Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puiet putin sau deloc in 20 septembrie 2013

Mesajde pin » 14 Oct 2013, 21:22

ionutzdrobis scrie:Nu demonstram aici cunostintele de limbi straine

Stai linistit ca pe aici nu prea se demonstreaza nici cunostinte de limba romana.
pin

Mesajde Florin Dobre » 14 Oct 2013, 21:27

Daca stam sa ne gandim, matcile crescute de profesionisti nu sunt altceva decat matci din botci de salvare, de schimbare linistita ori botci de roire.
Crescatorii aleg familiile cu insusiri bune din care trag oua ori/si larve. Apoi ajuta aceste oua ori/si larve sa aiba conditii optime de crestere. Cresterea se face simuland una din conditiile in care albinele cresc matci...salvare, schimbare linistita, roire.

Nu vad de ce matca obtinuta din botca de salvare ar fi inferioara, daca larva a avut varsta potrivita, a beneficiat de hrana potrivita si a fost bine ingrijita?!

Parerea mea!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ionutzdrobis » 14 Oct 2013, 22:12

Am cump[arat familii de la cinci apicultori,mai cunosc vreo cativa si pot spune ca cei mai in varsta folosesc fara retinere botca de salvare ,am folosit si eu metoda ca un compromis si niciodata nu spun niciodata...poti avea din salvare matca buna la fel cum poti avea din transvazare sai schimbare matca mai putin buna.
Din matcile obtinute din salvare doua au plecat foarte bine...ramane de vazut si ce vor face anul viitor.
Acum daca pot posta aici sau daca nu rog a fi corectat:
Am o regina tanara care de vreo luna tot vad ca oua dar la 7 zile cand le controlez de obicei,gasesc tot oua pe alt fagure si nici urma de larve.
Mentionez ca am cumparat familia "pe alese" de la un apicultor ,am ales ziua si am luat seara iar a doua zi la contol nu avea matca(care oricum era din salvare din 2012)...am lasat sa traga botci,au scos matca noua,aceasta oua dar dintr-un motiv sau altul nu vad larve..doar oua,au pastura,au miere,au albina vreo 8 rame pline....daca a mai patit careva sau ma poate cineva sfatui cumva..multumesc anticipat.
ionutzdrobis

Mesajde Closcutz » 14 Oct 2013, 22:18

Cel mai probabil e matca trantorita. Nu s-a fecundat cum trebuie si oua aiurea. La momentul asta i-as rupe capatana si as unifica cu alta familie mai slaba, daca e asa de buna familia si ocupa 8 rame poti ajuta, dupa executia matcii chiar si 2 roi.
Closcutz

Mesajde ionutzdrobis » 15 Oct 2013, 07:33

Multumesc mult pentru sfat,as fi scapat de ea daca nu avea o "silueta" frumoasa,dar daca era trantoritza nu ar fi trebui sa se dezvolte larve de trantor?
La mine sunt cel mult ou culcat...nu ajung larve.
O sa desfiintez si ajut pe altele.
ionutzdrobis

Mesajde B.K » 15 Oct 2013, 10:11

Domnule Zdrobis , daca spuneti ca lucrati in Germania cu mii de stupi ar trebuii sa stiti ca matcile de salvare sunt cele mai proaste si asta nu o spune eu , o spun cartile in primul rand si mari apicultori ,cum le spuneti dvs "profesionisti". Daca inca folosim metodele invechite ale bunicilor nostri care nu stiau decat matca de salvare sau de roire si ii vedeai toata vara cu scara prin copaci, nu cred ca e tocmai in regula. Apicultura a inaintat foarte mult , ai informatie in ziua de azi , generatiile de apicultori sunt deschisi la discutii , nu mai e cazul acum in 2013 sa mergi la un mosulica din sat care are stupi sa-l intrebi cate ceva si care cu siguranta nu-ti va spune sau iti spune altceva.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Trantorul@ » 15 Oct 2013, 11:17

"Deseori s-a sustinut ca matcile de salvare nu sunt dezvoltate optim , deoarece rezulta din larve care nu erau de la bun inceput destinate sa devina matci.Ca aceste presupuneri nu sunt corecte,rezulta din experientele mentionate in Capitolul V (ca si din cunostintele practice), cu conditia ca salvarea sa se faca cu larvele cele mai tinere." Ruttner "".

Am mai citat chestia asta undeva .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde irina » 15 Oct 2013, 11:51

ionutzdrobis scrie:as fi scapat de ea daca nu avea o "silueta" frumoasa,dar daca era trantoritza nu ar fi trebui sa se dezvolte larve de trantor?
La mine sunt cel mult ou culcat...nu ajung larve.
O sa desfiintez si ajut pe altele.

Eu nu l-as desfiinta.E doar parearea unui incepator.Am citit undeva( ABC apicol sau Manualul apicultorului incepator, nu mai stiu exact in care)ca in lipsa /insuficienta hranei proteice,albina alege a-si forma corpul gras in detrimentul cresterii puietului.In consecinta oule.....dispar.
irina

Mesajde ionutzdrobis » 15 Oct 2013, 18:13

botca de salvare e buna atunci cand nu ai alte mijloace prin care sa obtii o matca si nu poti face un"sacrificiu"...in teorie nimeni nu le vrea,in practica uneori folosim aceasta metoda ca si un compromis.
Nu e nevoie de cunostinte de limba germana pentru a intelege ca am vrut sa ajut initiatorul acestui topic cu un mic sfat (in nici un caz nu am sfatuit pe nimeni sa foloseasca botcile de salvare).
Fiecare apicultor are propriile experiente si pareri referitor la matci si la tot ce tine de apicultura,la fel si fiecare autor de carte.
Eu folosesc acest forum pentru a impartasi pareri,experiente si pentru a invata lucruri, mai putin pentru a judeca sau critica pe altii.
Citind in limba romana topicul se refera la puiet in 20 septembrie,nicidecum despre unde am lucrat,ce limbi vorbesc sau botci de salvare....e posibil totusi ca unii sa inteleaga altceva o fi coincidenta sau o fi din cauza ciupercilor de toamna.
ionutzdrobis

Mesajde ionutzdrobis » 15 Oct 2013, 18:28

Multumesc mult Irina ,cred ca asta e cauza, merg si eu spre desfiintare.
ionutzdrobis

Mesajde Trantorul@ » 15 Oct 2013, 19:14

ionutzdrobis scrie:botca de salvare e buna atunci cand nu ai alte mijloace prin care sa obtii o matca si nu poti face un"sacrificiu"...in teorie nimeni nu le vrea,in practica uneori folosim aceasta metoda ca si un compromis.
Nu e nevoie de cunostinte de limba germana pentru a intelege ca am vrut sa ajut initiatorul acestui topic cu un mic sfat (in nici un caz nu am sfatuit pe nimeni sa foloseasca botcile de salvare).
Fiecare apicultor are propriile experiente si pareri referitor la matci si la tot ce tine de apicultura,la fel si fiecare autor de carte.
Eu folosesc acest forum pentru a impartasi pareri,experiente si pentru a invata lucruri, mai putin pentru a judeca sau critica pe altii.
Citind in limba romana topicul se refera la puiet in 20 septembrie,nicidecum despre unde am lucrat,ce limbi vorbesc sau botci de salvare....e posibil totusi ca unii sa inteleaga altceva o fi coincidenta sau o fi din cauza ciupercilor de toamna.

Alo gheorghe dupa ce ca esti varza mai te apuci si jignesti si pe cei care or vrut sa te lamureasca, probabil ca Ruttner o fi un neica nimeni si tu ai pus coda la ciuperca ce sa stie el , eu am vazut ca ati luat-o pe aratura si v-am pus ce o testat neica nimeni ala de RUTTNER ani de zile si pe urma o si scris.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 15 Oct 2013, 19:17

alt stupar scrie:
BeeeK scrie:Cum adica botci de salvare selectionate?

ionutzdrobis scrie:selectionate dupa marime,varsta larvei...etc

Ce te miri si tu Beeek-ule ?
Oare nu in toate cartile despre cresterea matcilor se spune ca taman astea-s cele mai importante criterii de selectie ? ;)

SELECTIE = Alegere efectuată după un anumit criteriu și cu un scop; selecționare. 2. Proces de supraviețuire a indivizilor dotați cu cele mai apte însușiri în lupta pentru existență. ◊ Selecție naturală = fenomen natural constând în persistența și continua evoluție a speciilor care au o mai mare putere de adaptare la mediu, în detrimentul celor mai puțin dotate. Selecție sexuală = alegere naturală și artificială care se face în urma eliminării de la actul reproducător a indivizilor slabi și rău înzestrați. Selecție artificială = metodă de ameliorare a speciilor animale și vegetale, constând în selecționarea, în vederea reproducției, a indivizilor care întrunesc cele mai multe calități biologice. 3. Operație de extragere a unităților dintr-o colectivitate generală, după anumite principii; parte dintr-o colectivitate cu ajutorul căreia se cercetează diversele caracteristici ale întregii colectivități

Larva se "ALEGE" nu se selectioneaza! ;)

Avea tot dreptul sa se mire omul.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde ionutzdrobis » 15 Oct 2013, 19:44

scuze eram putin iritat de cele spuse de beek,nu am citit prea multe carti,nu am multa experienta,am spus doar experientele mele (bune si rele) fara retineri ,initial referitor la ouat in septembrie si apoi discutia a degenerat catre limbi straine sau locuri de munca.
nu mai e nevoie sa spun in ce conditii am folosit botcile de salvare si care au fost criteriile de alegere a larvei,nu ma deranjeaza termenul "varza" considerand ca l-ati folosit in cunostinta de cauza.....las garda jos,va consider mai experimentat si imi cer scuze din nou daca v-ati simtit ofensat de ce am scris mai sus.
ionutzdrobis

Mesajde Trantorul@ » 15 Oct 2013, 20:24

Sa fii sanatos!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde nae » 15 Oct 2013, 20:46

Closcutz scrie:Cel mai probabil e matca trantorita. Nu s-a fecundat cum trebuie si oua aiurea.

Matca trantorita e matca din ale carei oua ies trantori ; ori nu e fecundata ori din alte motive spermatozoizii nu fecundeaza ouale dar nu dispar larvele /nimfele .
Matca despre care ''vorbeste'' colegul oua dar nu sunt capacite(dispar ) - nu trec de stadiul larvar ...
-carenta de proteina
-frigul + albina batrana care nu vrea sa iroseasca proteina
-altele
nae

Mesajde ionutzdrobis » 15 Oct 2013, 21:10

va multumesc mult!
Matca a inceput ouatul la timp,consider ca ar putea totusi fi o matca buna presupunand ca imperecherea a fost facuta la timp si organele interne sunt dezvoltate normal.
Rezervele de hrana sunt ok,albinele se intind pe vreo 8 rame, pastura este dar putina.
Ar fi oare potrivit sa incerc cu ceva amestecuri proteice?
Va multumesc!
ionutzdrobis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE