Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde Trantorul@ » 12 Oct 2013, 12:11

cristi_vidican scrie:Ca să ne dăm cu părerea, trebuie făcută comparație la noi în stupină pe cele 2 rase. Și nu cred că e suficient să comparăm o linie și gata, 2 mătci care le-am primit cu ce aveam noi și gata am tras concluzia.
Se știe că și în creșterea de mătci pot fi rateuri. Se poate să avem o linie cu probleme. Mai probăm și în continuare și tragem concluzia în timp.
Mulți au luat 1 matcă carnica de undeva. Nu a mers cum s-au așteptat ei și gata au tras concluzia că nu e bună.
Faceți în timp comparația dintre rase și bazat pe un nr mai mare de regine, apoi să vedeți.
Personal cred că cine prinde o linie bună de dincolo nici nu mai vrea să audă de ce e pe la noi. Și e foarte mare diferență
Mă număr printre ei.

10-12 fam , matci de la 1 la 6 ani ( hibrizi cu gena predominanta carpatica , adica albina din asta proasta de la noi) , cules la salcam in 3 zile ( din nsprezece mii de portite de cules) 40 -45 kg(extras in jur de 30 kg din ei , fara sa fie pregatiti de cules " adica ajutati de pe la altii") unele se comporta exact cum a sris pab la carpatica altele pe aproape , la inceput era 1 - max 2 din astea dupa multi ani am ajuns la 12 din 3,14 PI aprox 100 dar datorita celor ca tine care aduc tot balastul de la altii din dorinta de inavutire peste noapte si a altora care habar nu au de ce insemana selectia ( macar asa in mare) si din cauza ca mai nou sunt pe toate coclaurile albine din astea aduse de peste tot poate inca in atatia ani si din 200 de fam sa ajung la 25 din astea . ( cineva de pe langa mine ii tre sa aduca ligustica ii spun ce si cum si el tot pe a lui sper sa-l conving sa inteleaga pana la urma , ii vand o matca anul asta ii spun ce si cum ghici in ce familie o baga acum in toamna 3 rame , cu ce sa lucre matca aia in primavara , de stiam nu i-o vindeam si doar i-am spus ce si cum ).
Din cauza ca nu ma tin muschii sa fac imperecheri controlate ii dam inaite cu procentul asta foarte mare de super calitate .

Daca nu ai vazut ce poate albina locala cu selectie pe ea ( cel putin din partea mamei ,hibridata , corcita, adaptata cum vrei sa-i zici ) e normal sa zici ce zici , numa ca din 100 de linii aduse si testate probabil 10% au fost ce a trebuit si restul balastttttttt .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde cristi_vidican » 12 Oct 2013, 12:24

@Trantoru@,
Din 100 de linii. Particularizează...
Ce rasă?
Rezultate pe fiecare linie?

Sau ai scris așa în general.
Ai comparat între carpatină și altă rasă?

P.S. Pune și tu punct între fraze ca să pricep mai ușor dacă vrei dialog
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Trantorul@ » 12 Oct 2013, 13:15

ii scris in graba , si tastarura de veche ce ii da rateuri , asa ca nu ma lua pe mine cu deastea ...

100 de liinii aduse de altii nu de mine io nu o aduc rahatu lu altii niciodata ( nu in toate cazurile e rahat mai e si calitate cateodata dar putine cazuri si aia costa si nu o aduci pe 2-3 lei ) ...

Eu ti-am spus ce a facut albina aia proasta a mea (adica carpatica sau ceva pacolo) urmarita si selectionata destui ani si ar mai trebui cativa (din partea mamei doar , a tatalui la voia sortii si ce am obtinut).

Nici nu ma intereseaza sa mai compar cu altceva dupa ce am vazut si obtinut !!!!!!!

Eu iti aduc una din astea si le pui langa carnica aia a ta de o lauzi atat si o bate de nu se vede in aceleasi conditii !!! ( dar pacat ca sunt doar vreo 12 din astia in multi ani).

P.S. Stai lin ca nu ma ofenzsezi cu deastea :lol: :lol: :lol: doar cu de-astea "...nici nu mai vrea să audă de ce e pe la noi" .
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde ciptheman » 12 Oct 2013, 13:35

sunt la ora asta in UE matci de calitate cu care faci treaba dar costa,daca cineva isi inchipuie ca o sa dea 40 de lei pe o matca si o sa faca productii record se inseala m ai trebuie sa si investesti daca vrei performanta, producatorii din U.E sunt privati deci se poate face si la noi dar chestia asta dureaza ceva ani iar noi romanii vrem sa bagam azi un leu si maine sa castigam 30.
ciptheman

Mesajde cristi_vidican » 12 Oct 2013, 14:00

@Trantorul@,
Ok!
Albina mea, cu care am început, moștenire de la bunicu e foarte roitoare. Umple repede lada, dar roiește când nu vrei, și nici nu-mi convine să tot scot pe rame cu puiet, când la altă rasă bag rame cu puiet până la refuz și nu roiește.
Acum, eu caut să cumpăr material premium: albină care o pot înghesui fără să tremur, să nu roiască, să fie blândă, rezistentă la boli, să se preteze pe MER.
Crezi că găsesc de vânzare o astfel de carpatină la cineva din RO?
Eu timp de selecție nu mai am timp. Vreau ceva foarte bun din care să trag.
De Buckfast ai auzit? ;)
Dar la lucru, l-ai văzut?
Sper să nu te ofensezi de întrebările mele. :D

Și acum, un exemplu.
în 2003 tata mi-a cumpărat o Solenza nouă. Aveam până atunci o Dacia 1310, mașina familiei.
când am urcat prima dată pe Solenza, am zis că tot vechea Dacie e mai faină.
Asta până m-am obișnuit cu cea nouă, care credeam că e cea mai tare. Avea câteva calități. Odată am mers cu cineva cu un Audi prin țară. Din Audi m-am urcat în Solenza mea. după 200 de m m-am dat jos că am crezut că am pană. Nu era pană, era de fapt senzația care o aveai când te urcai în ea din ceva mai bun
Între timp Solenza a îmbătrânit. Am strâns ceva bani și am trecut pe Golf 4. Solenza am vândut-o înapoi lu tata, care o folosește și acum.
Diferența între acestea 3 sunt mari. După ce te urci într-o mașină bună, nu mai vrei Dacia (veche)
Carpatina e Dacia 1310 (unii zic că e ca Dacia 1100). Ce ai tu, poate e Solenza :lol:
Încearcă și tu un Golf :lol:
Am scris cu multă ironie. Sper să nu te superi
cristi_vidican

Mesajde italianu » 12 Oct 2013, 14:52

Am c-am ramas ...perplex de la ce am citit.Da' sper sa fie constructiva disputa. ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde cristi_vidican » 12 Oct 2013, 14:57

Întotdeauna discuțiile despre rase se lasă cu scântei, palme, pumni, pomenirea părinților, ochi vineți, cucui și nopți nedormite :lol:
De regulă, la final cineva ia hotărârea să nu mai scrie niciodată pe forum. :o
cristi_vidican

Mesajde italianu » 12 Oct 2013, 15:05

Pai daca vreti ,va ,,dau" io una urugaiana,optima culegatoare,o gramada de albine si ...cam atit ca si calitati,in rest viespile-s mai blinde cind le jidari :lol:
italianu

Mesajde Trantorul@ » 12 Oct 2013, 15:46

Vad ca nu prea ai inteles ce am scris io asa ca te las in treaba ta ........
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde cristi_vidican » 12 Oct 2013, 18:29

Trantorul@ scrie:Vad ca nu prea ai inteles ce am scris io asa ca te las in treaba ta ........

Tu zici că ce se aduce de dincolo e balast. Când nu ai încercat așa ceva.
Mă întreb cum poți să-ți dai cu părerea despre ceva ce nu ai atins cu mâna?
comparație poți să faci doar atunci când vezi ambele părți.
cristi_vidican

Mesajde nae » 12 Oct 2013, 19:27

Trantorul@ scrie:... la inceput era 1 - max 2 din astea dupa multi ani am ajuns la 12 din 3,14 PI aprox 100 dar datorita celor ca tine care aduc tot balastul de la altii din dorinta de inavutire peste noapte si a altora care habar nu au de ce insemana selectia ( macar asa in mare) si din cauza ca mai nou sunt pe toate coclaurile albine din astea aduse de peste tot poate inca in atatia ani si din 200 de fam sa ajung la 25 din astea .

Daca nu ai vazut ce poate albina locala cu selectie pe ea ( cel putin din partea mamei ,hibridata , corcita, adaptata cum vrei sa-i zici ) e normal sa zici ce zici , numa ca din 100 de linii aduse si testate probabil 10% au fost ce a trebuit si restul balastttttttt .

12 din 100 :oops:
25 din 200 :oops: , sunt patriot dar 10% E ... nimic .
Daca privesti copacul (10%) nu vezi padurea (80%).
40Kg la S1 poate insemna 10 Kg/an ca medie . :(
Stuparul traieste cu bani si pt asta ii trebuie o ''albina''stabila ; printre noi sunt care au gasit stabilitatea in buckfast si au 300-500 fam si alti stupari care au gasit stabilitatea in albina local (banateana/Kogalniceana...)si au (probabil )tot 3-500 . Acesti stupari pot sa-si dea cu parerea ... sau isi dau dar n-avem urechi/ochi .
nae

Mesajde italianu » 12 Oct 2013, 20:03

Trintore,nu vreau sa fiu rau,ca nu-i bine ,da' tu stii ce inseamna selectie?Daca vrei explica-mi,la nivel de Romania,cum se face selectia!
Faceti tu si cei care cresc matci,insamintare artificiala,le duceti pe insula (serpilor),sau la munte la mare altitudine?
Se stie ca trintorii pot calatorii in zborurile de imperechere chiar la peste 30 km departare.
EU daca-mi cumpar o regina imperecheata artificial,sint sigur de 50% din patrimoniu,iar cealalta parte e aleatoare,la mine neputindu-se vb de control ptr trintori.
Prima ,,mama"buck mi-a ajuns in 24.06,carnica dupa 2 luni si ultima buck in septembrie,asta ptr ca de unde sint crescatorii iti spun din start ca perioada de livrare e asta iei sau nu,e problema ta.
italianu

Mesajde Trantorul@ » 12 Oct 2013, 21:10

cristi_vidican scrie:
Trantorul@ scrie:Vad ca nu prea ai inteles ce am scris io asa ca te las in treaba ta ........

Tu zici că ce se aduce de dincolo e balast. Când nu ai încercat așa ceva.
Mă întreb cum poți să-ți dai cu părerea despre ceva ce nu ai atins cu mâna?
comparație poți să faci doar atunci când vezi ambele părți.

Chiar mentorul tau a recunoscut ca a adus printre altele si balast de dincolo si nu una doua si multi altii .... ( nu am nimic cu el sa nu interpreteze) .
Ti-am spus ca si in Romania este material de calitate da nu o sal gasesti pe toate gardurile si fara ...... asa ca nu te mai intreba , comparatie nu imi tre sa mai fac niciodata dupa ce am vazut ce pot albinele alea cere le denigrezi tu si altii ( ne meritam soarta din plin , o spun din nou).
Asa ca spor pe langa cei ce inca aduc balast ( eu nu prea merg la sedinte da merge cineva si mai imi povesteste , sa adus tot rahatul de matci de peste tot Ucraina , Bulgaria , Ungaria , Italia ... de tot felul de ....pe bani cat mai putini asa ca spor ...).
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 12 Oct 2013, 21:51

nae scrie:
Trantorul@ scrie:... la inceput era 1 - max 2 din astea dupa multi ani am ajuns la 12 din 3,14 PI aprox 100 dar datorita celor ca tine care aduc tot balastul de la altii din dorinta de inavutire peste noapte si a altora care habar nu au de ce insemana selectia ( macar asa in mare) si din cauza ca mai nou sunt pe toate coclaurile albine din astea aduse de peste tot poate inca in atatia ani si din 200 de fam sa ajung la 25 din astea .

12 din 100 :oops:
25 din 200 :oops: , sunt patriot dar 10% E ... nimic .
Daca privesti copacul (10%) nu vezi padurea (80%).
40Kg la S1 poate insemna 10 Kg/an ca medie . :(
Stuparul traieste cu bani si pt asta ii trebuie o ''albina''stabila ; printre noi sunt care au gasit stabilitatea in buckfast si au 300-500 fam si alti stupari care au gasit stabilitatea in albina local (banateana/Kogalniceana...)si au (probabil )tot 3-500 . Acesti stupari pot sa-si dea cu parerea ... sau isi dau dar n-avem urechi/ochi .

Nae vezi toate datele problemei , cele de 10 Kg sunt asa normale .... nici nu le-am adus in discutie , si cati stupari stii tu cu 300 - 500 de familii ca is curios si io ??? iti spun io ca nu prea multi ..... eu personal nu cunosc nici unu !!!
Aia de am scris au cules cu puterile lor ce am scris , si a venit un gol aprox o luna de cules si si-au vazut de treaba lasati neextrasi !!!
SI lasa tu media ca media se face cand faci din 2 unu la ce sa socot si balastul daca nu a participat cu nimic la medie ca asa vrea unii ??? ( ala se schimba matca si poate la anul sau se unifica toamna sau ...).
Si cred io ca nu ma insel da un stupar din asta cam vreea ceva selectie pe autohtona , oare de ce??????
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde alt stupar » 12 Oct 2013, 21:51

Trantore@...
de ce sa te superi pe lume ? ;)
daca matale esti multumit ce ce ai selectat... pai e foarte bine, inseamna ca ai cu ce si din ce ! OK, ai o albina care te multumeste, asta e important si e foarte bine la urma-urmei, nu-i inteleg deloc nici pe colegii care vor sa-ti vâre pe gat cu de-a sila "corcituri" aduse de-afara ;)
Sufletelul lu` matale sa fie impacat, asta-i important !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Trantorul@ » 12 Oct 2013, 21:58

italianu scrie:Trintore,nu vreau sa fiu rau,ca nu-i bine ,da' tu stii ce inseamna selectie?Daca vrei explica-mi,la nivel de Romania,cum se face selectia!
Faceti tu si cei care cresc matci,insamintare artificiala,le duceti pe insula (serpilor),sau la munte la mare altitudine?
Se stie ca trintorii pot calatorii in zborurile de imperechere chiar la peste 30 km departare.
EU daca-mi cumpar o regina imperecheata artificial,sint sigur de 50% din patrimoniu,iar cealalta parte e aleatoare,la mine neputindu-se vb de control ptr trintori.
Prima ,,mama"buck mi-a ajuns in 24.06,carnica dupa 2 luni si ultima buck in septembrie,asta ptr ca de unde sint crescatorii iti spun din start ca perioada de livrare e asta iei sau nu,e problema ta.

Pesemne ca doar mai stii citi romaneste , ca de inteles vad ca si daca scrie negru pe alb nu mai intelegi!!! ( nici io nu vreau sa fiu rau).
Trantorul@ scrie:Din cauza ca nu ma tin muschii sa fac imperecheri controlate ii dam inaite cu procentul asta foarte mare de super calitate .

Daca nu ai vazut ce poate albina locala cu selectie pe ea ( cel putin din partea mamei ,hibridata , corcita, adaptata cum vrei sa-i zici ).... .
Un pierde vara!!!

Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE