Este stiut ca activitatea noastra apicola profitabila se leaga strans de un mediu curat, teren fertil, primaveri caldute si lungi, ploaie la buna vreme etc. La fel de stiut este ca in ultimii ani, productia de mierei s-a cam redus la jumatate fata de anii de odinioara; bineinteles ca mersul prost al vremii care pare-se ca nu tine cu stuparul, este tot vina noastra. Si acu ca am facut introducerea sa trecem la subiect. Poluarea ne afecteaza culesul de nectar prin capriciile vremii si nu numai, asadar avem urmatoarele tipuri de poluare:
1. poluarea aerului cu efecte directe asupra albinei (tratamentele agricole din avion, lipsa de nectar - vezi apicultura urbana) si efecte indirecte - schimbarile climatice nefavorabile
2. poluarea solului - cu diverse pesticide (erbicide) care inlatura flora spontana atat de necesara culesului;
3. poluarea apelor - poate cea mai importanta, pt ca cea mai mare comoara a pamantului este apa dulce, poluarea apelor se face simtita atat in rauri printr-o poluare liniara dealungul albiilor dar cea mai periculoasa este poluarea apelor freatice intrucat aceasta forma de apa o folosim din fantani, aceasta forma de apa alimenteaza plantele verzi (ex floarea soarelui are radacini si la 3-4m adancime alimentandu-se cu precadere si din freatic), apa freatica otravita face ca arborii meliferi, plantele tehnice melifere sa nu mai produca nectar, si astfel munca noastra va deveni zadarnica in ciuda miloagei (fondurilor) primite de la imperiile moderne.
Eu cred ca mai cu seama noi cei dependenti de natura curata trebuie sa ne opunem degraba si fara sovaiala oricarei forme de poluare si mai ales in situatia actuala cand niste ciudati vor sa ne exploateze bogatiile subsolului (care le mai avem) fara noima si sa ne distruga apele si natura de care depindem direct. Asadar fratilor aici trebuie insistat cu staruinta ca nu cumva copii nostri sa aiba sub picioare un pamant otravit