Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 14:18

Trantorul@ scrie:
balu scrie:O observatie, la unele roiuri, mai slabe, au lasat celule goale in fata pina aproape sus, partea din spate a ramelor e plina pina jos, vor trebui saa mearga doar orizontal pe rama, asa erau cu ceva timp in urma, mai vedem :P

Eu am patit la unele familii bune urmatorul fenomen , au descapacit mai bine de jumatate de rama de miere capacita si au mutat-o in jumatatea din spate a ramei care a devenit plina din lat in lat , iar jumatatea din fata au lasat-o goala din lat in lat si nu doar o rama doar laterale au ramas full ca asa erau :o :o :o nici nu apuca ianuarie familiile alea care au facut chestia asta , si ia si carpeste din nou si pune una hais si una cea ca de unde alte rame pline .... si or ierna cum so nimeri ......
Chestia cu distantarea ramelor si ingrosarea coroanelor si sa intre cat mai multa albina pe interval o faceam si io pana in urma cu 2 ani ( nu toate familiile fac chestia asta cu ingrosatul) primavara nu le poti apropia cind vrei si iar le lungesc , artificii , artificii si iar artificii.

Da, am patit si eu faza cu mutatul mierii capacite...
BUNKA

Mesajde teinegru64 » 18 Oct 2013, 14:30

Pt marius...Inca de la inceput sunt constient ca noul stup va prinde doar la mine.Dar daca imi va fi de ajutor la baranete voi fi multumit.Cat am fost tanar am facut mastodonti :D ...Acum e greu sa ridic doar catul gol...Asa ca atunci cand investiti in lazi intrebatil pe nenea gogu ce stie despre Activ si Bunka.
La a doua intrebare, nu pot sa cred ca nu... stii ca in Vaslui avem un producator de faguri pentru orice dimensiune.
Pt.Bunka
Sa inteleg ca te-ai orit din cautat? :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 14:45

Deocamdata vreau sa vad ce gust are "tocana"' asta de am pregatit-o cu multa atentie si rabdare :mrgreen:
Felicitari pt filmul cu presa...aici am si eu cateva nedumeriri, nu stiu cum anume se face matrita aia si ...
BUNKA

Mesajde joohny » 18 Oct 2013, 18:57

VA salut.D-le BUNKA.Si in ,,stuparitul nou"de Hristea ed.!979 scrie ceva de rame goale in stup la iernare in Laynes.Insa Hristea spune ca prin februarie se pun in cuib.Acest procedeu de iernare e valabil numai la Laynes.Snatate.
joohny

Mesajde paul » 18 Oct 2013, 19:04

Lasati baieti rame goale in stupi ca o sa ierneze ... gigea! :x
Numarati intervalele de albina cand faceti restrangerea finala si mai numarati in primavara. Cred ca o sa va dea cu un interval ... minus. Cel putin ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Trantorul@ » 18 Oct 2013, 20:34

Poze cu o rama cu coroana ingrosata , una din carpelile de pe sistemul asta de vis dadant , unele familii ingroasa coroana daca distantezi ramele altele mai greu .

http://i39.tinypic.com/293hmkl.jpg
http://i44.tinypic.com/20jnt3o.jpg
http://i44.tinypic.com/2n83f34.jpg
http://i40.tinypic.com/2qvzgip.jpg
http://i42.tinypic.com/xfqltu.jpg
http://i43.tinypic.com/2l9oz6d.jpg
http://i44.tinypic.com/2dlvfig.jpg

Pentru incepatori sa inteleaga despre ce vb. Ignatov pe la sfarsitul ierni inceputul primaverii, numa sa aveti grija primavara cand apropiati ramele sa nu faceti matca si albinele terci.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde ionel07196555 » 18 Oct 2013, 21:41

BUNKA scrie:
Initial, cand am vazut rama goala am fost tentat sa rad in barba...apoi mi-am amintit ca mosu nu a pierdut nici o familie de cand e stupar....asa ca mi sa oprit rasul in gat.

Teiule asta mi-a placut..imi si imaginez un meserias ca tine cu nodul in gat cat o ceapa cu o mie de intrebari in cap fara raspuns tot transpirand de atatea ganduri :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Am o familie pe 11 rame pe orizontal [folosesc doar verticali de 10 rame ] si are 2 rame in centru pe care nu vrea sa bage miere are doar asa celule stropite citeva aiurea si 2 centimetri sus coroana + polen
matca nu a vrut sa ponteze si pe alte rame in ultimu timp si se invirte pe astea 2 .
Din 15 augus am alimentat hranitoru 300 ml in fiecare zi cu sirop 1/1 cate o data si de 2 ori pe zi pana pe 2 octombrie si acum alimentez la 2 zile cu sirop 2/1 si ramele sint tot goale sau stropite puet putin in toate fazele .
INTREBARE :
sa le scot si sa bag 2 rame capacite 1/2 sau sa dau ceva gauri in ramele apropiate ?
PS.
azi la 14g C inorat cara polen la restu liniste totala
ionel07196555

Mesajde italianu » 18 Oct 2013, 22:05

ionel ,daca le dai 300 ml /zi,le cam stimulezi, si matca mina inainte cu ponta.trebuie sa se opreasca,ca sa poti completa rezervele,sau da-le mai mult,dac-l duce
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde vlad » 19 Oct 2013, 05:47

ionel07196555 scrie:
BUNKA scrie:
Initial, cand am vazut rama goala am fost tentat sa rad in barba...apoi mi-am amintit ca mosu nu a pierdut nici o familie de cand e stupar....asa ca mi sa oprit rasul in gat.

Teiule asta mi-a placut..imi si imaginez un meserias ca tine cu nodul in gat cat o ceapa cu o mie de intrebari in cap fara raspuns tot transpirand de atatea ganduri :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Am o familie pe 11 rame pe orizontal [folosesc doar verticali de 10 rame ] si are 2 rame in centru pe care nu vrea sa bage miere are doar asa celule stropite citeva aiurea si 2 centimetri sus coroana + polen
matca nu a vrut sa ponteze si pe alte rame in ultimu timp si se invirte pe astea 2 .
Din 15 augus am alimentat hranitoru 300 ml in fiecare zi cu sirop 1/1 cate o data si de 2 ori pe zi pana pe 2 octombrie si acum alimentez la 2 zile cu sirop 2/1 si ramele sint tot goale sau stropite puet putin in toate fazele .
INTREBARE :
sa le scot si sa bag 2 rame capacite 1/2 sau sa dau ceva gauri in ramele apropiate ?
PS.
azi la 14g C inorat cara polen la restu liniste totala

lasa siropul si , daca zici ca ai rame 1/2capacite descapaceste una integral azi , una peste o zi -doua sau si mai bine scoate ramele alea din cuib si ramane cuibul pe rame cu rezerva suficiente
vlad

Mesajde gica.mosu » 19 Oct 2013, 06:57

BUNKA scrie:
Trantorul@ scrie:
balu scrie:O observatie, la unele roiuri, mai slabe, au lasat celule goale in fata pina aproape sus, partea din spate a ramelor e plina pina jos, vor trebui saa mearga doar orizontal pe rama, asa erau cu ceva timp in urma, mai vedem :P

Eu am patit la unele familii bune urmatorul fenomen , au descapacit mai bine de jumatate de rama de miere capacita si au mutat-o in jumatatea din spate a ramei care a devenit plina din lat in lat , iar jumatatea din fata au lasat-o goala din lat in lat si nu doar o rama doar laterale au ramas full ca asa erau :o :o :o nici nu apuca ianuarie familiile alea care au facut chestia asta , si ia si carpeste din nou si pune una hais si una cea ca de unde alte rame pline .... si or ierna cum so nimeri ......
Chestia cu distantarea ramelor si ingrosarea coroanelor si sa intre cat mai multa albina pe interval o faceam si io pana in urma cu 2 ani ( nu toate familiile fac chestia asta cu ingrosatul) primavara nu le poti apropia cind vrei si iar le lungesc , artificii , artificii si iar artificii.

Baieti stiu albinele de ce a pus mierea asa.....E fff simplu de rezolvat:se intorc rame la180* una da si una o lasi asa....si ai atit miere cit si spatiu gol fata-spate,eu personal asa fac(intoarcerea cuib oct-ian)si totul e OK...P.S Celulele goale din rame stiu ele mai bine ca noi de ce il lasa :shock: SPOR !!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 19 Oct 2013, 06:58

BUNKA scrie:
Trantorul@ scrie:

Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Trantorul@ » 19 Oct 2013, 11:19

gica.mosu scrie:
BUNKA scrie:
Trantorul@ scrie:

Baieti stiu albinele de ce a pus mierea asa.....E fff simplu de rezolvat:se intorc rame la180* una da si una o lasi asa....si ai atit miere cit si spatiu gol fata-spate,eu personal asa fac(intoarcerea cuib oct-ian)si totul e OK...P.S Celulele goale din rame stiu ele mai bine ca noi de ce il lasa :shock: SPOR !!!!

Si eu ce am scris unde am subliniat acum in mesajul anterior ? numa ca nu-i absolut deloc normal , ce stiu albinele ca daca le lasam in pace mureau ??? (si nu e vb. doar de o familie sunt mai multe) sau ce mai stiu ca nu le place rama asta lunga si incerca sa-ai aseze mancarea cam cat s-ar compacta ghemul si sa se formeze sub ea? numa ca el se va forma pe celulele sin fata ramase goale din leat in leat si nu se va mai misca inspre spate cand vine gerul si acolo va capota , pe cand pe rama mica in 6 ani si-au aranjat singure mierea cum au stiut ele eventual mai a trebuit mutata cate o rama , au adunat mierea de pe toate ramele si au pus-o in cap , or mai fi si pe rama mica care nu se comporta exact asa ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde andreiu » 19 Oct 2013, 11:43

Baieti, toti aveti cate putina dreptate, dar ca stiti ca ghemul se deplaseaza si pe orizontala, cu conditia ca mierea sa aiba aceeasi configuratie pe toate ramele de iernare, astfel incat albinele din toate intervalele sa aiba acces la hrana.
andreiu

Mesajde B.K » 19 Oct 2013, 18:38

andreiu scrie:Baieti, toti aveti cate putina dreptate, dar ca stiti ca ghemul se deplaseaza si pe orizontala, cu conditia ca mierea sa aiba aceeasi configuratie pe toate ramele de iernare, astfel incat albinele din toate intervalele sa aiba acces la hrana.

Cu siguranta asta isi doresc toti apicultorii , mai depinde de temperatura de afara :)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde BUNKA » 19 Oct 2013, 21:09

Mai ales cand sunt minus 2o de grade si au si 1o celule de puiet capacit... stii cum merg pe orizontala...alearga...asa prin ianuarie februarie, la fix cand e gerul al mare!!
Ca sa nu ziceti ca sunt rau o sa fac niste poze in Deloni sa va arat diferenta...
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 19 Oct 2013, 22:10

Daca e ghemul mare, o scoate la primavara, eventual cu ceva turta. Dar nimic nu scuza lipsa mierii pe interval.

Asta e pacatul ramei Dadant, niciodata nu e de ajuns.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR