Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum "pacaliti" albinele sa ia mierea necapacita?

Mesajde EN_ » 23 Oct 2013, 19:15

Seara buna la toti stuparii!
E o problema! Cum "pacaliti" albinele sa ia mierea necapacita? Am incercat cu sirop de zahar,zahar pudra si trebuie sa recunosc, ca n-am incercat si cu sirop de miere,pulverizat peste rame.Mi-a reusit varianta cu celulele taiate cu cutitul de descapacit,dar nu e o metoda grozava.Am multe rame cu petice de miere necapacita si as vrea sa nu intru cu ele in iarna.
Aveti vreo metoda care a dat rezultate?
EN_

Re: Cum "pacaliti" albinele sa ia mierea necapacita?

Mesajde Mircea_63 » 23 Oct 2013, 19:32

Daca este asezata unde vor ele, nu au motive sa o mute de acolo. Singura metoda este sa muti acea rama, sa o departezi de cuib dincolo de diafragma, iar ele o vor lua si o vor duce in cuib.

Peticele acelea nu te incurca prea mult, deoarece va fi prima consumata. Poate mai au chiar cules ici colo de la fructe si struguri.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde un OM » 23 Oct 2013, 19:44

Eu "deranjez" celulele cu furculita, date apoi dupa diafragma. Poate or fi mai mofturoase?
un OM

Mesajde EN_ » 23 Oct 2013, 20:34

un OM scrie:Eu "deranjez" celulele cu furculita, date apoi dupa diafragma. Poate or fi mai mofturoase?

:D Le-am "deranjat" si eu, dar nu iau mierea decat dintr-alea "deranjate"!! Bagate dupa diafragma,mai aproape sau mai departe,acelasi rezultat.
EN_

Mesajde ionel07196555 » 23 Oct 2013, 20:40

Cind este cald lasale putin afara mai departe de stupi cam 30 minute sa nu le uiti ca le toaca ai ocazia sa gasesti doar rama si sirmele
Atentie sa nu ai italiana sau ceva prin vecini care e dispusa la furtisag ca ese rau .
Am aratat la un prieten si a facut ca mine si el a patito cu furtisagu
ionel07196555

Mesajde MIHALACHE » 23 Oct 2013, 20:42

Da ramele la centrifuga pune mierea an hranitor si pe urma dale si ramele dupa diafragma sigur o sa care tot.
MIHALACHE

Mesajde Bambucha » 23 Oct 2013, 20:43

Rama lipita de perete (intodeauna vor cara partea exterioara), de altfel fetele exterioare catre pereti se umplu ultimile cand e cules, este locul ce le place cel mai putin.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde EN_ » 23 Oct 2013, 20:44

Varianta cu datul la centrifuga este cea mai buna,dar neavand o camera de extractie special amenajata, cand ma gandesc sa ma desfasor in regim improvizat cu vase,blide,oale si alte troace,doar pentru niste petice de miere...Partea proasta este ca am multe si va trebui sa le depozitez in cat,asa cum am facut dealungul anilor,dar parca as vrea sa le pacalesc si s-o bage in cuib.
Ultima oară modificat de EN_ pe 23 Oct 2013, 20:55, modificat de 2 ori în total.
EN_

Mesajde Bambucha » 23 Oct 2013, 20:50

La stupii verticali, amplasate sub cuib, un proces destul de greoi. Daca aveti multe cel mai bine merg scoase afara cum descrie colegul ionel, insa nu se vor infrupta doar albinele, ci si viespi, muste si alte insecte!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde B.K » 23 Oct 2013, 20:59

EN_ scrie:
un OM scrie:Eu "deranjez" celulele cu furculita, date apoi dupa diafragma. Poate or fi mai mofturoase?

:D Le-am "deranjat" si eu, dar nu iau mierea decat dintr-alea "deranjate"!! Bagate dupa diafragma,mai aproape sau mai departe,acelasi rezultat.

De ce nu descapacesti ce vrei sa bage in cuib si sa dai dupa diafragma??? Mierea capacita nu ti-o ia decat lasata rama afara la ceva distanta de stupina, dar daca vrei ca mierea sa ajunga la o familie anume , cea mai buna varianta si rapida este descapacirea si data dupa diafragma.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde gabimihai » 23 Oct 2013, 21:00

Varianta cu rama scoasa afara am aplicat-o si eu. Doar ramele care aveau putina miere, a mers, in 2-3 ore au avut ce cara albinele din toti stupii, se comportau ca la un cules intens, fara albine moarte sau furtisag.Ramele le-am postat la cca 10 m de stupina, jos rezemate de ceva. incovenientul, cam strica ramele, de aceea ma intreb, oare le mai cladesc la fel cum au fost?, tind sa cred ca nu.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde un OM » 23 Oct 2013, 21:02

Sau albinele ...vecine.
Lasate afara trebuie totusi decapacite, altfel este ros fagurele. Cand celulele sunt necapacite nu este mare problema.
un OM

Mesajde paul » 23 Oct 2013, 21:08

Eu le-am stricat (razuit) celulele cu miere necapacita si le-am dat dupa diafragma. Le-au uscat !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde EN_ » 23 Oct 2013, 21:15

paul scrie:Eu le-am stricat (razuit) celulele cu miere necapacita si le-am dat dupa diafragma. Le-au uscat !

Asa procedez si eu;daca rama este noua,e o placere sa tai celulele,dar cad rama este ceva mai veche,e de belea,se rup celulele complet si rama este deja compromisa.
EN_

Mesajde amd » 23 Oct 2013, 21:25

Cu rola de descapacit , dai bine peste toate celulele. Sau cu dalta ori cutitul descri pe rama o miscare de nivelare apasind pe celule pina se mozoleste rama
amd

Mesajde paul » 23 Oct 2013, 21:29

EN_ scrie:Asa procedez si eu;daca rama este noua,e o placere sa tai celulele,dar cad rama este ceva mai veche,e de belea,se rup celulele complet si rama este deja compromisa.

Cand rama e mai veche o zgarii cu furculita in straturi succesive, adica zgarii toata suprafata dupa care revii si o iei de la capat. Cam din 2-3 zgarieturi se rezolva si nu se strica nici celulele.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA