tip de stup.
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR