DD, am scris din aduceri aminte, ca descapaciri de rama in interesul familiei nu mai fac, de multisor.
Mie mi se pare neprincipial descapacitul si fundul AV, atata tot.
Nu inseamna ca trebuie sa aveti aceeasi parere.
La stupii care au avut loc din varii motive, au tras totul - cei care erau plini au tras intre 30 si 70% din rama. De zgariat se zgarie cu furculiţa de descapacit, nu ramane un rezultat estetic (pe mine chiar ma deranjeaza aspectul ramei, dupa zgariere) dar se economiseşte timp.alt stupar scrie:e si asta o activitate... sa scoti rama din lada, s-o scuturi de albine, s-o zgarii cu dalta si s-o pui inapoi, s-o rescoti dupa alte 2-3 zile si sa constati ca parte din miere a fost trasa in cuib si o alta parte a fost mutata in celulele ramase nezgariate de pe rama ce se dorea golita... si stuparu-i multumit ca-si face de lucru prin stupina
Bonus - albinele venite la furat cand se lucreaza in plina zi ori albinele scuturate pe langa lazi cand operatia se desfasoara pe-nserate
alt stupar scrie:nop
timp se economiseste dand aceste rame prin centrifuga si punandu-le la lins in magazii, pe doi-trei stupi, care au nevoie.
"Mierea" rezultata, atata cata e, la fel, se da albinelor.
Nu poate fi eficienta calea cu deschiderea tuturor stupilor a doua oara doar pentru a scoate, eventual rezgaria, acele rame.
lucky5strike scrie:Na, ca acum am inteles ce vrea EN.
TDI scrie: Eu mi-am propus sa umblu in stupi la 15 februarie, 1 martie fara sa mai pun turte.
EN_ scrie:Si ca o completare,am incercat aseara varianta cu zgariatul ramelor cu furculita. In urma cu o ora m-am uitat ca au luat toata mierea din celulele zgariate dar cu miere accesibila.Restul celulelor obturate stau nemiscate.
alt stupar scrie:nop
timp se economiseste dand aceste rame prin centrifuga si punandu-le la lins in magazii, pe doi-trei stupi, care au nevoie.
"Mierea" rezultata, atata cata e, la fel, se da albinelor.
Nu poate fi eficienta calea cu deschiderea tuturor stupilor a doua oara doar pentru a scoate, eventual rezgaria, acele rame.
....lucky5strike scrie:Roluiala e o solutie mai buna.
Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori