Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Propolizarea urdinisului

Mesajde varza » 06 Oct 2013, 18:53

Am si eu o intrebare pentru cei care cunosc fenomenul.... Am citit in cartea manualul apicultorului faptul ca albinele propolizeaza urdinisul daca este prea larg. Acum intrebarea mea este de ce este necesar sa-l restrangem noi din moment ce il va propoliza albina?
varza

Re: Propolizarea urdinisului

Mesajde alexx » 06 Oct 2013, 19:41

varza scrie:Am si eu o intrebare pentru cei care cunosc fenomenul.... Am citit in cartea manualul apicultorului faptul ca albinele propolizeaza urdinisul daca este prea larg. Acum intrebarea mea este de ce este necesar sa-l restrangem noi din moment ce il va propoliza albina?

Ia lasa tu urdinisul cat stupul la un roi pe 4-5 rame sa vezi atunci ce propolizeaza.... :lol:
alexx

Mesajde un OM » 07 Oct 2013, 07:58

In afara faptului ca nu toate rasele de albine au aceleasi tendinte de propolizare , difera si la suse, cu atat mai mult depinde de puterea familiei.
un OM

Mesajde doru c. » 07 Oct 2013, 10:56

Toamna trecuta,la un stup orizontal,am lasat din greseala urdinisul putin mai mare.La ultimul tratament cu varachet,nu stiam de ce nu intra bucatica de tabla pe care pusesem fumigena...Albinele propolizasera o portiune de 5-6 cm paralel cu urdinisul,dar in interior...
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde Dila Daniel » 07 Oct 2013, 17:00

varza scrie:Am si eu o intrebare pentru cei care cunosc fenomenul.... Am citit in cartea manualul apicultorului faptul ca albinele propolizeaza urdinisul daca este prea larg. Acum intrebarea mea este de ce este necesar sa-l restrangem noi din moment ce il va propoliza albina?

este adevarat ca sunt familii de albine care propolizeaza urdinisul.
Insa,nu orice familie o face,si deaceea nu este un fenomen ce se generalizeaza.Intr-o stupina sunt rare(exceptii) astfel de familii.
Deaceea nu ne putem baza pe ele cu stramtorarea urdinisului,sau cu largirea lor ulterioara si intervenim noi...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde un OM » 08 Oct 2013, 23:00

O mostra de propolis de la urdinisul unei familii. Nu credeti ca am asa ceva la toti stupii.
Fişiere ataşate
2013-10-08 22.53.01.jpg
un OM

Mesajde liviutzbogos » 09 Oct 2013, 12:23

un OM scrie:O mostra de propolis de la urdinisul unei familii. Nu credeti ca am asa ceva la toti stupii.

Si uite asa mai vin inca 200 de lei :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde varza » 10 Oct 2013, 12:37

Multumesc mult de raspunsuri...... Vam intrebat acest lucru deoarece am un mic furtisag cred si nu stiam daca trebuie sa intervin sa mai restrang urdinisul sau nu. Urdinisul este acum de 3.5 cm (calculat cu ruleta ), stupul are 4 rame si nu stiam exact daca sa intervin sau nu..... Furtisagul nu e masiv ..... din cand in cand sunt anumite albine care incearca sa forteze intrarea..... ca mortalitate am gasit unedeva la maxim 4 albine intr-o zi...... Trebuie mai restrans sau nu? Mentionez faptul ca au avut urdinisul de 2 cm dar din cauza ca era restrans cu ajutorul unui burete l-au ros pana la aceasta dimensiune...... Deci trebuie sa intervin?
varza

Mesajde Dila Daniel » 10 Oct 2013, 18:18

multi apicultori fac gresala sa creada ca urdinisul rezolva problema furtisagului!
Problema asta se rezolva incepand din interior...vezi topicele dedicate furtisagului.

uitasem...marimea ta la urdinis nu este mare!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR