mihaistupar scrie:Bunca,eu sunt adept a ceea ce susți tu și in fond albina: verticalizare. Dar când ai 120 de cuiburi dadant si me,și ai investit in ei toate resursele, inveți să te adaptezi mai ieftin. Eu nu susțin stasurile noastre la iernare,pt că aș fi pe lângă albină.Dar până voi avea posibilitatea să optez pt ceva in care albina o boierește indiferent de nr de indivizi, eu prefer niște mătci pe sprânceană,vetre la fel și oleacă de popor la ladă concomitent cu niscaiva șiretlicuri.
Asta e pacatul ramei Dadant, niciodata nu e de ajuns.
ignatov andrei scrie:doru c., eu le am de 13 rame, adica incap lejer 6 rame! La inceputuri, foloseam ce aveam in dotare (modificam imediat cu 6 sipculite de 10mm si o diafragma de PFL dur de 3mm, o lada de 10 rame)! Acum am lazi numai pentru asa ceva, iar diafragma este din PFL dur de 3mm.
Lazile de baza, unde ierneaza familiile "grele" sunt pe 10 rame.
Vineri, pe data de 11 octombrie vin cu poze ale sectorului "dublu"!
lucky5strike scrie:Daca e ghemul mare, o scoate la primavara, eventual cu ceva turta. Dar nimic nu scuza lipsa mierii pe interval.
Asta e pacatul ramei Dadant, niciodata nu e de ajuns.
7Rame scrie:Indiferent de zona, iernarea pe Dadant automat implica administrarea unei turte/saculet/punga/etc undeva la 10-15 februarie. Daca nu faci asta, risti enorm, mai ales la cum au ajuns sa fie iernile pe la noi (acum 2 ani 3 sapt de minus 15, in februarie, pana pe 28, anul trecut zapada in 25 martie, samd)
Nu intru in polemica cu Bunka, pe aceasta tema, eu spun doar ca Dadant-ul, la iernat introduce niste neajunsuri care pot fi fatale, daca nu ai iarna buna. Orice ai face, albina tot ajunge sus, si trebuie s-o deranjezi cu papica. Rama asta, sa mai fi avut...3 degete, si era ok.
Altceva, daca nu ai ghem cat cel putin 80% din lungimea ramei Dadant..si strans astfel incat sa nu deformezi sfera, e iar o problema la iernat. In acest fel pui cat mai multa albina in contact cu partile de jos a coronitelor, si cu ramele ext, mai ales albina care este cel mai expusa la frig, cea de coaja. Daca acestea sunt cu miere...
E problematic, cu iernatul acesta.
Acum va spun o gluma: din punctul nostru de vedere, atatea probleme, atatea tehnici, atata stres, pt faptul ca vine iarna....DAR daca albina prefera acest lucru, in locul sezonului activ?...DD Adica mananca ce au muncit altii...nu mai trebuie sa iasa zilnic la munca...stau cat e ziua de lunga, gramada, frecand menta...cu frica la vremea cand va trebui sa creasca puiet, sa le aduca apa, hrana, polen...etc.
Referitor la intercalatul/inversatul ramelor cu 180 grade, pt a alterna miere/zona goala/miere/etc, va mai spun una: albina, daca are timp si vreme buna corecteaza, tot gol va lasa, carand mierea. Asta tot din nevoia de celule goale, pt ghem.
7Rame scrie:Referitor la intercalatul/inversatul ramelor cu 180 grade, pt a alterna miere/zona goala/miere/etc, va mai spun una: albina, daca are timp si vreme buna corecteaza, tot gol va lasa, carand mierea. Asta tot din nevoia de celule goale, pt ghem.
ignatov andrei scrie:ignatov andrei scrie:doru c., eu le am de 13 rame, adica incap lejer 6 rame! La inceputuri, foloseam ce aveam in dotare (modificam imediat cu 6 sipculite de 10mm si o diafragma de PFL dur de 3mm, o lada de 10 rame)! Acum am lazi numai pentru asa ceva, iar diafragma este din PFL dur de 3mm.
Lazile de baza, unde ierneaza familiile "grele" sunt pe 10 rame.
Vineri, pe data de 11 octombrie vin cu poze ale sectorului "dublu"!
BUNKA scrie:Pai daca ai scris ce ai scris, nu ai cum sa intri in polemica cu mine pt ca sunt deacord cu ce spui!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 23 vizitatori