newbee scrie:.......
Intorcandu-ma la apicultura bio, va felicit ca nu ati predat armele in fata detractorilor stupului Warre care intr-adevar, asa cum a spus si abatele in cartea sa, nu-i perfect; daca nu pentru altceva macar pentru faptul ca stupul perfect ... nu exista (potrivit abatelui)........
In saptamana 30 sept-4 oct am fost la Kiev unde am vizitat targul apicol organizat cu ocazia Congresului Apimondia.
Legat de stupul perfect am trait divina experienta pentru cei credinciosi si nesperata intamplare pentru liberii cugetatori sa intalnesc un apicultor simplu din Harcov, de origine rusa, trecut demult de prima si a doua tinerete.
Amandoi rascoleam un Layens pe 8 rame ce avea deasupra doua magazine 1/3 din rama de cuib.Stiu asta pentru ca am scos impreuna o rama de cuib si am suprapus trei rame de magazin pana am egalat speteaza de jos.
I-am spus ca un asemenea stup am si eu, pe 8 faguri fara rame si ca ii zice Warre.Si ca pe langa acesta mai am si Dadant pe 12 rame cu magazin.
Omul mi-a spus ca a mostenit cu ani in urma de la un padurar acest stup si ca la varsta lui (77 ani) e tocmai bun.Magazinele sunt ideal manevrabile, pline sau goale iar iernarea decurge fara probleme.
In tinerete, mi-a spus, manevrezi si lucrezi cu orice tip de stup, la batranete neputand renunta la albine te orientezi la ceva mai practic.
In final i-am spus ca de fapt eu sunt starover din Romania.Omul, parca trezit din somn a tinut sa-mi spuna ca tatal sau nascut in 1894, a fugit in Romania in 1914, in timpul Primului Razboi Mondial.A gasit lucrul acesta in arhiva.
Apoi, in timpul celui de al Doilea a fost gasit de Armata Rosie, luat pe sus si tarat impreuna cu razboiul de la inceput pana la sfarsit. Intr-un fel de ce fugi nu scapi. Ma gandesc ca a fost gasit in Basarabia.
Ca o concluzie apicola:
Orice stup poate fi folosit in practica.In momentul in care neputinta stuparului se intalneste cu cautarea albinei, avem batraneti linistite.