Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultor incepator doresc cat mai multe sfaturi!

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Oct 2011, 20:31

poti sa pui caturile cu tot cu rame sub cuiburi !!! cuibul este mai sus si ferit de aerul rece de pe pamantul inghetat ( ceva mai catr decembrie ) !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde paul » 09 Oct 2011, 20:35

paul scrie:Fa tratamentul asa cum a fost recomandat (5-7 zile )dar ai grija temperatura sa fie peste 12 grade (temperatura exterioara ).Mierea poti sa o dai ,dar cat mai repede,chiar daca ar fi si aici niste discutii ...Sita de pe fundul stupilor pastreaz-o deschisa ,dar ai grija sa pui folie deasupra ramelor .Caturile (magazinele ),ar trebui asezate unul peste altul ,pus folie deasupra care sa obtureze total si dedesubt fa-le un tratament cu sulf ,impotriva gaselnitei .Imi plac stupii ,sunt ingrijiti si par bine lucrati .Hai ,dai bataie ...o vei scoate sigur la capat !!! :roll:

Scuze ,am uitat sa precizez ca folia de deasupra ramelor ,o lasi cu o fanta de aprox.1 cm , pe toata lungimea ramelor ,in partea din spate ,cum privesti de la urdinis ,pt.ca am observat ca ai podisoare hranitoare .Apropos de hranitoare ,sa ai de capacitate medie ( 2-3 l ).
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 09 Oct 2011, 20:37

ves.lucian.zabrani scrie:poti sa pui caturile cu tot cu rame sub cuiburi !!! cuibul este mai sus si ferit de aerul rece de pe pamantul inghetat ( ceva mai catr decembrie ) !!!

Are dreptate Lucian ,fa asa cum te-a invatat si scapi si de tratamentul contra gaselnitei .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde fotoklipa » 09 Oct 2011, 20:43

Yojen scrie:Numai minciun spun colegii astia ai mei pe forum, eu iti zic alta minciuna, citeste cateva carti apicultura, dute la omu de unde ai cumparat albinele daca e aproape de tine daca nu la altu si tinete de capu lui pana inveti apicultura de baza, NIMENI nu iti zice secretul apiculturii, restul inveti pe parcurs, cand dai de belele. Belele sigur o sa fie, mai ales cum esti la inceput nu ai sa stii sa remediezi problemele imediat ce apar, sa vezi atunci distractie.

CORECT :lol:
fotoklipa

Mesajde paul » 09 Oct 2011, 22:18

fotoklipa scrie:
Yojen scrie:Numai minciun spun colegii astia ai mei pe forum, eu iti zic alta minciuna, citeste cateva carti apicultura, dute la omu de unde ai cumparat albinele daca e aproape de tine daca nu la altu si tinete de capu lui pana inveti apicultura de baza, NIMENI nu iti zice secretul apiculturii, restul inveti pe parcurs, cand dai de belele. Belele sigur o sa fie, mai ales cum esti la inceput nu ai sa stii sa remediezi problemele imediat ce apar, sa vezi atunci distractie.

CORECT :lol:

Bun sfatul cu invatatul din carti ,numai ca acum e musai sa invete ...de pe aici .Pune intrebari la obiect si i se raspunde (dupa cum se pricep repondentii ) ...P.S. Va rog nu-l mai descurajati !Nu uitati ca in afara de temeinicele cunostinte apicole ...mai trebuie ceva ...AJUTOR DE LA DUMNEZEU :!: :!: :!: Eu pariez ca el va scoate mai multe familii in primavara (toate )decat unii ..."profesori "(cei care tot indeamna pe altii sa invete ,dar cand sa dea un raspuns ...sunt mai ..."pretiosi ")
paul

Mesajde soicagabriel » 10 Oct 2011, 00:30

multumesc si celor care ma descurajeaza, dar le multumesc fff. mult celor care ma incurajeaza.sa sti ca citesc si carti dar nu cred ca este rau sa si intreb pe alti din experientele lor ,m-au ajutat mult si raspunsurile primite de aici in special de la paul, am pus magaziiile una peste alta si deocamdata am citit pe undeva sa pun naftalina
.o sa fac si acel tratament cu sulf
de unde se poate cumpara? ma poate ajuta cineva?
se gaseste la magazin apicol? suporti pt. stupi i-am facut eu din fier ,inaltime am de 50cm ce ziceti este ok, ca vreau sa mai fac si alti.si sa stiti ca nu ma dezamagesc usor, orce ar fi merg inainte cu D-zeu si cred ca o sa fie bine.
soicagabriel

Mesajde soicagabriel » 10 Oct 2011, 00:33

Hranitor 2l
Fişiere ataşate
100_8869 (Copia).jpg
soicagabriel

Mesajde MyBees » 10 Oct 2011, 00:34

Vezi ca Paul nu a fost atent si a scris ceva gresit. Sulful se aprinde in partea de sus, fumul coborand in jos catre rame.
Batoanele de sulf le cumperi de la magazine apicole.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde paul » 10 Oct 2011, 10:22

MyBees scrie:Vezi ca Paul nu a fost atent si a scris ceva gresit. Sulful se aprinde in partea de sus, fumul coborand in jos catre rame.
Batoanele de sulf le cumperi de la magazine apicole.

CORECT ...CORECT ...Eu batoane de sulf am folosit doar la ...butoaie ,si acolo se aprindeau in partea superioara .Sa nu folosesti naftalina ! Suportii sunt foarte buni ...dai bataie .Te rog sa ai in vedere ,cat mai curand posibil (cand va fi mai cald )RESTRANGEREA CUIBURILOR CU 1-2 RAME ,pentru ca ,albinele nu vor mai avea timp sa capaceasca mierea si apiinvertul pe care il administrezi ,trebuind ,in acest caz ,sa stea mai inghesuite ,sa acopere f.bine ramele cu miere necapacita .Hranitoarele sunt f.bune .Ar fi bine sa-ti confectionezi niste diafragme fixe din PFL.
paul

Mesajde soicagabriel » 10 Oct 2011, 15:51

am si cumparat pfl si zilele astea le fac ca vreau sa prind in margini bachete de lemn.zici ca trebuie sa mai scot din rame^?am pus sambata siropu si azi erau goale la majoritatea hranitoarele.sunt mancacioase albinele astea :P o sa incerc sa scot ca stuparul cu mai multa exp. decat mine a zis ca e bine ,ca este albiana pe toate ramele,
soicagabriel

Mesajde soicagabriel » 11 Oct 2011, 19:19

azi m-am uitat la hranitoare si am o nelamurire famiilile mai slabe au golit hranitoarele ,iar cele mai puternice au mancat mai putina
. ce poate sa fie? ma poate ajuta cineva? reamintesc am pus apiinvert sambata. si inca o intrebare ? acum fac diafragmele :trebuie sa fie pana la fundul stupului sau 1 cm mai sus? am un model dar nu sunt sigur si am zis mai bine intreb sa fiu mai sigur?
soicagabriel

Mesajde gabi bee » 11 Oct 2011, 19:43

diafragma pe inaltime trebuie sa fie mai mica cu 1 cm in partea de jos pt a putea trece albinele iar in lateral ar trebui sa fie din perete in perete , adica prin lateralul diafragmei sa nu treaca albina . asta la diafragma mobila ,iar cea fixa trebuie sa fie perfect etansa ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Badea. claudian » 11 Oct 2011, 20:07

Asi vrea sa mai aduc o mica complectare la cele spuse de colegul Gabi sper sa nu supar pe nimeni ..... deci diafragma mobila trebuie sa aiba dimensiuni potrivite in asa fel incat albina sa aiba acces nestingherit pe toate partile ei ,adica pe jos pe lateral dar mai ales pe deasupra ... in momentul cand albina se deplaseaza din cuib dupa diafragma la hranitor sau la rama descapacita de noi trebuie sa ii asiguram un traseu cat mai scurt.... altefel este neeconom .
Badea. claudian

Mesajde jenica67 » 11 Oct 2011, 20:27

Poate sa fie neeconoma, dar daca albina trece pe unde vor, nu mai este diafragma etanse, si nici nu mai are nici un rost, ca daca nu mai etanseaza, poti pune o rama construita, nu te mai chinui sa ai diafragme. Eu personal am facut diafragmele etanse dintr-o rama de grosime 20 de mm, in care am bagat polestiren, si am batut pe ambele fete sipci de lemn groase de 6 mm, obtinand o diafragma de 32 de mm. Latimea este de 341 mm, si am pus garnituri cauciucate, autoadezive de 6 mm inaltime, pe care le-am consolidat la capete cu un cuisor de 10 mm, ca sa nu se dezlipeasca la solicitari (garnituri gen geam termopan). Inaltimea leatului superior este de 17 mm, ca sa stea capacul exact pe ea. Albinele, nu pot sa treaca decat pe dedesupt, unde au cca 20 de mm spatiu la dispozitie.
jenica67

Mesajde gabi bee » 11 Oct 2011, 20:31

eu am descris diafragma mobila asa cum este ea comercializata de ACA si asa cum este descrisa in carti . in practica insa se intalnesc mai multe variante . si eu am de mai multe feluri .cele care in afara de spatiul de 1 cm lasat jos , in rest sunt etanse , sunt bune pt iernare iar cele care au spatiu roata sunt bune in cazul stimularii de dupa diafragma , cum spune si claudian ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Badea. claudian » 11 Oct 2011, 21:50

DL. EUGEN eu m-am referit la diafragma mobila nu la cea etansa !!....este o mica mare diferenta intre ele si asta o stiti si dv. nu? .... diafragma etansa are o singuura intrebuintare mai importanta aceia de a desparti doua fam.de albine intr-un stup fie el orizontal sau vertical .... pe cand cea mobila are alta intrebuintare cum ar fi delimitarea cuibului . Dv. spuneti ca ati construit diaf. etanse cu ajutorul unei rame la care ati adus diferite inbunatatiri care cred ca sunt si costisitoare si nu cred ca dau bine in stup mai ales acele garnituri de geam termopan .... si mai spuneti ca ati lasat un spatiu de 20 mm pe dedesupt deci inseamna ca nu mai sunt etanse !!!.... de fapt nici nu stiti ce ati construit .... ati loat o rama oare care iati facut ce iati facut si ati puso pe post de diafragma .... acum s-o vedem si la lucru!!!......cand o sa faceti hraniri primavara devreme albinele dv. vor avea acces decat pe jos nu? ..... Pai ia ginditiva cat timp ii trebuie sa coboare dupa care sa urce la hranitor dupa care sa coboare iarasi pentru a ajunge in cuib cu stropul de sirop sau ce iati pus dv.acolo .... si asta nu ar fi o problema asa de mare daca in acea perioada timpurie nu ar exista cel mai mare dujman al lor care este frigul (gerul) ... de aceia foarte multi stupari se plang ca gasesc multe albine inghetate la hranitor sau in spatiul liber dintre diaf. si peretele stupului ..... de ce le gasesc acolo inghetate si moarte ? .... datorita unicului traseului lung si anevoios pe care alb. il au de facut prin spatiul creiat in partea de jos adica pe fundul stupului .Nu este bine parerea mea !!!.... atunci si 5 albine sunt valoroase .... dar daca se creiaza mai multe cai de acces catre cuib dar mai ales intre podisor si diafragma unde temp. este mult mai ridicata albinele vor crea un dute-vino si alfel vor cara aproape daca nu pe toata cantitatea de bio stimulatr aflata in hranitor ..... bineanteles si datorita distantei mici dintre hranitor si cuib care sa obtinut datorita spatiului creiat intre podisor si leatul superior al diaf. :lol: :lol: hai ca vam ametit !!!
Badea. claudian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR