Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Un stup sub nuc !?!

Mesajde liviutzbogos » 02 Iun 2013, 20:30

cristi arad scrie: am vazut stupi care au roit in nuc...

Primul meu roi, cel prins anul trecut, a fost luat din nuc :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde vasilescu adrian » 03 Iun 2013, 10:03

liviutzbogos scrie:
cristi arad scrie: am vazut stupi care au roit in nuc...

Primul meu roi, cel prins anul trecut, a fost luat din nuc :)

tot dintr-un nuc am luat si eu un roi in 2011.. anu trecut am mai gasit o familie intr-o scorbura de nuc.. si tot in nuc s-au asezat si roii naturali iesiti de la mine..
pana sa vad acest subiect credeam ca albinele sunt atrase de nuci si nu stiam de ce..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde liviutzbogos » 03 Iun 2013, 10:36

Deci, inca o dovada ca "batranismele" nu sunt de luat in calcul :D Sau, parerile noastre nu sunt aceleasi cu ale albinelor. Zicem ca noi ca asa e bine si asa nu, dar cateodata ele ne cam contrazic si atunci, in loc sa ne invatam minte, incercam sa cautam motivul pentru care noi am gresit, de ce nu-i cum am zis eu?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi ciuc » 17 Oct 2013, 23:24

Mircea_63 scrie:Acest topic tinde sa devina creator de mituri! Consecinta? Va propaga informatii posibil adevarate sau posibil neadevarate. Lucreaza stuparii dupa ureche?

I-auzi, daca stai la umbra nucului batran, te loveste reuma :!: Uite, eu am tupeul sa afirm ca daca STAI la umbra unui "batran", te loveste negandirea, asta fiind un termen ceva mai elegant pentru prostie!

Am rugamintea personala pentru colegii de forum, care posteaza in acest topic, sa aduca informatii serioase. Ori din documentare si atunci sa prezinte sursa, ori sa ne spuna din experienta lor personala. Altfel avem de-a face cu afirmatii gratuite si riscam sa devenim creatori de mituri stuparesti.

Eventual sa-si insoteasca afirmatiile cu "se zice ca..." sau "dupa parerea mea" !

Le zice fitoncide...nu "fintocide",iar "marasminele" sunt produse de metabolismul ciupercilor si al bacteriilor si au efect inhibitor asupra PLANTELOR. Albinele nu sunt plante!

Mai deunăzi..., sau în vremuri imemoriale, acum cca. 40 ani, soția mea, copil nesupravegheat, fiica unui cadru medical și alții asemenea, colegi de joacă (cu vârste de cca. 4-5 ani) s-au gândit să încropească o amenajare gen cort la umbra unui nuc din curtea socrilor, unde se jucau.
Era vară...foarte cald, iar contrastul de temperatură a fost de impact pentru doi dintre ei, astfel că au avut nevoie de doctor.
Copil fiind, soția a făcut multă vreme moldamin, pentru că atunci a fost diagnosticată cu reumatism. Este nevoită să facă tratament injectabil cu moldamin și la ora actuală (de ex. ieri).
Probabil mulți știu ce efect are acest medicament la administrare, câte înțepături și câtă durere induce. Cât despre reumatism... ce să mai spunem?
Uitându-mă acum peste postare nu pot să nu remarc că exprimarea mea a lăsat loc de echivoc... Se poate interpreta că cine stă sub nuc automat face reumatism.
Oricum bătrânii spun că sunt de evitat alternanțele expunere și lucru în soare urmate de popas la umbra nucilor. Ar fi trebuit să exemplific strict aceste aspecte cu trimitere la sensul topicului.
Dar, este tot la fel de adevărat că nu la toți ne place să dăm exemple de acest gen din curtea proprie.
La diversele discipline de drept, înainte de 89,... dar și actualmente, profesorii recomandau/recomandă să fie evitate ambiguitățile, echivocul, conținute de expresiile "se zice că...!". Bașca... era notorie o perlă, des citată, despre intervenția unui student, care s-a trezit să spună la un examen: "după părerea mea și a altor specialiști...!"
Mea culpa...., mai fac o filologie, mai bag o postuniversitară, mai învăț apicultură și poate scap de urecheli :lol:
Alea cu fitoncide/fintocide/marasminele nu-mi aparțin.
Am văzut stupari bătrâni fără carte, dar care sunt "doctori în apicultură" și nu pot posta pe diverse site-uri de profil pentru că nu le au pe astea cu fitoncide/fintocide/marasminele ș.a.
Numai bine!
cristi ciuc

Mesajde Florin Dobre » 17 Oct 2013, 23:35

Cca. o treime din stupi sunt la umbra unui nuc. Spre sfarsitul verii au boierit-o.
De o vreme cad nucile...poc-poc pe capace. Frunzele s-au scuturat. In 2 saptamani vor fi cazut toate nucile. Nu vad ce efect negativ ar putea avea acest nuc peste iarna. Voi vedea la primavara.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde mihaistupar » 18 Oct 2013, 00:37

Din ce am observat eu, sub nuc e mai rece si mai umed. Stupilor nu le place umiditatea in exces. O fi vreo legătură si cu mărimea nucului
mihaistupar

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2013, 01:07

Cred ca sub orice arbore e mai rece si mai umed.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde almasel » 19 Oct 2013, 11:52

Cu toate ca la deschiderea acestui topic eram 75% convins ca sub nuc nu le merge bine albinelor... revin cu noi precizari si un experiment.
Am preluat acest mit de la "cel batran", care a fost un fel de guru in ale apiculturii. A murit la 94 de ani (in 2010), din care mai bine de 60 ani a avut albine. Am invatat meserie de la el de prin 1982 (copilarie), pana in 2010, cand s-a stins. Cu toate ca a avut doar 2 clase si nu a citit nici o carte de apicultura, a avut suficiente informatii, astfel incat sa pastoreasca o stupina de peste 200 de familii de albine, fara a avea pierderi semnificative niciodata. "Stiinta" de a stupari a dobandit-o in timp, prin experimente si multe, multe ganduri si intrebari de genul "cum sa fac?".
Candva mi-a spus: "mai copile, sub nuc nu traieste nimic, deci sa nu pui stupii acolo niciodata" Bun, asa am facut, crezandu-l pe cuvant. Totusi, curiozitatea m-a impins ca in vara asta sa pun un roi sub un nuc destul de batran sa vad cum evolueaza.
Am postat experimentul pe pagina mea de facebook, poate fi urmarit acolo pana in vara urmatoare (cred ca 1 an este sufficient).
https://www.facebook.com/pages/Ferma-Ap ... 1434231015

Pana una alta, pot sa va spun doar ca "cel batran" nu a avut dreptate; roiul s-a dezvoltat binisor si o duce bine merci. Om vedea in anul urmator cum o mai fi!
almasel

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE