Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde mihaistupar » 19 Oct 2013, 22:45

Ei,frați stupari,de-asta iubesc eu carpatina asta. Stie exact când să inceapă ouatu. Dacă ai mâncare,găuri la faguri,și izolație necesară ,fară condens, familia se plimbă prin stup după mâncare.e drept că mai contează și poziția in raport cu soarele care trebuie să incălzească intervalele perpendicular. Atenție la patul cald...
mihaistupar

Mesajde BUNKA » 19 Oct 2013, 23:12

Sau mai bine zis in cazul ramei dadant...atentie la neatentie...ca neatentia te costa imediat..
BUNKA

Mesajde mihaistupar » 20 Oct 2013, 07:33

Bunca,eu sunt adept a ceea ce susți tu și in fond albina: verticalizare. Dar când ai 120 de cuiburi dadant si me,și ai investit in ei toate resursele, inveți să te adaptezi mai ieftin. Eu nu susțin stasurile noastre la iernare,pt că aș fi pe lângă albină.Dar până voi avea posibilitatea să optez pt ceva in care albina o boierește indiferent de nr de indivizi, eu prefer niște mătci pe sprânceană,vetre la fel și oleacă de popor la ladă concomitent cu niscaiva șiretlicuri.
mihaistupar

Mesajde BUNKA » 20 Oct 2013, 09:59

mihaistupar scrie:Bunca,eu sunt adept a ceea ce susți tu și in fond albina: verticalizare. Dar când ai 120 de cuiburi dadant si me,și ai investit in ei toate resursele, inveți să te adaptezi mai ieftin. Eu nu susțin stasurile noastre la iernare,pt că aș fi pe lângă albină.Dar până voi avea posibilitatea să optez pt ceva in care albina o boierește indiferent de nr de indivizi, eu prefer niște mătci pe sprânceană,vetre la fel și oleacă de popor la ladă concomitent cu niscaiva șiretlicuri.

Categoric...orice schimbare pe alt sistem presupune munca si costuri uriase in apicultura...cu cat stupina e mai mare cu atat investitia e mai importanta dar asta nu inseamna ca nu se poate face...se pot face an de an 1o sau 2o de colonii pe sistemul nou si se poate vinde din cele vechi si incet incet se face treaba fara efort mare financiar...asta daca chiar iti doresti sa schimbi ceva.
Eu fiind foarte hotarat am taiat la lazi...stiu ca era mai eficient sa le vand populate, am pierdut niste material insa am ramas cu un material vechi de 1o ani bine impregnat cu ulei care va mai tine niste zeci de ani de aici incolo, bine propolizat, lemnul e flambat etc...nu dau o lada de asta veche pe una noua :lol:
Eu fiind si fabricant de lazi imi permit sa fac schimbari din mers...
12o de stupi nu e atat de mult...eu am taiat si modificat dintro data 8o de corpuri Dadant, si am si o gramada de ME pe care cel mai probabil le transform in niste Deloni dubli pentru roiuri Delon pe cate 6 rame sus si 6 rame jos...fara pierdere de material.
Bine...intamplarea a facut ca schimbarea am facut-o intr-un moment in care lazile erau goale :mrgreen: ...daca ar fi fost populate probabil ca o faceam treptat asa cum am zis...in fiecare an 1o sau 2o de stupi Delon noi si 1o sau 2o din cei vechi erau vanduti.
Se poate..problema se pune in felul urmator...cat de hotarat si de convins esti !!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 20 Oct 2013, 10:25

Asta e pacatul ramei Dadant, niciodata nu e de ajuns.

Da Lucky...unii mai recunosc aspectele astea, altii se cufunda in negare...e ca in treaba cu fumatul...pot sa ma las oricand!!!...lasa-te!!!, ma las dar nu acum!! :lol:
Asta-i ziceam si lui Mihai, din cauza costurilor pe care le presupune schimbarea si a fricii ca nu exista piata pentru vanzare-cumarare material biologic pe sistemul "nou" apicultorul prefera sa nege superioritatea unei alte lazi si sistem de lucru, ba mai mult..cauta argumente pt asta din cele mai diverse...sa se autoconvinga! :)
problema apare in mintea omului atunci cand pasul de la teorie la practica s-a facut si apar si dovezile palabile de necontestat...atunci practic nu te mai poti minti singur...trebuie cumva sa accepti realitatea, si cea mai buna metoda de convingere este ca unul sa sparga gheata cu vreo 5oo de bucati si ala sper ca voi fi eu la noi.
Suntem prea incorsetati de sistemul asta Dadant care ne-a prins pe toti...lumea tre` sa stie ca si alte tipuri de lazi si sisteme de lucru sunt chiar mai bune..
Legat de piata de desfacere material biologic...lumea nu stie ce inseamna sa spargi piata cu un produs nou, o idee noua..spun noua desi nu e noua pt ca e nefolosita...se poate intampla ca lucrurile sa o ia in cu totul alta directie decat neam fi asteptat...primesc mereu semnale de la oameni care sunt interesati de delon si orice comanda vine insotita si de cativa deloni...asta spune ceva.
O dovada de genul asta http://www.pchelhom.ru/index/0-4 de eficienta este mereu ignorata si trecuta sub tacere tocmai din motivele enumerate mai sus...
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 20 Oct 2013, 16:00

ignatov andrei scrie:doru c., eu le am de 13 rame, adica incap lejer 6 rame! La inceputuri, foloseam ce aveam in dotare (modificam imediat cu 6 sipculite de 10mm si o diafragma de PFL dur de 3mm, o lada de 10 rame)! Acum am lazi numai pentru asa ceva, iar diafragma este din PFL dur de 3mm.
Lazile de baza, unde ierneaza familiile "grele" sunt pe 10 rame.
Vineri, pe data de 11 octombrie vin cu poze ale sectorului "dublu"!
Fişiere ataşate
07102013452.jpg
07102013468.jpg
ignatov andrei

Mesajde gica.mosu » 20 Oct 2013, 20:54

Andrei,tataee ce-i facut????? Ai puuuuus 2 citi 2 ca la gradinita :lol: Da asa o sa fac si eu...timpul ma preseaza,dar sper ca macar vremea sa ma ajute :!: Si cind vad ca propoliseaza ca nebunele(simt ele ceeeva)si unel incep sa depuna oua(s-a intors toate pe dos) nici nu stii ce si cum sa le mai dai de cap dar sa fim sanatosi :!:
P.S-NISTE....vopse alb si verde iti dau eu :lol: ...Bafto-delo!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde macko2001 » 21 Oct 2013, 08:51

La lipirea fagurilor artificiali nu am tinut cont ca albinele iarna mai trebuie sa treaca de pe o rama pe alta. Nu a ramas loc stanga-dreapta in rama, doar in partea de jos aprox 1 cm. Este necesar sa gauresc fagurii pe mijloc pentru a usura circulatia albinelor? Mentionez ca deasupra am podisor, intre podisor so rame exista aprox 1 cm.
macko2001

Mesajde 7Rame » 21 Oct 2013, 10:12

lucky5strike scrie:Daca e ghemul mare, o scoate la primavara, eventual cu ceva turta. Dar nimic nu scuza lipsa mierii pe interval.

Asta e pacatul ramei Dadant, niciodata nu e de ajuns.

Indiferent de zona, iernarea pe Dadant automat implica administrarea unei turte/saculet/punga/etc undeva la 10-15 februarie. Daca nu faci asta, risti enorm, mai ales la cum au ajuns sa fie iernile pe la noi (acum 2 ani 3 sapt de minus 15, in februarie, pana pe 28, anul trecut zapada in 25 martie, samd)
Nu intru in polemica cu Bunka, pe aceasta tema, eu spun doar ca Dadant-ul, la iernat introduce niste neajunsuri care pot fi fatale, daca nu ai iarna buna. Orice ai face, albina tot ajunge sus, si trebuie s-o deranjezi cu papica. Rama asta, sa mai fi avut...3 degete, si era ok.
Altceva, daca nu ai ghem cat cel putin 80% din lungimea ramei Dadant..si strans astfel incat sa nu deformezi sfera, e iar o problema la iernat. In acest fel pui cat mai multa albina in contact cu partile de jos a coronitelor, si cu ramele ext, mai ales albina care este cel mai expusa la frig, cea de coaja. Daca acestea sunt cu miere...
E problematic, cu iernatul acesta.

Acum va spun o gluma: din punctul nostru de vedere, atatea probleme, atatea tehnici, atata stres, pt faptul ca vine iarna....DAR daca albina prefera acest lucru, in locul sezonului activ?... :DDD Adica mananca ce au muncit altii...nu mai trebuie sa iasa zilnic la munca...stau cat e ziua de lunga, gramada, frecand menta...cu frica la vremea cand va trebui sa creasca puiet, sa le aduca apa, hrana, polen...etc. :P

Referitor la intercalatul/inversatul ramelor cu 180 grade, pt a alterna miere/zona goala/miere/etc, va mai spun una: albina, daca are timp si vreme buna corecteaza, tot gol va lasa, carand mierea. Asta tot din nevoia de celule goale, pt ghem.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde BUNKA » 21 Oct 2013, 10:34

Pai daca ai scris ce ai scris, nu ai cum sa intri in polemica cu mine pt ca sunt deacord cu ce spui!
BUNKA

Mesajde liviutzbogos » 21 Oct 2013, 11:28

7Rame scrie:Indiferent de zona, iernarea pe Dadant automat implica administrarea unei turte/saculet/punga/etc undeva la 10-15 februarie. Daca nu faci asta, risti enorm, mai ales la cum au ajuns sa fie iernile pe la noi (acum 2 ani 3 sapt de minus 15, in februarie, pana pe 28, anul trecut zapada in 25 martie, samd)
Nu intru in polemica cu Bunka, pe aceasta tema, eu spun doar ca Dadant-ul, la iernat introduce niste neajunsuri care pot fi fatale, daca nu ai iarna buna. Orice ai face, albina tot ajunge sus, si trebuie s-o deranjezi cu papica. Rama asta, sa mai fi avut...3 degete, si era ok.
Altceva, daca nu ai ghem cat cel putin 80% din lungimea ramei Dadant..si strans astfel incat sa nu deformezi sfera, e iar o problema la iernat. In acest fel pui cat mai multa albina in contact cu partile de jos a coronitelor, si cu ramele ext, mai ales albina care este cel mai expusa la frig, cea de coaja. Daca acestea sunt cu miere...
E problematic, cu iernatul acesta.

Acum va spun o gluma: din punctul nostru de vedere, atatea probleme, atatea tehnici, atata stres, pt faptul ca vine iarna....DAR daca albina prefera acest lucru, in locul sezonului activ?... :DDD Adica mananca ce au muncit altii...nu mai trebuie sa iasa zilnic la munca...stau cat e ziua de lunga, gramada, frecand menta...cu frica la vremea cand va trebui sa creasca puiet, sa le aduca apa, hrana, polen...etc. :P

Referitor la intercalatul/inversatul ramelor cu 180 grade, pt a alterna miere/zona goala/miere/etc, va mai spun una: albina, daca are timp si vreme buna corecteaza, tot gol va lasa, carand mierea. Asta tot din nevoia de celule goale, pt ghem.

Atunci...credeti ca ar fi mai potrivita rama Dadant pusa pe lungime?...echivalentul ramei Layens din cate am inteles. Din putinul pe care l-am citit, Layensul ar asigura o iernare mult mai buna fata de Dadant, albina nu ar avea nevoie sa se mute inainte-inapoi, ci doar vertical pana cand da caldura :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde pin » 21 Oct 2013, 11:46

7Rame scrie:Referitor la intercalatul/inversatul ramelor cu 180 grade, pt a alterna miere/zona goala/miere/etc, va mai spun una: albina, daca are timp si vreme buna corecteaza, tot gol va lasa, carand mierea. Asta tot din nevoia de celule goale, pt ghem.

Acuma vin si eu si intreb ca prostul. Daca albina plimba mierea prin stup dupa voia ei, atunci cand e o fereastra de vreme buna (si aici sunt destule - eu in fiecare iarna cand ridic capacul si ma uit prin folie ghemul e rasfirat si nu obisnuiesc sa le strang "la sange") nu-si cara mierea unde-i trebuie?
pin

Mesajde doru c. » 21 Oct 2013, 11:58

ignatov andrei scrie:
ignatov andrei scrie:doru c., eu le am de 13 rame, adica incap lejer 6 rame! La inceputuri, foloseam ce aveam in dotare (modificam imediat cu 6 sipculite de 10mm si o diafragma de PFL dur de 3mm, o lada de 10 rame)! Acum am lazi numai pentru asa ceva, iar diafragma este din PFL dur de 3mm.
Lazile de baza, unde ierneaza familiile "grele" sunt pe 10 rame.
Vineri, pe data de 11 octombrie vin cu poze ale sectorului "dublu"!

Da dlAndrei...asa am facut si eu....
Fişiere ataşate
IMG_1627.JPG
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde 7Rame » 21 Oct 2013, 12:34

BUNKA scrie:Pai daca ai scris ce ai scris, nu ai cum sa intri in polemica cu mine pt ca sunt deacord cu ce spui!

Asa am scris?.. Da! asa am scris. :D
Intr-adevar, ce bune ar mai fi 3 degete de miere, pe la 20 februarie, sa nu vezi goanga. Toti stim neajunsurile acestui sistem, nu am exploatat nu stiu cate, dar aici e o problema. Si daca nu este atentie...odata e ca niciodata

PIN, pe 13 oct, am intercalat la un suport (6 familii), cate o rama plina, necapacita total, ca si cum as sparge cuibul cu acea miere. Central. Ieri, la o sdaptamana, absolut toate familiile au carat mierea de pe ea, in zona in care erau celule goale pe ramele vecine (inceputul de ghem). A fost cald. Daca faceam asta intr-o perioada de frig, probabil ca nu o mai faceau. Nu stiu ce sa iti spun, de ce nu face asta albina. Eu personal m-as bucura si cu o repozitionare, mai consistenta, dupa un zbor de curatire...dar daca ea stie doar treaba cu verticala :P
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde paul » 21 Oct 2013, 13:08

Intreb si eu ...
- daca am face completari la supraplin sa nu mai aiba ele ce plimba, ce s-ar intampla ???
-ce vi se pare mai periculos ... o pozitionare mai deficitara a ghemului in prima parte a sezonului inactiv cu un consum mai ridicat pana la repozitionare, sau exercitii la paralele prin ianuarie chiar februarie cu turte si cu ... risc maxim ??? :oops:
Va raspund tot eu ... cand am iernat cu rame pline, la 22 febr. albinele erau la vreo 8cm sub leatul superior. Cand am iernat cu celule goale in ianuarie o parte si la inceput de februarie o alta parte deja faceau gimnastica la paralele (leaturile superioare). Le-am dat apifonda si in intervalul 10-30 martie ne-am luat adio ... De la vreo trei sferturi din efectiv.
Faceti cum vreti dar sa stiti ca nu veti avea scuza ca nu v-a spus nimeni !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde B.K » 21 Oct 2013, 16:13

Eu imi indrept atentia catre stupul ME , numai daca iei in calcul ca iernezi fara probleme e un mare avantaj.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR