cristi_vidican scrie:Ca să ne dăm cu părerea, trebuie făcută comparație la noi în stupină pe cele 2 rase. Și nu cred că e suficient să comparăm o linie și gata, 2 mătci care le-am primit cu ce aveam noi și gata am tras concluzia.
Se știe că și în creșterea de mătci pot fi rateuri. Se poate să avem o linie cu probleme. Mai probăm și în continuare și tragem concluzia în timp.
Mulți au luat 1 matcă carnica de undeva. Nu a mers cum s-au așteptat ei și gata au tras concluzia că nu e bună.
Faceți în timp comparația dintre rase și bazat pe un nr mai mare de regine, apoi să vedeți.
Personal cred că cine prinde o linie bună de dincolo nici nu mai vrea să audă de ce e pe la noi. Și e foarte mare diferență
Mă număr printre ei.
10-12 fam , matci de la 1 la 6 ani ( hibrizi cu gena predominanta carpatica , adica albina din asta proasta de la noi) , cules la salcam in 3 zile ( din nsprezece mii de portite de cules) 40 -45 kg(extras in jur de 30 kg din ei , fara sa fie pregatiti de cules " adica ajutati de pe la altii") unele se comporta exact cum a sris pab la carpatica altele pe aproape , la inceput era 1 - max 2 din astea dupa multi ani am ajuns la 12 din 3,14 PI aprox 100 dar datorita celor ca tine care aduc tot balastul de la altii din dorinta de inavutire peste noapte si a altora care habar nu au de ce insemana selectia ( macar asa in mare) si din cauza ca mai nou sunt pe toate coclaurile albine din astea aduse de peste tot poate inca in atatia ani si din 200 de fam sa ajung la 25 din astea . ( cineva de pe langa mine ii tre sa aduca ligustica ii spun ce si cum si el tot pe a lui sper sa-l conving sa inteleaga pana la urma , ii vand o matca anul asta ii spun ce si cum ghici in ce familie o baga acum in toamna 3 rame , cu ce sa lucre matca aia in primavara , de stiam nu i-o vindeam si doar i-am spus ce si cum ).
Din cauza ca nu ma tin muschii sa fac imperecheri controlate ii dam inaite cu procentul asta foarte mare de super calitate .
Daca nu ai vazut ce poate albina locala cu selectie pe ea ( cel putin din partea mamei ,hibridata , corcita, adaptata cum vrei sa-i zici ) e normal sa zici ce zici , numa ca din 100 de linii aduse si testate probabil 10% au fost ce a trebuit si restul balastttttttt .