Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: iernarea pe un singur corp de ME

Mesajde mihaistupar » 04 Sep 2013, 17:39

Deci pe un corp iernez
mihaistupar

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 04 Sep 2013, 22:49

Sal'tare!
Eu ma pregatesc sa iernez 50 de M.E. pe un singur corp a 6-a oara! Mi-aduc aminte ca la inceput am iernat roi 3/4 pe 4-5 rame! Vorbesc de impachetare!
Va garantez ca fata de Dadant consumul la iernat este mai mic(si cantarul nu minte),doar ca in martie pleaca un pic mai tarziu, dar pleaca de 10 ori mai bine! L a 1 aprilie deja ai corpul 2, pe cand la 1/1 catul il pui la rapita la sfarsitul lui apr.!
Sanatate!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde jonny_it » 04 Sep 2013, 23:18

mihaistupar scrie:Ai grijă la curenții de aer de pe verticală.dacă faci asa,trebuie o singură diafragmă mare,pt ambele corpuri. Cu manoperă mai mică,iernezi pe un corp. Eu fac așa: îi strâng bine,chiar și pe 4 rame am iernat, ghemul se formează unde iese puietul ultima dată.la prima fereastră din primăvară inlocuiești ramele de lângă puiet,si pui cu miere.obligatoriu dai in fiecare fagure 2 găuri central simetric,cu un creion.ghemul devine astfel flexibil,in funcție de temperaturi. In primăvară vei avea puiet mult,și compact.lărgești cu foi si stimulezi bine. După părerea mea merg mai bine decât rama intreagă. Succes.

Nu mai folosesc diafragma de ceva timp si sunt convins ca multi de pe forum nu o mai folosesc.
Eu personal cei pe 4 rame, adica 3 intervale ii unesc cu altii la fel.

Iernarea pe un singur corp este mai costisitoare dpdv al hranei. Se poate ierna dar cu un consum mai mare.
Inlocuiesti ramele .. daca in primavara nu prinzi o fereastra si iarna tine pana in aprilie ca anul acesta?! Ce faci? Aici in zona ultimul zbor al albinelor este in octombrie si primul zbor de curatire de obicei este undeva pe la sfarsitul lui martie inceputul lui aprilie. Fara suparare dar daca as ierna cum ai scris mai sus nu mai aveam de mult timp albine. :lol: Poate in sudul tarii este putin mai cald si se poate asa ceva ...
jonny_it

Mesajde jonny_it » 04 Sep 2013, 23:30

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Sal'tare!
Eu ma pregatesc sa iernez 50 de M.E. pe un singur corp a 6-a oara! Mi-aduc aminte ca la inceput am iernat roi 3/4 pe 4-5 rame! Vorbesc de impachetare!
Va garantez ca fata de Dadant consumul la iernat este mai mic(si cantarul nu minte),doar ca in martie pleaca un pic mai tarziu, dar pleaca de 10 ori mai bine! L a 1 aprilie deja ai corpul 2, pe cand la 1/1 catul il pui la rapita la sfarsitul lui apr.!
Sanatate!

Incercati sa lasati corpul de jos acolo la locul lui si o sa vedeti ca in martie nu pleaca asa de greu si consumul peste iarna este mai redus. ;)
jonny_it

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 05 Sep 2013, 00:13

Prietenul meu, eu la 25 oct-4-5 noe, reduc stupii la un singur corp! Las cel putin 4-5 rame ( de la rezeva ) pline cu miere(de regula de fs.)probabil ca e si o ambitie personala, dar am prieteni stupari cu m. e. care ierneaza pe 2 corpuri
din comoditate-zic eu, exclus cei de pe camioane), au si consumul mai mare si si-n uzura la fel, dar la media de extras, am mult mai mult ca dansii!
Sanatate!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde jonny_it » 05 Sep 2013, 11:18

Tot ce este posibil, totusi aici in zona o familie lasata pe un singur corp si cu 4-5 rame cu miere(pline, adica cel putin 2,5 kg fiecare) + albine suficiente la 1 martie moare de foame. Matematic este greu de crezut, adica 2,5 x 4 sau 5 da 10 sau 12,5 dar in practica se intampla des.
Iernez ME de prin 2001 si in ultimii ani nu mai las nici o familie pe un singur corp. Familia aia care o descrieti dvs pe 4-5 rame pline cu miere primeste in perioada aceasta un corp cu rame goale sub cele cu miere. Doar prin adaugarea acestui corp eu am redus consumul la jumatate. Altitudinea la care iernez eu albinele este undeva intre 700 si 1000(pe mai multe vetre, mai multe sau mai putine familii pe fiecare :) ) dar la toate am observat asta.
Si familiile care sunt mai slabe, le scot rame astfel incat ghemul sa fie cat mai compact si le iernez pe 2 corpuri. La multe care nu au avut rezerve de miere suficienta dar au albine multe le pun direct cate un corp cu miere deasupra si le dau pace.
Poate sunteti intr-o zona cu clima ceva mai blanda, totusi incercati pe 1-2 familii si ce am spus eu si discutam la primavara.
Succes! ;)
jonny_it

Mesajde Adi Hodis » 05 Sep 2013, 15:19

Din experienţa mea de peste 20 de ani, orice colonie de albine iernează mult mai bine daca are două corpuri s-au chiar trei (eu pun corp cu rame sub cele două in care se stabileşte cuibul, deci iernează in stup cu 3 corpuri ), decît pe un singur corp.
Dar cel mai important, este asigurarea rezervelor pentru iernat si efectuarea tratamentelor .
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde worbee » 19 Sep 2013, 11:15

Stie cineva cand pot sa dau rame capacite cu miere pentru iernat la me -urile care vor ierna doar pe un singur corp?(voi lua rame cu miere din caturile altor stupi pentru a completa rezervele roiurilor] si pe ce pozitie se vor pune ramele cu miere?
worbee

Mesajde worbee » 05 Oct 2013, 16:15

Revin cu cateva intrebari :
1.pana cand pot sa mai aranjez cubul avand in vedere ca inca mai este puiet
2.pot sa bag cate o rama cu miere. In cuib
3.cam cate rame cu mire tre sa las daca in diminetile reci ghemul era pe 5 intrvale de me
worbee

Mesajde cobi » 05 Oct 2013, 22:25

worbee scrie:Revin cu cateva intrebari :
1.pana cand pot sa mai aranjez cubul avand in vedere ca inca mai este puiet
2.pot sa bag cate o rama cu miere. In cuib
3.cam cate rame cu mire tre sa las daca in diminetile reci ghemul era pe 5 intrvale de me

1- atata timp cat albinele zboara si sunt temperaturi de peste 12-14 grade ziua (3-4 ore), adica nu sunt in ghem;
2- da, atata timp cat este de calitate; capacita cel putin 30% si sa nu fie miere de mana;
3- ramele se lasa pe cate se desfasoara ghemul; albinele verticalizeaza :!:
cobi

Mesajde csabio » 09 Oct 2013, 21:27

In iarna 2012 am fost nevoit sa iernez un roi pe un singur corp de 3/4,au ocupat 6 rame cu rezerve bune ,fund antivarroa fix. Primavara a inceput ponta mai tarziu decat la rama 1/1,mi se pare ca consumul a fost mai redus(interesant). La zboruri a iesit mai greu,sigur era mai bine cu un corp dedesupt cu rame goale. Matca roitoare,am avut mult puiet roi artificiali etc, dar spre toamna se acumuleaza mai bine mierea si se capaceste bine.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde kamy » 10 Oct 2013, 14:07

worbe,vorbe,poti ierna si pe o juma de corp de me,daca dai cate 2 gauri in rame la cat 4 deste de sus si din capatul ramei ramai cu mai multe albine in primavara!
kamy

Mesajde Geany » 11 Oct 2013, 14:37

Kamy poti fi mai explicit unde trebuiesc date gaurile? Banuiesc ca ai experimentat asa ceva, caz in care te rog sa-mi spui cam cate rame ai avut in cuib, cata miere si cum au iest in primavara, dezvoltare etc. pt ca am si eu cativa roi facuti mai tarziu pe ME si i-am restrans acum 2 zile la 4-5 rame din 7-8 cate au avut si am gaurit toate ramele cu exceptia celor marginase exact in mijlocul ramei, nu cum ai spus tu. Am vazut aceasta practica la Marin mlm din Serbia, dar sunt diferente mari intre tipul meu de stup si cel al lui. Oricum fiecare rama are cel putin 2 kg, deci un total de 8-10 kg de mire pt fiecare roi...bunuiesc ca insuficient dar...mai mult nu s-a putut.
Geany

Mesajde csabio » 11 Oct 2013, 20:13

Asculta de Adi Hodis,crede-ma el stie.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde ionutzdrobis » 13 Oct 2013, 17:21

Nu vad care ar fi problema iernarii pe un singur corp....
Eu lucrez pe me de 10 rame 1/1 ,am noua familii pe care le iernez fara teama intr-un singur corp....acum au intre5 si 10 rame cu albina,au hrana,daca nu au le mai dau,podisoarele sunt cu poliestiren...sau poate ma insel...e ceva ce ar trebui sa stiu????
ionutzdrobis

Mesajde un OM » 13 Oct 2013, 20:09

Sigur nu este vreo diferenta intre ME si vertical cu rame de 1/1? Respecte!
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE